Svibanj 10, 2025, 21:21:16 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Mayaca sellowiana - što napraviti?  (Posjeta: 5152 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Mayaca sellowiana - što napraviti?
« u: Travanj 07, 2008, 07:45:02 prijepodne »
Dakle imam jednu "Mayaca sellowiana", koja je neko vrijeme bila u akvariju, ali se nakon nekog vremena po njoj počela nakupljati nekakva paučina, a i zlatna kometa je prema njoj bila prilično agresivna. Na kraju su se listovi počeli sušiti, te sam ju iščupao van, jer sam vidio da od toga tada neće biti ništa. No, kako je pri dnu počela bacati dosta novih izbojaka/mladica, odlučio sam ipak pokušati spasiti nešto.
Kako sam u međuvremenu uspio nabaviti nešto anubiasa koje sam smjestio u akvarij, Mayacu sam potkresao, odnosno odrezao sam kompletan gornji dio sa sasušenim listovima i ostavio samo donji dio stabljike s izbojcima i korjenjem i to sam upiknuo u posudu u kojoj sam iz shopa donio anubias. To je ono nešto što izgleda poput kamene vune za izolaciju kuća i sve to zajedno stavio u jednu staklenu posudu. Namjera mi je, ukoliko bih uspio, uzgojiti to tako dok izbojci ne izrastu u čalo čvršće biljke, pa ih ponovno pokušati staviti u akvarij.

Ono što mi treba sad jesu savjeti - što, kako dalje? Je li ova podloga (kamena vuna?!?) dovoljno kao podloga ili da pripremim nešto bolje?
Voda: da li je potrebno da biljka bude u potpunosti pod vodom ili je bolje da sama stabljika bude izvan vode? Treba li vodu mijenjati i koliko često? Da li je neophodno da voda struji ili može ovako u staklenci? Dodajem redovno Easy Carbo i tekuće gnojivo.

I ostalo što mislite da bih trebao poduzeti....
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Mayaca sellowiana - što napraviti?
« Odgovori #1 u: Travanj 07, 2008, 11:15:24 prijepodne »
Mayaca sellowiana je ipak malo zahtjevnija vrsta kojoj za rast treba više svjetla, mekša voda, CO2 i redovito gnojenje........

pa bilo bi dobro da nabrojiš sve što si radio u tom akvariju po pitanju navedenih zahtjeva.......

a što se tiče staklenke stvarno ne znam kako bi to uspjevalo........ ali ja je ne bi držao u toj košarici, nego bi stavio podlogu i šljunak............

najbolje bi bilo da otkriješ u čem je problem u akvariju, jer ako problem postoji, opet će ti se ponovit isto.........

kad je akvarij zacikliran??? imaš neke slike te paučine po njoj???? koji su ti parametri vode???? kolko često mjenjaš vodu?????  svjetlo??? gnojenje???? CO2????

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 07, 2008, 11:48:13 prijepodne »
Pa sad, vjerujem da je barem dio problema bio u tome što sam akvarij nije bio zacikliran do kraja, odnosno bio je startan kolonijom bakterija i star nekih tjedan - tjedan i pol dana kad sam unio biljke. Danas je to prošlo 4 tjedna od startanja. Tada još nisam znao da je biljka tako zahtjevna, a meni se u shopu jako svidjela, pa sam kupio. Što se tiče "paučine", evo:
http://www.freeimagehosting.net/image.php?7704eb36a9.jpg

http://www.freeimagehosting.net/image.php?29860b288c.jpg

Akvarij je 54 L, od bilja bila je samo Mayaca i Hygrophila corymbosa (koja odlično napreduje u akvariju i stalno baca nove listove). Rasvjeta je tvornička, jedna lampa 15W (znam da je malo, ali kako nemam puno bilja, računao sam da će biti dovoljno). Inače, rasvjeta mi je uključena cca 12 sati dnevno.

Nemam CO2 sustav, već svakodnevno stavljam Easy Carbo, kao i tekuće gnojivo Rastol SiLine (slovensko). S napomenom da u vrijeme kad mi je Mayaca propadala nisam imao gnojivo.

