Kolovoz 15, 2025, 17:03:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Raspadanje peraja  (Posjeta: 8301 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline midwest

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Raspadanje peraja
« u: Travanj 20, 2008, 15:56:51 poslijepodne »
Pretpostavljam sa se ovdje radi o bakterioloskom raspadanju peraja (fin rot), ali molim iskusnije da potvrde/demantuju.

Funkcija umjetnosti je da bude ogledalo prirode, a dovoljno veliko ogledalo naprosto ne postoji

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Odg: Raspadanje peraja
« Odgovori #1 u: Travanj 20, 2008, 19:53:34 poslijepodne »
Davno (na sreću, ne ponovilo se više) imao sam iskustvo s bakterijskim raspadom peraja i to je teklo ovako - ujutro bi se peraje počele dijeliti, malo pomalo pa bi se raspadanjem vukle u niti, popodne je gupca bila bez ijedne peraje, navečer je bila već  :dead: i to se širilo tolikom brzinom da sam u tjedan dana sa 15 odraslih i 20 mladih ribica ostao sa 4-5 ribica.

Imao sam i situaciju kao ti sa slike, nažalost i taj je  :dead: ali ne mogu sa sigurnošču reći da je to bio bakterijski raspad peraja jer se samo stražnja peraja rascvala kao tebi na slici, ostale su bile čitave, ribica se smirila i nakon par dana  :dead: no nije dalje bilo ugibanja u akvariju.

To je moje iskustvo, možda će ti koji iskusniji znati točnije što bi bilo.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 20, 2008, 21:27:04 poslijepodne »
Mislim da je...Najbolje ju izdvoji i liječi baktopurom ili nekim sličnim lijekom .

I da, ja sam imam ribicu koju sam kupila s raspadom peraja( pametna ja!)repić sav u resicama i kratak ( ali imala je neodoljivu facicu! :D), ali raspad joj je prošao nakon par tretmana, vitamina i sad joj je repić već toliko narasao i zarasao da će ju ak tak nastavi prerasti! :) 
« Zadnja izmjena: Travanj 20, 2008, 23:21:24 poslijepodne od Ribač »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Travanj 21, 2008, 12:37:29 poslijepodne »
pod hitno izdvoji ribice na kojima to primjetiš i kreni s nekim antibakterijskim lijekom - bactopur, medimor...a imaš i ciljanih lijekova za to, ako uspiješ nabaviti...
sretno, i javi!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2008, 15:28:34 poslijepodne »
meni je sijamac imao fin rot, ostao je bez svih peraja osim leđne.  :(
liječila sam ga medimorom u karanteni i bolest ko rukom odnesena :D
doduše, trbušne peraje izgledaju kao batrljci, rep je isto iskrivljen, al evo, 7 mjeseci kasnije je živ,zdrav i ogroman :up:
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2008, 20:43:09 poslijepodne »

e, to se traži! liječiti u karanteni - dosljedno i pravilno....i vidiš rezultata - bravo!!!!  :klap:

Offline Preko

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 15, 2008, 21:11:36 poslijepodne »
Obavezno promijeniti dio vode i dodati bactopur direkt ( sadrži nifupirinol ) antibiotik najšireg spektra za ribe.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 16, 2008, 10:07:19 prijepodne »

e, to se traži! liječiti u karanteni - dosljedno i pravilno....i vidiš rezultata - bravo!!!!  :klap:

ma karantena je zakon, sad kad sam si ju priustio nema vise lijecenja u grupnom akvaruju, i ribe koje su bolesne, i one zdrave, ne steti se biljkama.. ono - karantena je zaista isplativa investicija.. rIbe ce vam biti zahvalne!  ;)

Offline midwest

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Svibanj 16, 2008, 10:23:48 prijepodne »
Slazem se za karantin, to je zakon, prvenstveno jer mozes odmah pristupiti lijecenju ne trebas oklijevati razmisljajuci da li ce imati utacaja na ostale. Bolnica, pa to ti je :) Medjutim kod doticne gupike sa pocetka teme ni lijecenje u karanteni nije pomoglo. Probao sam Tetrinim General Tonicom, jedinim lijekom koji sam mogao naci, ali je preminula.
Funkcija umjetnosti je da bude ogledalo prirode, a dovoljno veliko ogledalo naprosto ne postoji

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #9 u: Svibanj 16, 2008, 19:56:19 poslijepodne »
karantena je obavezna........ liječenjem u zajedničkom akvariju se pobiju svi ti korisni mikroorganizmi...... bez obzira na to što se vadi filter materijal........ puno je toga u podlozi i u samoj vodi........ a među ostalom liječe se sve ribice, odnosno i one koje nisu bolesne....... a to je veliki stres za tako malene organizme..........

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Svibanj 16, 2008, 21:42:55 poslijepodne »
šteta ribice! :'(
general tonic je relativno slab lijek i koristit ga treba prvenstveno preventivno....a za ovo raspadanje peraja je definitivno medimor i bactopur zakon...zato, probaj si nekako nabavit nešto od toga, i imaj spremno!

Offline midwest

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Svibanj 16, 2008, 23:12:54 poslijepodne »
U pravi si za zalihu. Stotinu puta sam, kada sam bio na nekom poslovnom putu (tada obavezno ako imam vremena obidjem akvaristicke radnje, ma gdje da sam) vidio bactopur, ali nikako da ga uzmem. A lijepo ljudi kazu, od viska glava ne boli.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Svibanj 17, 2008, 15:47:40 poslijepodne »
Mislim da uopce nije bilo rijeci o fin rotu ovdje. Nije svaka pocufana peraja bakterija. Misilim da je ribica bila samo terorizirana :(
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline midwest

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 17, 2008, 19:19:11 poslijepodne »
Recimo da je vrlo sumjivo da li je ovo fin rot. Misljenja su bila dosta podijeljena, (cak sam i sam vjerovao da nije) ali uz ovu ribicu je od iste bolesti obolio i muzjak gupi na slici iza i obje su umrle u karantinu, i to vrlo brzo, nakon samo 24 casa lijecenja. E sad, da li je bio fin rot ili je nesto drugo u pitanju, mislim da nikad nece biti 100% sigurno. Mislim da je moja velika greska sto nisam ranije odvojio ovu ribu u karantin cim sam primiijetio minimalne promjene na peraji, ali kao sto sam rekao, mislio sam da je to posljedica teroriziranja.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Svibanj 18, 2008, 12:54:41 poslijepodne »
ovo ti je škola....i meni bi se činilo da je terorizirana, ali i tad nije loše izdvojiti je dok se ne oporavi i da ne dođe do sekundarne infekcije, čisto radi rana koje su nastale teroriziranjem...ali, kad su već dvije ribice u pitanju - onda je velika vjerojatnost da je bolest u pitanju...
a, ako ćeš uzimati antibakterijski lijek za "rezervu", preporučam ti ipak medimor, jači je i ima šire djelovanje...zlu-ne-trebalo...iako se meni i bactopur pokazao fenomenalnim, naročito za probleme s perajama i crvene podljeve...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Svibanj 18, 2008, 16:06:39 poslijepodne »
Medimor je odlican za sve al je zaista jak, a kada nije potrebno je bolje koristiti bactopur. Al onda je problem ako bactopur postane preslab, to je veca steta onda mjenjati ljekove nego od pocetka koristiti pravi. Zapravo je u ribljoj "medicini" sve stvar nagadjanja i srece  :roll:
...Pula...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Svibanj 18, 2008, 20:07:52 poslijepodne »
Medimor je odlican za sve al je zaista jak, a kada nije potrebno je bolje koristiti bactopur. Al onda je problem ako bactopur postane preslab, to je veca steta onda mjenjati ljekove nego od pocetka koristiti pravi. Zapravo je u ribljoj "medicini" sve stvar nagadjanja i srece  :roll:
e, ovo je svaka točna....naročito ono - nagađanje i sreća....svodiš se u stvari na čarobnjaka koji nekad uspije a nekad, na žalost i ne.... :roll:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Svibanj 19, 2008, 14:53:23 poslijepodne »
Jest, s obzirom da nemamo svi doma mikroskope da provjerimo o cemu je rijec. A neke se stvari ni ne vide prije nego riba ugine. Jedino mozda ako izmisle riblji CT  :hyper:
...Pula...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Svibanj 19, 2008, 20:56:15 poslijepodne »
ma, ne samo to - trebali bi postojati i veterinari koji imaju ordinacije za ribice...barem jedan - dva u državi, da im se možemo obratiti...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 19, 2008, 22:12:50 poslijepodne »
ja sam raspadanje peraja kod zlatnih uspio izljeciti bactopurom! na 2 ribe su se neke peraje gotovo sve raspale (jedna je preminula), a na drugoj je raspadanje stalo i izgleda mi da se peraja malo obnavlja... na ostalim ribama su se tek pojavile slabe mrlje, i nakon 6 dana lijecenja se sve povuklo!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Svibanj 20, 2008, 22:49:00 poslijepodne »
bactopur je zakon kod zlatnih i problema s perajama i podljevima...samo na vrijeme i stvar se riješi za par dana, ali kod nekih drugih vrsta često ne pomaže, već treba primijeniti "jači" medimor... :nerd: