Srpanj 20, 2025, 23:55:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kamenje u 100 l akvariju da ili ne?  (Posjeta: 6090 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Lule-Lule

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • ISKLJUČEN zbog vrijeđanja članova
Kamenje u 100 l akvariju da ili ne?
« u: Travanj 11, 2008, 22:32:32 poslijepodne »
Može li se i koliko staviti kamenja u 100 litarski akvarij, dali postoji opasnost od pucanja dna?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Kamenje u 100 l akvariju da ili ne?
« Odgovori #1 u: Travanj 11, 2008, 22:44:54 poslijepodne »
Možeš staviti koliko ti ormarić može nositi i koliko ti ne smeta ribama. Samo, akvarij treba imati dobru podlogu (ormarić) na koju ćeš staviti stiropor debljine 1 cm i onda akvarij....tako će se težina rasporediti ravnomjerno i bit će OK. Naravno, nećeš sad baš napuniti ga skroz!  ;)
Dakle, mi ti u 120 l akvariju recimo, imamo  cca 40-ak kg koječega - supstrata, kamenčića, velikih oblutaka... Sve OK već više od 4 godine!  ;)

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 11, 2008, 23:42:28 poslijepodne »
COOL....

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2008, 07:49:11 prijepodne »
A koje kamenje misliš staviti unutra? Nešto kupovno ili nešto iz prirode obližnjeg gradilišta ili tome slično?
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 12, 2008, 08:57:14 prijepodne »
IMAM KAMENJE S MORA BIJELO I TO ĆU STAVITI, ONO JE ISKUHANO I SLANO I MISLIM DA NEĆE PUSTIT NIŠTA, OSIM AKO UNUTRA JOŠ IMA SOLI, A TO NEZNAM. JEL TO PAMETNO ILI NE? NEMOJTE MI ZAMJERIT POČETNIK SAM! ;) ;)

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Travanj 12, 2008, 11:10:22 prijepodne »
(nemoj pisati s caps lockom)
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 12, 2008, 13:41:41 poslijepodne »
Kapneš na kamen nekoliko kapi octa. Ako se počne pjeniti, taj kamen ne stavljati u akvarij. Ako se ne pjeni, onda može. No, svejedno prokuhaj.
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Travanj 12, 2008, 13:43:46 poslijepodne »
uKoliko previše stavim kamenja dali mi može oštetiti dno akvarija?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #8 u: Travanj 12, 2008, 15:12:16 poslijepodne »
pa sve zavisi koliko misliš staviti kamenja unutra, ovo morsko nije tak teško a opet moraš paziti da ti ne padne jer je onda najveća opasnost od puknuća..
Varaždin...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 12, 2008, 17:42:24 poslijepodne »
Moj savjet ti je da ne pretjeruješ s kamenjem. Mada ne znam koliko toga doista misliš stavit. Ponavljam što sam rekao ranije - ribe moraju imati mjesta za plivanje, s tim da računaš da ti hladnovodne ribice neće ostati onako male kakve su kad ih kupiš. Pobogu, pa to su ribe, ne rudari.  :D ja imam ukupno 5 komada kamenja, veličine šake, te jedan panj. Na panju par anubiasa i sve to izgleda prilično lijepo.

Teoretski, ti možeš napuniti kompletan akvarij kamenjem, ako je akvarij pravilno montiran na podnožje, ništa se neće dogoditi. Ali ako pretjeraš s kamenjem, to onda može izgledati više ružno nego lijepo. Također, ako slažeš kamen na kamen, moraš biti vrlo oprezan. Ako ti se takvo što sruši može razbiti staklo akvarija.

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Travanj 12, 2008, 19:17:49 poslijepodne »
meni je akvarij 80 cm dugačak, 30 širok i 40 dubok šta predlažete za to??

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 12, 2008, 20:20:59 poslijepodne »
Tja....to je stvar tvojeg ukusa. Proguglaj malo slike akvarija na internetu, ima ih na stotine. Pa vidi što bi ti se svidjelo, dodaj malo mašte....jer nešto što bih ja napravio ne mora se svidjeti tebi. Dakle, o tebi ovisi, o tvojim željama.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 12, 2008, 20:38:59 poslijepodne »
Mislim da ti još uvijek ne znaš što zapravo želiš. Kolega ti dobro kaže, sve ovisi o tvom ukusu. Dobro razmisli i nemoj žuriti jer ako ofrlje složiš akvarij uskoro češ biti nezadovoljan s njim i stalno češ se gristi da si nešto drugačije mogao napraviti. Pregledaj slike, složi svoju viziju u glavi i reci: TO HOČU! Tu če ti uvijek netko dati savjet kako da to napraviš.

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Travanj 12, 2008, 20:47:53 poslijepodne »
znam ja što hoću neg me zanima kak bi vi uredili taj akvarij dali bi stavili bilje u pozadinu ili na početak, kolko riba ide u njega i koje ribe da kupim?
 ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 12, 2008, 21:13:58 poslijepodne »
Višlje biljke u pozadinu, niže naprijed. Ako misliš na zlatne ribe onda 4, max. 5 komada. Imaš izbor od nekoliko različitih varijeteta pa vidi što ti se sviđa. Meni osobno najljepše su obične zlatne i one, mislim da su to pajčolanke. Nikako nisam pobornik degeneriranja i izobličavanja ribica zato da bi ekipa imala veči izbor vrsta za hladnovodne akvarije. Obične su mi baš supač!

