Svibanj 12, 2025, 16:18:41 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Gde ode Ca?!?  (Posjeta: 3874 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline petrovnik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Gde ode Ca?!?
« u: Rujan 02, 2004, 16:34:00 poslijepodne »

Na zadnjem merenju sam konstatovao da je voda u akvarijumu "omekssala", t.j. umesto standardnih 12 KH, izmerio sam <=10KH. Test sam dva puta radio.

Od predzadnjeg merenja sam samo zbog isparavanja dodavao obiccnu vodu iz vodovoda (ukupno5 litara za jedan mesec) koju uvek koristim. (Akvarijum je 110 l)

Logika mi kazze da bi KH trebao biti vecci jer voda isparava, a calcium ne, pa bi se koncentracija trebala poveccavati.

Ili mozzda negde gressim?!?

Inacce akvarijum je VEOMA gusto zasadjen biljkama i ima umeren broj sreccnih stanovnika (ribica, kozica i puzzicca).

Ostali parametri su:

NO2~0,

NO3~0,

ph~8.5 (ukoliko uopsste to mozze da se precizno izmeri sa glupim Sera testom za pH sa svim moguccim nijansama zelenog) Edited by: petrovnik
Ribe svih voda-ujedinite se!

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2004, 16:37:00 poslijepodne »
pH 8,5 je puuuuuno..

Offline petrovnik

• Punopravni član
  • **
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2004, 16:41:00 poslijepodne »

Pretpostavljam da je.

Previsse je alkalno je li?

A koja je ssteta od toga?

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #3 u: Rujan 02, 2004, 23:56:00 poslijepodne »
Riba u živom vapnu....
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline petrovnik

• Punopravni član
  • **
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2004, 08:18:00 prijepodne »

Da budem iskren, ja serinom testu za pH ne verujem.

Sve boje od 7.0 do 9.0 u skokovima od 0.5 su sliccne nijanse zelenog,

pa idi ti sad i otccitaj.

NIKAD nisam siguran!

Molio bih da mi neko predlozzi precizniji (i naravno-ne preskup) test?

Offline For_life

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2004, 09:54:00 prijepodne »
digitalni tester za ph
Grad od milijardu bendova-Grad na na Rječini

Offline petrovnik

• Punopravni član
  • **
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2004, 10:23:00 prijepodne »

Koliko kossta?

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2004, 14:47:00 poslijepodne »
od 800-900kn pa na više
Zagreb/Ravnice

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #8 u: Rujan 04, 2004, 01:04:00 prijepodne »
Najbolji odnos cena-kvalitet su testovi firme Aquaristic pharmaceuticals, konkretno "Master test kit".
S postovanjem
Emil Beli

Offline Ivek

• Punopravni član
    • http://www.mojklc.com
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2004, 20:05:00 poslijepodne »
Ma nije tolko. Mislim da se cijena vrti oko 50 dolara za digitalni mjerae. Pitat au prijateljicu jer ona radi za firmu koja dila taj materijal.

Offline Bach

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 48
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2004, 10:46:00 prijepodne »
Cuj Ca2+ ti je uzasno bitan u akvariju.... njegakoriste puzevi, skoljke, koralji isl. za izgradnju svojih skeleta, i naravno neke alge koje inkrustiraju kalcijev karbonat (one su ti pod ruko onak malo "hrskave", tvrde).... Reci, kakav uopce imas akvarij (slatkovodni - morski) i sta tocno imas od organizama u akvariju, mozda ti oni koriste Ca iz vode?

Offline el_nino

• Punopravni član
  • **
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #11 u: Rujan 17, 2004, 12:22:00 poslijepodne »

Mislim da grijesim, al cu lupit ovu glupost :)

Ovak po omjeru pH i kH vidi se da ima premalu kolicinu CO2 u akvariju(a CO2 utjece na kH i pH...povecas CO2 pada ti pH)...znaci jednostavno ti je doslo do talozenja soli Ca i Mg zbog nedostaka CO2 upotrebljenog od bilja, sto je rezultiralo snizenim kH.

