Srpanj 18, 2025, 10:49:24 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MOJE ZMIJE-GALERIJA  (Posjeta: 485087 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Jaz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: MOJE ZMIJE-GALERIJA
« Odgovori #975 u: Travanj 22, 2009, 19:05:47 poslijepodne »
kako to ide s razmnožavanjem? svakih mjesec i pol dva jedno leglo ili ranije? izgledaju čisto... ima neugodnih mirisa?

(štakor izgleda opako)
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #976 u: Travanj 22, 2009, 19:17:35 poslijepodne »
Pa tako, oko 1 do 1,5 mesec jedno leglo, i da, veoma su čisti jer im piljevinu
menjam na nedelju dana tako da što se tiče neugodnih mirisa to je baš minimalno...

Za razliku od belih miševa smrde neuporedivo manje, gotovo u opšte...
« Zadnja izmjena: Travanj 22, 2009, 19:56:17 poslijepodne od El Djapo »

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #977 u: Travanj 22, 2009, 19:22:05 poslijepodne »
za miševe znam... jako su neuredni... ali to vrijedi samo za domestic miševe... jednostavno su izgubili osječaj za čistoču, koji su razlozi ne zna se...
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #978 u: Travanj 22, 2009, 19:33:33 poslijepodne »

Ma ja zbog njih i nisam ranije krenuo sa ovim, jer sam pre tako uzimao i pravio legla
miševa, zajebavao se oko njih, i ženka na kraju i ako odvojena i dobro hranjena pojede
svoje mlade što me je dovodilo do ludila :cupakosu:
Ali sa pacovima se to ne dogadja i baš su roditelji za primer, da imaš u kutiji i 20 pacova
svi će se brižno odnositi prema mladima i ako nisu njihovi...

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #979 u: Travanj 28, 2009, 18:22:29 poslijepodne »
hmmm....a ne bojiš se da ti prirastu uz srce ( jer budimo realni, simpa su ) pa da ti jednog dana bude teško s njima hranit zmije ??

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #980 u: Travanj 28, 2009, 18:37:15 poslijepodne »
Ma već imam taj problem jer sam u startu pogrešio što sam uzeo ovako šarene
matične parove, jer da su svi beli bilo bi mnogo lakše nego ovako jer se po
izgledu vežeš za svako mladunče i onda je teško odlučiti koga pod zube...

Znači ako neko planira farmu, isključivo jednobojne glodare inače će biti;
joj ovaj ima lepu šaru na ledjima neću njega, a ovaj drugi ima tačku na glavi
i tako muka nevidjena... Ako mi veruješ malo malo pa odem ponovo da kupim
glodare za hranu, i ako imam svoje...

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #981 u: Travanj 28, 2009, 18:47:47 poslijepodne »
Ma vjerujem ti, jer čim sam vidio da ih ovako fotkaš :D znao sam da ne može to biti bez emocija.
Jer...jbga bez obzira tko od nas šta drži doma ipak svi mi općenito volimo životinje među koje spadaju i ovi štakorići  :clown:

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #982 u: Travanj 28, 2009, 18:54:03 poslijepodne »
Upravo tako... Lepo rečeno :klap:

Offline The Kid

• Punopravni član
  • Dob: 48
« Odgovori #983 u: Svibanj 01, 2009, 15:11:04 poslijepodne »
sada sam prelistao 40 stranica i nemogu naci di je al nema veze , koliko sam pratio ovu temu i sve mislim da te nitko nije pitao to ... ako je ispricavam se .

dakle ovako zanima me nesto u vezi one kobrice kojoj su bile izvadjene otrovne zlijezde ... sinoc sma gledao jedan dokumentarac na nat geo o kraljevskim kobrama ... pa me zanima posto kobre ubijaju otrovom a ne davljenjem kako ona ubije plijen kada su joj izvadjene zlijezde ?
Why So Serious ?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #984 u: Svibanj 01, 2009, 15:57:37 poslijepodne »

Ne ubija ga nikako, jer se takve životinje hrane isključivo mrtvim plenom...

Inače samo da napomenem da je ta Kobra još uvek živa i zdrava, jede kao luda
i već ima oko 1 metra... Vlasnik je u opšte ne uzima u ruke i sa njom se ponaša
kao da i nije operisana jer Kauthia spada u najagresivnije vrste Kobri, pa ni
ova njegova nije izuzetak od toga i u početku ga je lepo overila po prstima...

Offline pamia

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #985 u: Lipanj 02, 2009, 17:59:57 poslijepodne »
El Djapo, čestitke na ovakvoj ljubavi. Temu sam čitao u tri nastavka jer ima toliko toga, a mrtav sam umoran od prošlog vikenda  :zzz:. Oči su mi se zaklapale ovih nekoliko zadnjih večeri, pa nisam htio nastaviti sa čitanjem da mi nešto ne promakne. Napokon sam stigao do kraja, uz dobro pogledanu svaku sliku i svaki video klip. Oduvijek volim zmije  :d028:, no iz strahopoštovanja ne bih se usudio držati toliko toga  :a038: u kući. Ipak, u planu imam nešto manje opasno stvorenje :a045: :k038:. Samo tako nastavi, zbog svoje ljubavi prema njima, a i zbog naše, koji se ne usudimo biti vlasnicima neukrotivih prirodnih snaga :nuclear:.
Stvarno si "Zmijski car".  :klap:  :up:
Pozdrav iz Istre.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #986 u: Lipanj 02, 2009, 22:02:26 poslijepodne »
Hvala ti ;) A evo malo i novih slika...

« Zadnja izmjena: Lipanj 02, 2009, 22:14:22 poslijepodne od El Djapo »

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #987 u: Lipanj 02, 2009, 22:22:44 poslijepodne »
Prekrasne zmije, odlične fotke  :klap:
No, razmazio si nas...to od tebe i očekujemo  :up:
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline MobyDick

• Punopravni član
  • **
    • Fila Brasileiro  -  sve sto trebate znati o pasmini ...
« Odgovori #988 u: Lipanj 02, 2009, 23:10:43 poslijepodne »
Uff ... prekrasno! Sve otrovnice su "najljepse" a meni jos uvjek od ovih na ovih fotkah naj-najljepsiji Crotalus molossus nigrescens  :-[ Mozda i zato sto nije tako cesti neko neke druge i zato malo je ... ekstra. Ali svakako - poštovanju uz tvoju kolekciju. Nadam se da ce jednom danom biti i moja takva ... :) Mozda kod mene bude vise elapida ...  :D 8)

Pozdrav!

Offline puska

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #989 u: Lipanj 03, 2009, 01:12:56 prijepodne »
Odlicne fotke kao i uvjek, svaka cast na strpljenju, jer mislim da ga imas na pretek.
Treba to sve poslikat tak dobro!

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #990 u: Srpanj 17, 2009, 19:16:47 poslijepodne »
ovako da pocnem inace sam se na oivaj forum prijavio kao akvarista no jucer mi je bilo dosadno i idem vidjet malo na teraristiku sta ima naletim na ovu temu i u 4 sata procitam ju od a-ž i stvarno svaka cast.

naucio sam puno i danas se bas hvalio na poslu kolko znam o zmijama otrovnicama :)

e sad zanim me nesto sto jos ovdje nitko nije pitao..

zanima me koliko te zmije koje imas kuci dugo zive... sto ce biti sa njima jednog dana?? kada recimo to vise nece moci raditi?? dali biu mogao sastaviti neku listu onak ime zmije koje imas pa pored imena prosjecan zivotni vijek... Uzasno me to zanima.

e i jos nesto koliko dnevno vremena utrosis na svoje ljubimce?

a od zmijica najljepse su mi one zvecarke sto te zenska od njih cvaknula... predobre su mi one slike di su sklupcane jedna nedaleko od druge...

inace jako lijepo uredujes terarije i stvarno si se potrudio da svakoj zmiji napravis terarij identican njenom zivotnom stanistu.

