Evo ga, dodatna rasvjeta postavljena. Malo sam se namučio, ali vrijedilo je.
Početno stanje. Poklopac s original lampom. Malo sam posvjetlio jedan dio da se vidi zbog čega mi je bio problem ugraditi dodatnu klasičnu cijev:

Pa sam kupio nekakvu verziju za kupaonice ili slično, ali sam morao malo preurediti - malo skratiti, dodati "nožice" kojima ću učvrstiti na poklopac:

I evo ga:

Stanje je sad ovakvo: 15 W original lampa, 13 W ova iz Grumfove radionice, ukupno 28 W. S time da , iako je akvarij deklarativno 54 litre, unutra zapravo ima cca 50 litara, ako računam da akvarij nije napunjen baš potpuno do vrha, te kad se oduzme dio koji zauzima podloga. U svakom slučaju, sad imam 0,5 W po litri. Trebalo bi biti zadovoljavajuće za "princezu na zrnu graška" (Mayaca).
Nego, sad me muči taj CO2. Nisu mi baš najbistrije stvari. C....CO2....?!? Koliko sam shvatio, Easy Carbo je ugljik u tekućem obliku. Ok, ugljik čini osnovnu građu biljke. Ali, u fotosintezi biljke koriste CO2, razgrađuju na ugljik i kisik, ugljik iskoriste, a kisik ispuštaju. Meni nikako nije jasna točna svrha i namjena Easy Carbo-a. To nije CO2. Kako ga biljke onda koriste? Je li i pored njega potrebno dodavati CO2? Čemu oboje? Ako ne treba oboje, koji klinac onda ljudi koriste Easy Carbo, ako već imaju CO2 sustav? Negdje sam čitao da se koncentracija CO2 određuje na osnovu KH i pH, nekakva tablica je bila. Prema toj tablici, što je pH niži, pri istoj KH, to je više zasićenost veća, odnosno što je KH veći, zasićenost je veća. Da li to znači da, pri jednakoj KH, ako spustim pH vrijednost, da razina CO2 u vodi raste?
Dajte mi malo rasvjetlite ovu zbrku.