Srpanj 09, 2025, 15:11:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: potpuni stranac u akvaristici  (Posjeta: 33077 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: potpuni stranac u akvaristici
« Odgovori #100 u: Svibanj 18, 2008, 13:13:17 poslijepodne »
i obavezno si kupi one pozitivne bakterijice koje se koriste kod početka cikliranja akvarija...... nitrivec, ako se dobro sjećam.......
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2008, 13:17:43 poslijepodne od Boby »

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #101 u: Svibanj 18, 2008, 13:22:05 poslijepodne »
uh, mele...mele....ti bome imaš svašta tu.... -? -? -?
dakle, moj je savjet da malo "staneš na loptu"....
prvo, pokušaj nabaviti testere za vodu i provjeri dušične spojeve, (dakle i amonijak), kiselost i tvrdoću, i to je namjanje što trebaš napraviti....
naime, već smo puno puta to pisali i pričali - 99,99 % bolesti se pojavi kad se nešto u vodi smrda - na taj način dođe do pada imuniteta ribica, a uzročnici bolesti koji normalno inače žive u akvariju onda "dođu na svoje"....
nabavi svakako i neki maleni akvarij koji će ti biti karantena i ubuduće sve nove ribice drži par dana u njemu, a kad dođe do bolesti, onda bolesne možeš izdvojiti...
a sad što napraviti kad je već to što jest:
ancistruse izdvoji u kuglu, neće im biti ništa par dana, u akvarij stavi sol, 1 žlica na 10 l vode, digni temperaturu na 29 - 30 stupnjeva....tako najmanje 7 do 10 dana....i svakako nabavi neki lijek širokog spektra - imaš JBLove lijekove koji pokrivaju i ich i bakterijske infekcije, čini mi  se da se zove duramor ili tako nekako (boby - viči - ti ga imaš!)...ili kombiniraj serin costapur sa isto serinim bactopurom (mogu zajedno!)....i liječi točno po uputama....
svakako daj ribicama i vitamine, pojačano, da se odupru svim tim čudesima koja su ih napala....
a biljke privremeno stavi sa strane i pričekaj da središ stanje u akvariju....neće im isto biti ništa i 10 ak dana u kugli sa ancićima...samo nekako osiguraj zračenje (pumpom)
da, aktivni ugljen dok liječiš vadiš van filtera, vratiš ga nakon liječenja, držiš 3 - 4 dana i onda baciš....
i, pucaj dalje s pitanjima....

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #102 u: Svibanj 18, 2008, 13:27:52 poslijepodne »
dessamor-P ......protiv mikoza i sličnih sekundarnih bakterijskih infekcija....... to su vrećice koje su predviđene za 50 litara.......

mislite da bi to bilo dobro??? ako bi možeš doći po to danas kod mene...... tako da što prije počneš s liječenjem........

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #103 u: Svibanj 18, 2008, 13:30:43 poslijepodne »
a imam ti i bactopur....... ako si iz Zagreba svakako dođi.....

Offline Mele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #104 u: Svibanj 18, 2008, 13:37:56 poslijepodne »
a imam ti i bactopur....... ako si iz Zagreba svakako dođi.....

nisam iz ZG-a... Slavonija :roll:

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Svibanj 18, 2008, 16:31:01 poslijepodne »
samo jos nesto... posto danas nista ne radi kod mene sutra tek mogu ici kupiti sve ovo sto mi treba, a neke od guppya su pocele plivati OKOMITO! ostali se samo vuku uz njega pri povrsini... mollyi nekako prezivljavaju...

P.S. nemam biljke nego tek trebam kupiti... ako ovako ostane stanje i ne uspiju se ribe oporaviti (ne daj boze!) da li da izvadim i sav taj sljunak van (tj. da ga ne stavljam ponovno u aq) ? imam nekih 10kg jos tog sljunka pa ga mogu jednostavno prokuhati i staviti umjesto ovog... a ancistrusa kako da hranim? kao i ribice, sa listicima ili da mu probam dati nesto od domace hrane, posto na njemu nema vidljivih znakova icha...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Svibanj 18, 2008, 16:39:16 poslijepodne »
možeš samo prokuhati taj šljunak....... ja obično stavim i soli u vodu dok ga kuham....... a možeš ga još i malo isprati u blagoj otopini hipermangana....... samo ga poslje moraš dobro isprati s čistom vodom.........

