Kolovoz 17, 2025, 18:01:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prljava voda - los filter tj pumpa  (Posjeta: 2997 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sanel76

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Mostar
Prljava voda - los filter tj pumpa
« u: Lipanj 17, 2008, 19:22:43 poslijepodne »
Nakon neuspjelog pokusaja da formiram akvarij s ciklidima (zbog UZASNOG stanja kad su ciklidi u pitanju u BiH) odlucio sam da formiram "obicni" akvarij. Prilazem fotke pa mozete vidjeti kako to izgleda. Medjutim, problem je jer je voda vidljivo prljava. Primjetio sam da filter tj. pumpa koja je u njemu lose radi, a kupio sam sve u kompletu originalno (akvarij Cayman 110 (320 litara) s opremom i postoljem). Filter je BluWave09 - 1200 l/h. Htio sam da kupim vanjski dodatni filter, ali problem je kako ga ugraditi, jer nema mogucnosti za bilo kakvo uvodjenje ili izvodjenje dodatnih cijevcica iz ili u akvarijum, sem onih koje su predvidjene.
Sta da radim?

Napominjem da redovno cistim filter (svako 10 dana) te da svako 10 dana mijenjam oko 50 posto vode u akvariju.
Pozdrav iz Mostara.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Prljava voda - los filter tj pumpa
« Odgovori #1 u: Lipanj 17, 2008, 19:35:42 poslijepodne »
prvo da ti kažem - slijedeči puta probaj slikati akvarij bez blica, u mračnoj prostoriji neka bude samo on upaljen i bit će slike puno bolje!
drugo, vanjski su filteri puno pouzdaniji, i bilo bi dobro da se javiš kolegici Ninina mama, jer je ona nedavno mijenjala nutarnji (iz kompleta) filter za vanjski....da ti objasni "tehnologiju"
i, by the way - bude nešt od tog akvarija .... ;D
uostalom, imaš na ovom forumu, par tema dalje:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21742.0
« Zadnja izmjena: Lipanj 17, 2008, 19:37:26 poslijepodne od babyboom »

Offline sanel76

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2008, 20:07:14 poslijepodne »
Hvala. Ucinit cu to.
Pozdrav iz Mostara.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2008, 20:14:09 poslijepodne »
filter nije loš, al nije to to, kad nabaviš vanjski sve će ti biti bolje, ali možda previše mijenjaš previše vode pa se voda nemože razbistriti tj. isciklirati. :up:
Varaždin...

Offline osiris

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: zagreb
« Odgovori #4 u: Lipanj 17, 2008, 20:46:24 poslijepodne »
ja mislim da nije potrebno tako često čistit filter jer tako samo štetiš filter bakterijama koje su u njemu bar tako mislim.. :question:
City of the damned
At the end of another lost highway
Signs misleading to nowhere

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2008, 20:48:34 poslijepodne »
Meni se cini da ih mozda i previse hranis pa imas puno prasine sto bi se reklo???
780L
780L 2.dio

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #6 u: Lipanj 17, 2008, 21:10:26 poslijepodne »
ja filter čistim svake subote i voda mi je super a vodu kad se sjetim(par put mjesečno9
dovoljno je da promjeniš trećinu
Our fears are only what we tell them to be...

Offline sanel76

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 17, 2008, 21:40:57 poslijepodne »
Problem je definitivno u unutarnjem filteru koji je dosao u kompletu s akvarijem. Ribice hranim umjereno 3 puta dnevno.
Rjesenje je jedino vanjski filter, ali je nevolja u tome sto Cayman ima cudni poklopac koji ne dozvoljava ulazak tj izlazak nikakavih dodatnih cjevcica ili kabala, sem onog sto je doslo u njemu.
Mnogo bi mi pomoglo prakticno rjesenje (mozda fotka ili nacrt) ako je neko postavljao vanjski filter za akvarij kojeg ja imam (Cayman 110 sa zakrivljenim prednjim staklom - 320 litara)
Pozdrav iz Mostara.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2008, 02:09:45 prijepodne »
Sanele, jako mi je zao sto nisi uspio sa ciklidima. Pratim ja tebe od pocetka, ;) a na pp ti napisem koja sam sad pa ja... :up:

Podjoh odgovoriti na poruku, pa onda rekoh mozda je bolje da odgovorim ovdje cisto zbog nekog u buducnosti sa slicnim problemom.

Dakle, ja nemam taj zakrivljeni Cayman. Imam ravno staklo i deklariranih 90l manje (230), pa samim tim i slabiji filter (07).
Kod mene je radio nekih 4 mjeseca uz moje strpljenje, smanjenje hranjenja i sve moguce sta su mi ljudi savjetovali i nista nije pomoglo... I dalje sam imala nekakve plutajuce cestice, s vremena na vrijeme masnu povrsinu i sl...

S vremenom se i nakrcalo prilicno riba unutra (zivorotke nisu cule za kontrolirano radjanje)...

A onda kupih obicni kineski unutarnji filter (500l/h=28KM). Bio je to totalni preporod. Voda fantasticno cista. Istini za volju, oba sam filtera cistila jednom tjedno, a u tom pomocnom mijenjala vatu jednom u 15 dana.

Prije 20-ak dana mi je i to dojadilo i kupih Fluvala 305 i onda shvatih da je to pomocno rjesenje uistinu bilo pomocno! Razlika u bistrini je ocita. Doduse ne mogu previse hvaliti, taj filter radi tek 15 dana.

