Srpanj 20, 2025, 20:51:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zlatna ribica se umirila  (Posjeta: 20858 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Zlatna ribica se umirila
« Odgovori #25 u: Travanj 24, 2008, 12:11:14 poslijepodne »
Svakako imam u planu dodati još bilja, samo sam trenutno financijski ograničen (do plaće, a onda...hehehe), a na oglasima nitko od Slavonaca da ponudi nešto viška.

Nego, razmišljam o toj dodatnoj rasvjeti, da preko nje stavim neku foliju u nekoj boji. To bi smanjilo intenzitet, možda dalo poseban ugođaj, a i nešto sam malo čitao o nekakvim spektrima koji pogoduju biljkama. Navodno plavi spektar. Ne znam da li bih dobio što da preko toga stavim plavu foliju (prozirnu) kao svojevrsni plavi filter za svjetlo. A za sad ću ostaviti ovako, pa ćemo vidjeti. Limun mi do sad raste kao lud, a sva 4 komada anubiasa su izbacila po jedan novi listić.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #26 u: Travanj 24, 2008, 13:28:32 poslijepodne »
nemoj stavljati nikakvu foliju - postoji opasnost od pregrijavanja lampe...nije se s time za igrati....radije ih privremeno isključi, ili uključuj po par sati dnevno, da se ribice postepeno naviknu...
a bilje koje budeš stavljao neka budu cryptokorine, echinodorusi i sve ostalo sa čvrstim lišćem, ne bi li ti čim dulje izdržalo papalicu malu... ;D
by the way - ti je avatar isto ljubimac?

Offline -Zox-

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #27 u: Travanj 24, 2008, 14:18:54 poslijepodne »
Je li moguće, nisam takvo što još nigdje pročitao, da rasvjeta bude prejaka, pa da ribicama smeta?

Moje ti kad im upalim svjetlo (isti aq kao i tvoj samo bez DIY rasvjete) dožive lagani šok - neki put se sakriju ispod filtera na par min. a neki put malo nervozno zaplivaju...tako da, vrlo moguće da i tvoju nervira višak svjetla.
Pokušaj upalit samo jednu lampu pa malo kasnije drugu...pa vidi kako reagira.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Travanj 24, 2008, 15:27:14 poslijepodne »
Moje komete isto bježe ko mahnite dok im se upali svijetlo, s druge strane crvenkapice ga ne fermaju ni pet posto! :)
Može biti da je do svijetla, odnosno sigurno je! :) Baš mi je drago da je to!
A dodatno ti svijetlo zbilja ne treba, baš kao ni CO2, jer je ustanovljeno da uz njegovo dodavanje anubias raste samo mrvčicu, odnosno zanemarivo brže!

A, akvarij je baš sladak! :)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Travanj 24, 2008, 17:37:25 poslijepodne »
nemoj stavljati nikakvu foliju - postoji opasnost od pregrijavanja lampe...nije se s time za igrati....radije ih privremeno isključi, ili uključuj po par sati dnevno, da se ribice postepeno naviknu...
a bilje koje budeš stavljao neka budu cryptokorine, echinodorusi i sve ostalo sa čvrstim lišćem, ne bi li ti čim dulje izdržalo papalicu malu... ;D
by the way - ti je avatar isto ljubimac?
Ma ne brinem se ja za pregrijavanje, struja je tamo gdje sam "doma".  :D Ta dodatna lampa je inače nešto što mi se čini kao za kupaonicu, ženski toalet stolić ili tome slično, ima zaštitni preko poklopac cijevi:

Pa sam mislio foliju preko tog poklopca staviti. Ali samo ako bi to imalo kakvog efekta, u protivnom je besmisleno.

Što se bilja tiče, upravo dovršavam jedan 20 litarski DIY akvarij koji će mi biti rasadnik bilja. Pa ako bude sve kako sam planirao, imati ću dovoljno vlastitog uzgoja da nadomjestim što mala divljakuša bude uništila.  :th_ROTFLMAO:
Jedino što...hm, ova jedna zlatica mi trenutno nije previše opasna za bilje. Čupka tu i tamo limun, svako malo nađem listić kako pluta na površini, ali ne da se ovaj. Ali kad nabavim još jednu zlaticu, a to imam u planu, onda bi njih dvije u paru mogle napraviti "dar-mar". No dobro, sve za naše ribice, samo da one budu sretne, jel tako.

Avatar je, na žalost, bio ljubimac. Morali smo ga uspavati jer se bio teško razbolio. Križanac škotskog ovčara i terijera, čupav, dlakav i kitnjast poput ovčara, karakter terijerski, strašan čuvar, ali je doma bio velika maza. Samo vani nije dao nikome da nam priđe na bliže od metar dva. 10 godina je bio s nama, a onda.... :( Dvije je godine prošlo, a još tugujemo za njim. Nick i avatar su njemu u spomen.  :)

Za kraj, najnovija informacija: Štefica (ime joj je žena dala, iako nemamo pojma jel ženka ili mužjak) danas cijeli dan pliva, nije se zavlačila u onaj kut. Dakle, definitivno je zbog te rasvjete. Moram priznati da mi je pao kamen sa srca što je samo to. Evo manekenke prije 5 minuta:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Travanj 24, 2008, 17:46:55 poslijepodne »
Moje komete isto bježe ko mahnite dok im se upali svijetlo, s druge strane crvenkapice ga ne fermaju ni pet posto! :)
Može biti da je do svijetla, odnosno sigurno je! :) Baš mi je drago da je to!
A dodatno ti svijetlo zbilja ne treba, baš kao ni CO2, jer je ustanovljeno da uz njegovo dodavanje anubias raste samo mrvčicu, odnosno zanemarivo brže!

A, akvarij je baš sladak! :)
Ma ne bježe one kad im palim svjetlo, uopće. Samo što, što kad upalim ovo drugo, nakon nekog vremena zlatica se povlačila u kut. Dok Aymoniera uopće nije diralo i ni najmanje se nije obazirao, već vrijedno čisti sve redom i ne obazire se. Bio je malo plašljiv nekih 3-4 dana u početku, sad se naviknuo i sad je potpuna flegma. Zapravo sam se zbog toga zabrinuo za zlaticu, mislio sam da je bolesna.

PS. Hvala na komplimentu. No, nekako mi nedostaje još malo bilja. Nešto za zadnji plan, malo više prema površini. Onda ću biti zadovoljan. A mislim i ribice.  :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #31 u: Travanj 24, 2008, 21:26:09 poslijepodne »
Štefica je genijalac!  :heart:
Samo ti nju čuvaj i mazi i bit će sve OK....a pumpe su Tetrine definitivno najbolje, gotovo skroz nečujne, nisu jeftine, ali si s njom totalno siguran da je sjajna stvarca... uostalom, po noći je isključiš i to je to...
Razumijem te zbog Timija - doista je prelijep! Sad negdje trči po nebeskim livadama i veseli vam se....

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Travanj 24, 2008, 22:04:42 poslijepodne »
Timi, bez brige, ja svoj akvarij riktam već tri mjeseca i nikak mi nije dost bilja... -? Al idem polako sve zadovoljnija :D, a onda će ribice bilje tup... >:(

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 25, 2008, 18:31:22 poslijepodne »
Ma ima u "mojem" shopu bilja, samo treba novaca. Ali baš ću zgotoviti ovaj DIY 20 litarski "akvarij" (pod navodnicima jer je skrpano od otpadaka stakla) i onda kad bude plaća idem si odabrati nešto i onda počinje vlastiti uzgoj.  :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #34 u: Travanj 25, 2008, 20:38:11 poslijepodne »
želim ti puno uspjeha - i slikice, naravno, molim!  ;D

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #35 u: Travanj 26, 2008, 06:20:04 prijepodne »
jedva čekamo te slike!
Varaždin...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 26, 2008, 12:20:10 poslijepodne »
jedva čekamo te slike!
A ja filter za taj "made by Grunf" akvarij.   :hyper:  :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #37 u: Travanj 26, 2008, 19:28:29 poslijepodne »
igraj lotto - možda ti posreći!  ;D :up:

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Travanj 26, 2008, 21:10:10 poslijepodne »
igraj lotto - možda ti posreći!  ;D :up:
Ma ne, filter putuje negdje sa sjevera Hrvatske i premješta se polako prema istočnim krajevima, što bi rekao Zoran Vakula. Na moju nesreću, pošta vikendom ne radi, pa ću morati čekati vjerojatno ponedjeljak-utorak da stigne paket.  :D

Evo malo slika: sklepani, ali doslovno sklepani akvarij, dakle od raznoraznih ostataka stakla, te postolje za njega sklepano od ostataka laminata. Poklopac će također biti sklepan od laminata. Poluotvoreni, dakle poklopac će biti na nekih 4 cm iznad samog akvarija, a zapravo će mu prava namjena biti da nosi rasvjetu.

Nego pitanje: budući da će ovo biti biljni rasadnik, u kojem bi biljke trebale malo porasti prije nego ih preselim u glavni akvarij (onaj s ribicama), jel mogu kao podlogu koristiti supstrat za sobno bilje? Jel mora to odstajati u vodi (nešto sam čitao da je netko to spominjao)?

« Zadnja izmjena: Travanj 26, 2008, 21:14:24 poslijepodne od Timi »

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #39 u: Travanj 26, 2008, 22:34:16 poslijepodne »
dobra ti je sklepancija - kako bi tek izgledalo da je ozbiljan posao?  ;) :roll:
no, dobro - supstrat za sobno bilje nije pametno koristiti svaki (pogledaj malo po forumu pod biljke....), najbolji je od florabele, ako možeš nabaviti, i mora odstajati barem 3 tjedna u vodi koju povremeno pomiješaš i odliješ s vrha i doliješ novu....naime, inače se usmrdi do bola (fuuuuuuuuuuuj!) i nije baš lijepo...e, kad se tako odmoči, onda ga procijediš, ali opet na njega moraš staviti sloj šljunka jer inače sitne čestice stalno plove okolo i isto su malo fuj... :P

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Travanj 26, 2008, 22:49:07 poslijepodne »
A znači zato mora stajati.....to nisam znao. Hm, onda možda bolje kupim onaj za akvarije. Jest da je malo skuplji, ali barem ne riskiram čudne "mirise" po kući.  :)

Šljunak svakako ide.

Sutra montiram rasvjetu na poklopac. Krećem opet po Grunf sistemu: žarulja ručne svjetiljke pogonjena baterijom većeg kapaciteta, punjiva. Nadam se da će s jednim punjenjem trajati tjedan dana. Ako i ne bude, preko noći stavim puniti. Kao mobitel.
Druga opcija mi je žarulja pozicijskog svjetla fara automobila.  :roll:

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #41 u: Travanj 27, 2008, 14:50:50 poslijepodne »
ovo je odlična ideja za rasadnik, u manjem akvariju se bilje brže razraste, i ak buš imao co2 ljestve, obavezno ih stavi pokraj grijača, jer ti bude se bolje topio co2. evo baš mi je žao, kaj ti nisam poslikal još prije nek sam spakirao filter, ali imam malo dijete i jednostavno nisam stigao, bitno da je otišao. filter ti je odličan za tak nekaj, naravno da ima boljih al čuj ak bu samo bilje unutra bude dobar. pozdrav i nadam se da bude čim prije stigao!
Varaždin...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 27, 2008, 17:06:03 poslijepodne »
Ma ne treba ništa specijalno, za rasadnik tek toliko da radi svoj posao, dakle da filtrira i da bakterije u njemu odrade svoje. CO2 ljestve ću imati, opet Grunf sistem (ostalo sitnih dijelova stakla, samo to treba poljepiti), ali grijač mislim da neću imati. Taj će mi rasadnik biti u podrumu, a tamo mi je temperatura uglavnom uvijek stalna. Jedino možda budem stavio pred zimu, ipak će zahladniti. Ovako, temperatura tamo mi je 20-22°C i danju i noću, mislim da će to biti idealno.

