Srpanj 06, 2025, 22:03:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: potpuni stranac u akvaristici  (Posjeta: 32987 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mele

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: potpuni stranac u akvaristici
« Odgovori #75 u: Svibanj 17, 2008, 19:40:15 poslijepodne »
Zadnja polovica stomaka do analnog otvora je crna? Ako je, onda je pred porodom... :up: Sretno i tebi i njoj! :klap:

da... i to kod 2 zenke... samo imam jedan problem... danas sam primjetio nekakve bijele tockice po ribama... i to najvise na repovima (silver molly i kod muzjaka i zenke guppya)... jel to neka bolest ili?  :o
a joj,bijele točkice? da nije ichthyophthirius?
http://edis.ifas.ufl.edu/FA006

nemam pojma... bas bijele tockice po cijelom silver mollyu a guppyima samo po repovima... kako se lijeci? sta se preporucuje?  :(

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #76 u: Svibanj 17, 2008, 19:46:33 poslijepodne »
Zadnja polovica stomaka do analnog otvora je crna? Ako je, onda je pred porodom... :up: Sretno i tebi i njoj! :klap:

da... i to kod 2 zenke... samo imam jedan problem... danas sam primjetio nekakve bijele tockice po ribama... i to najvise na repovima (silver molly i kod muzjaka i zenke guppya)... jel to neka bolest ili?  :o
a joj,bijele točkice? da nije ichthyophthirius?
http://edis.ifas.ufl.edu/FA006

nemam pojma... bas bijele tockice po cijelom silver mollyu a guppyima samo po repovima... kako se lijeci? sta se preporucuje?  :(
za to imaš poseban lijek, i to kupiš u dućanu i staviš prema uputama i to je to!
Varaždin...

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Svibanj 17, 2008, 19:47:22 poslijepodne »
citao sam negdje i povecanje temperature i gasenje svjetla... jel se i to preporucuje?

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #78 u: Svibanj 17, 2008, 19:52:31 poslijepodne »
temperaturu povisiš na 29 - 30 C........ mislim da svjetlo ne trebaš gasiti....... kupiš si costapur i doziraš prema uputama..........

da li imaš karantenu????
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2008, 19:55:29 poslijepodne od Boby »

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Svibanj 17, 2008, 19:54:38 poslijepodne »
temperaturu povisiš na 29 - 30 C........ mislim da svjetlo ne trebaš gasiti....... kupiš si costopur i doziraš prema uputama..........

da li imaš karantenu????

nemam karantenu  :( imam jedino jednu kuglu od 7l... ali to nece biti dosta jer su sada vec skoro sve dobile te bijele mrlje po repovima... a 2 su mi se umirile uz filter (unutarnji) i ne mrdaju...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Svibanj 17, 2008, 19:56:49 poslijepodne »
podigneš onda temperaturu na 29 - 30....... to možeš odmah napraviti....... da li imaš neke somiće???

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Svibanj 17, 2008, 19:57:41 poslijepodne »
podigneš onda temperaturu na 29 - 30....... to možeš odmah napraviti....... da li imaš neke somiće???

temperaturu sam upravo podigao... a ako mislis na ancistrusa, imam 1...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Svibanj 17, 2008, 20:05:30 poslijepodne »
onda nikako nemoj stavljati sol.... oni ti to baš i ne podnose........

ako nemaš...... možeš si kupiti vitamine....... da im malo jačaš imunitet dok će biti na liječenju.......

kad počneš s liječenjem izvadi aktivni ugljen......... a kad završiš obavezno ga stavi....... 

i možeš sad zamjeniti 20 % vode.....

da li inače mjeriš neke parametre??? i jesu li ti ribice bile izložene nekom stresu u zadnje vrijeme........ čisto da znaš uzrok....... može biti da je kvaliteta vode.......

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Svibanj 17, 2008, 20:07:20 poslijepodne »
onda nikako nemoj stavljati sol.... oni ti to baš i ne podnose........

ako nemaš...... možeš si kupiti vitamine....... da im malo jačaš imunitet dok će biti na liječenju.......

kad počneš s liječenjem izvadi aktivni ugljen......... a kad završiš obavezno ga stavi....... 

i možeš sad zamjeniti 20 % vode.....

da li inače mjeriš neke parametre??? i jesu li ti ribice bile izložene nekom stresu u zadnje vrijeme........ čisto da znaš uzrok....... može biti da je kvaliteta vode.......

pa nemam pojma sta bi mogao biti uzrok... imam spuzvu sa aktivnim ugljenom - znaci da ju izvadim van? nisam nista mjerio, ali sam imao namjeru uskoro :-[ a stres... hmm nemam pojma... jedino to sto sam kupio 4 guppya i ancistrusa u cet...  :o

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Svibanj 17, 2008, 20:09:24 poslijepodne »
i jesi li možda unosio neke nove biljke???? obavezno ih moraš dezinficirati........ ja svoje stavim u blagu otopinu hipermangana na 5 - 10 minuta....... i to cijele..... i nikad im nije ništa bilo....... mada neki ne preferiraju stavljati korijen baš dugo, nego ga samo malo umoče......... kažem mojima nikad nije ništa bilo........

pričamo ich-u, a nismo baš utvrdili da se o tome radi........ to ti izgleda kao da si ribice posipao sa soli......

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Svibanj 17, 2008, 20:10:58 poslijepodne »
onda si vjerojatno s njima i donio zarazu........ zato nove ribice moraš stavljati u karantenu........ a sad ovako su ti sve zaražene.........

Offline kokolo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #86 u: Svibanj 17, 2008, 20:50:18 poslijepodne »
Kako bi usporedio točkice odi u google i upiši fish ich i pregledaj malo slikice. Ali 90% da je to ich... Još ako ti se ribice češu i trljaju o biljke i stijene/podlogu to ti je siguran znak da imaju parazite.

http://freshaquarium.about.com/cs/disease/p/ich.htm

Ovdje ti je sve fino rečeno o ichu, od toga zašto se povisuje temperature, koji je ciklus icha i sve...  ;)
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Svibanj 18, 2008, 02:14:24 prijepodne »
Kako bi usporedio točkice odi u google i upiši fish ich i pregledaj malo slikice. Ali 90% da je to ich... Još ako ti se ribice češu i trljaju o biljke i stijene/podlogu to ti je siguran znak da imaju parazite.

http://freshaquarium.about.com/cs/disease/p/ich.htm

Ovdje ti je sve fino rečeno o ichu, od toga zašto se povisuje temperature, koji je ciklus icha i sve...  ;)

najvjerojatnije da je to ta bolest... onda odmah u pon (danas nista kod mene ne radi  X-( ) idem kupiti neko sredstvo protiv icha... nadam se da ce im to pomoci i da mi nece ni jedna uginuti... hvala svima na savjetima -?

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Svibanj 18, 2008, 10:12:02 prijepodne »
a imam jos jedan problem... primjetio sam kod jedne zenke guppya rep raspadnut (ili pojeden) skoro do pola... ne vidim tko bi joj to mogao napraviti ako je pojeden, a ako je raspadnut sta onda?  -?

EDIT: jos jedan problem :( black molly ima oko nateknuto i skoro pa prozirno... strasno izgleda i cini mi se kao da ce joj oko svakog trena otpasti  :(
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2008, 11:10:25 prijepodne od Mele »

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Svibanj 18, 2008, 11:30:30 prijepodne »
mislim da se u oba slučaja radio o bakterijskim infekcijama.........

tako da bi to bilo dobro liječiti medimorom........

kako se ribice inače drže? odnosno ponašaju???

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Svibanj 18, 2008, 11:46:45 prijepodne »
evo sad sam pročitao da se kod ich-a često pojavi i bakteriološko raspadanje peraja......... možda bi bilo dobro da te dvije ribice za sada samo promatraš koji dan dok se ne riješiš ich-a........ a onda ako se to ne povuće da ih zasebno liječiš.........

sve to zajedno bi rezultiralo lošom kvalitetom vode ili još nekim drugim stresom.........

i u buduće nemoj samo tako olako unositi nove ribice u akvarij........ jer u tako malenom, zasebnom svijetu je vrlo lako narušiti ekološku i biološku ravnotežu......... svakako ribice treba držati prvo u karanteni.........

da li imaš išta od pravih biljaka u tom akvariju???

i jesi li zamjenio 20% vode???

