Srpanj 28, 2025, 18:26:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: gupi jedu gupije???  (Posjeta: 12560 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nelson

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: gupi jedu gupije???
« Odgovori #25 u: Svibanj 09, 2008, 09:16:55 prijepodne »
kornjača je u drugoj sobi u svom akvariju, nisu čak ni blizu jedni drugima,

no  hm,  :(  -? imam opet žalosnu vijest, nije trudna nažalost,
jutros je našli mrtvu na površini  :'(
i nije nestala , i nisu je pojeli, samo je plutala  :(
sada smo ozbiljno zabrinuti jer iako je mogla umrijeti od starosti obzirom da ne znamo koliko je
stara kad smo je kupili, iako je dosta velika, ipak ovaj slijed tragičnih događaja upućuje da
ili smo mi nešto pogriješili u pripremi akvarija ili su došle bolesne pa će i ostale tako završiti
jer sve smo kupili u istom pet dućanu iz istog akvarija
no prvo ćemo pokušati eliminirati našu grešku tj.izmjeniti veći dio vode ili ne ?
kaj savjetujete jer nemamo u pričuvi novu cikliranu vodu imamo samo odstajalu ili destiliranu
savjet? pliz!  -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #26 u: Svibanj 09, 2008, 09:46:44 prijepodne »
zamijeni brzo najmanje 40% vode, ali s mješavinom, pol destilirane i pol pipovače pripremljenom s aquasafeom ili nečim sličnim (ostavi da stoji barem 1 sat), iako bi bilo idealno da imaš odstajale pipovače, barem preko noći...
a ovu vodu koju izvadiš testiraj na dušične spojeve jer su oni vrlo čest uzrok uginuća gupića, smanji hranjenje najmanje 3 - 4 dana na pola doze i prati stanje....
želim ti svaku sreću!

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #27 u: Svibanj 09, 2008, 09:58:41 prijepodne »
obavezno poslušaj ovaj savjet od Babymum...... a uz to nemoj žuriti s kupovinom novih ribica....... malo strpljenja.... nije ti dobro unositi puno riba u akvarij od jednom i to pogotovo na početku....... a i mislim da su neke od riba već bile bolesne pri samoj kupnji, jer čudno je da su neke nestale za nekoliko sati kad si ih stavila u akvarij........

nadam se da ne kupuješ u pet centru...... ako misliš tamo kupiti zdravu ribu to ti je kao da igraš loto i očekuješ dobitak......

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 09, 2008, 10:07:05 prijepodne »
piatanje.......da li imate grijač??? i koliko dugo ste ciklirali akvarij???? .......

ako akvarij nije dobro zacikliran i još uz to kombinacija ribica koje su možda već u startu malo bolesne, rezultira jako loše...... usljed stresa pri selidbi u novi akvarij koji nije dovoljno zacikliran dodatno smanjuje imunitet...... a ako su još i potencijalno bolesne na samom početku  -?...... ja mislim da se radi o sinergizmu, odnosno zajedničkom djelovanju više čimbenika koji su na samo kraju rezultirali pogubno na same ribice.......

i obavezno nemoj kupovati nove ribice, barem  neko vrijeme dok se stanje ne popravi......
« Zadnja izmjena: Svibanj 09, 2008, 10:08:52 prijepodne od Boby »

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Svibanj 10, 2008, 00:44:49 prijepodne »
ako su im bili nabrekli trbusi vjerojatno je dropsy u pitanju a tada je prognoza iznimno loša :'(
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #30 u: Svibanj 11, 2008, 08:12:10 prijepodne »
U vezi nestanka...eto meni je jednostavno nestala iz akvarija razbora od 3,5 cm. Nema je i nema  :question: neki dan sam primijetio da ju ne vidim i otada pratim ali nema je, imao sam 3 velike i 4 male i sad su samo 2 velike. Gledam po akvariju, nema, jučer mijenjao vodu pa još bolje pogledao, nema. Jedino što mi pada na pamet jest da je iskočila iz akvarija dok je poklopac bio otvoren pri promjeni vode (a ja u kupaoni točim vodu) ali opet, nisam ju našao ni oko akvarija...čuda se događaju  :'(

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #31 u: Svibanj 13, 2008, 10:05:57 prijepodne »
Meni je uginul platy i u roku od 2h ga više nisam mogla nać u aq, a nemam ništa šta bi ga pojelo.
Misterija se nastavlja... ;D
Zagreb

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #32 u: Svibanj 13, 2008, 10:33:16 prijepodne »
ja imam 7 neonki za 10 znam da su uginule a imal sam ih 29, isto tak su netragom nestale a nemam naekakve vće ribice koje bi ih pojele!
Varaždin...

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #33 u: Svibanj 13, 2008, 11:09:13 prijepodne »
ja imam 7 neonki za 10 znam da su uginule a imal sam ih 29, isto tak su netragom nestale a nemam naekakve vće ribice koje bi ih pojele!
Od njih 29 ti je ostalo 7????

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #34 u: Svibanj 13, 2008, 11:12:51 prijepodne »
Nema tu nikakvog čuda i misterije. Raspadnu se u toploj vodi. Ribica baš i nije neki veliki komad mesa i raspadne se za par sati. Još ak' imate puževe, i oni se vole počastiti ribetinom, a i moji ancistrusi (i plehići) se fino zalijepe za leš i obrste ga za čas!  :nerd:
Zabok

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #35 u: Svibanj 13, 2008, 11:15:36 prijepodne »
ma da, kupio sam cijelo jato i maknul skalare da bi im bilo bolje, i neznam koji vrag ih je odnio! možda su bile zaražene s nečim, to sam kupil u onom drugom shopu u vž, znaš? a i sad ne mislim osim gupija nikaj imati dak ne nabavim kvalitetan vanjski filter! i dok se na riješim alga!
i to sam već vidio kad ribica ugine na njoj je začas deseci puževa, i onda im ostavim da pojedu.
Varaždin...

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #36 u: Svibanj 13, 2008, 13:29:11 poslijepodne »
Al ja stvarno nemam ničeg,ni puževa. Imam jednog L-a koji čisto sumnjam da je izašo van.

Očito nam ribe ošle na sretnije mjesto! I dušom i tijelom! :D
Zagreb

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #37 u: Svibanj 14, 2008, 00:24:16 prijepodne »
Nema tu nikakvog čuda i misterije. Raspadnu se u toploj vodi. Ribica baš i nije neki veliki komad mesa i raspadne se za par sati. Još ak' imate puževe, i oni se vole počastiti ribetinom, a i moji ancistrusi (i plehići) se fino zalijepe za leš i obrste ga za čas!  :nerd:
e upravo to...
Ribe se fakat brzo raspadnu,nagnoje travu lol i nema je..
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #38 u: Svibanj 16, 2008, 06:42:40 prijepodne »
Nakon tjedan dana izbivanja, moja razbora se "vratila"  :question: totalno sam se zbunio kad sam ju vidio jučer u akvariju, a sve sam bio pretražio i njoj ni traga. Nažalost fali joj komadić repa :( ko da je odrezan, pa pretpostavljm da je negdje zaglavila i nije se mogla maknuti, sirota...nek se ona vratila, sad ju promatram da vidim je li s njom sve u redu, valjda je, zaletila se na hranu ko pomahnitala  :)

Offline nelson

• Novi član
  • *
« Odgovori #39 u: Svibanj 23, 2008, 15:29:25 poslijepodne »
hej ljudi evo mene opet,
dakle hvala svima posebno babyboomu i bobyju i ostalima na savjetima
s olakšanjem javljam da nemamo novih smrtnih slučajeva, a napravili smo da smo zamjenili
dio vode s odstajalom vodom (7 dana) i dodali aquasafea, počistili filter, i nismo kupovali nove
ribice, tako da su s nama preostala 3 gupija (ženka i dva muška, iako smo u napasti kupiti još ženku al čekamo malo ishod)
jasno da smo ribice kupili u pet centru i izgledale su zdravo i živahno al naravno nikad ne znaš
pratim dalje vaša iskustva i javljati ću novosti ako bude sve u redu za 2 -3 tjedna dodati ćemo
nove gupije i mislimo bar jednog čistača to nemamo al se obzirom na situaciju nismo usudili kupovati  nove ribice
hvala svima još jedamput i javim se opet
P.S. e da ipak se nepozvano javio novi stanar akvarija primjetili smo maleckog pužića na dnu malo veći od šljunka, valjda je došao s biljkom, jel da ga ostavimo? pa ne može smetati zar ne?

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Svibanj 23, 2008, 15:57:37 poslijepodne »
drago mi je da nemate novih smrtnih slučajeva........ i da niste još uzimali nove ribice....... inače pet centar ima skoro sve ribe bolesne i bilo bi dobro da ga izbjegavte s te strane........ dakle ne bi preporučio tamo kupovati ribice........ za gupije možete staviti oglas tu na forumu...... siguran sam da će vam netko pokloniti.......

a puž...... hmmmm...... zavisi koji...... a zavisi i kako kome ide na živce..... jako se brzo namnože..... pa mogu biti iritantni....... mada ja osobno nikad nisam to rješavao agresivnim metodama, kao npr. kemijom........ a botie su dobri tamanitelji puževa....... pa ja to tako riješavam....... kao bude, nek bude....... i mislim da puževi nisu štetni...... kod mene još nikad nisu jeli biljke.... mada očito nekima jedu....... ne znam..... oni ti lijepo jedu ostatke hrane...... a oni duguljasti ušiljeni, su dobri za rahljenje podloge i šljunka........ jer po danu su skriveni u šljunku,,,,,,,,

mada su puževi većini ljudi s foruma dosadni, iritantni i ne vole ih baš...... pa sad pričekaj da vidiš šta će drugi reči..... na koje načine oni riješavaju to i kaj će ti savjetovati.....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #41 u: Svibanj 23, 2008, 19:33:48 poslijepodne »
što da kažem, već da mi je beskrajno drago da je sve počelo dolaziti na svoje mjesto!  :klap:
a pužek .... čuj, dosadni su ko probavna smetnja i znaju papati biljke, pa ne bi bilo loše da ga odmah makneš, dok još nije krenula najezda...ili nabavit botiu koja će držati populaciju puževa na pristojnoj razini...ako imaš mjesta u akvaču...naravno...
osobno nikad ne bih primjenjivala kemiju protiv puževa kad se može prirodnim putem održavati stanje OK...