Stvarno svaka cast...

Nemas pojima koliko mi se svida ova tema...
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #991 u: Srpanj 17, 2009, 21:15:02 poslijepodne »
Hvala ti na pohvalama! Cilj ove teme je upravo i bilo upoznavanje neupućenih ljudi sa otrovnicama
kako bi makar malo promenili pogrešnu sliku, koju usled pogrešnog sistema obrazovanja ima 95%
ljudi na ovoj planeti, a to neznanje košta godišnje života stotine miliona zmija, kako otrovnih,
tako i neotrovnih...

A sada, da ti koliko mogu odgovorim na tvoje pitanje:

U principu je nezahvalno tvrditi koliko koja vrsta zmija tačno živi, jer na to utiče bezbroj
faktora i to sve zavisi od područja do područja u kojem odredjena vrsta živi, pa se tako
recimo može desiti da prestavnici iste vrste koji žive u staništima udaljenim jedno od
drugog recimo 100tinak kilometara, mogu imati drastično različiti životni vek...

Evo par životnih očekivanja nekih vrsta koje ja imam:

Dendroaspis angusticeps   - 18-20 godina
Crotalus adamanteus        - 20-22
Agkistrodon c. contortrix    - 20-22
Crotalus m. nigrescens      - 18-20
Bitis gabonica rhinoceros   - 16-18
Bitis arietans                   - 16-18

Evo jednog linka vezanog za tu temu:

http://www.reckel.de/derk/inh/aschl.html

Što se tiče vremena koje posvećujem svojim ljubimcima, ne znam na šta tačno misliš?
Dali misliš koliko dnevno zahtevaju da im posvetim pažnju (čišćenje, hranjenje i.t.d),
ili koliko vremena provodim sa njima posmatrajući ih i uživajući u njihovoj lepoti...
Što se tiče neke obaveze to je stvarno minimalno, i dnevno minimum 1h provedem sa njima
od čega je 10tak minuta neka obaveza, a sve ostalo je uživanje...

« Zadnja izmjena: Srpanj 17, 2009, 21:47:54 poslijepodne od El Djapo »

Offline garion

• Novi član
  • *
« Odgovori #992 u: Kolovoz 30, 2009, 12:04:32 poslijepodne »
Ja sam novi clan, i moram reci da sam satima i satima citao ovu temu, pa ce i post biti dugacak  :). Kao mali, poput dosta ljudi, imao sam gotovo panican strah pred zmijama. Znam da ce vam zvucati smesno, bilo je dovoljno da otvorim knjigu i vidim sliku zmije, i da se sav tresem. Skoro nesto kao fobija. Pre nego sto sam dosao u Novi Sad, dugo sam ziveo u Bosni, i u mom kraju je bilo dosta zmija, poskoka doduse nisam puno sretao, dva tri puta, ali sarki sam sreo zaista mnogo. Nijedna me nije ujela, i posto ih nisam dirao, odlazile su svojim putem. Posto sam rastao na selu i drzali smo puno zivotinja, a inace zaista volim zivotinje, polako se poceo menjati i moj odnos prema zmijama. Nestalo je tog panicnog straha, i poceo sam polako da gledam emisije i da citam knjige gde se one spominju, bez straha. Shvatio sam da one nisu nikakva cudovista ni monstrumi iz nocnih mora, vec deo zivog sveta kao i sve drugo. Ljudi su ti koji zadiru u njihov zivotni prostor i nemilice ih zatiru, a zmije napadaju uglavnom zato sto su preplasene i ugrozene, a ne zato sto su " zle ". Nazalost znam i po sebi, u strahu su velike oci, i ljudi cesto ne razmisljaju vec reaguju impulsivno.
Kao sto sam vec rekao, imao sam dosta susreta sa zmijama, i nijedna me nije napala, sto jednostavno pokazuje da price o njihovoj agresivnosti i monstruoznosti nisu tacne. Naravno, dese se i napadi, ali onda to mediji napuvaju jer su zeljni senzacija.

