Svibanj 09, 2025, 07:38:11 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Problem stargrass  (Posjeta: 20842 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Odg: Problem stargrass
« Odgovori #50 u: Rujan 17, 2008, 20:14:28 poslijepodne »
 :eek: 30ppm? A ja mislim da pretjerujem s dva dnevno, 14 tjedno, ali isto imam puno bilja, nije još krcato ali težim tome. Ja imam 0,5W po litri, CO2. Koliko litara je tvoj akvarij, inače koliko sam čitao 30ppm je neki maksimum, kao 10-25 ppm je neki optimum?

Ja do sada nisam imao problema s algama pa se toga i pribojavam porastom nitrata. Tu i tamo, evo i ove dane, na mahovini mi se pojavila neka kao končasta, tanke niti kao isprepletene ili pojedinačne izviruju van iz žbunja mahovine, možda je to do željeza kojeg sam počeo dodavati.

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #51 u: Rujan 17, 2008, 20:38:53 poslijepodne »
tanke niti kao isprepletene ili pojedinačne izviruju van iz žbunja mahovine

Eee, to je ta, najviše izlazi iz mahovine, još ak je na jakom svjetlu... :punch:
Kaj se tiče nitrata, to je zbilja gornja granica, ali ja mijenjam trećinu vode jednom tjedno tak da to malo izbacim... Litraža je cca 90 l.

Možda da tko iskusniji veli je li to previše?
Zabok

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #52 u: Rujan 17, 2008, 21:18:28 poslijepodne »
I meni se javlja končasta, ali samo kao i vama u mahovini, ne dira me to previše. Nije da smetak, ionak slično ko mahovina izgleda.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Rujan 17, 2008, 21:23:21 poslijepodne »
Aaa, kod mene to vijori ko zastave po bilju.
Zabok

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #54 u: Rujan 17, 2008, 21:45:25 poslijepodne »
Kod mene se ne vijori baš, nije toliko duga, iz daleka se ne vidi, i da, nalazi se na onoj strani koja je više osvijetljena. Jest da se toliko ne primijeti al kad ja znam da tu ima nešto što tu ne bi trebalo biti onda je  X-(

Čak sam i razmišljao kupiti NO3 test, da vidim na čemu sam uopće i utvrdim je li to ili nije uzrok propadanju pojedinog bilja, da li bi se to isplatilo? Moram dokučiti u čemu je problem, još ću malo pričekati efekt povećanog dodavanja nitrata na ovim preostalim stabljikama stargrassa.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Rujan 17, 2008, 21:57:25 poslijepodne »
Je, i ja to sve odokativno, a trebalo bi malo testirati, ali kaj kad su me splašili pričama da testeri ionak nisu pouzdani, a dosta su skupi.
Zabok

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #56 u: Rujan 24, 2008, 20:27:39 poslijepodne »
Lud zbunjen nenormalan  ::)

Podizanje nitrata nije dalo rezultata, stargrass skroz propao, a iz mahovine raste nešto končaste alge. Podizanjem nitrata mi se čini da je alternathera dobila još veće rupice rupice po listovima, ali o tome u zasebnoj temi https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21385.0

Međutim, što se tiče stargrassa, ostale su dvije stabljike, nekako sam ih bio valjda zasadio van područja gdje je bio sav ostali stargrass, i te dvije stabljike sasvim fino rastu (ne ureklo mi se  -?) Iz toga mogu samo zaključiti da - ili je podloga "preplitka" tamo gdje sam ga sadio ili mu ne odgovara mjesto koje sam mu predvidio, a to je bilo ispred filtera, s namjerom da kad se razraste da mi zakloni filter.

Kako bilo, nek samo te dvije stabljike rastu, sadit ću ih drugdje samo da ne ostanem bez. Čekam vanjski filter, čime bi se oslobodilo mjesta u akvariju, dodat ću dvije pločice treseta (one podloge od Prodaca) zasuti pijeskom i nanovo zasaditi.

Nitrate vraćam na staro, 1 ppm dnevno. Razmišljam da uzmen NO3 test da vidim koje su mi vrijednosti u akvariju jer bi mi bilo lakše eliminirati barem dio uzroka. Koji test preporučujete - JBL, Prodac, Salifert?

Koji li je vrag samo tom stargrassu...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Rujan 29, 2008, 00:47:57 prijepodne »
ak te kaj tiješi, meni se oporavio tak da ćeš moć dobiti opet, ak ti skroz propadne. A kad smo kod filtera, i meni se nalati tako da ga sakrije, tako da nisam siguran da je i TO razlog propadanja.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #58 u: Rujan 29, 2008, 07:16:59 prijepodne »
Čuj, ne znam kako ali dvije stabljike mi se nekako drže, no, ako mi bude trebalo pojačanja, a vjerujem da hoće, hvala  ;) čekam vanjski filter pa ću onda malo jače preraditi desni dio...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #59 u: Rujan 29, 2008, 11:02:36 prijepodne »
Ma neke stvari mi nikak nece bit jasne.Evo dao mom kumu Sagitariu,njegova je ko Valisneria,a moja je ono skoro ko Glossa,a imam vise svijetla,dodajem macro micro i Easycarbo po pps-u. Od kolege dobio stargrass i on zasad ne pokazuje zelju za zivotom.Ostale biljke rastu vrlo dobro. Ne znam sto je,nekako sumnjam na Easy carbo

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #60 u: Rujan 29, 2008, 19:44:12 poslijepodne »
Ma neke stvari mi nikak nece bit jasne.Evo dao mom kumu Sagitariu,njegova je ko Valisneria,a moja je ono skoro ko Glossa,a imam vise svijetla,dodajem macro micro i Easycarbo po pps-u. Od kolege dobio stargrass i on zasad ne pokazuje zelju za zivotom.Ostale biljke rastu vrlo dobro. Ne znam sto je,nekako sumnjam na Easy carbo

da, to se i kod mene dogodilo, da sam presadili valisneriu koja je bila duga 40-ak cm, a sad ima kojih 15cm, a tom ima već dosta dugo i normalno se razmnožava...možda je problem u tome što sam ja valisneriu odvojila i počupala dok je bila jako mala - to mi jedino pada na pamet....
sad mi pada na pamet još jedan slučaj, kad smo od jednog kolege slučajno dobili malo stvarno malo (možda 2 stabljikice) eleocharisa i posadili smo ga onak bezveze, u nadi da će se primit, u mjesec dana se to toliko proširilo, da smo djelili po forumu, opskrbili sve akvarije doma, a njemu se ni pomaklo nije...
okolica Zaprešića

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #61 u: Rujan 29, 2008, 21:44:25 poslijepodne »

Sagitaria raste u vis kad nema dovoljno svijetla, zato je tebi i niska kakva bi trebala biti jer kažeš da imaš puno svijetla, a tvoj kum očito nema dovoljno svijetla pa mu ide u vis. Nije to do easy carba. Stargrassu treba malo vremena da se ambijentira, al kad krene ne gine ti tjedno šišanje jer zna da poludi. Meni je tako u prethodnom akvariju mjesec dana vegetirao a onda kad je krenuo bio ga je pun akvarij. Ali...kako sam ga premijestio u drugi akvarij tako je počeo propadati i nikako da skontam zašto. Nisam ni primijetio da su mi negdje nekako ostale te dvije stabljike stargrassa koje malo pomalo ali rastu tako da ću ih pustiti do vrha i onda režem i sadim ih van područja gdje su prije propadale, a kasnije ću dodati tresetne pločice i još pijeska nasuti na to ukleto mjesto pa da vidim hoće li još zanovijetati...

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #62 u: Listopad 20, 2008, 21:05:08 poslijepodne »
Dakle, čitavu desnu stranu akvarija sam iskopao i gurnuo ispod podloge tresetne pločice (ne pitajte na što je sličila voda dok sam to radio, samo sam se bojao da se ribe od šoka ne razbole). Nakon toga sam nanovo zasadio sve biljke koje su tamo bile i sve je počelo rasti ko ludo. Od dvije preostale stabljike stargrassa koje su nekako preživjele sve one nedaće, za dva tjedna dobio sam čitav grm, što se vidi i na slici  :D nešto definitivno nije štimalo s podlogom, a možda i strujanjem vode budući da sam filter premijestio od iza na stranu.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Listopad 20, 2008, 21:40:00 poslijepodne »
Napokon!  :klap: :klap: :klap:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #64 u: Listopad 21, 2008, 03:29:30 prijepodne »
Hvala Nebesima! ;) :up:

Mislim da je svima laknulo... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Listopad 21, 2008, 08:26:50 prijepodne »
Znači podloga je bila kriva?
Zabok

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #66 u: Listopad 22, 2008, 07:06:16 prijepodne »
Izgleda da je bilo do podloge, tj. preniske podloge. Naime, uz stražnje staklo sam stavio filter vatu da podignem podlogu prema iza, valjda mi je na toj strani bilo premalo nanosa podloge, pa kad bih zapiknuo stabljiku (a zapiknuo bih dublje da ne izleti van) valjda je ona došla do te vate pa umjesto da se zakorijeni je istrulila.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Listopad 22, 2008, 08:52:17 prijepodne »
Aaaa... :nerd:
Zabok

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #68 u: Listopad 22, 2008, 10:03:31 prijepodne »
Dakle, čitavu desnu stranu akvarija sam iskopao i gurnuo ispod podloge tresetne pločice (ne pitajte na što je sličila voda dok sam to radio, samo sam se bojao da se ribe od šoka ne razbole).

gdje si kupito te tresetne plocice :D?
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #69 u: Listopad 23, 2008, 07:06:56 prijepodne »
U zoo shopu sam ih kupio, to su pločice od Prodaca, ima ih tri u pakiranju, za prekriti dno jednog 120 litraša bi trebala dva pakiranja, cijena je 45kn. Moče se 24 sata u vodi prije postavljanja, a plus vidim u tome što kod presađivanja nema izlaženja podloge jer su pločice u komadu. Malo su skuplje ali kako vidim bilju paše.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #70 u: Listopad 25, 2008, 08:30:44 prijepodne »
Da ne otvraram novu temu, ako nije potrebno...

Kad režete stargrass, da li stabljiku koja je ostala zakorijenjena u podlozi ostavljate da dalje raste ili ju čupate pa nanovo sadite samo odrezane vrhove, budući da su oni najljepši? Nekako mi ta odrezana stabljika ne djeluje da bi mogla ponovno izrasti u tako lijepi vrh?

Jučer sam ga porezao jer je došao do vrha i onda sam ono što se uokrijenilo bacio jer su doslovce bile samo stabljike, a vrhove sam nanovo zasadio, pa se pitam što da napravim idući put, ostavim staru odrezanu stabljiku ili svaki put nanovo sadim samo vrhove  :question:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #71 u: Listopad 25, 2008, 14:02:39 poslijepodne »
Ja svoje ostavim i uvijek mi izbije totalno nova grana, isto tako lijepa, kao i stara.

Naravno to samo dok ne dobijem dovoljnu kolicinu tj. broj stabljika.
No i onda bi mozda bilo dobro ostavljati stare, a nove poklanjati :D, jer ti ces uvijek imati novu biljku, a svi znamo kolika je frka cupati i ponovno saditi...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #72 u: Listopad 25, 2008, 14:50:28 poslijepodne »
Još nisam došao do kritične mase da ne znam kud bih s biljkom  :D kako ju još razmnožavam onda sam za sada sve vrhove nanovo zasadio da staro maknuo, kad se to bude namnožilo onda će biti i za dijeljenje, da i ja budem od koristi na ovome forumu i da udijelim nešto kome treba  :)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Listopad 25, 2008, 16:24:44 poslijepodne »
Defimitivno ostavi stare stapke jer će ti jako brzo narast u preljepe biljke, a treba mu dosta vremena da se ukorijeni kako treba.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #74 u: Listopad 26, 2008, 09:48:39 prijepodne »
Tako ću i napraviti kad se namnoži, no, u svakom slučaju mi predstoji još jedno uređivanje te strane kad mi stigne filter koji već dobrano kasni...tek za koja tri tjedna, pa se do onda mogu malo švercati i pustiti da raste bez uređivanja  :D Cigo kad će tvoje slike?