Kolovoz 19, 2025, 10:59:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pozdrav od pocetnika  (Posjeta: 5558 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline pex

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Pozdrav od pocetnika
« u: Svibanj 14, 2008, 12:45:49 poslijepodne »
Za pocetak pozdarav svima  :)
Vec duze vrijeme pratim forum i skupljam informacije, naravno procitao sam i vodic za pocetnike i napokon se odlucio javiti.
Da prijedem na stvar posto ce biti poduzi post.
Pokusavam osposobiti stari akvarij od nekih 90l dimenzija 64x35x45 s tim da mi 14l otpada na unutrasnji filter s tri komore.
Akvarij ce biti toplovodni, slatkovodni, biljni.
Poklopac i rasvjetu sam napravio, rasvjeta su dvije neonke od 18w - trebalo bi biti dovoljno?
Jedna ce biti daylight, a kao drugu bi uzeo neku da mi pogoduje bilju i malo istakne boje.
Zemlja za podlogu florabell se namace vec 4 tjedna na nju cu staviti dvije granulacije sljunka.
Loza se namace nesto vise od tjedan dana jos malo pa ce na kuhanje.
Kamenje sam nasao u potoku, naravno i njega ceka kuhanje.
Sta se tice bilja staviti cu rogolist sigurno, a ostalo jos ne znam pa su prijedlozi dobro dosli - naravno i donacije  :D
Ja sam iz Splita pa ako ima neko voljan poducavanja bilo bi mi drago.
Sta se tice filtera u prvoj komori ce biti grijac, u drugu cu sloziti filter a u trecu ide pumpa za vodu - tu bi trebao savjet koliki protok za nekih 75l.
Nakon nekih tri tjedna cikliranja (nadam se da cu izdrzati) slijede ribice.
Za pocetak dva ancistrusa , poslije sam mislio postepeno uvesti 4-5 coriadorasa i 4 guppya.
Jako mi se svidaju kuliji ali bojim se da ovo nije akvarij za njih pa ne znam bi li na ovo dodao jos neonke ili je i ovako previse?
Unaprijed zahvaljujem na savjetima i ukazivanju na propuste :)
I ispricavam se radi duzine posta.
Split

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: Pozdrav od pocetnika
« Odgovori #1 u: Svibanj 14, 2008, 13:05:24 poslijepodne »
pozdrav početniku! evo sve si dobro napisao, sad samo kreni sa uređenjem i cikliranjem!
bilje manjeg rasta posadi naprijed a visokog iza u akvariju. za ribe se dobro odluči i prouči a savjetoval bi ti jedno jato neonki od 50kom i 15-tak guppiya.
sretno!
Varaždin...

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Svibanj 14, 2008, 13:30:57 poslijepodne »
Akvarij ce biti toplovodni, slatkovodni, biljni.
:up: :up: :up:

Potaknut vrstom akvarija, savjetujem bar još toliko svjetla, znači još dvije neonke.

Od bilja ti savjetujem ceratophyllum demersum, bacopa monnieri, cladophora aegagropila, cryptocoryne wendtii 'brown', hydrocotyle leucocephala, hygrophila corymbosa, hygrophila polysperma, lemna minor, limnophila sessiliflora, riccia fluitans, rotala rotundifolia, sagittaria subulata, vallisnera spirallis, vesicularia dubyana, egeria densa. Imaš slike po cijelom webu. Eto, da znaš kad ideš u dućan kaj trebaš. I ak' ti pokušaju prodati biljke tvrdih listova, nepoznatog izgleda, NE KUPUJ.  :D

Mislim da su ti ove biljke OK za početak, meni su bile odlične.

savjetoval bi ti jedno jato neonki od 50kom i 15-tak guppiya.

50 neonki i 15 gupija na 90 l minus filter?  -?

Ribica za početak čim manje, ono kaj si napisal ti je čisto dosta.