Uglavnom, obzirom da sam dodavala rasvjetu u njega, otvarala sam poklopac pa znam di sto stoji i mogu reci da uopce nije kompliciran za nadogradnju. Ostavili su mjesto za sve. :up:

Dakle, kad podignes poklopac pored mjesta za hranilicu ces vidjeti takodjer perforiranu plastiku, ona se skida (kao i za hranilicu), kao i zadnji dio te pregrade (nju lagano pilicom izrezes) i to je jedna mogucnost za postaviti cijevi vanjskog filtera. Naravno mozes birati hoces li to uraditi na lijevoj ili desnoj strani.

Nadalje, jedan je kolega radio prepravke na poklopcu kakav ja imam i posto mu se akvarij (kao i kod mene) gleda s obje strane, crijeva je stavio na bocnu stranu. Slikice mozes pogledati u ovoj temi: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=17287.0

I na kraju za slucaj da ti bude trebalo, a ne znas kako skinuti poklopac evo male upute:

1. iskljuciti napajenje
2. odsarafiti dva vijka koji drze poklopac elektronike
3. odpojiti zice iz prekidaca (zabiljezi kako je bilo)
4. izvadi metalne sarke (samo ih gurnes u stranu)
5. uz vanjski rub s donje strane imas vijke koji drze dva "sloja" poklopca (ovo raditi samo akuodvijacem, za rucno ce ti trebati godina :D)
6. nema 6... :D

Mislim da ima i slikicu negdje svega toga rasklopljenog... Budem sutra potrazila!

Ako jos sto trebas slobodno zovi... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Lipanj 18, 2008, 02:14:38 prijepodne »
Zaboravih reci da i bez ovog busenja bez problema prolaze tanke cijevi (co2 ili zrak) i tanki napajajuci kabeli (co2 difuzor, dodatni unutarnji filter i sl.)

Pogledaj s bocnih strana u cosku. Vidis te male drzace (tu utaknes npr kabele), a imaju i izrezan poklopac tu.

Takodjer cjevcice se mogu provuci i kroz otvor gdje inace stoje namotani kablovi prije nego idu u dihtani prostor, i tu sa zadnje vanjske strane vidis dva otvora.

Mislim da je netko nekada rekao da je na tom mjestu samo prosirio te rupe i tako stavio vanjski fitler... Ali ne znam te dalje uputiti... Nadam se da ce ovo vidjeti i oglasiti se... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline sanel76

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 18, 2008, 09:33:45 prijepodne »
Hvala ti. Drzat cu se tvojih savjeta. Inace, od samog pocetka kada sam oformio akvarij (prije otprilike 3 mjeseca) povrsina vode je konstantno masna.
Za pocetak cu ih manje hraniti (makar je to do sada bilo 3 puta dnevno hrane na vrhu kasicice i  tabletica za coridorase i ancistruse).

Ukoliko ni to ne upali, kada je bistrina vode u pitanju, koji mi vanjski filter preporucujes na moju litrazu akvarija?
Pozdrav iz Mostara.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Lipanj 18, 2008, 11:26:56 prijepodne »
Evo nadjoh jutros sliku. Nadam se da ce pomoci...

Iskreno ne znam sto da ti savjetujem. Kako rekoh ovo mi je prvi kanister i na nagovor kolega s ovog foruma :D uzeh Fluvala. Na zalost po njega sam morala u Zgb (tesko zabu u vodu natjerati :D, a i uklopila sam to za Akter :up:), iz prostog razloga sto se ovdje izbor svodi na Atmana i Tetru.

Tetru nisam htjela, jer je :dead: sa rezervnim dijelovima, a njoj treba redovito mijenjati dihtunge i ne stezati previse plasticne zavrtnje (jer znaju puci).

Atman bi bio sigurno da nije bilo ovog puta. On bi trebao biti kopija Eheima (prije pravnog spora, imali su i identican vanjski izgled :P), ali ima iste mane kao i Tetra s tim sto njegove rezervne dijelove ovdje mogu nabaviti...

Naravno model biras prema litrazi (Fluval 405, Tetru 1200 ili hm, onaj najveci Atman; mislim da je EF-4, ne drzi me za rijec za ovo zadnje)...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #12 u: Lipanj 18, 2008, 13:25:41 poslijepodne »
Eh, kaj ti je Ninina mama! Najradije bi da i ja imam problema s filtracijom, pa da mi savjetuje... :D

Inače, čini mi se da je hranjenje ribica triput na dan malo pretjerano.

Meni akvarij izgleda čist solidno, da ne velim odlično.  :up:
Zabok

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Lipanj 18, 2008, 14:34:13 poslijepodne »
Eh, kaj ti je Ninina mama!

Blebetalo?

Najradije bi da i ja imam problema s filtracijom, pa da mi savjetuje... :D

Oslobodi Boze!

A sad ozbiljno, prestani me hvaliti, vec me cudno propituju za tebe... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #14 u: Lipanj 18, 2008, 14:52:31 poslijepodne »
A sad ozbiljno, prestani me hvaliti, vec me cudno propituju za tebe... :D

Pa nemrem si pomoći kad vidim odgovore! K'o priručnik... :up:

Ja pitam nekaj, i onda sam sebi odgovorim za tjedan dana... :rotfl:
Zabok

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #15 u: Srpanj 08, 2008, 02:11:56 prijepodne »
Sanele imal sto novo? Jel se razbistrilo? Ili si krenuo u nabavku kanistera?
Tuzlanka u Sarajevu