A za dijete mi nemoj ništa pričati, imam sličnu situaciju. Tata ovo, tata ono, 100 puta u 5 minuta. :D

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #43 u: Travanj 27, 2008, 17:15:57 poslijepodne »
ma da bakterije se love odlično, samo iza spužvice staviš malo tih cilindrića koje sam ti poslal. meni su poslali iz vipa prije 10 dana neku antenicu iz zagreba i još dan danas nije stigla. mislim da su se malo ulijenili poštari naši.
Varaždin...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Travanj 27, 2008, 20:43:46 poslijepodne »
dobra ti je sklepancija - kako bi tek izgledalo da je ozbiljan posao?  ;) :roll:
no, dobro - supstrat za sobno bilje nije pametno koristiti svaki (pogledaj malo po forumu pod biljke....), najbolji je od florabele, ako možeš nabaviti, i mora odstajati barem 3 tjedna u vodi koju povremeno pomiješaš i odliješ s vrha i doliješ novu....naime, inače se usmrdi do bola (fuuuuuuuuuuuj!) i nije baš lijepo...e, kad se tako odmoči, onda ga procijediš, ali opet na njega moraš staviti sloj šljunka jer inače sitne čestice stalno plove okolo i isto su malo fuj... :P
Hm....evo danas sam provjeravao, stavio sam mješavinu kupovnog supstrata za sobno bilje i domaćeg humusa u vodu prije tjedan dana. Nisam mijenjao vodu, samo stoji tako potopljeno. I još ništa ne smrdi. Nema baš nikakvog mirisa. Znači, moram čekati da se usmrdi....?!?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #45 u: Travanj 27, 2008, 21:01:20 poslijepodne »
probaj promiješati!  ;D
moraš svaki dan promiješati, da se sve lijepo natopi i "ispere"....a smrad će se neminovno pojaviti kad krene raspadanje organskih tvari...i najjači je kad se miješa....
samo budi strpljiv, i bit će to super!

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Travanj 28, 2008, 20:15:36 poslijepodne »
Evo, zgotovljeno. Poklopac sam završio još sinoć, filter od Vedrana mi je stigao danas, a danas sam otišao u Emmezetu na odjel elektro-materijala razmišljajući kako što kupiti i kako sklepati rasvjetu od onog ponuđenog na policama.....neonke....štedne žarulje...prigušnice....i onda uočim jednu stolnu lampu za 49,99 kn. Što god da sam kombinirao ne bih prošao jeftinije. Što je još bolje, lampu kao lampu uvijek mogu maknuti, vratiti, posuditi, koristiti u druge svrhe. Dakle, biljni rasadnik je spreman, a zlatica mi se u glavnom akvariju vratila posve u normalu otkad ne palim onu dodatnu rasvjetu. Evo kako će to biti:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #47 u: Travanj 28, 2008, 21:02:30 poslijepodne »
bravo, majstore - još bu nekaj s tebe!  :P  :klap:

Offline Baracuda

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #48 u: Travanj 29, 2008, 22:45:01 poslijepodne »
ljudi ja ponovo, ne bih volio coprati, ali ne svidja mi se kada se "otvorene" električne instalacije nalaze ovako blizu vode
znam da smo svi u gabuli sa lovom, ali dajte barem malo razmislite o kondezaciji vode na nezaštićene električne instalacije
dam se kladiti da ova lampa, zbog kondezacije vode na bakrenim spojima koji provode stuju na grlo lampe potencijalna električna stolica
ili vrlo ozbiljan izvor opasnosti za korisnika ili ribice unutra

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #49 u: Travanj 30, 2008, 02:16:13 prijepodne »
Imam identicnu lampu i vec godinu dana stoji otprilike ovako, puna je kondenza i nije joj nista... :up:
Tuzlanka u Sarajevu