Sanele, jako mi je zao sto nisi uspio sa ciklidima. Pratim ja tebe od pocetka,

a na pp ti napisem koja sam sad pa ja...

Podjoh odgovoriti na poruku, pa onda rekoh mozda je bolje da odgovorim ovdje cisto zbog nekog u buducnosti sa slicnim problemom.
Dakle, ja nemam taj zakrivljeni Cayman. Imam ravno staklo i deklariranih 90l manje (230), pa samim tim i slabiji filter (07).
Kod mene je radio nekih 4 mjeseca uz moje strpljenje, smanjenje hranjenja i sve moguce sta su mi ljudi savjetovali i nista nije pomoglo... I dalje sam imala nekakve plutajuce cestice, s vremena na vrijeme masnu povrsinu i sl...
S vremenom se i nakrcalo prilicno riba unutra (zivorotke nisu cule za kontrolirano radjanje)...
A onda kupih obicni kineski unutarnji filter (500l/h=28KM). Bio je to totalni preporod. Voda fantasticno cista. Istini za volju, oba sam filtera cistila jednom tjedno, a u tom pomocnom mijenjala vatu jednom u 15 dana.
Prije 20-ak dana mi je i to dojadilo i kupih Fluvala 305 i onda shvatih da je to pomocno rjesenje uistinu bilo pomocno! Razlika u bistrini je ocita. Doduse ne mogu previse hvaliti, taj filter radi tek 15 dana.
Uglavnom, obzirom da sam dodavala rasvjetu u njega, otvarala sam poklopac pa znam di sto stoji i mogu reci da uopce nije kompliciran za nadogradnju. Ostavili su mjesto za sve.

Dakle, kad podignes poklopac pored mjesta za hranilicu ces vidjeti takodjer perforiranu plastiku, ona se skida (kao i za hranilicu), kao i zadnji dio te pregrade (nju lagano pilicom izrezes) i to je jedna mogucnost za postaviti cijevi vanjskog filtera. Naravno mozes birati hoces li to uraditi na lijevoj ili desnoj strani.
Nadalje, jedan je kolega radio prepravke na poklopcu kakav ja imam i posto mu se akvarij (kao i kod mene) gleda s obje strane, crijeva je stavio na bocnu stranu. Slikice mozes pogledati u ovoj temi:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=17287.0I na kraju za slucaj da ti bude trebalo, a ne znas kako skinuti poklopac evo male upute:
1. iskljuciti napajenje
2. odsarafiti dva vijka koji drze poklopac elektronike
3. odpojiti zice iz prekidaca (zabiljezi kako je bilo)
4. izvadi metalne sarke (samo ih gurnes u stranu)
5. uz vanjski rub s donje strane imas vijke koji drze dva "sloja" poklopca (ovo raditi samo akuodvijacem, za rucno ce ti trebati godina

)
6. nema 6...

Mislim da ima i slikicu negdje svega toga rasklopljenog... Budem sutra potrazila!
Ako jos sto trebas slobodno zovi...