pozdrav
samo mala digresija,
u svom komentaru; "ne bi ja to imao doma"
mislio sam na smrad od "getribnog ulja" svi znamo kak' to smrdi

:d
ni na kraj pameti da sam htio kometirati načine i uvjete držanja, agresivnost i opuštenost pri hendlanju....
iako sam dosta konzervativan glede držanja otrovnica (možda najmanje glede ovih "naših")
(((možda i zato jel' te prvi put ugrizu za opomenu a tek ti drugi put ugrize ispuste otrov...
a i smrde po zmijama otrovnicama, pogotovo kad je pred kišu :d :d :d :d :d
plačem

)))
sorry teško mi se suzdržat
radi se o tome da za eventualne ugrize postoji protuotrov, dok' ga za egzotične nema.
glede agresivnosti životinja u prirodi da povučem jednu paralelu sa gušterima, recimo svi gušteri koji se sunčaju na "suncu" postaju puno agresivniji nego kad su u terariju, razlog tome je u količini UV-b spektra i njegovom utjecaju na metabolizam gmazova.
povećava se lučenje svih hormona i enzima u organizmu pa se sve reakcije i probava intenzivira... neki ljudi prije parenja namjerno stavljaju guštere na sunce da potaknu parenje.
u zmije se toliko ne kužim...
iz istog razloga...guštera vrlo lako vadimo iz terarija i stavljamo na sunce no kada ga treba vratiti on se žestoko brani to naravno ima veze i sa dnevnom aktivnošću određenih vrsta dnevnih guštera, koji su ujutro dosta "bezvoljni" a popodne i pred večer na vrhuncu aktivnosti/budnosti/opreznosti
pozdrav icek
čitao sam jednu studiju o tome, pa ako netkoga zanima (moram je naći) pošaljem na mail.