Svibanj 14, 2025, 23:40:16 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Morski akvarij... evo idemo  (Posjeta: 141135 vremena)

0 Članova i 13 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Bkaradza

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: Morski akvarij... evo idemo
« Odgovori #125 u: Kolovoz 27, 2009, 09:57:59 prijepodne »
Imam još jedno pitanje. Koji je najbolji način za zaštiti overflow od uskakanja riba u njega pošto mi se isti nalazi na zadnjoj strani akvarija i nemam pristup istom ukoliko riba (ili kozica) završi unutra.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #126 u: Kolovoz 27, 2009, 12:03:43 poslijepodne »
Jedina ideja sto mi pada na pamet je krupna gradjevinarska mrezica na vrh tako da ni riba ni kozica ne moze proci  -?
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #127 u: Kolovoz 27, 2009, 12:24:06 poslijepodne »
jok...

izreži forex koji paše na preljev..s unutrašnje strane zalijepi graničnike od uskih komada forexa da se ne može odsklizat  i poklopi...jeftino i jednostavno, a efikasno

Offline ilija

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #128 u: Kolovoz 27, 2009, 12:38:22 poslijepodne »
Slazem se sa Vedranom da je to lepsi nacin....ja cu tako isto i kod mene da napravim jer sam na mnogo mesta procitao da ribe umeju da preskacu u overflow....druga stvar me buni...sta ukoliko budes nesto morao da radis oko overflov-a......procitao sam da umeju kojekakve alge da se nahvataju u overflow i da moze doci do smanjenja protoka cak i do prekida....sto nikako nebi bilo dobro...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #129 u: Kolovoz 27, 2009, 12:47:28 poslijepodne »
mora se čistit , nemreš ostavit da zaraste

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #130 u: Kolovoz 27, 2009, 14:58:59 poslijepodne »
Slazem se sa Vedranom da je to lepsi nacin....ja cu tako isto i kod mene da napravim jer sam na mnogo mesta procitao da ribe umeju da preskacu u overflow....druga stvar me buni...sta ukoliko budes nesto morao da radis oko overflov-a......procitao sam da umeju kojekakve alge da se nahvataju u overflow i da moze doci do smanjenja protoka cak i do prekida....sto nikako nebi bilo dobro...

Pa za čišćenje ću napraviti neki štap ili slično jer drugačije nemogu... Inaće meni su kozice i riba uskočili u overflow u sadašnjem akvarij..

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #131 u: Kolovoz 27, 2009, 15:02:27 poslijepodne »
izreži forex koji paše na preljev..s unutrašnje strane zalijepi graničnike od uskih komada forexa da se ne može odsklizat  i poklopi...jeftino i jednostavno, a efikasno

To mi je bila jedna od ideja i mislim da bi to mogao napraviti...

Offline ilija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #132 u: Kolovoz 27, 2009, 15:15:12 poslijepodne »
Posto sam ja skoro napravio overflow kada sam ga ukljucio veoma se culo klaparanje vode, tako da mi je prijatelj ugradio dursov sistem i sa njime je veoma utisan overflow.....negde na forumu je neko objasnio kako se on pravi tako da ti preporucujem da to napravis na tvojim cevima....

Offline Crni

• Punopravni član
« Odgovori #133 u: Kolovoz 28, 2009, 00:17:39 prijepodne »
   Ilija, nemoj me krivo shvatiti, ali taj durso je potpuno zastario sistem, ako imas mogućnost ubaciti 2 cijevi. Nepouzdan je (jer se rupica za zrak može začepiti) i ipak proizvodi zvuk (većina).
Sa 2 cijevi nema problema i 100% je pouzdano od preljevanja. Na prvu cijev montiraš ventil i skratiš ju do pola visine preljeva. Drugu pustiš kako je sa time da joj je visina nesto malo ispod češlja. Sa ventilom na prvoj cijevi štimaš da ti većina vode prolazi kroz nju te da nivo vode u preljevu dostigne drugu cijev u koju višak vode samo lagano curka.
Zvuk vode 0 bodova.
Sigurnost 100%.

Offline ilija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #134 u: Kolovoz 28, 2009, 08:21:25 prijepodne »
Hvala crni, ja imam vec dve cevi ali na obe je dyrsov sistem.....verovatno cu sledece nedelje prepraviti na ovaj sistem sto si mi ti predlozio.....

