Svibanj 05, 2025, 07:21:26 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Poskoci u Imotskom  (Posjeta: 4109 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gumi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Poskoci u Imotskom
« u: Lipanj 12, 2008, 11:26:22 prijepodne »
Evo još malo ovih priča vezanih za hrvatske zmije.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/najezda-poskoka-u-imotskom-stanovnistvo-u-strahu.html

E sad koliko tu ima istine da je sve puno poskoka i da ima riđovki, to neznan.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Odg: Poskoci u Imotskom
« Odgovori #1 u: Lipanj 12, 2008, 12:19:32 poslijepodne »
; miriše kao stonoga po "getribnom ulju"  :D  :D   :D   :D   :D   :D

lotf

pozdrav icek
ne bi ja doma imao takvu životinju :D
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #2 u: Lipanj 12, 2008, 12:47:58 poslijepodne »
Da izjave su zakon!!
"Odo ja do štale, i vidim ja nešto miriše da tu ima zmija..." :D
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 12, 2008, 12:56:45 poslijepodne »
 :D :D :D koji likovi...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Lipanj 12, 2008, 13:28:41 poslijepodne »
Meni je deda najbolji on namirise zmiju i to izdaleka upravo zbok toga sto mirise na getribno ulje ne nikakvo drugo bas getribno koje ima specifican miris ..
A i baba s pocetka je zakon, pazi ona je imala srece jer ju je poskok ugrizao prvi puta onak od sale bez otrova a nije ju ugrizao drugi puta za prav s otrovom ...ima Boga :D
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline RomanC

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Lipanj 12, 2008, 15:15:46 poslijepodne »
"Ove godine kao nikad prije, zmije dolaze sve bliže kućama."
Taj komentar je, od riječi do riječi, bio i prošle godine u Večernjem.
Svake godine isto sranje. Trebalo bi se ljude više upoznat sa tim životinjama.

@ Icek - ja sam doma imao 2 poskoka, pa ti iz prve ruke kažem da nisu niš agresivniji od drugih zmija i čisto se lako hendlaju (al to znaš valjda i od Vrbe).
Lampropeltis p. pyromelana, Elaphe schrenckii, Ahaetulla prasina (grey), Trimeresurus albolabris, Cerastes cerastes, Crotalus adamanteus, Agkistrodon taylori, Aspidelaps l. infuscatus, Acanthophis rugosus, Vipera a. ammodytes, Bitis arietans, Naja n. naja, Agkistrodon c. laticinctus

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 12, 2008, 17:14:50 poslijepodne »
Imocani...LOL  :P uvik ih se sitin kad su me iz Prirodoslovnog muzeja u Splitu zvali da u dnevniku HRT1 objasnim
najezdu zaba u Imotskom i tvrdnje Imocana da su zabe pale sa neba (doslovno). Za krepat od smija  :)

A sad ozbiljno... u Dalmaciji osim na planinskom lancu Dinare (Troglav) ridjovka nije zabiljezena.

@ Icek - ja sam doma imao 2 poskoka, pa ti iz prve ruke kažem da nisu niš agresivniji od drugih zmija i čisto se lako hendlaju (al to znaš valjda i od Vrbe).

To nije u potpunosti tocno... temperament jako varira od vrste do vrste, ali i od primjerka do primjerka. Ja sam na Mosoru i Kozjaku nalazio vrlo agresivne poskoke
koji su grizli sve oko sebe.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #7 u: Lipanj 12, 2008, 18:49:50 poslijepodne »
.... pa koliko sam ja skužio poskoci iz prirode su agresivniji od onih uzgojenih u zatočeništvu...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 12, 2008, 20:54:24 poslijepodne »
.... pa koliko sam ja skužio poskoci iz prirode su agresivniji od onih uzgojenih u zatočeništvu...

Da, a moji su bili divlji (iz prirode).
Lampropeltis p. pyromelana, Elaphe schrenckii, Ahaetulla prasina (grey), Trimeresurus albolabris, Cerastes cerastes, Crotalus adamanteus, Agkistrodon taylori, Aspidelaps l. infuscatus, Acanthophis rugosus, Vipera a. ammodytes, Bitis arietans, Naja n. naja, Agkistrodon c. laticinctus

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #9 u: Lipanj 12, 2008, 21:48:02 poslijepodne »
pozdrav

samo mala digresija,
 u svom komentaru; "ne bi ja to imao doma"

mislio sam na smrad od "getribnog ulja" svi znamo kak' to smrdi :D :D :d :D
ni na kraj pameti da sam htio kometirati načine i uvjete držanja, agresivnost i opuštenost pri hendlanju....

iako sam dosta konzervativan glede držanja otrovnica (možda najmanje glede ovih "naših")

(((možda i zato jel' te prvi put ugrizu za opomenu a tek ti drugi put ugrize ispuste otrov... :D :D :D :D
a i smrde po zmijama otrovnicama, pogotovo kad je pred kišu :d :d :d :d :d

plačem  :D  :D  :D  :D)))

sorry teško mi se suzdržat
radi se o tome da za eventualne ugrize postoji protuotrov, dok' ga za egzotične nema.

glede agresivnosti životinja u prirodi da povučem jednu paralelu sa gušterima, recimo svi gušteri koji se sunčaju na "suncu" postaju puno agresivniji nego kad su u terariju, razlog tome je u količini UV-b spektra i njegovom utjecaju na metabolizam gmazova.
povećava se lučenje svih hormona i enzima u organizmu pa se sve reakcije i probava intenzivira... neki ljudi prije parenja namjerno stavljaju guštere na sunce da potaknu parenje.
u zmije se toliko ne kužim...

iz istog razloga...guštera vrlo lako vadimo iz terarija i stavljamo na sunce no kada ga treba vratiti on se žestoko brani to naravno ima veze i sa dnevnom aktivnošću određenih vrsta dnevnih guštera, koji su ujutro dosta "bezvoljni" a popodne i pred večer na vrhuncu aktivnosti/budnosti/opreznosti

pozdrav icek
čitao sam jednu studiju o tome, pa ako netkoga zanima (moram je naći) pošaljem na mail.
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2008, 06:42:40 prijepodne »
Vecina terarista nazalost previse hrani svoje zivotinje u zatocenistvu (Aspi excluded  ;)),
pa zapravo imaju ugojene nakaze koje se ne ponasaju ni priblizno kao u prirodi, pa cak i ako su
dosle direktno iz prirode. Ovo je pogotovo slucaj s varanima i zmijama.

Sta se tice temperamenta, neke vrste se smire u zatocenistvu, ali neke ostaju i dalje agresivne
(ovo je cesto slucaj s efama - rod Echis) i na samo priblizavanje stranog objekta reagiraju ugrizom.
Ovako reagira i dosta poskoka (ne svi) koje sam nalazio u Dalmaciji. Terenskog iskustva u H. Zagorju nemam
dovoljno, pa ne znam kako tamo stoje stvari. I neki poskoci u zatocenisvtu imaju poprilicno nestasni temperament,
recimo... pitaj Nevena za njegovu zenku poskoka iz Makedonije  :)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2008, 09:34:30 prijepodne »
p

(((možda i zato jel' te prvi put ugrizu za opomenu a tek ti drugi put ugrize ispuste otrov... :D :D :D :D

Glege mede .. ovoga .. kad sam jednom  sa Ingom i Zokom. .ne sjećam se kada i o čemu pričali.. točno dotakli smo se i teme poskoka ... pa ja je isto bilo priće da odrasli znaju "štedjeti" otrov, te kao opomenu zadati takozvani suhi ugiz... opće je poznato da mladi primjerci zmija pri ugrizu pokušaju iz svojih žljezda istisnuti sav otrov, dok odrasli primjerci zadržavaju dio otrova odnosno da mogu zadati još jedan do dva ..... morti griješim ali toliko sam dokumentaraca o tim beštijama viperidama pogledao da je moguće da sam nekaj pomješao....

.. ali sve ovo kak je reportaža napravljena stvarno je komično gledati je :D :D
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 13, 2008, 15:34:41 poslijepodne »
odrasli znaju "štedjeti" otrov, te kao opomenu zadati takozvani suhi ugiz... opće je poznato da mladi primjerci zmija pri ugrizu pokušaju iz svojih žljezda istisnuti sav otrov, dok odrasli primjerci zadržavaju dio otrova odnosno da mogu zadati još jedan do dva ..... morti griješim

Ne, ne griješiš. Odrasli gotovo nikad ne "istisnu" sav otrov.