Srpanj 10, 2025, 10:01:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MOJE ZMIJE-GALERIJA  (Posjeta: 481657 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: MOJE ZMIJE-GALERIJA
« Odgovori #1300 u: Prosinac 03, 2010, 09:25:28 prijepodne »
Ja sam siguran kad bi se Vrag bavil teraristikom da bi mu prva zmija bila ova Trimeresurus purpureomaculatus :devil: :devil:.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #1301 u: Prosinac 03, 2010, 09:48:09 prijepodne »
da..neke zmije jednostavno izgledaju opakije od drugih.

Ova crno crvena koju držiš u ruci nije otrovna?? ili je samo tolerantna skroz?
Pustike, Turopolje

Offline The Kid

• Punopravni član
  • Dob: 48
« Odgovori #1302 u: Prosinac 03, 2010, 10:08:01 prijepodne »
da..neke zmije jednostavno izgledaju opakije od drugih.

Ova crno crvena koju držiš u ruci nije otrovna?? ili je samo tolerantna skroz?

Coxy se zove zmija i nije otrovna
« Zadnja izmjena: Prosinac 03, 2010, 10:11:02 prijepodne od PST »
Why So Serious ?

Offline njub

• Punopravni član
« Odgovori #1303 u: Prosinac 03, 2010, 12:29:04 poslijepodne »
Ova 3761 je stvarno predobra ... cim sam vidio sliku sam planirao pitati koja je i zapamtio br da bi vidio kako su me neki preduhitrili ... Boja joj je predobra (obozavam crno inace) , ma samo da nije otrovna ...

@Igor V. fotke su ispale super ali kada si vec imao taj gust da budes u toj sobi trebao si opalit vise slika da i mi malo vise gustamo ...

ps. kad bi me ta 3761 gricnula koliko bi vremenski imao jos zivota dok ne dobijem protuotrov??

i meni je upala u oko, zbog izraza lica, izgleda ko da je skroz popizdila jer ste je izvadili :D a jos u kombinaciji s bojom....

Offline bogomoljka

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1304 u: Prosinac 03, 2010, 20:40:42 poslijepodne »
zmije su odlicne slike jos bolje  :up: svaka cast na slikama... ova na slici 3761 mi je najbolja od ovih sta sam do sada vidio nadam se da ima jos toga  8)

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #1305 u: Prosinac 04, 2010, 12:00:57 poslijepodne »

Dosta sam iznenadjen da je mnogima Purpureomaculatus naj impresivnija zmija od svih drugih prikazanih :rolleyes:...

Naravno da ima to "nešto", ali je barem meni u odnosu na trigonocephaluse, insularise i B. schlegelii-je
"smešna" što se boja tiče, ali dobro, sve je to stvar ukusa i ne vredi dalje o tome raspravljati...

Pošto je bilo par pitanja vezanih za tu vrstu, napisaću generalno par stvari koje je karakterišu:

Trimeresurus purpureomaculatus, ili Vipera mangrova je arborealna vrsta koja živi po Aziji,
narastu do 100cm (ženke), dok su mužjaci oko 70tak cm... To su noću aktivne zmije, koje
pošto spadaju u porodicu Crotalida imaju termalne receptore ispod nozdrva, pomoću kojih
uočavaju plen u potpunom mraku putem telesne toplote koju on emituje...

Boje variraju, i ove zmije su naj češće "ofarbane" u purpurno plavičaste boje, sa primesama
žute, crne, bele, braon i.t.d, ali ima i primeraka, malo redjih, koji su skroz crni, ili prošarani
beličastim krljuštima... Radjaju žive mlade kojih može biti i do 20 u leglu...

Najčešći izgled Trimeresurus purpureomaculatusa...

Vrstu generalno odlikuje velika agresivnost, što u kombinaciji sa velikim radijusom napada,
(jer sve arborealne vrste držeći se vrhom repa za granu mogu da bace i do 90% svog tela ka
cilju), troduplim "nišanskim spravama" (jezik, termalni rec. i oči) i dosta jakim hemo toksinom
koji je po jačini mislim duplo slabiji od otrova našeg Poskoka, ali ga zato Purps zbog veličine
glave ima 3-4 puta više nego Poskok, čine ovu zmiju veoma opasnom po ljudski život...