Sad malo o samom topiku.
Ja definitivno ne bih drzao zmije, volim da citam o njima, slike su mi interesantne, ali bilo bi preterano i neiskreno reci da ih volim. Ali zanimljive su mi teme o njima, mada ja vise volim da citam i gledam o velikim zmijama- anakonde, pitoni, itd.. Vise volim kornjace i gustere, sto se tice gmazova  :). No, zelim da pohvalim El Djapa za njegov topik, zaista sjajan, puno slika, puno kvalitetnog teksta iz koga sam i ja mogao dosta toga da naucim o zmijama. Ne delim njegovu strast, ali je razumem. On radi ono sto voli, pritom ne ugrozava nikoga, vidim po tekstovima da je vrlo disciplinovan, a posebno me je obradovalo njegovo ponasanje u vezi Filijeve zelje da vidi zmije, sto jasno pokazuje da je odgovaran covek i da ne bi druge ljude doveo u opasnost. Ja mu zelim sve najbolje, i da dalje uziva u svom hobiju.
Licno mislim da je mnogo odgovorniji od gomile vlasnika opasnih pasa, koje svakodnevno srecem na ulici, bez povoca , bez korpe..

Imam i jedno pitanje za njega, ja se izvinjavam ako je o tome vec bilo reci- ali od toliko strana teksta, mozda sam zaboravio ako je vec spominjano. Da li ima sliku, ili nesto vise zna, a verujem da zna o zmiji zvanoj Nema Zvecarka, ili Sururuku. Citao sam da je jedna od najvelicanstvenijih zmija J.Amerike, da moze narasti cak i do 3,6 m! Umesto zvecke na kraju repa, valjda ima manje krljusti, latinski naziv je Lachesis muta.
Takodje, moze li mi nesto vise reci o Italijanskoj ljutici, po cemu se razlikuje od domace sarke, kao i da li u Pirinejima postoji neka posebna vrsta ljutice, ili su to razne varijante sarki ?
Srdacan pozdrav

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #993 u: Kolovoz 30, 2009, 13:48:36 poslijepodne »
Zdravo Garione i Hvala na lepim željama!

Sa tvojom konstatacijom da sam disciplinovan ne bih se baš složio, jer disciplinovani
su oni koji nikad nisu primili ujed, kao na primer Vrba, a ja spadam u one koji uvek
"izaberu" teži put da nauče nešto...

Što se tiče tvoga pitanja, zmija o kojoj govoriš je Bušmaster, ali mi nije poznato
da ga nazivaju nemom zvečarkom jer taj naziv daju zvečarki Crotalus catalinensis
koja pošto živi na nekim ostrvima u Kalifornijskom zalivu i pošto na njima nema
velikih životinja poput Bizona i stoke koji bi je nagazili, jedina od svih ostalih
vrsta zvečarki nema razvijenu zvečku za upozoravanje...

Što se tiče Bušmastera, to je najveća viperida na svetu i najveći uhvaćeni primerak je
bio preko 4 metra... Veoma opasna otrovnica koja kada se uznemiri vibrira vrhom repa
po lišću, i taj zvuk je skoro identičan zvuku kojim zvečarke upozoravaju.

Zaboravio sam, ali mislim da latinski naziv Lachesis muta u prevodu znači
ubica bikova, što dovoljno govori o kakvoj je zmiji reč...

Bušmaster se radja iz jaja, kao vrsta je najbliži porodici zvečarki jer je kao i one
takodje Jamičarka... Impresivna zmija, ali zbog veličine i cene (oko 1.000€) veoma
retka u teraristici...