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #135 u: Kolovoz 28, 2009, 09:27:31 prijepodne »
   Ilija, nemoj me krivo shvatiti, ali taj durso je potpuno zastario sistem, ako imas mogućnost ubaciti 2 cijevi. Nepouzdan je (jer se rupica za zrak može začepiti) i ipak proizvodi zvuk (većina).
Sa 2 cijevi nema problema i 100% je pouzdano od preljevanja. Na prvu cijev montiraš ventil i skratiš ju do pola visine preljeva. Drugu pustiš kako je sa time da joj je visina nesto malo ispod češlja. Sa ventilom na prvoj cijevi štimaš da ti većina vode prolazi kroz nju te da nivo vode u preljevu dostigne drugu cijev u koju višak vode samo lagano curka.
Zvuk vode 0 bodova.
Sigurnost 100%.

Jup takav sistem ja imam 2 cijevi of 32mm za odvod vode prema sumpu i refugiumu te jedna za dovod vode iz sumpa u akvarij.

Novost je da je žena odlučila da iznad akvarija neće ići ormar nego da napravim poklopac za akvarij tako da ga sad moram rastaviti ciloga skinit sa postolja i odnit u MG akvarij da naprave i montiraju poklopac na njega..

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #136 u: Kolovoz 28, 2009, 10:22:30 prijepodne »
Bruno pa ko je vidio ženu slušat? :diablolol:

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #137 u: Kolovoz 28, 2009, 11:07:43 prijepodne »
Bruno pa ko je vidio ženu slušat? :diablolol:

Onaj tko je pametan ^^ Bolje je slušat nego se svađat :) to ti je ka i u vojsci.. Da draga na zapovjed :)

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #138 u: Kolovoz 28, 2009, 11:44:35 prijepodne »
Citat:
Zvuk vode 0 bodova.
Sigurnost 100%.

Drago mi je cuti da se moj 2L sistem smatra boljim i naprednijim od Dursa  :) izmislio sam ga 2005-e i skoro svi Hrvatski reeferi ga koriste, vrlo tih, pouzdan i jednostavan za napraviti. I besplatan naravno, ako ti trebaju slike ili informacije slobodno pitaj.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Kolovoz 28, 2009, 12:39:10 poslijepodne »
Zvuk vode 0 bodova.
Sigurnost 100%.

šta ne čuješ onda lagano kao kotlić u cjevima(na drugoj)?
možda ovisno i o visini s koje voda pada u sump.
ja na drugoj imam isto ventil jer sam išao na to da mi 2 cijev guta neš sitno vode a prva večinu ali sam stavljao šire cjevi ako se jednog dana zaželim jače pumpe i kad ne bi imao ventil na drugoj isto to bi grmilo.
za sigurnost imam treću cjev kroz koju je provućen u crijevu povrat a njen ostatak služi za višak vode ako nesto pode po zlu i odrezana je 1 cm iznad ove druge dvije.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Kolovoz 28, 2009, 12:58:37 poslijepodne »
Zvuk vode 0 bodova.
Sigurnost 100%.

šta ne čuješ onda lagano kao kotlić u cjevima(na drugoj)?
možda ovisno i o visini s koje voda pada u sump.
ja na drugoj imam isto ventil jer sam išao na to da mi 2 cijev guta neš sitno vode a prva večinu ali sam stavljao šire cjevi ako se jednog dana zaželim jače pumpe i kad ne bi imao ventil na drugoj isto to bi grmilo.
za sigurnost imam treću cjev kroz koju je provućen u crijevu povrat a njen ostatak služi za višak vode ako nesto pode po zlu i odrezana je 1 cm iznad ove druge dvije.

