Vedrane, recimo da si objedinio moje razmisljanje. A ja sam malo pristrana zbog ljubavi prema selektivno vjerojatno najuzgajivanijim ribama. I nemoze se reci da cesto ne dolazi do potpunih pretjerivanja! I u "nasem" betta svijetu se vode razne diskusije oko nekih krajnje ekstremnih primjeraka dobivenih konstrantnim potenciranjem nekih svojstava. Pa je umjesto prekrasnog ogromnog repa ispala krzljava riba, bolesna i neprivlacna.
Prvo i osnovno je shvatiti da je svaki selektivni uzgoj kao prvo jako odgovoran posao! Naravno, ako idete za dobrobit zivotinje a ne (samo) covjeka. Da se vratim opet na onu pricu o psima: psi jesu uzgajani da bi sluzili nama, i karakterom, i izgledom. NO, nikako nije tocno da pod time obavezno idu i bolesti! Odgovoran uzgajivac ce paziti na njih! ZATO postoje rodovnice, ZATO postoje izlozbe, i ZATO se legla registriraju u savezu, a ne uzgaja se u straznjem dvoristu. Svi NJ.ovcari sa problemima sa kukovima su se pojavili iskljucivo zato jer se pasmina toliko popularizirala da su ljudi "uzgajali" bez veze, bez kontrola, bez izlozaba, bez icega sto bi potvrdilo kvalitetu psa. A to ne znaci sjajnu dlaku, nego da ponasanjem, izgledom i ZDRAVLJEM odgovara standardu pasmine. Zasto onda za dobiti uzgojnu dozvolu pas mora najprije dokazati da je izvrsnog zdravlja, i to moraju biti svi njegovi preci? Zasto mora imati dobre ocijene na izlozbama? Ne da bi se pudrao i oblacio, nego da bi dokazao da je njegov fenotip u potpunosti u skladu sa standardom.
Ovaj se primjer moze protegnuti na sve ostale vrste zivotinja koje se tako uzgajaju. Prvo i osnovno mora biti zdravlje i zivot tog stvorenja, pa onda, ako je moguce, sve ostalo.
A sve osim toga je pitanje samo ukusa i niceg drugog. Volite prirodno? Super. Ne volite? Isto super! Al ne treba osudjivati bas sve sto nam se ne svidja osobno.