Što se tiče šarke o kojoj govoriš, verovatno se radi o nekoj od podvrsta Poskoka,
kojih ima nekoliko (6) i od kojih recimo Vipera ammodytes ruffoi naseljava
sever Italije i severne delove Alpa, dok recimo Vipera ammodytes gregorwallneri
naseljava Austriju i taj deo gore...

Mislim da je nebitno sada razglabati o tome po čemu se te podvrste razlikuju, jer
na prvi pogled je to i iskusnim ljudima teško odrediti, zato mislim da ti je to
nebitno i da ti neće ništa pomoći ako ne misliš da uhvatiš dotičnu zmiju i da je
malo bolje pregledaš, što iz tvoga teksta zaključujem da neće biti slučaj...
Ali ako baš želiš da znaš po čemu se podvrste razlikuju, mogu ti i o tome nešto napisati...

Pozdrav! :)

Offline garion

• Novi član
  • *
« Odgovori #994 u: Kolovoz 30, 2009, 15:22:52 poslijepodne »
Bušmaster, jeste, sećam se da sam negde čuo za nju, hvala Djapo. Zaista moćna zmija, 4 metra, bog te..  :o. To znači, ako se ne varam, da je posle kraljevske kobre i crne mambe najveća otrovnica na svetu. Ne znam da li taipan ili neke morske otrovnice mogu narasti toliko.
Što se tice naziva Nema Zvečarka, mislim da sam njega video u jednom od izdanja Bremovog Život Životinja, a umeju oni da pogreše, nalazio sam nekih greščica i nedoslednosti.
Nema potrebe da te gnjavim o ljuticama, jasno mi je otprilike o čemu se radi, isto su me bunile neke knjige, gde sam često pored šarke nailazio na italijansku ljuticu, pa sam mislio da je reč o srodnoj, ali ipak različitoj vrsti  zmije, ali nema zaista potrebe da o tom previse pišemo, u pravu si  :).

Što se tiče discipine, u svakom poslu i hobiju naravno greške se dešavaju, trenutak dekoncentracije, nepažnja, umor, čovek odluta.. Hvala Bogu, u tvom slučaju nije bilo težih posledica, a verujem da si naučio lekciju. No, nekako pretpostavljam da ljudi koji drže zmije vode računa o svojoj sigurnosti . Više sam mislio na ovo drugo, što me je obradovalo, a to je da itekako vodiš računa da neki znatiželjnik koji možda i voli zmije, ali nema baš iskustva s njima,ne  dođe u blizinu tvojih zmija. Inače u životu ne volim generalizovati stvari, pa tako gledam i na ljude koji drže zmije. Verujem da i na ovim prostorima ima još ozbiljnih i savesnih što se toga tiče, kao što si ti, koji to rade zaista iz ljubavi. Malo me brine što mislim da ima i onih drugih- koji možda vole, a možda i ne zmije, ne boje ih se, hoće da ih drže više iz nekog fazona, da budu neobični, drugačiji, pogotovo mlađi. A često mnogo toga ne znaju o zmiji koju drže, i tako i sebe i druge dovode u potencijalnu opasnost.
Zato mislim da su tvoji tekstovi odlični, ne samo za one koji se plaše zmija da uvide da to nisu nikakvi monstrumi koji jure i napadaju ljude, već i za one koji planiraju držati zmije, pogotovo otrovnice- da shvate da to nije šala, i da se tome mora pristupiti vrlo ozbiljno, i odgovorno. Mislim da bi za svakog početnika bilo pametno, da dobro pročita sve strane ovog topika.

Offline Lasica

• Novi član
  • *
« Odgovori #995 u: Listopad 03, 2009, 22:46:11 poslijepodne »
 :klap: :klap: :klap: Ima li kojih novih zmija?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #996 u: Listopad 04, 2009, 08:57:00 prijepodne »

Za sada nema :(... Početkom sledeće godine bi trebalo da stigne "par" komada...