To se obicno dogada kada je povratna pumpa preslaba, nivo unutar overflowa se moze regulirati da more bude iznad cijevi i onda se ne cuje nista. Koliko ja znam svi su javili, koji koriste 2L overflow, da je necujan ali naravno pumpa mora biti dovoljno jaka ako se koriste 32 mm cijevi koje mogu progutati vrlo veliki protok kroz njih.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #141 u: Kolovoz 28, 2009, 14:55:06 poslijepodne »
ako ti je more iznad gornje cijevi kako se osigurat protiv poplave tj zaštopavanja cijevi ako nema trece cijevi?
krpom?
s ovim drugim ventilom je nečujno i ne razmišljam si o puževima ribama i slično,sam je poanta podesit protok da voda u gornjoj cjevi ne vuče zrak na svom ulazu i sve šljaka. :up:

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #142 u: Kolovoz 28, 2009, 15:14:54 poslijepodne »
ako ti je more iznad gornje cijevi kako se osigurat protiv poplave tj zaštopavanja cijevi ako nema trece cijevi?
krpom?
s ovim drugim ventilom je nečujno i ne razmišljam si o puževima ribama i slično,sam je poanta podesit protok da voda u gornjoj cjevi ne vuče zrak na svom ulazu i sve šljaka. :up:
2L je objavljen javno 18.09.2005-e dakle vec je 4 godine u upotrebi u raznim akvarijima i do danas nijedan nije poplavio tako sto se tice prakse itekako je potvrden. Drugo mislim da ne kuzis bas najbolje 2L, druga cijev nije uronjena kompletno posto ima kao L nastavak sa strane i nize od vrha cijevi i tuda ide voda, vrh cijevi je siguran i ako se zastopa niza cijev gdje je ventil voda ce ici preko vrha cijevi .
Trece, sanse da ce ti se zastopati 4 x 32 mm ulazi su nemoguci, kad se to dogodi onda ti je vjerojatno overflow najmanji problem. Zastitne resetke na ulazu u overflow su puno manje i sigurno ce se one zastopati puno prije nego 2L sistem.
Cetvrto, 2L je sigurniji od svih systema koji se do sada koriste pa i od Dursa, sto god napravis ili ne napravis da bi stisao buku, bez 2L, durso, Standman... svi oni su vise podlozni problemima od 2L, medutim to se ne dogada u praksi niti sam cuo za to.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #143 u: Kolovoz 28, 2009, 15:36:00 poslijepodne »
A gdje se tu nalazi po sigurnosti i čujnosti novi sistem od Octopusa sa dvije cijevi? Jel bolji 2L?

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Kolovoz 28, 2009, 16:05:27 poslijepodne »
A gdje se tu nalazi po sigurnosti i čujnosti novi sistem od Octopusa sa dvije cijevi? Jel bolji 2L?

Novi ER silent overflow koji je napravljen u suradnji sa reef octopus a modifikacija je (upgrade) 2L sistema je po mom misljenju i praksi najbolji i najsigurniji overflow na svijetu, ja osobno nisam vidio niti jedan koji je i priblizno blizu kvaliteti i perfomansama novom ER silent overflowu. ER overflow je potpuno necujan i siguran, princip je sličan kao 2L medutim sve je unutar jedne okrugle cijevi. Prednost ER overflowa je mogucnost vrlo velikog protoka kroz njega, po mom misljenju moze se provuci 15 000 lit/sat minimum, uzima vodu sa povrsine i dna akvarija te mogucnost regulacije koju količinu zelimo provuci sa povrsine a koju sa dna. Takoder je potpuno zasticen overflow (sam ulaz) te nista ne moze proci kroz njega, govorim o krupnijim organizmima, posto je ulaz kvadratican i uzima vodu sa sve 4 strane osigurava maksimalnu izmijenu plinova u akvariju.
ER silent overflow je 2L upgraded  :)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Kolovoz 28, 2009, 16:26:04 poslijepodne »
krpom?
2L je objavljen javno 18.09.2005-e dakle vec je 4 godine u upotrebi u raznim akvarijima i do danas nijedan nije poplavio tako sto se tice prakse itekako je potvrden. Drugo mislim da ne kuzis bas najbolje 2L, druga cijev nije uronjena kompletno posto ima kao L nastavak sa strane i nize od vrha cijevi i tuda ide voda, vrh cijevi je siguran i ako se zastopa niza cijev gdje je ventil voda ce ici preko vrha cijevi .
Trece, sanse da ce ti se zastopati 4 x 32 mm ulazi su nemoguci, kad se to dogodi onda ti je vjerojatno overflow najmanji problem. Zastitne resetke na ulazu u overflow su puno manje i sigurno ce se one zastopati puno prije nego 2L sistem.
Cetvrto, 2L je sigurniji od svih systema koji se do sada koriste pa i od Dursa, sto god napravis ili ne napravis da bi stisao buku, bez 2L, durso, Standman... svi oni su vise podlozni problemima od 2L, medutim to se ne dogada u praksi niti sam cuo za to.