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 12, 2008, 21:28:24 poslijepodne »
A tropskih koliko bi mi stalo? i kojih to?

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 12, 2008, 21:36:20 poslijepodne »
Višlje biljke u pozadinu, niže naprijed. Ako misliš na zlatne ribe onda 4, max. 5 komada. Imaš izbor od nekoliko različitih varijeteta pa vidi što ti se sviđa. Meni osobno najljepše su obične zlatne i one, mislim da su to pajčolanke. Nikako nisam pobornik degeneriranja i izobličavanja ribica zato da bi ekipa imala veči izbor vrsta za hladnovodne akvarije. Obične su mi baš supač!
Slažem se. I meni je taj inženjering oduran. Imam zlatnu kometu i to mi je najljepša zlatica.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2008, 22:03:58 poslijepodne »
Slažem se. I meni je taj inženjering oduran. Imam zlatnu kometu i to mi je najljepša zlatica.

Joj, ajde dost više prepucavanja oko toga! I obična zlatna je nastala križanjima u želji da se dobije zlatna boja, a kod komete je još trebalo iznuditi i dugi rep! A pajčolanku da ne spominjem.. :D Pogledaj malo sliku,pa onda ustanovi da si protiv svega toga!
Jer bez svega toga ne bi bilo niti zlatnih! :D

Znači u prirodi je zlatna, prije čovjekove intervencije izgledala otprilike ovako:

Nakon nekoliko generacija vračena u prirodu, povratit će otprilike tu boju.
Znači niti komete, niti pajčolanke nisu nikakve čiste vrste! :P

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2008, 22:07:11 poslijepodne »
E, da ako budeš stavljao zlatne, onda moraš anubiase ( ak hoćeš da potraje bilje :D), a njih vežeš za kamenje ili drvo. Nikak ne u zemlju jer će im korijen istrunuti. ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 12, 2008, 22:30:35 poslijepodne »
Anubiase možeš saditi u zemlju, ali moraš paziti da je samo korijenje u zemlji, a stabiljka izvan inače če istrunuti. Tropskih možeš staviti recimo dva jata sitnih po kojih 8-10 komada plus komunalci. Preporučam nekoliko corydorasa i dva ancistrusa, bit če dovoljno. Ili možeš staviti manje nekih večih plus opet neki čistači. Što se tiče onoga što Ribač kaže sve to stoji. Samo nije isto križati ribice da malo drugačije izgledaju (pa i mi ljudi smo različiti, mršavi, debeli, visoki, niski i različitih boja kože) ili napraviti od njih nakaze s kvrgama na glavi, bez leđnih peraja ili sa balonima ispod očiju. Kad sam prije dosta godina prvi puta vidio ovu s balonima bio sam jako tužan. Što je iduče? Riba s dvije glave?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 12, 2008, 22:35:30 poslijepodne »
Slažem se, ne treba pretjerivati. Ribica treba moći normalno živjeti! Dok može normalno živjeti i sve je ok, zašto ne bi nastajale nove vrste i tako? Ovo s balonima je fakat pretjerano! >:(

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 12, 2008, 22:36:44 poslijepodne »
Bolje nemoj anubiase u zemlju, korijenje mora biti vani! Bar koliko ja znam... :P
Prirodno im je stanište ustvari kraj rijeka, znači malo pod vodom, malo iznad vode (listovi) i obično na stijenama i kamenju.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 12, 2008, 22:44:52 poslijepodne »
Tako je! Tu s balonima može kupiti samo bolestan um! Ako se netko zbog toga uvrijedio; slobodno! X-( Kod anubiasa korijenje može biti u podlozi, znači samo one žile, kod mene je i rastu dobro, samo treba paziti da rizom ostane vani inače jako brzo trune.       

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #23 u: Travanj 12, 2008, 22:46:39 poslijepodne »
Hoj svima! Prvo - pazi da kamenje nije vapnenasto jer to ne vole ribice - kapneš par kapi alkoholnog octa i ako se pjeni ili šišti - niš od toga kamenja.... Isto vrijedi i za šljunak (osim ako ne kupuješ u pet shopu)...
Anubias, pak može ići korijen u podlogu, ali ne smije biti njegov rizom vani (onaj zadebljani dio između korijena i stapki listića...
I glede zlatica - za početak su zaista najbolje "obične" i pajčolanke jer su najmanje komplicirane. OStale (pa i pajčolanke, ali ako kupiš bebu, lako se prilagodi) traže ipak nešto malo topliju vodu i beskrajno čistu, te više vole mir u akvariju....a klasične zlatne su mali -veliki krampusi koji vole jurišati okolo
Da, debljina kamenja - najbolje je da staviš sloj supstrata oko 2 - 3 cm i na to najmanje 5 cm šljunka. Na to ide dekoracija od velkog kamenja (pazi, ako je za zlatne da nema oštre bridove), panjeva....
A glede ostalih varijeteta zlatnih - ima ih, bez obzira što su to sve hibridi, zaista ima totalno bolesnih - od tih s balonskim okicama, pa one koje mogu gledati samo gore, pa one koje imaju ogromne peraje da se prevrću, ili pak obratno, gotovo bez peraja...bljak... :sick:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 12, 2008, 22:49:27 poslijepodne »

Može biti pod zemljom, ali kad nije brže raste. ;)