Offline jole

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: LJUBUSKI
« Odgovori #997 u: Listopad 27, 2009, 15:19:28 poslijepodne »
Ej ev da kazem da tri dana citam tebu i da je fenomenalna...imam par knjiga o zmijama doma mislio sam da znam dosta toga al ovdje sam puno naucio.Ovaj forum pcenito i konkretno tema su drama..al ovako, imam jedno pitanje koje nisam zapazio a palo mi je na pamet kad sam vidio u gabonice rog kao u poskoka na vrhu glave: Dali je moguce da se pare dvije razlicite vstezmija (npr. poskok i gabonka) ako nije moguce u prirodi dali je moguce nekim labaratoriskim putem??Dali je to netko mozda vec radio i sta je od takvih pokusaja ispalo, naravno ako je to rađeno???
Kad kloniraju zivotinje i te stvari sumnjam da nekom nije palo na pamet sparit neke dvije  vrste zmija.....joj da mi je vidit mladunče od kraljevskog pitona i gabonske ljutice...!!  hah  :))  koja bi to zvjer bila  ufff 
pozz svima na forumu
volim zivotinje

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #998 u: Listopad 28, 2009, 18:07:27 poslijepodne »
Što se tiče parenja Gabonske šarke i poskoka, to je isto kao da si pitao dali
se nemačka Doga može pariti sa Čivavom :D :D :D

Nemoguće je da se dijametralno različite vrste i porodice zmija pare, jer hemi-penisi
zmija izgledaju kao neka vrsta "ključa", koji odgovara samo "bravi" ženke iste vrste...

Medjutim ima pojedinih zmija istog Roda za koje je uočeno da se mogu pariti izmedju sebe
(dosta retko) iako su posebne vrste, na primer Bitis gabonica, Bitis arietans, Bitis nasicornis,
zatim pojedine vrste Crotalusa i.t.d... Ali ponavljam da su to veoma retki bastardi izmedju
zmija istog Roda, a ovo što ti pitaš je naučna fantastika...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #999 u: Listopad 29, 2009, 00:38:18 prijepodne »
Ovo je tacno sto je Djapo rekao - "kljuc(musko)-brava(zensko)", to ne funkcionise samo kod zmija, vec i kod mnogih vrsta insekata! Tako se priroda pobrinula za vrste koje se istovremeno (mislim u istoj sezoni)i na istom podrucju pare, a su jako slicni i cesto pripadaju u istom rodu. Da ne bi bilo tako onda u prirodi bi se sve promesalo, a vrste izgubile. Medjutim ima jos nesto, a to je ako ne mogu fizicki da se "spoje", razlicite jedinke, onda moze da to uradi covek poput osemenjavanjem (kao sto je na primer dobiven bastard ili kako se jos naziva hibrid, izmedju zenke bizona i bika), ali priroda se pobrinula i za to - hibridi ili bastardi su NEPLODNI ili sterilni tako da ne mogu dati svoje potomstvo i vrsta na taj nacin je sacuvana. Ima tu i jos nesto.......postavlja se pitanje, zasto dobivanje hibridnog potomstva je moguce izmedju odredjene dve vrste (konja i magarca, bika i bizonicu), a ne medju bilo koje vrste (na primer nikad ne mozete da dobijete hibrid medju ovce i koze, coveka i bilo kog majmuna, macke i kunice, zeceve, cak ni medju kunica i zeca i t.d. govorim kao vrsta, a ne kao pol). Kljuc u ovome je to sto se priroda i ovde pobrinula da osim eksterijerne slicnosti, zivljene na istom podrucju, parenje u istoj sezoni, isti nacin parenja, jedinke razlicite vrste moraju da imaju i priblizan broj hromozoma i takav odnos da se moze oformiti embrion koji ce da se razvija bez problema i koji nece imati dominantne smrtne gene. To bi bilo od prilike sto sam hteo da dodam. Pobrinuo sam se da pisem na srpskom i nadam se ja je razumljivo!