Akvarij, naravno, operi čistom vodom (nikakva sredstva za pranje ni u ludilu). Ja sam svoj oprao otopinom hipermangana, radi dezinfekcije (tko zna gdje je to sve na skladištu stajalo), kao i ostalu opremu, pa dobro isperi. Hipermangan kupiš u ljekarni, nije skupo.
Kupi supstrat i šljunak. Moja preporuka barem 3 cm jednog i drugog, kako bi se biljke mogle dobro ukorjeniti, jer zlatne ribice (a vjerojatno i neke druge) vole čupkati, pa mogu iščupati cijelu biljku iz podloge. Ovdje stavljam naglasak na jednu stvar: sve u akvariju kasnije možeš mijenjati, ali jednom kad startaš akvarij, podloga je kakva jest i izmjena više nema. Dakle, računaj na maksimum potreba za ubuduće, odnosno na mogućnost da ćeš u budućnosti možda imati biljke koje zahtjevaju dobru i kvalitetno postavljenu podlogu.
Šljunak prokuhaj u vodi 15-tak minuta, isperi i ostavi da se ohladi. Kad budeš stavljao supstrat i šljunak, ne moraš rasporediti ravnomjerno, već možeš napraviti brdašca ili kako ti već padne na pamet, djeluje prirodnije. U dogi-trade imaju krasnih panjeva, ne moraš odmah kupiti ako nisi pri lovi, panj može unutra i naknadno, s tim da predvidiš prostor u akvariju za njega.
Biljke: anubias bilo koji je dobar, Hygrophila corymbosa također. Za početak.
Obvezno nabavi i sredstvo za tretiranje vode protiv klora i teških metala i dodaj u vodu prema uputama. Odmah savjet na početku glede ove naše osječke vode. Naša je voda iznimno tvrda i alkalna. Stoga preporučam da akvarij napuniš mješavinom pipovače i destilirane u omjeru 50/50.
Također si nabavi i pH minus sredstvo, trebat će ti, jamčim, te kulturu bakterija. Sve možeš nabaviti u dogi-trade. Osim bakterija, koje su od tvrtke JBL, sve ostalo što sam tamo kupio je od neke slovenske tvrtke, nisu skupi, a sredstva su dobra, ja zadovoljan.
Dakle sredstvo za tretiranje vode dodaš odmah po punjenju akvarija, uključiš aparaturu (filteri, rasvjeta) te ostaviš tako 24 sata. Drugi dan dodaš bakterije prema uputama. Ne ranije, jer bi klor iz pipovače mogao pobiti bakterije prije nego sredstvo za tretiranje vode poništi klor, a onda nisi napravio ništa.
Ah da, vodu u akvarij ulijevaš tako da na šljunak staviš nekakav tanjur i onda vodu polako ulijevaš preko tanjura. To zato da voda ne podigne mulj od supstrata i ne zamuti ti vodu. Dakle, polako i preko tanjura.
Prije zahvata po akvariju uvijek oprati ruke sapunom, dobro isprati pod tekućom vodom, pa obrisati čistim ručnikom. Jer na rukama također možeš u akvarij unijeti raznorazne pošasti.
Naravno, kad sve to postaviš i središ, onda slijedi strpljivost. Odnosno, moraš ostaviti akvarij da se zaciklira. A to znači potpuni režim rada akvarija, filter uključen 24/7, osvjetljenje 10-12 sati dnevno i tako cca mjesec dana prije nego useliš ribice.
Što se tiče bilja, njega sadiš prilikom punjenja akvarija vodom. Po sistemu: napuniš akvarij vodom do pola, posadiš bilje, napuniš do kraja.