znam kako to izgleda.
4 x 32 ulaza su i dalje u stvari 2 x 32 mm cijevi a po osnovnim zakonima fizike znamo što to znači
što ti otvoriš dva izlaza ne znači da time dobivaš veći protok.
ja dvije cijevi s raznim nastavcima ne nazivam sistem :up:(ni bilokoji gore navedeni-dobro da se još ne patentiraju)
jednog dana ce netko reci gle morinov sistem s tri cijevi i povratom-nemojmo se zaj.... :D

meni je puž ušao u cijev preko OF-a i srecom sam imao trecu cjev koja je tu razliku vukla.
buka koja nastaje kod cijevi dolazi od zraka koji se pri gornjoj cjevi ako protok nije dovoljno spor uvlaći u cijev i onda želi isplivati van ili zapne u cjevi iza ventila(ako je horizontalna u nagibu) te imaš efekt kao da napušeš balon u cijevi tj pritvoriš ventil.

ako imaš dvije cijevi i reguliraš protok da ti stoji iznad njih znaci da ulaz=izlaz ako ti nesto uđe u cijev i ogranići protok(nemora skroz zaštopat) voda krene gore(polako ali sigurno prema gore)  i onda imaš vode po podu
vidio sam svega i svaceg i onda ekipa stavlja water level alarme,pumpi napajalje preko level switcha u glavnom tanku,itd umjesto da si na početku bubneš još jednu cijev i rješiš se briga,ubiti toliko kn na akvarij da si mislim kad cu ga morat dignuti i mjenjat parket ispod njega-ne hvala.
ista stvar i s povratnim cjevima izvana pa se ona otkaće i slično i onda vode bude svugdje.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #146 u: Kolovoz 28, 2009, 16:41:41 poslijepodne »
Dursov sistem ima jednu cijev i nazvao ga je durso, moj je 2L a kako ces ti zvati svoj me ne interesira niti ako ga zelis uopce zvati, ja ga uostalom ne naplacujem, dosao sam do njega kada sam trazio tihi overflow i cim sam ga pronasao sam ga ponudio svima da ga koriste, posto je besplatan mozes ga koristiti ili ne moras, svejedno. Koliko znam skoro svi reef akvariji u Hrvatskoj koriste taj sistem a do tog dana ga nisu koristili pa to pokazuje da se ljudima svida i da je ok te da do tog dana nisu znali niti dosli sami do tog jednostavnog sistema sa 2 cijevi.
Ako se mogu zastopati 2 cijevi onda se isto tako mogu zastopati i 3, 4,5 ... pa mozes izbusiti cijeli akvarij i nataknuti cijevi za svaki slucaj, a mozes ga i nagnuti 2 cm na jedan kut te na tom kutu iskopati kanalic kroz stan, probusiti zid od kuce i u slucaju poplave voda ce ti ici u dvoriste, ili ga spoji na oluk ako si u zgradi.

Uobicajeni sistem overflowa u reef ready akvarijima koristi 1 cijev, takvih je 90 posto akvarija na svijetu, i funkcioniraju.
Ti koji imaju 1 rupu i cijev koriste durso koji je najrasprostranjeniji na svijetu, durso suzava cijev na dnu, npr sa 32 na 20 i ovisi o sitnoj rupici , par mm, na vrhu za ulaz zraka i funkcioniranje cijelog sistema, iako zavisi od male par mm rupice jos se nikome nije zastopao niti su akvaristi radi toga izbusili jos 2,3 rupe. Naravno mora se odrzavati i u tome je problem sa dursom, a i po mom iskustvu bucniji je od 2L.
2L ima vise rupa veceg promijera i samim time je sigurniji. To su standardi u reef akvaristici (mislim na 1 rupu i Durso modifikaciju) i kao standardi puno su podlozniji problemima nego 2L.