Dok gledas pH test od sere, obavezno ga stavi tamo gdje je skala i pogledaj odzgora prema dolje, da ti bude test na bijeloj podlozi...jer ako gledas sastrane dat ce ti duge rezultate.Edited by: el_nino

Offline Bach

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #12 u: Rujan 20, 2004, 12:01:00 poslijepodne »

el_nino ... zanimljiva hipoteza!!!!! Mislim da je u slatkovodnim sistemima slicno kao u morskim gdje to funkcionira ovako:

Ca2+ je jedan od makrokonstituenata, glavnih elemenata tj. anorganskih soli otopljenihu morskoj vodi cija koncentracija se mijenja ovisno o raznim faktorima, ali je stalna u odnosu na druge otopljene soli u moru! E sad... kako u prirodi sve tezi ravnoteznom stanju takokruzenje Ca2+ u moru u pravilu ovisi o omjeru unosa i potrosnje kalcija, ato se zove "residence time"... Glavni unos Ca2+ u more je donosom rijeka koje tope nas krs (vapnenac), a iz mora se on uklanja najvise uklapanjem u karbonatne skelete zivotinja koje nakon uginuca ulaze u gradu sedimenata. I to se vise manje sve nalazi u nekom ravnoteznom stanju. Dakle, Ca2+ u moru uvijek postoji i to uravnotezeno.

S druge strane topivost CO2 ovisi o tlaku, temperaturi itd... uzmi npr. oceane, od sjevernog pola do ekvatora.... Na polu je puno CO2 koji se zbog povoljnih uvjetatopi u povrsinskom sloju mora. Kakoje ta povrsinkavoda inace gusta i hladna -"teska", ona s tim otopljenim CO2 tonei termohalinom cirkulacijom putuje(velikim dubinama) prema tropima gdje upwellingom izlazi van. Tu se zbog smanjenja tlaka i povecane temperature otopljeniCO2 otpusta natrag u atmosferu...

Formula kojom se prikazuje otapanje CO2 u moru:

CO2 + H2O <=> H2CO3 (karbonatna kiselina koja je nestabilna i dalje disocira na....)

H2CO3 <=> HCO3- + H+ (a hidrogenkarbonatni ione dalje disocira na...)

HCO3- <=> CO32- + H+

U moru je uvijek najvise HCO3- iona (hidrogenkarbonatni ion)

E sad, kako uopce nastaje CaCO3 u moru?S obzirom na to da je u moru daleko vise hidrogenkarbonatnih (HCO3 -) nego karbonatnih (CO3 2-)iona, talozenje CaCO3 ovisit ce u prvom redu oprisutnosti tih HCO3- iona. Oni se u moru spajaju sa Ca2+ i daju kalcijhidrogenkarbonat = Ca(HCO3)2!!! No, da bi doslo do talozenja CaCO3 u moruu kojem postoji Ca(HCO3)2 mora na neki nacin doci do odstranjivanja vode i CO2... prikazano formulom to izgleda ovako:

Ca(HCO3)2 <=> CaCO3 + H2O + CO2

E sad, kako se odstranjuju CO2 ili H2O iz mora? CO2 se najvise oslobada prilikom zagrijavanja mora, rasprsivanja u kapljice pri djelovanju valova, pri smanjenju atmosferskog tlaka i kod fotosinteze biljaka! ovo je najizrazenije u tropima. H2O se pak odstranjuje isparavanjem koje ujedno povecava koncentraciju kalcijhidrogenkarbonatnih iona i time pospjesuje stvaranje CaCO3... No za izlucivanje CaCO3 bitan je i pH koji mora biti blago alkalan, ispod pH7,8 u moru CaCO3 vise nije stabilan i dolazi do otapanja.

Dakle, zakljucak:

Visak Ca2+ iona, HCO3- i CO3 2- ionau morskoj vodi bude onda kada imas otopljeni CaCO3 tj. kada se on ne talozi, dakle, u hladnijim morima (polovi) gdje je niza temperatura vode, i gdje dolazi do velikog otapanja CO2 i povecanja kiselosti, a zbog svih tih uvjeta ne moze doci do talozenja CaCO3!

E sad, sto se tice logike.... Ako se ne varam (negdje sam procitala)kH je vrijednost za koncentraciju CO3 2- i HCO3- iona (ne za CaCO3)... Ti ih po onome sto si napisao imas premalo!? Kao sto vidis iz gore napisane formule, kada voda isparava (pogotovo kada se radi o zatvorenom sustavu kao sto je akvarij)vise je CaCO3, ali MANJE karbonatnih i bikarbonatnih iona. Dakle, logicno je da ti je kH manji...A toodgovara i vrijednosti pH koja je visoka, alkalna,te bi i ponjoj trebalo biti manje karbonatnih i hidrogenkarbonatnih iona zbog talozenja CaCO3...

Esad... zasto ti se to dogada i kakav sve to utjecaj ima na organizme, na kraju

Offline Bach

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #13 u: Rujan 20, 2004, 12:04:00 poslijepodne »
E da, jos nesto, kolika ti je temperatura u akvariju? Probaj malo smanjiti, onda ti se bolje topi CO2!

Offline Bach

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #14 u: Rujan 20, 2004, 12:06:00 poslijepodne »
E da, jos nesto, Ca se nije "istalozio" onj je otopljen u ionskom stanju...

Offline Bach

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #15 u: Rujan 20, 2004, 12:13:00 poslijepodne »

Jos sam nesto primijetila sto bi moglo dovesti do zbunjivanja svekolikog puka

Napisala sam da sto je manje karbonatnih i hidrogenkarbonatnih iona to znaci da je vise istalozenog kalcijkarbonata.... a onda sam u problemima rekla da bi zivine mogle imati problem sa izgradnjom skeleta koji JE od kalcijeva karbonata...

To se desava samo u ZATVORENIM SUSTAVIMA... dakle, jednom kada se odredena koncentracija CO2 otopi i postoji odredena koncentracija karbonatnih i hidrogenkarbonatnih iona, oni se u tom zatvorenom sustavu "potrose" na stvaranje CaCO3 u povoljnim uvjetima za njegovo talozenje. NO, jednom kad se potrose, a vise nam donosa CO2 koji je izvor za te ione, kalcij karbonat se vise nema od cega stvarati... U moru, kao sto rekoh, to je sve u ravnotezi i ne moze se desiti da necega nestane!

Eto, toliko, obecajem, zadnje!

Offline el_nino

• Punopravni član
  • **
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #16 u: Rujan 24, 2004, 14:09:00 poslijepodne »

Ufff, lijepo si to napiasla...ja se moram odmah ispricat na svojoj slampavosti i brzopoletosti...inace ja sam govoril o GH a ne KH..totalno sam pobrkal stvari...a sta ces, od ove groznice s ispitima neznam gdje mi je glava.

Da, karbonatna tvrdoca je HCO3-, i potpuno se slazem s onim sto si gore napisala...nisam jos provjeril stvari, ali mi se cini da sve stima...sad dok malo ulovim vremena i ja cu bolje to pogledati.

Ajd hvala, sto si ispravila, stvarno nema covijek nista za nadodati...sve si i objasnila kak stvar rijesti s CO2...s tim da mislim da je pitanje bilo upuceno za slatkovodni akvarij...te se kodslatkovodnih cesto dogadja ovakva situacija, jer biljke trose CO2 poprilicno te ako nema dovoiljno riba ili se ne dodaje CO2 dolazi do rasta pH i pada kH...kod mene isti slucaj...pH mi je bio 8,5 dok je iz pipe 6,8...rijeseno je pojacanim dodavanjemCO2

Offline Bach

• Punopravni član
Gde ode Ca?!?
« Odgovori #17 u: Rujan 27, 2004, 08:50:00 prijepodne »

Ma nemas frke...