I sam imam, i imao sam više različitih vrsta arborealnih otrovnica, a i upoznat sam sa vrstama
koje Vrba ima i pričajući sa njim znam kako se te druge vrste ponašaju, i obično je tako da
zmije koje se rode u zatočeništvu zbog stalnog kontakta sa čovekom koliko toliko postanu
tolerantne i nisu baš toliko agresivne kao primerci u divljini, ali Purpreomaculatusi su imam
utisak takve zmije, koje vremenom čak i dobijaju na agresivnosti i kako vi kažete nabrijanosti,
jer nikad neću zaboraviti trenutak kada sam otišao kod tipa u Nemačku da ih preuzmem, i ono,
hajde da napravim koju fotku roditelja koji su isto CB, frajer otvori terarijum da ne bih slikao
kroz staklo, a već na približavanje terarijumu sam primetio da nervozno otvaraju usta pokazujući
belu unutrašnjost, i toliko su im mišići napeti za napad, da bukvalno podrhtavaju, i znači on
otvara staklo, ja stajem sa fotoaparatom na nekih 100tinak cm od zmije, "opaljujem" fotku sa
blicem na koji se ženka Purpsa bukvalno baca sa grane prema meni, polovinom tela pada na
ivicu terarijuma i ispada na pod prostorije... Znači takvo ponašanje koliko sam imao prilike da
komentarišem sa nekim drugim ljudima na nekim stranim forumima je od svih arborealnih
otrovnica karakteristično samo za ovu vrstu, i takodje mi je još par njih reklo da su i oni bili
svedoci "letećih" Purpureomaculatusa...

Ni ovi moji, a ni Vrbini takodje nisu izuzetak, i otvaranje usta na najmanji pokret izvan terarijuma
je normalno, a često kada su na nekoj grani u blizini stakla, i kada prolazim pored terarijuma,
samo čuješ udarac, što ne rade ni neke zmije koje su "još više" poznate po agresivnosti kao
što su na primer Bothropsi...

Ali sve u svemu, moj je utisak da je upravo zbog svega toga manja verovatnoća da u teraristici
dodje do ujeda od ove zmije, nego od bilo koje druge manje agresivne arborealne otrovnice,
jer jednostavno sa Purpureomaculatusima uvek znaš na čemu si, i kada otvaraš terarijum uvek
znaš da ne može proći bez napada, dok su 90% ostalih vrsta arborelnih otrovnica što bi se
narodski reklo "kurve", jer leže lenjo i nezainteresovano na svojim granama, ponekad danima
se ne pomerivši, ne reaguju napadom na pokrete, uznemiravanje niti bilo šta drugo, i tako prodju
godine, čovek se opusti i pomisli kako ima divne i mirne zmije, dok joj jednom ne kvrcne nešto
ili ne odlepi u nekom drugom tripu, i završi teraristi na prstima...

Inače što se čuvanja tiče, ne traže neke komplikovane uslove, i što Vrba zna reći, možeš ih čuvati
i u "kutiji za cipele"  :D... Jedu halapljivo na prvu, što obično nije slučaj sa arborealnim otrovnicama
koje po rodjenju mogu dugo zezati dok same ne projedu, i što je još važnije, piju vodu iz posude,
što mnoge druge zmije teško nauče, ili nikad ni ne nauče pa moraš stalno da prskaš lišće kako bi
one sa njega skupljale kapljice... Ma ovo su jednostavno Spartanci medju zmijama  :D...

Offline njub

• Punopravni član
« Odgovori #1306 u: Prosinac 04, 2010, 12:37:25 poslijepodne »
ma na onoj slici ima nadrkan pogled 8) i crna boja ide uz to taman, ali sto se boja tice naravno da ima puno impresivnijih...

