Ja sam novi clan, i moram reci da sam satima i satima citao ovu temu, pa ce i post biti dugacak

. Kao mali, poput dosta ljudi, imao sam gotovo panican strah pred zmijama. Znam da ce vam zvucati smesno, bilo je dovoljno da otvorim knjigu i vidim sliku zmije, i da se sav tresem. Skoro nesto kao fobija. Pre nego sto sam dosao u Novi Sad, dugo sam ziveo u Bosni, i u mom kraju je bilo dosta zmija, poskoka doduse nisam puno sretao, dva tri puta, ali sarki sam sreo zaista mnogo. Nijedna me nije ujela, i posto ih nisam dirao, odlazile su svojim putem. Posto sam rastao na selu i drzali smo puno zivotinja, a inace zaista volim zivotinje, polako se poceo menjati i moj odnos prema zmijama. Nestalo je tog panicnog straha, i poceo sam polako da gledam emisije i da citam knjige gde se one spominju, bez straha. Shvatio sam da one nisu nikakva cudovista ni monstrumi iz nocnih mora, vec deo zivog sveta kao i sve drugo. Ljudi su ti koji zadiru u njihov zivotni prostor i nemilice ih zatiru, a zmije napadaju uglavnom zato sto su preplasene i ugrozene, a ne zato sto su " zle ". Nazalost znam i po sebi, u strahu su velike oci, i ljudi cesto ne razmisljaju vec reaguju impulsivno.
Kao sto sam vec rekao, imao sam dosta susreta sa zmijama, i nijedna me nije napala, sto jednostavno pokazuje da price o njihovoj agresivnosti i monstruoznosti nisu tacne. Naravno, dese se i napadi, ali onda to mediji napuvaju jer su zeljni senzacija.
Sad malo o samom topiku.
Ja definitivno ne bih drzao zmije, volim da citam o njima, slike su mi interesantne, ali bilo bi preterano i neiskreno reci da ih volim. Ali zanimljive su mi teme o njima, mada ja vise volim da citam i gledam o velikim zmijama- anakonde, pitoni, itd.. Vise volim kornjace i gustere, sto se tice gmazova

. No, zelim da pohvalim El Djapa za njegov topik, zaista sjajan, puno slika, puno kvalitetnog teksta iz koga sam i ja mogao dosta toga da naucim o zmijama. Ne delim njegovu strast, ali je razumem. On radi ono sto voli, pritom ne ugrozava nikoga, vidim po tekstovima da je vrlo disciplinovan, a posebno me je obradovalo njegovo ponasanje u vezi Filijeve zelje da vidi zmije, sto jasno pokazuje da je odgovaran covek i da ne bi druge ljude doveo u opasnost. Ja mu zelim sve najbolje, i da dalje uziva u svom hobiju.
Licno mislim da je mnogo odgovorniji od gomile vlasnika opasnih pasa, koje svakodnevno srecem na ulici, bez povoca , bez korpe..
Imam i jedno pitanje za njega, ja se izvinjavam ako je o tome vec bilo reci- ali od toliko strana teksta, mozda sam zaboravio ako je vec spominjano. Da li ima sliku, ili nesto vise zna, a verujem da zna o zmiji zvanoj Nema Zvecarka, ili Sururuku. Citao sam da je jedna od najvelicanstvenijih zmija J.Amerike, da moze narasti cak i do 3,6 m! Umesto zvecke na kraju repa, valjda ima manje krljusti, latinski naziv je Lachesis muta.
Takodje, moze li mi nesto vise reci o Italijanskoj ljutici, po cemu se razlikuje od domace sarke, kao i da li u Pirinejima postoji neka posebna vrsta ljutice, ili su to razne varijante sarki ?
Srdacan pozdrav