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Svibanj 18, 2008, 12:26:13 poslijepodne »
evo sad sam pročitao da se kod ich-a često pojavi i bakteriološko raspadanje peraja......... možda bi bilo dobro da te dvije ribice za sada samo promatraš koji dan dok se ne riješiš ich-a........ a onda ako se to ne povuće da ih zasebno liječiš.........

sve to zajedno bi rezultiralo lošom kvalitetom vode ili još nekim drugim stresom.........

i u buduće nemoj samo tako olako unositi nove ribice u akvarij........ jer u tako malenom, zasebnom svijetu je vrlo lako narušiti ekološku i biološku ravnotežu......... svakako ribice treba držati prvo u karanteni.........

da li imaš išta od pravih biljaka u tom akvariju???

i jesi li zamjenio 20% vode???

ovaj tjedan trebam ici po biljke (rekli su mi da u sutra stize nova posiljka) tako da ce onda biti biljaka, a inace nemam nista...  vodu sam izmijenio... a ova black molly samo je pri dnu (ona ima to gotovo prozirno oko), a guppy je vesela i normalno jede i sve ostalo, cak je raspolozena i za udvaranje muzjaka...

P.S. jel dobro sto sam stavio odstajalu vodu od proslog tjedna tretiranu sa necim protiv Cl i nitrata ili sam trebao pipovacu?

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Svibanj 18, 2008, 12:30:02 poslijepodne »
voda iz pipe i možeš ju tretirati s aquasafe-om....... ali dovoljno ti je da voda odstoji 24 h tako da klor ishlapi.......

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Svibanj 18, 2008, 12:42:02 poslijepodne »
koliko imaš ribica u tom akvariju???

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Svibanj 18, 2008, 12:44:14 poslijepodne »
koliko imaš ribica u tom akvariju???

trenutno 4 guppya i 2 mollya i ancistrusa...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Svibanj 18, 2008, 12:52:04 poslijepodne »
sad sam pogledao popis koji si stavio na početku teme....... čini mi se da tu nešto fali??? -? :question:

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Svibanj 18, 2008, 12:57:47 poslijepodne »
sad sam pogledao popis koji si stavio na početku teme....... čini mi se da tu nešto fali??? -? :question:

bas tako... pola njih (mozda cak i vise) je pomrlo... danas sam pronasao platya i svert ananasa izokrenute na leda samo i drugi su ih poceli grickati... pa sam ih maknuo iz vode... a ostali su se poceli cudno ponasati... preko dana su bili zivahni, umire se predvecer (priljube se uz filter, pumpu i grijac) i ujutro ih nadem mrtve :dead:

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Svibanj 18, 2008, 13:08:26 poslijepodne »
kvaliteta vode je vjerojatno jako loša....... akvarij je još na samom početku tako reči...... mislim da ti se nisu još dovoljno razvile te bakterije....... a nemaš niti biljaka, pa je cijeli ciklus biološke filtracije poremećen...... odnosno narušena ti je cijela ravnoteža........ druga stvar kad imaš aktivni ugljen on ti na sebe kupi i ono s čime se hrane te pozitivne bakterije........ a mislim i da nakon određenog vremena kad to sve pokupi počne otpuštati štetne spojeve........

tu je sada svašta u pitanju i ne znam kaj ti savjetovati......

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Svibanj 18, 2008, 13:10:22 poslijepodne »
kvaliteta vode je vjerojatno jako loša....... akvarij je još na samom početku tako reči...... mislim da ti se nisu još dovoljno razvile te bakterije....... a nemaš niti biljaka, pa je cijeli ciklus biološke filtracije poremećen...... odnosno narušena ti je cijela ravnoteža........ druga stvar kad imaš aktivni ugljen on ti na sebe kupi i ono s čime se hrane te pozitivne bakterije........ a mislim i da nakon određenog vremena kad to sve pokupi počne otpuštati štetne spojeve........

tu je sada svašta u pitanju i ne znam kaj ti savjetovati......

mislio sam promijeniti 50% vode iduci tjedan kada budem sadio biljke, izvaditi aktivni ugljen, staviti jos zelene spuzve, pojacati malo rasvjetu i ostaviti ovako kako je sada (naravno uz tretiranje lijekovima za ich)...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Svibanj 18, 2008, 13:11:23 poslijepodne »
sad će baabymum intervenirati...... ona ti je pravi ekspert....... meni je uvijek puno pomogla.....