Sretno!  :up:             
Zabok

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Svibanj 14, 2008, 14:26:00 poslijepodne »
pozdrav i dobrodosao  :up:
za svaku pohvalu da se informiras prije nego krenes sa realizacijom  :klap:

preporucio bi ti T5 rasvjetu a za tvoj aq minimalno 2x24W a ako mozes 3x24W bi bilo idealno, od viska glava ne boli ali od manjka svjetla da ;)

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 14, 2008, 19:56:10 poslijepodne »
za biljni akvarij ti treba minimalno 0,5w/l s time da ti zahtjevne biljke neće uspjevati ni pri tom svjetlu.
Ribe naseljavaj polako, ove koje si naveo su ok i možeš povečati broj gupija, samo vodi računa da se za gupije preporuča nekoliko ženki po mužjaku.
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 14, 2008, 21:12:37 poslijepodne »
Hvala na savjetima.
Biti ce malo problema sta se tice trece neonke radi prostora, mozda da smanjim biljni fond? :(
Nazalost nisam dobio odgovor na pitanje o pumpi, koliki mi je protok dovoljan, ne bi zelio ovisiti i trgovcima za savjet.
za gupije sam mislio staviti 3 zenke i muzjaka za pocetak.
panda korije 2 muzjaka i tri zenke
Split

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Svibanj 14, 2008, 21:18:50 poslijepodne »
sta se tice filtera, mozes izabrati izmedju TetraTec IN600 ili Fluval 3 plus...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 14, 2008, 21:32:03 poslijepodne »
Kolega očito nije primjetio kakav filter namjeravaš složiti, ali u svakom slučaju 600 l/h je i više nego dovoljno za toliki akvarij. Ne kužim se previše u takve filtere, ali znam da nije toliko važan sam protok kad imaš veliki volumen filter materijala. Naravno i količina protoka ima svoju ulogu tako da ni to ne smiješ podcijeniti.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #8 u: Svibanj 14, 2008, 21:38:29 poslijepodne »
hvala na ispravci dante, imas pravo nisam primjetio da se radi o vec postojecem unutarnjem pregradnom filteru  :-[

imam 125L biljni sa istim tipom filtera sa pumpom protoka 600L/h, ja na tvom mjestu bi opet uzeo 600L/h s tim da bi mu smanjio protok jer mislim da ce u tvom aq raditi preveliku struju...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 14, 2008, 21:41:48 poslijepodne »
Naravno, uvijek je dobro imati zalihu snage.

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 14, 2008, 21:46:37 poslijepodne »
To mi je trebalo super hvala obadvojci :)
Split

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Svibanj 15, 2008, 01:28:17 prijepodne »
Dobrodoslica i od mene. Nadam se da se vec sad tu odjecas ugodno.

Samo bih dala malu napomenu vezanu za corije. Znam da su pande prekrasne :heart:, no ako vec do sad nisi nigdje procitao, mislim da ti trebam reci i da su osjetljivije od ostalih corija, glede kvaliteta i zrelosti vode.

Opekla sam se na svojoj kozi na pocetku (poslije uredno zavrsenog cikliranja) i i dan danas mi je zao tih malaca. :'( Oni koje sam donijela poslije 2,5 mjeseca od startanja akvarija su i danas sa mnom... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Svibanj 15, 2008, 18:37:26 poslijepodne »
Hvala na taj podatak nisam naisao jos ali ne brine me to jer cu ribice uvoditi postepeno prvi mjesec samo ancistrusi, pa ce gupiji i na kraju koriji.
Trenutno me vise brine bilje tu definitivno nisam doma i ne znam kako ce to ici, pokusati cu s tri vrste neku visoku naravno ne previsoku s obzirom na akvarij (anubias barteri var. barteri ili Cryptocoryne pontederiifolia), za sredinu sam mislio nesto da mi se pricvrsti za lozu ili neku stijenu (Anubias barteri var.nana, Vesicularia dubyana) i za prednji dio nesto za prekriti dno (Marsilea sp.).
Misljenja su dobrodosla.
Zemlju za cvijece sam potopio i redovito mijenjam vodu ali jos uvijek dosta toga pluta po njoj :(
Ako ima ko iz Splita molim savjet gdje ima najveci izbor biljaka?
Split

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 15, 2008, 19:41:27 poslijepodne »
Da li mi je dovoljno u srednju komoru za filter staviti na dno mrezicu pa vatu za filter na nju sitniji pijesak pa malo krupniji i na kraju kamencice i treba li stavljati i aktivni ugljen?
Split

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 15, 2008, 20:27:57 poslijepodne »
Pa ja bi obavezno stavio i spužvu i to i grublju i finiju, a vate što manje jer če brže štopati. Ipak je korisna jer pokupi sitnu nečistoču. Tu u Zagrebu se spužva može kupiti u rinfuzi pa ti odrežu koliko trebaš i stvarno je povoljna. Ne znam ima li tako u Splitu jer nekakva original pakiranja su dosta skuplja.

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #15 u: Svibanj 15, 2008, 21:09:20 poslijepodne »
Dobrodošao! Ugljen ti kupi sve što dodaješ u akvarij od kemije! :)
780L
780L 2.dio

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #16 u: Svibanj 15, 2008, 21:10:32 poslijepodne »
dobro došao.....  :)

samo pazi da sve dobro dezinficiraš s hipermanganom....... biljke i opremu....... i svakako ribice prvo u karantenu........ i pokušaj kad uspostaviš biološku i ekološku ravnotežu ne unositi ništa novo.......

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Svibanj 15, 2008, 21:40:53 poslijepodne »
Imam manji akvarij od nekih 7l, da li je dovoljno u njega ubaciti ciklirane vode iz vecega i staviti ribicu kad je kupim i koliko bi trebala stajati u njemu?
Split

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Svibanj 15, 2008, 21:55:42 poslijepodne »
Na netu sam nasao da bi protok pumpe za vodu u ovakvom filteru trebao biti 1/2 zapremine ili najvise 2/3 zapremine akvarija?
Navodi se da se vracanje vode iz filtera u akvarij moze izvesti i s pumpom za zrak ali se ne navodi kako, zna li netko koji je sistem?
Split

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #19 u: Svibanj 15, 2008, 22:00:00 poslijepodne »
Dobro došao! :klap:
ribicu u karanteni držiš prvenstveno da provjeriš je li zdrava, ali i da je navikneš na tvoju vodu - dakle, stavljaš je u pripremljenu čistu vodu, pa svaki dan postepeno dodaješ vodu iz glavnog akvarija...
glede pumpe za zrak - ona je poseban uređaj koji u stvari "bućka" vodu i time dodaje ako fali kisika u vodi...a to uglavnom možeš riješiti i stavljanjem ispusta filtera iznad nivoa vode...a puma dobro dođe ribicama da se igraju na mjehurićima (onda ispust filtera staviš normalno) ...recimo, moje zlatne obožavaju te mjehuriće...
ostalo su ti kolege super rekli!

Offline kokolo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #20 u: Svibanj 15, 2008, 23:33:44 poslijepodne »
Dobro došao! :klap:
ribicu u karanteni držiš prvenstveno da provjeriš je li zdrava, ali i da je navikneš na tvoju vodu - dakle, stavljaš je u pripremljenu čistu vodu, pa svaki dan postepeno dodaješ vodu iz glavnog akvarija...

Samo bi primjetio da meni ovo čudno zvuči... Prvo riba ide iz vode u dućanu di se navikla, da bi zatim došla u čistu, pa onda da bi je se adaptiralo laganim dodavanjem na vodu u novom akvariju?!?! Previše šokova po mome mišljenju. -?
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #21 u: Svibanj 16, 2008, 02:18:03 prijepodne »
Ja bih isto stavila cikliranu vodu u mali aq. I to 2/3 te vode i 1/3 nove (odstojale).

Sto se vracanja vode tice: Postoje dvije plasticne cijevi. Jedno prelivno dakle ide iz akvarija u filter. Ono odrzava princip spojenih posuda.

Druga cijev bi prebala vracati vodu natrag. Ukoliko imamo potopnu pumpu ona ide na dno tog dijela i "prebacuje" vodu kroz tu cijev. Ukoliko zelis koristiti pogonsku snagu zraka, spojis zracnu pumpu crijevom tako da joj zadnji dio crijeva zavrsava 10-ak cm u unutrasnjojsti cijevi. Nekad su postojale staklene kukice koje su savrseno odgovarale ovoj namjeni, no nisam ih dugo vidjela. (To je naravno bio neki "medicinski rezervni dio".) Ja sam kupila originalnu tu cijev i ona na sebi ima vec predvidjen ulaz za zracnu pumpu.
Dakle, zrak iz zracne pumpe, prati putanju cijevi. Normalno sa sobom odnosi dio vode koja se tako pretace.

Slikala bih ti to u funkciji, ali ne mogu, jer mi je filter oblijepljen crnom folijom. Nadam se da ce se javiti netko drugi... Ili sutra izvadim to vani pa ti poslikam... ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline pex

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Svibanj 16, 2008, 08:05:05 prijepodne »
Ne treba hvala shvatio sam sistem sa zrakom, ali mislim da cu ipak uzeti pumpu za vodu.Na izlaz cu staviti crijevo i probiti vise rupica po duzini tako da mi mreska vodu na povrsini.
Split