ancitrusu možeš dati tabletice, a ako nemaš možeš i listiće..... samo moraju potonit, naravno..... od domaće hrane možeš svašta ...... zelena salata, blitva i tome slično........ malo popariš s vrucom vodom...... oko 1 minutu...... i zatim još malo staviš u hladnu vodu i onda mu serviraš...... pa da vidiš veselja....... samo prvo list dobro očistiš od nečistoća........

možeš tako i grašak i mrkvu skuhati..... samo onda malo zgnječiš da bude ko pire....... ali poslije kad pojede obavezno počistiti ostatke.......

sretno s gupićima i ostalom oboljelom ekipom......

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Svibanj 18, 2008, 16:57:52 poslijepodne »
hvala Boby-u i babyboom na odgovorima i savjetima... nego vezano uz taj karantenski aq... kolike su dovoljne dimenzije za njega? i jel treba kupiti i za njega filter, grijac i pumpu ili samo mijenjati vodu?

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Svibanj 18, 2008, 16:59:49 poslijepodne »
pa trebao bi imati filter i grijač....... svjetlo, šljunak i to naravno ne trebaš......... s obzirom na tvoje ribice mislim da ti je 20 l dovoljno.......

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #109 u: Svibanj 18, 2008, 19:43:53 poslijepodne »
 :up: boby!
nadam se, mele da će ti ribice preživjeti, barem neke, ali ipak budi spreman krenuti polako i otpočetka....doista je potrebno da se akvarij "pripremi" za stanovnike, a onda imaš lijep i miran maleni život koji će te radovati svaki dan...ovako se sve svodi na tovoje mučenje (jer ti ih je žao gledati) i na njihovo mučenje (a bespomoćni su)
sretno! i javljaj nam!

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Svibanj 18, 2008, 19:50:39 poslijepodne »
babymum  :up: najbolja osoba koju znam s foruma.......  :)

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Svibanj 18, 2008, 19:52:08 poslijepodne »
:up: boby!
nadam se, mele da će ti ribice preživjeti, barem neke, ali ipak budi spreman krenuti polako i otpočetka....doista je potrebno da se akvarij "pripremi" za stanovnike, a onda imaš lijep i miran maleni život koji će te radovati svaki dan...ovako se sve svodi na tovoje mučenje (jer ti ih je žao gledati) i na njihovo mučenje (a bespomoćni su)
sretno! i javljaj nam!

da znam... spreman sam i na to da mozda nece prezivjeti do sutra jer vec vidim kako se pate... a bas su mi slatki (muzjak guppya je najgore prosao, 3 zenke su oko njega i cijelo vrijeme ga podizu sa dna :( ) nadam se da ce uspjeti do sutra izdrzati pa da im kupim lijekove da im bude bolje... a ako ne bude onda krecem od pocetka (napravio sam na pocetku par pogresaka i to mi se sada odbilo o glavu)  :( sve cu lijepo zasaditi i cekati mjesec dana (samo ce ancistrus biti unutra) pa tek onda slijede ribice...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #112 u: Svibanj 18, 2008, 19:58:50 poslijepodne »

:-[
no, ozbiljno: nadam se da će ti barem neki preživjeti, i lijepo od sutra kreni s liječenjem i polako, polako, polako...to su ti tri najvažnije riječi u akvaristici...jednostavno, nema žurbe...
da, a za karantenicu, s obzirom na tako malene ribice koje kaniš držati, možda je i 15 l dovoljno, ali ti je za to malo problem naći tako maleni grijač....no, to bi bilo definitivno minimum....naravno i maleni filter (može i hang-on, oni su ok,a nisu preskupi....
sretno, još jednom!

