Srpanj 20, 2025, 20:04:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čime hranite ribice?  (Posjeta: 5563 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tonya

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Čime hranite ribice?
« u: Svibanj 05, 2008, 14:21:01 poslijepodne »
Baš me zanima... Naime, poznavajući svoje ribice, koje bi mi pojele ruku da mogu, totalno sam se začudila kad sam skužila da su ipak izbirljive   :). Sve je dobro dok ih hranim suhom hranom ili graškom, na to su navikle, ali kad sam nedavno zaključila kako bih im mogla davati malo više povrća, ispalo je da ga ne žele jesti – pokušala sam s mrkvom i brokulom, međutim istog trena bi počele pljuckati, a ni salata im nije bila pretjerano zanimljiva :roll:. Naravno, sve je bilo kuhano, popareno itd. Ima li netko slična iskustva, možda kakvu novu ideju...? Po onom što sam čitala, zlatne bi stvarno trebale jesti sve i svašta, pogotovo razno povrće.

E da, jednom sam navečer ubacila kolutove naranče, to im se svidjelo i bile su beskrajno smiješne u pokušajima da ih ulove po akvariju, a do jutra je od kolutova ostala samo kora. Ipak, ovo preporučujem jedino prije čišćenja akvarija :D.
FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Čime hranite ribice?
« Odgovori #1 u: Svibanj 05, 2008, 15:14:56 poslijepodne »
I mene to baš zanima. Moje osim kupovane hrane jedu samo grašak, špinat, salatu i mrkvu. :)

A od kupovane hrane? Nikad im nisam davala onu daphniju, a negdje sam pročitala da to treba obavezno.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 05, 2008, 15:43:53 poslijepodne »
Kod nas je suha hrana na meniju obično ujutro  :), i to im dajem TetraFin Crisps i neke pearls za zlatne sa spirulinom. Tu i tamo presječem sa mješavinom hrane za ribe iz ribnjaka (valjda zato toliko rastu :roll:) i sa Tetra Fresh Delice - daphnia ili shrimps. Popodne i vikendom jedu grašak. S tim da suhu hranu prvo promućkam u čaši vode, tako lakše doziram (a navodno je i bolje za njih prvo namočiti, pogotovo ako imaju problema s mjehurom), ili im dajem na ruku, ovisno o čemu se radi. U svakom slučaju nikad ih ne hranim listićima, jer se brzo tope i samo mi prljaju vodu.

Da, i ja sam čula da je dobro davati daphniju, zbog probave. U svakom slučaju, mislim da se moje ribice hrane bolje od mene :D :D :D

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #3 u: Svibanj 05, 2008, 17:06:10 poslijepodne »
moja stara ima dvije zlatne u 5 litarnom akvariju i hrani ih skroz sa listićima i čisto im je ok i vesele su!
Varaždin...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 05, 2008, 17:56:45 poslijepodne »
moja stara ima dvije zlatne u 5 litarnom akvariju i hrani ih skroz sa listićima i čisto im je ok i vesele su!

Katastrofa! >:(

Zašto misliš da im je ok? Ne znam kak su uopće žive.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #5 u: Svibanj 05, 2008, 19:23:52 poslijepodne »
no nemoj se odma ljutiti, ona im redovito mijenja vodu i brine se o njima, netreba sad pretjerivati s hranama. ribice su prekrasne!
Varaždin...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 05, 2008, 20:00:58 poslijepodne »
no nemoj se odma ljutiti, ona im redovito mijenja vodu i brine se o njima, netreba sad pretjerivati s hranama. ribice su prekrasne!

Hranama?!!!
Drži ih u 5 litara! Dvije zlatne! Jednoj zlatnoj treba barem 25l da bi mogla normalno živjeti. Znači za njih dvije im treba akvarij od barem 50l, a to je zbilja minimum!

Pa zašto ih muči? Bar akvariji danas nisu ne znam kak skupi... -? A uvijek može kupiti i polovni...

Daj ju molim te uputi i spasi te ribice! ;) Da to zna sigurna sam da ih ne bi tak držala. :)

Moja je frendica imala 12 godina zlatnu u takvom akvariju. Ribica nije skoro ništ bila narasla...Grozno...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2008, 20:16:09 poslijepodne »
Moje prve dvije ribice živjele su jedna pet, a druga osam godina u tegli za zimnicu. :-[

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2008, 20:37:30 poslijepodne »
Moje prve dvije ribice živjele su jedna pet, a druga osam godina u tegli za zimnicu. :-[

Vidiš, i Dante se sad crveni! :D

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 05, 2008, 20:44:19 poslijepodne »
Da to zna sigurna sam da ih ne bi tak držala. :)

Moja je frendica imala 12 godina zlatnu u takvom akvariju. Ribica nije skoro ništ bila narasla...Grozno...

Nažalost, vjerojatno bi - kod nas ljudi, čast izuzecima, uopće nemaju pojma o zlatnim ribicama i smatra se normalnim držati ih u kuglama i minijaturnim akvarijima. Koliko puta me samo ekipa blijedo gledala kad bi im pokušavala objasniti da zlatnima treba puno prostora i da su "teške za držati", i uvijek bi dobijala odgovor da neko njihov ima godinama ribicu u kugli i slično i da joj ništa ne fali. Jednostavno,  većina ljudi ih doživljava kao nezahtjevnog kućnog ljubimca ili čak kao ukras koji se lako i zamijeni u slučaju potrebe.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 05, 2008, 20:56:23 poslijepodne »
Danas sam baš ispred Vilija vidio mamu i kčerkicu kako izlaze s malim akvarijem i vrečicom s ribicom unutra. Jedva sam se suzdržao od komentara, što mi inače nije običaj. Čudi me jer tamo trgovci daju realne savjete, ali valda se ni oni ne mogu boriti protiv tvrdoglavih kupaca.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 05, 2008, 21:07:45 poslijepodne »
Da, i to će vjerojatno uvijek tako biti :(, čak i da se neko sjeti dijeliti brošure o zlatnima po pet shopovima. Činjenica je da taj mit (zlatna ribica u kugli) podržavaju i mediji - od reklama do filmova, pa je i klincima to strašno fora, a roditelji valjda smatraju da je to lakše od nabavke psa :).

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 05, 2008, 21:16:53 poslijepodne »
Dijete se brzo zasiti, ribica krepa i stvar riješena. >:(

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2008, 21:19:27 poslijepodne »
Eh da! Imam više vrsta hrane u više oblika pa malo miješam.

Offline Bobica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zadar
« Odgovori #14 u: Svibanj 05, 2008, 21:26:23 poslijepodne »
ja svoje hranim sa TetraAniMin pločicama i listićima (pločice ujutro, listići uvečer). ni moje ne vole povrće. ja sam ih prije držala u 8l :-[  :-[ ali to da neće narasti je čista laž. moje su u 8l bile mjesec dana pa su narasle 3-4 cm. sada još rastu. najveći ima možda manje od 10 cm...  :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Svibanj 05, 2008, 21:31:13 poslijepodne »
naše papaju sve moguće varijante nutrafinove hrane koja je do sada se pokazala najboljom i najmanje muti vodu...plus povremeno crviće...plus redovito sve moguće vrste povrća, a najviše se vesele grašku, salati, špinatu, brokoliju (skuhanom, ne samo poparenom!) i mrkvici...
naravno, najveća je poslastica pojesti sve biljke koje su pokušale rasti u akvariju....

i jedno upozorenje: paziti jako na davanje citrusa (naranče i limuna)! naime, oni sadrže kiseline koje mogu vrlo agresivno djelovati na probavni sustav (crijeva) ribica....dakle, OPREZ!!!!!...naime, koliko god bilo dobro zbog vitamina i zato što ih ribice silno vole....paziti jako jakojako !!!!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 05, 2008, 21:33:17 poslijepodne »
A možda neke i hoće, al većina ne će narasti, a ako malo i porastu nikad ne će u takvom malom prostoru dostići veličinu od 25cm. -?

Moje prvo nisu voljele povrće, al se sad dave u njemu. Treba im valjda vremena da se naviknu. :)

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 05, 2008, 21:44:10 poslijepodne »
i jedno upozorenje: paziti jako na davanje citrusa (naranče i limuna)! naime, oni sadrže kiseline koje mogu vrlo agresivno djelovati na probavni sustav (crijeva) ribica....dakle, OPREZ!!!!!...naime, koliko god bilo dobro zbog vitamina i zato što ih ribice silno vole....paziti jako jakojako !!!!

To sam im dosad dala samo dvaput i požalila, jer su mi trebali sati da očistim akvarij :).

OK, vidim da vaše ribice jedu i mrkvu i brokulu i još štošta... Jesu li odmah to jele bez problema, ili? Kako da ih naviknem? Lijepo sam kupila one neke plastične držače (mislim da su za grijač inače) i kroz njih provukla salatu i špinat, ali drugi dan je bio pun akvarij toga, više razbacano nego pojedeno. A ovo ostalo pljuckaju.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Svibanj 05, 2008, 21:50:44 poslijepodne »
baš kako Ribač kaže - treba im dati vremena da se nauče...odnosno, povrće davati umjesto obroka...da budu i malo gladne...
a to da će napraviti rusvaj u akvariju s povrćem - eeeeeee....i to je normalno...naročito što su još "bebe" i ne stignu sve popapapti ....zato sve što ostane do navečer bi bilo dobro povaditi (da ne dođe do stvaranja kemije koja nije dobra)...ili barem usisati dno...zato mi našima (dobro, sad sve utamane  :D) uglavnom dajemo prije usisavanja dna (sutradan)...

Offline ljubuška

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Svibanj 09, 2008, 11:35:12 prijepodne »
ja sam mojima probala da ti sve živo,ali čini mi se da osim graška ništa drugo neće ni primirisat... :down:
znači trebam ih izgladnit pa da vidimo ko onda neće jesti špinata  :D
make tea not love

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 09, 2008, 11:39:03 prijepodne »
 :up:

Offline Njanja

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #21 u: Svibanj 09, 2008, 14:39:39 poslijepodne »
ej! imam doma najezdu mrava...smijem kojeg ubacit ribicama? bi ga smazale ?
FBI :ninja: - Odjel za rastrošnu kontrolu :a078:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Svibanj 09, 2008, 15:14:52 poslijepodne »
smazale sigurno bi....samo di su plazili? :roll:....a na tebi je odluka.... -?

Offline Njanja

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #23 u: Svibanj 09, 2008, 17:51:03 poslijepodne »
ok...ne ..ipak cemo onda nastaviti papati sto i do sada i biti zdrave i vesele...
FBI :ninja: - Odjel za rastrošnu kontrolu :a078:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Svibanj 09, 2008, 18:31:58 poslijepodne »
 :up: