Srpanj 19, 2025, 23:26:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: podvala?  (Posjeta: 4092 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stardustnina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
podvala?
« u: Travanj 18, 2008, 19:12:35 poslijepodne »
Pošto hitno trebam biljke za akvarij (nemogu se riješit mutne vode), otišla sam u zoo-shop i kupila jednu biljku za koju mi gospođa prodavačica nije znala reći ni ime ni kako se sadi, a pogotovo kakve uvjete treba, a izbor je bio: ta biljka koju sam kupila i par echinodorusa koji su mi bili preskupi. Dođem doma i tražim tu biljku po svim str. na koje sam mogla naići da znam koja je i kako se sadi. Ništa nisam našla, osim ovdje na forumu pod linkom Biljke gdje je jedan čovjek napisao post (davno već) o toj istoj biljki da su mu podvalili (zapravo je biljka za terarije). Evo šaljem vam sliku da vi koji znate potvrdite da li riječ o istoj toj

Offline Cory

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-maksimir
Odg: podvala?
« Odgovori #1 u: Travanj 18, 2008, 19:14:58 poslijepodne »
to su ti podvalili terarijsku biljku. moj frend ima ju posađenu u tegli.
Record 120

Offline stardustnina

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 18, 2008, 19:27:50 poslijepodne »
No krasno!
Ovako, ja sam ovih dana kontaktirala nekolicinu ljudi od kojih bi kupila biljke, ali pošto sam dosta daleko od svih vas ne mogu osobno doći po njih, a nikome se ne da slati poštom, meni ne preostaje ništa drugo nego opet zamoliti nekoga kome bi se dalo staviti na poštu (ili poslati fed-exom, ja sve plaćam) a u zamjenu nudim ovaj kamen ili ako nekome treba ova "terarijska" biljka. Ljudi molim vas, imam samo neki jadni anubias koji se ne miče već par mjeseci, a voda mi je konstantno mutna i htjela bi to riješit biljkama. Preskupo mi je davati po 50kn za biljke

Offline stardustnina

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 18, 2008, 19:29:38 poslijepodne »
Zaboravila sam staviti podatke o kamenu: 2kg, 20cm x 10cm

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #4 u: Travanj 18, 2008, 19:49:47 poslijepodne »
Je, to je upravo ta biljka, možda si upravo čitala koji moj stariji post, baš mi je žao da ti je tako ispalo. Meni je jednostavno nestala za mjesec dana, sva se stanjila i pretvorila u niti...Najsigurnije je prvo se informirati ovdje o biljkama pa onda ići u kupovinu ako nisi siguran da će ti podvaliti, meni su isto jednom prodali echinodorusa za anubiasa ali sad već znam koje su koje biljke i što bi mi moglo uspjeti a što ne. Nažalost na greškama se uči, i ja sam par puta kupio jer mi je baš u tom trenutku trebalo a onda mi je taj trenutak potrajao kratko, dok biljka nije posahnula jer je bila ili terarijska kao ova, ili ja nisam imao adekvatne uvjete.

Poslat ću ti pp.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Travanj 18, 2008, 22:36:11 poslijepodne »
Aha, terarijska...liči mi na Dracenu neku. A odakle si ti, možda ti ja mogu nešto poslati? Ajde pp...
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Travanj 18, 2008, 22:57:56 poslijepodne »
To je dracena ili ono sto mi zovemo bambus  :D Krasna je al ne ide pod vodu... Cak Sera prodaje ove biljke kao podvodne...

Mozda znam nekoga tko ima visak bilja :D
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline stardustnina

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 18, 2008, 23:21:53 poslijepodne »
Ma naučila sam donekle koje biljke idu u akvarije, i čak sam čitala ovdje na akvarij.net-u tekst u kojem točno piše koje biljke mogu podvaliti pod akvarijske, i našla baš tu, ali eto, zaboravila sam i sad sam  X-( >:( a događa se, nažalost

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #8 u: Travanj 18, 2008, 23:54:36 poslijepodne »
ako si zainteresirana, upravo danas sam posisao jednu kantu stagrass-a (Heteranthera Zosterifolia), imam i cca dvije lopate Lemna Minor, nesto malo javanske mahovine (Vesicularia Dubyana), 2-3 prstohvata Riccia Fluitans, 5-6 Sagitaria Subulata, 3-4 Hygrophila Polysperma (Tropical Sunset), i mislim da je to to...

mogu ti poslat city ex-om ili hp-expressom ako hoces...
javi se na pp
pozdrav

Offline amalka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • Udruga RiBA
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2008, 11:50:55 prijepodne »
Prodavači u zoo shopovima većinom pojma nemaju šta prodaju  :down:
Prije tjedan dana sam kupila dvije košarice bilja u jednom zoo shopu i kad sam došla doma i izvadila vodenu kugu iz košarice vidjela sam da nema niti jednog korjenčića. Unutra su zapravo bile reznice (i to friško odrezane) >:( Sad gledam kako mi vodena kuga propada u akvariju  :( Razmišljam da im je idem u ponedjeljak vratiti, iako će do tada od nje ostati samo hrpica truleži
Rijeka

Offline stardustnina

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2008, 12:20:16 poslijepodne »
ma da, ne znaš što reći na sve to, ja samo ne mogu vjerovati da ti ljudi koji tamo rade i susreću se svakojakvim biljkama i ribama ne mogu zapamtit barem pola od toga, a evo ja sam akvarist od 12. mjeseca pa sam već puno naučila (čitajući ovaj forum, ma da mi nešto i promakne kao npr. ova biljka X-( ). a palo je meni na pamet da uzmem tu biljku i da ju odem vratit, ali ja sam strašno alergična na nepravdu i to bi bilo svašta da sam otišla pa su me moji odgovorili, kažu, još ću se u životu susretati i sa gorijim stvarima....  :(

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2008, 12:31:55 poslijepodne »
Prije tjedan dana sam kupila dvije košarice bilja u jednom zoo shopu i kad sam došla doma i izvadila vodenu kugu iz košarice vidjela sam da nema niti jednog korjenčića. Unutra su zapravo bile reznice (i to friško odrezane) >:( Sad gledam kako mi vodena kuga propada u akvariju  :( Razmišljam da im je idem u ponedjeljak vratiti, iako će do tada od nje ostati samo hrpica truleži

Pa vodena kuga je prvenstveno plutajuća biljka. A ako je zapikneš u poglogu, pustit će slabo korjenje vrlo brzo
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline amalka

• Punopravni član
  • Udruga RiBA
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2008, 13:07:08 poslijepodne »
Nisam znala da je i plutajuća. Evo sad sam malo više pročitala o njoj. Piše da je jako prilagodljiva, da brzo raste i da se može jako jednostavno održavati u akvariju. Ne znam zašto je počela jako propadati. Zasadila sam je u podlogu, ali ubrzano propada, dok su sve ostale biljke u akvariju dobro. Možda da je ipak izvadim i pustim je da pluta, ako već nije prekasno  -?

Stardustnina, a da ipak odeš vratiti tu biljku u dućan. Duboko udahni 2, 3 puta prije nego uđeš i sve im lijepo objasni  ;) Možda  ti ipak vrate novac (a trebali bi, jer kupac je uvijek u pravu  ;))
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2008, 13:17:55 poslijepodne od amalka »
Rijeka

Offline stardustnina

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 19, 2008, 13:26:16 poslijepodne »
amalka - pa ne znam, ja sam ju taj isti dan kad sam ju kupila odmah posadila u akvarij, sumnjam da bi ju primili nazad kad nije u onoj košarici, što vi mislite?  :hmm:

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #14 u: Travanj 19, 2008, 14:03:50 poslijepodne »
Najžalosnije je što oni sami ne znaju koje biljke prodaju, a dovoljno bi bilo da svrate koji put ovdje pa bi puno naučili  ;) ni ja nisam prije imao pojma a sad nešto ipak znam. Osim toga valja ih dobro isprati i dezinficirati jer si lako možete navući alge ili puževe, što se meni jednom desilo, i onda ode sva ona euforija i zadovoljstvo nabavke nove biljke.