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Svibanj 18, 2008, 20:13:13 poslijepodne »

no, ozbiljno: nadam se da će ti barem neki preživjeti, i lijepo od sutra kreni s liječenjem i polako, polako, polako...to su ti tri najvažnije riječi u akvaristici...jednostavno, nema žurbe...
da, a za karantenicu, s obzirom na tako malene ribice koje kaniš držati, možda je i 15 l dovoljno, ali ti je za to malo problem naći tako maleni grijač....no, to bi bilo definitivno minimum....naravno i maleni filter (može i hang-on, oni su ok,a nisu preskupi....
sretno, još jednom!

i ja se nadam jer kad ih vidim da se oni tako bore jedni za druge bude mi zao sto nista ne radi pa da im ne mogu pomoci  :'( nadam se da ce barem neki prezivjeti  :(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #114 u: Svibanj 18, 2008, 20:23:58 poslijepodne »
daj pokušaj do sutra izdvojiti ancistruse i dati ovima mališanima sol...možda malo živnu...i ako imaš vitamine, svakako im dodaj u vodu!

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Svibanj 18, 2008, 20:25:20 poslijepodne »
daj pokušaj do sutra izdvojiti ancistruse i dati ovima mališanima sol...možda malo živnu...i ako imaš vitamine, svakako im dodaj u vodu!

izdvojio sam ga vec...i dodao sam im 5 zlica soli... ali nista... samo plivaju oko povrsine, a muzjak guppya je pao na dno i mislim da mu vise nema spasa :'(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #116 u: Svibanj 18, 2008, 20:31:01 poslijepodne »
možda to ipak spasi ženkice...a to je već velika stvar...
javi kako se dalje stvar razvija...

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Svibanj 18, 2008, 20:43:41 poslijepodne »
možda to ipak spasi ženkice...a to je već velika stvar...
javi kako se dalje stvar razvija...

hmm cudno nesto se upravo dogodilo... upravo sam im ugasio svjetlo i cim sam to napravio muzjak guppya se naglo pridigao sa dna i poceo naganjati zenke po akvariju a ove to prihvatile :klap: mozda da im ostavim ugaseno svjetlo par dana?

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Svibanj 18, 2008, 20:46:04 poslijepodne »
da li imaš zračnu pumpu? i pojačaj mreškanje vode.......

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Svibanj 18, 2008, 20:50:03 poslijepodne »
da li imaš zračnu pumpu? i pojačaj mreškanje vode.......

imam, ali sam ju stavio kod ancistrusa u kuglu... i usmjerio sam mlaz vode da bude sto veci pa da mreskanje bude veliko... tako mi je od pocetka...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #120 u: Svibanj 18, 2008, 20:56:06 poslijepodne »
odlično za malenoga...samo neka tako nastavi... :up:
ali, svjetlo mu ne bi smjelo smetati...no pokušaj bez paljenja svjetla, barem jedan dan i prati što se zbiva...
mreškanje vode možeš pojačati tako da izlazi iz filtera staviš iznad nivoa vode...
i, super da si stavio pumpu ancićima...ma, bu nekaj s tebe!  ;D 8)

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Svibanj 19, 2008, 09:24:33 prijepodne »
evo kupio sam costapur danas, ali jedna zenka nije prezivjela, samo se izvrnula na leda :( a muzjak je i dalje ziv, ali je cijelo vrijeme uz filter i pumpu za vodu (nadam se da mu pomaze pojacano mreskanje vode)...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #122 u: Svibanj 19, 2008, 10:27:18 prijepodne »
siroče maleno  :'(...šteta...
no, dobro je da je dečko ostao živ, mreškanje mu sigurno pomaže jer ga sve svrbi, a to ga lagano masira i češe....samo nastavi tako i daj im lijek...nadam se da će biti sve OK!
javi kako ide dalje!

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Svibanj 19, 2008, 10:39:22 prijepodne »
siroče maleno  :'(...šteta...
no, dobro je da je dečko ostao živ, mreškanje mu sigurno pomaže jer ga sve svrbi, a to ga lagano masira i češe....samo nastavi tako i daj im lijek...nadam se da će biti sve OK!
javi kako ide dalje!

evo upravo sam trazio muskog i pogledaj okolo, nigdje ga ne vidim... i sada ga vidim pao je izmedu kamenja i preokrenuo se na leda :'( ostao sam na samo 4... s tim da se mollyi dobro drze...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #124 u: Svibanj 19, 2008, 10:42:04 prijepodne »
uh... :'(
a niš, da barem ovi sad prežive....a onda lijepo polako, kad ih izliječiš, stavi ih u karantenu a ovaj glavni lijepo cikliraj, složi kako treba i onda polako naseljavaj...
sretno!