Kao sto sam rekao sto se mene tice mozes izbusiti cijeli akvarij sa cijevima, to je relativno sigurnije od 2L.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Kolovoz 28, 2009, 16:43:06 poslijepodne »
BTW ja sam imao protok na svom prvom 2L sistemu 14-15 000 lit/sat i nije se zastopao, to je nijagara kroz overflow.

Offline Crni

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Kolovoz 28, 2009, 16:55:28 poslijepodne »
   Ovo što sam ja stranicu prije objasnio nebi nazvao 2L sistemom jer nije potrebno koristiti nikakve L-ove, mada ga se može zvati kako tko hoće.
Cijev koja prima vecinu vode i na kojoj je ugrađen ventil može biti bilo gdje u of-u i može biti i samo kao rupa pod uvjetom da je obavezno niže od nivoa vode u tanku (OF-u). Druga cijev mora završavati na željenoj visini nivoa vode u tanku (OF-u) i to je to...može imati, a većinom ima i oblik slova "I"!
Sa ventilom se kasnije naštima da kroz drugu cijev lagano klizi onaj višak vode...nema zvuka.
Druga cijev obavezno mora biti dovoljno siroka da primi vise vode nego sto povratna pumpa moze ubacit u tank.
   I na kraju, da nam se Blue ne bi uvrijedio, ja sam to bas po njegovim uputama tako i napravio i prvi put vidio to baš od njega. Jedino ja to nezovem 2L jer nemam nikakvih L-ova niti vidim potrebu za istima!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #149 u: Kolovoz 28, 2009, 17:18:38 poslijepodne »
Dursov sistem ima jednu cijev i nazvao ga je durso, moj je 2L a kako ces ti zvati svoj me ne interesira niti ako ga zelis uopce zvati, ja ga uostalom ne naplacujem, dosao sam do njega kada sam trazio tihi overflow i cim sam ga pronasao sam ga ponudio svima da ga koriste, posto je besplatan mozes ga koristiti ili ne moras, svejedno. Koliko znam skoro svi reef akvariji u Hrvatskoj koriste taj sistem a do tog dana ga nisu koristili pa to pokazuje da se ljudima svida i da je ok te da do tog dana nisu znali niti dosli sami do tog jednostavnog sistema sa 2 cijevi.
Ako se mogu zastopati 2 cijevi onda se isto tako mogu zastopati i 3, 4,5 ... pa mozes izbusiti cijeli akvarij i nataknuti cijevi za svaki slucaj, a mozes ga i nagnuti 2 cm na jedan kut te na tom kutu iskopati kanalic kroz stan, probusiti zid od kuce i u slucaju poplave voda ce ti ici u dvoriste, ili ga spoji na oluk ako si u zgradi.

Uobicajeni sistem overflowa u reef ready akvarijima koristi 1 cijev, takvih je 90 posto akvarija na svijetu, i funkcioniraju.
Ti koji imaju 1 rupu i cijev koriste durso koji je najrasprostranjeniji na svijetu, durso suzava cijev na dnu, npr sa 32 na 20 i ovisi o sitnoj rupici , par mm, na vrhu za ulaz zraka i funkcioniranje cijelog sistema, iako zavisi od male par mm rupice jos se nikome nije zastopao niti su akvaristi radi toga izbusili jos 2,3 rupe. Naravno mora se odrzavati i u tome je problem sa dursom, a i po mom iskustvu bucniji je od 2L.
2L ima vise rupa veceg promijera i samim time je sigurniji. To su standardi u reef akvaristici (mislim na 1 rupu i Durso modifikaciju) i kao standardi puno su podlozniji problemima nego 2L.

Kao sto sam rekao sto se mene tice mozes izbusiti cijeli akvarij sa cijevima, to je relativno sigurnije od 2L.
kao što si i sam rekao svatko je kovač svoje sreće.
ovo što se tiče spajanja vode na kanalizaciju to je dobra stvar kod slatkovodnih,kad em ventil nema predfilter
da se višak vode izljeva van  u slučaju zaštopavanja ventila,kod mora bi to mjenjalo salinitet.
što se tiče datuma korištenja i ko ga je koristio ne bi se petljao ali se svakako slazem s crnim
da 2 L ili dva I tako svejedno.