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #1307 u: Prosinac 05, 2010, 00:18:45 prijepodne »
haha, i meni je ta crna 1. zapela za oko XD
predpostavljam da je zbog toga što nisam znala da ima crnih.
tj, moje šturo znanje o otrovnicama mi je govorili "liči na trimeresurusa ali fali boje" :D
mislila sam da su svi šareni ili bar življih boja^^

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #1308 u: Prosinac 08, 2010, 13:09:55 poslijepodne »
Hebate El Djapo ti si živa enciklopedija, baš mi je zanimljivo čitat tvoje postove. Kak onda hraniš ovu crnu zmiju, ak kažeš da očekuješ napad kad otvoriš terarij.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #1309 u: Prosinac 08, 2010, 14:09:37 poslijepodne »
Pa dobro, kad kažem "napad", ne mislim na napad Morskog psa ili Bengalskog tigra, ipak je ovo samo zmija :)...

Pri otvaranju terarijuma mora da se poštuje bezbedonosna razdaljina od zmije i onda nema problema, a taj
"napad" se ogleda u tome što ona pokušava da ujede sve što se pomera u terarijumu, pa čak i svoju senku :D...

Hranim ih dugačkom pincetom od 60cm, pri čemu prvi put obično onako divlje i ljutito zagrizu hranu i puste je,
a onda drugi put pošto skapiraju da je to bila hrana, zagrizu i ne ispustaju iz usta...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #1310 u: Prosinac 08, 2010, 16:03:04 poslijepodne »
 :D Vecine ljudi misle da cim otvoris vrata terarijuma zmija skace kao skakavac, direktno na vrat da te ujede.....

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #1311 u: Prosinac 08, 2010, 18:41:14 poslijepodne »
Hranim ih dugačkom pincetom od 60cm....

Mislim da bi kod mene bila dugačka pinceta od 2 i pola metra :D :D.

Offline ris

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #1312 u: Prosinac 24, 2010, 16:51:43 poslijepodne »
Stvarno su prekrasne.. :klap:
Več me oći bole, pročitao sam skoro 50 stranica teme...
Zaista pohvalno...Svaka čast.. :klap: :klap:

Offline rudgirni

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Osjek
« Odgovori #1313 u: Prosinac 27, 2010, 12:24:53 poslijepodne »

:up:

Offline bakterije

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #1314 u: Siječanj 15, 2011, 18:47:18 poslijepodne »
pardon na offtopicu, ali sta se desilo s temom, nema dugo nikakvih slika ni informacija. jesi se ponovio sta u zadnje vrijeme?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #1315 u: Siječanj 16, 2011, 00:54:21 prijepodne »
pardon na offtopicu, ali sta se desilo s temom, nema dugo nikakvih slika ni informacija. jesi se ponovio sta u zadnje vrijeme?

Hvala na interesovanju, ali nisam ništa novo nabavljao :(... Već odavno su u planu neke vrste koje su dosta
retke u ponudi, pa ako nešto iskrsne, sigurno je da će premijerno biti prikazane samo na ovom mestu ;)...

Što se teme tiče, ona je izrasla u to što jeste zahvaljujući ljudima ovde koji su je oblikovali svojim interesovanjem
za otrovnice, koje je u zadnje vreme splasnulo, tako da je glupo da je ja sad tu nešto konstantno obnavljam i
dižem ako to više nikog ne zanima...

Ali evo, samo za tebe, pre neki dan sam hranio nasicornise, pa evo par fotki ženke i video klip kako to izgleda...

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #1316 u: Siječanj 16, 2011, 07:23:29 prijepodne »
Svaki put kad vidim ove nasicornise mi se ubrza puls...Perfektna kombinacija boja.
Možda si spomenuo ranije pa nemoj zamjerit što opet moraš pisat...Nego zanima me kakvog su karaktera i koliko su aktivni?
I kakvi su preko dana, da li se buksaju ili odmaraju na otvorenom?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #1317 u: Siječanj 16, 2011, 10:46:42 prijepodne »
Svaki put kad vidim ove nasicornise mi se ubrza puls...Perfektna kombinacija boja.
Možda si spomenuo ranije pa nemoj zamjerit što opet moraš pisat...Nego zanima me kakvog su karaktera i koliko su aktivni?
I kakvi su preko dana, da li se buksaju ili odmaraju na otvorenom?

Da, u prirodi su im boje još lepše, pogotovu plava koja na slikama slabo dolazi do izražaja...

Karakter im je kontrastan kao i boje, naime bebe zmija su obično agresivnije kao male, što
je i normalno jer su kao male naj ranjivije i naj izloženije raznoraznim pretnjama, ali kod
nasicornisa "važi" pravilo da su kao mali smireni i neagresivni, dok vremenom kako odrastaju
postaju veoma osetljivi i nadrkani...

Što se aktivnosti tiče, totalno su truba i tu bi se razočarao, jer su preko dana konstantno u
šteku i samo na jednom mestu... To su zmije koje ni u prirodi ne vole otvoreno, tako da i u
terarijumskim uslovima ne vole direktno i jako svetlo, i vole da se kriju jer su to klasični lovci
iz zasede...

Offline bakterije

• Punopravni član
« Odgovori #1318 u: Siječanj 16, 2011, 13:03:39 poslijepodne »
Predivne su joj boje, steta sto se samo sakrivaju. Samo ti slobodno stavi slike kad imas vremena, nije bitno jesu bile. A za prinove svakako ocekujem da nas obavijestis. Ima nas sigurno koji pratimo temu, u zadnje vrijeme nema puno toga pametnoga za procitati i vidjeti.

Offline njub

• Punopravni član
« Odgovori #1319 u: Siječanj 16, 2011, 13:39:11 poslijepodne »
navodno da ih se ne smije držati na "prometnom" mjestu jer se mogu razbolit od stresa...?

Offline bogomoljka

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1320 u: Siječanj 16, 2011, 21:58:53 poslijepodne »
preljepa je ova  :up:

Offline matovilac0201

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1321 u: Siječanj 21, 2011, 12:44:11 poslijepodne »
uuuuuuuu ova s videa je pre lepa

Offline matovilac0201

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1322 u: Siječanj 21, 2011, 12:45:51 poslijepodne »
da mi bar moji dozvole da imam takvu jednu

Offline Fifty

• Novi član
  • *
« Odgovori #1323 u: Veljača 01, 2011, 10:37:46 prijepodne »
Izvinjavam se urednistvu sto se prvo nisam predstavio, ali posle visecasovnog doduse iz dva puta citanja ove cele teme ovo pisanje ovde je jace od mene.Oduvek se divim zmijama, posle citanja ove teme nisam siguran da li ih volim ili ne, ali fascinacija je ogromna.Otrovnice su verovatno kao i sve otrovno na ovoj planeti najlepse i naj zanimljivije i najvise nas udaraju u neka iskonska osecanja.Djapo tvoje zmije su fascinantne, i nacin na koji pristupas ovome svemu.Jednostavno ne mogu da verujem da postoji takav covek u mojoj okolini.Ogromna odgovornost je u njegovim rukama, i kako je on u jednom postu napisao, mora da bude odgovoran i prema svom i prema tudjem zivotu.Nocas sam celu noc sanjao otrovnice posto sam citao do duboku u noc ovu temu, i naravno san je bio problematican , sve zmije koje sam imao su mi pobegle iz terarijuma , jedva sam cekao da se probudim.Djapi svaka cast na komentarima vezanim za poredjenje drzanja otrovnica i voznje naprimer R1 pri brzini od 300 na sat, ali me to poredjenje i plasi.Ja sam ceo zivot na motoru , i uvek puno razmisljam , ali sam imao i pehove kao i on sa poskokom , zvecarkom i onom prelepom zelenom zmijom.Ono sto mene plasi je to sto je realno da u ruke nekog kompleksasa kao klasicnih cafe racera stigne jedna gabonka ili nesto slicno.

Offline zeleni piton

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1324 u: Veljača 01, 2011, 11:25:54 prijepodne »
bok! zmije su prekrasne. jel imaš koji ugriz od otrovnica? i kako u slučaju toga? pretpostavljam da si svjestan da se to jednog dana može dogodit...