Stoga dajem prednost ovom forumu i ako vidim da netko nudi nešto što bi meni trebalo javim se, a ujedno i zahvaljujem svima od kojih sam dosad ili ću u budućnosti dobiti biljke  :) odkako mi bilje uspijeva u akvariju, što prije nije bio slučaj, zavolio sam jako te različite biljke i stalno me pita još još i još  :D na kraju će moj početno riblji akvarij postati biljni  :P

Offline amalka

• Punopravni član
  • Udruga RiBA
« Odgovori #15 u: Travanj 19, 2008, 14:35:07 poslijepodne »
amalka - pa ne znam, ja sam ju taj isti dan kad sam ju kupila odmah posadila u akvarij, sumnjam da bi ju primili nazad kad nije u onoj košarici, što vi mislite?  :hmm:

Ako ti nije jako daleko taj dućan, ništa te ne košta da pokušaš. Barem im objasni da su u zabludi ako misle da prodaju akvarijsku biljku.  :th_Rage2:  ;)

A sada opet malo o mojoj vodenoj kugi  :biggrin: - izvadila sam iz podloge jednu reznicu i skužila da je pustila mladi izbojak sa strane koji se već ukorijenio u zemlju  :e016: I ostale reznice isto puštaju izbojke, ali one same polako propadaju.
Rijeka

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Travanj 19, 2008, 16:17:44 poslijepodne »
Kazem vam, vidjela sam u Serinom katalogu dracenu pod akvarijsku biljku! Nije tesko shvatiti zasto ju tako i prodaju, vecina trgovaca nije obrazovana po tom pitanju...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #17 u: Travanj 19, 2008, 19:10:24 poslijepodne »
U shopovima se neke biljke mogu prodavat kao reznice,kao ukorijenjene,na panju itd.A kuga,rogolist,cabomba i sl. se najčešće prodaju kao reznice.Tako da to nije nikakva podloga,a tebi je kuga vjerojatno propala zbog neadekvatnih uvjeta.

Offline amalka

• Punopravni član
  • Udruga RiBA
« Odgovori #18 u: Travanj 19, 2008, 19:28:09 poslijepodne »
Moram reći da se ne slažem s tobom. Možda se neke biljke i prodaju kao reznice, ali smatram da se onda nikako ne bi smjele prodavati po istoj cijeni kao i biljke u košaricama s korijenjem.  :down:
Nisi pročitala moj gornji post, vodena kuga pušta mlade izbojke s korjenom, što znači da ipak nije do neadekvatnih uvjeta.
Rijeka

Offline stardustnina

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 19, 2008, 19:36:42 poslijepodne »
amalka - daleko mi je trgovina, sat vremena vožnje, tako da zbilja ne bi mogla samo zbog toga ići....  ::) odlučila sam ju zadržati i pokloniti nekome tko želi, tako da se slobodno javite na pp.  ili možda znate nekoga tko bi želio...
a za tvoju vodenu kugu...super, i jedan izbojak znači nešto, vjerojatno će ti uspjeti 8) :)

Offline amalka

• Punopravni član
  • Udruga RiBA
« Odgovori #20 u: Travanj 19, 2008, 19:54:38 poslijepodne »
amalka - daleko mi je trgovina, sat vremena vožnje, tako da zbilja ne bi mogla samo zbog toga ići....  ::) odlučila sam ju zadržati i pokloniti nekome tko želi, tako da se slobodno javite na pp.  ili možda znate nekoga tko bi želio...
a za tvoju vodenu kugu...super, i jedan izbojak znači nešto, vjerojatno će ti uspjeti 8) :)

Imaš pravo, stvarno se ne isplati toliko voziti... Ali nadam se da ćeš uspjeti doći do željenih biljčica uz pomoć forumaša. Znam kako ti je (a ne, ne, neznaš,ma znam, znam! :yes:  ;D ) jer i ja moram popuniti svoj akvarij, a biljke su skupe. Kad bi išla sve kupovati, potrošila bi 600 kn najmanje  :dead: Zato tu i tamo nešto kupim, pa žicam i polako skupljam.

A kod vodene kuge sam primjetila da i sve druge reznice puštaju maalee maalee izbojke  :)
Rijeka

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #21 u: Travanj 19, 2008, 21:05:58 poslijepodne »
Moram reći da se ne slažem s tobom. Možda se neke biljke i prodaju kao reznice, ali smatram da se onda nikako ne bi smjele prodavati po istoj cijeni kao i biljke u košaricama s korijenjem.  :down:
Razliku u cijeni određuju uzgajivači.Sorry,al ja još nisam doživjela da uzgajivač trgovcu proda ukorijenjenu kugu.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #22 u: Travanj 19, 2008, 22:22:13 poslijepodne »
to sta kaze Frida je ziva istina, cabombu, kugu, itd. u shopu necete nikada naci ukorjenje a cijena nazalost je takva kakva je, mozemo se zaliti upravi vodovoda sta se toga tice, preostaje nam samo jedno u shopu, kupiti ili ne kupiti...