Dodavanje fosfata je definitivno najpametnije upravo u DIY izvedbi i to sa KH2PO4... Preporucam prvo dobro procitati i tu na akvarij.netu, ali i drugdje o doziranjima... Zbilja ovo dodavanje je prava igra zivaca dok sve ne pokopcas... (Kod mene se proces pokopcavanja otegao na vec 8 mjeseci...) Dakle, radije ne stavljaj nista nego da nesto debelo zabrljas... (Ja neki dan pobih 6 kozica fosfatima, iako logikom stvari od 0,2ppm im nije moglo biti nista. Ali praksa je jedno, teorija drugo...)
Nadalje, upravo zbog premalo biljne mase ja bih tu bila jako oprezna... Kad krenes u muckanje skini chuckov kalkulator (Chuck's Planted Aquarium Calculator) i onda vidis koliko cega trebas za koju koncentraciju. (Cisto orijentacije radi izracunah, da za tvoj aq mozes razmutiti 13g KH2PO4 u 500ml destilirane vode i dobijas koncentraciju 0,1 ppm (dakle u jednom mililitru). To je dobra koncentracija, jer se lako odmjeri... Preporucena koncentracija fosfata u akvariju je 1ppm. E onda tu dolazi pitanje: koliko tvoje biljke toga trose na dnevnoj ili tjednoj bazi... Tu ti mogu pomoci testeri ili neko iskusno oko...

Umal da zaboravim. Postoji i gotova varijanta i mozda dok ne pokopcas sve ovo o DIY gnojivu, uzmes jedno Nutrafin NPK gnojivo (ovo sto je Aquatic predlozio), pa dodajes trecinu doze, a kasnije sa povecanjem biljne mase mozes povecavati i dozu...

Na zalost ovo je kompleksno gnojivo, pa ako ti treba manje npr. nitrata, sipak, ne moze... Onda se opet vratis na DIY

...
Uf, da samu sebe saberem i oduzmem

:
I. Imas dvije varijante:
1. kupovnu (Nutrafin NPK) - prednost: doziras propisano ili manje, nedostatak: cijena i kompleksnost gnojiva
2. DIY - prednost: svaki elemenat se dodaje posebno i cijena, nedostatak: moras se mnogo informirati