Voda je dosta tvrda, pa razblažujem s destiliranom (svejedno je dosta tvrda), pH je negdje 7,6 (koristim 5/1 testere). Naravno, pH podešavam s pH minus sredstvom, jer je pipovača negdje 8,0. Vodu mijenjam jednom tjedno, trećinu.
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2008, 12:08:39 poslijepodne »
Puno premalo svijetla. Pojačaj svijetlo barem duplo, ako ne i troduplo, stavi jaču podlogu, počni dodavati CO2 i gnojivo. Inače, cikliranje se obavlja SA posađenim biljkama.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 07, 2008, 12:48:30 poslijepodne »
CO2 i EC...to su 2 različite stvari? Koja je svrha EC? Gnojivo dodajem, tekuće (Rastol SiLine), jel to dovoljno? Ne piše mi, na žalost, gore što sve sadrži. Možda neka preporuka za gnojivo? Podloga je supstrat i preko njega šljunak, ako to nije dobro, onda ne znam...Inače, biljke sam unio negdje nekoliko dana nakon samog startanja akvarija i neko vrijeme je sve bilo ok. Hygrophila corymbosa i dan danas je odlično i raste ko blesava, već sam dio odvojio i sad raste zasebno.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 07, 2008, 14:01:29 poslijepodne »
Puno premalo svijetla. Pojačaj svijetlo barem duplo, ako ne i troduplo, stavi jaču podlogu, počni dodavati CO2 i gnojivo. Inače, cikliranje se obavlja SA posađenim biljkama.

eto kolega ti je sve već rekao...... kao što napisah to ti je zahtjevna biljka..... normalno da ti limun raste....... on je ko korov i skoro mu ništa ne smeta, pa ga je dobro imati na početku cikliranja.......

ZNAM da se cikliranje kolega obavlja sa zasađenim biljkama, a pitanje je bilo spomenuto iz razloga što me je zanimalo zašto se je nakupila ta "paučina", a ne zbog SADNJE BILJAKA.........

mada ja osobno mislim da je te zahtjevnije bijke bolje posaditi nakon nekoliko dana, a ne nakon što napuniš tank s vodom............... sadio sam ja svašta isti dan kod punjenja pa nije bilo ništa.........

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2008, 14:36:38 poslijepodne »
ja osobno ne koristim EC i imam CO2...... CO2 ti je svakako bolji......... a EC ti je tekuće gnojivo (ugljik - C), jako dobro za suzbijanje algi i naravno korisno biljkama, ali mislim da ne svim i ne u tolikoj mjeri kao CO2.... ali pošto to još nisam koristio ne osjecam se kompetentnim išta pisati o tome....... ima iskusnijih kolega koji te tu mogu savjetovati.... CO2 biljke koriste u fotosintezi.........  a za CO2 moraš imati barem 0.5 W/l svjetla da bi ga biljke mogle iskoristiti (CO2)..... a ti to nemaš......... za zahtjevne biljke moraš imati puno bolju rasvjetu, pa ako želiš prvo si poradi na tome.........

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2008, 15:33:21 poslijepodne »
A ništa, nešto ćemo izmudrovati. Nemam mjesta kud staviti još jednu lampu u poklopac, tako je napravljen. Znači, morat ću improvizirati. A do tada će Mayaca ostati u tegli. Mada mi nije jasno kako je u tolikoj mjeri počela bacati bočne izbojke, ako joj uvjeti ne odgovaraju.

Dakle, limun može slobodno i ovako kako jest. A Anubias? On, čini mi se, isto nije zahtjevan za svjetlom, zar ne?

PS. Da li bi se umjesto neonske cijevi moglo koristiti, kao dodatno, ona štedna žarulja? To bih lakše umontirao u poklopac.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2008, 02:36:23 prijepodne »
Ispricavam se sto smetam, ali pricate li vi to o hladnovodnom akvariju? Kometa?

Ako sam u pravu, posadi nezahtjevno bilje i uzivaj... Nis drugo ne dirati... Cak i ta gnojiva ti nisu potrebna ako nemas bas, bas zasadjen akvarij...

No, kako rekoh, ajde malo vise podataka o stanovnistvu? Mozda slicica? :-[
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 08, 2008, 07:07:23 prijepodne »
Ispricavam se sto smetam, ali pricate li vi to o hladnovodnom akvariju? Kometa?

Ako sam u pravu, posadi nezahtjevno bilje i uzivaj... Nis drugo ne dirati... Cak i ta gnojiva ti nisu potrebna ako nemas bas, bas zasadjen akvarij...

No, kako rekoh, ajde malo vise podataka o stanovnistvu? Mozda slicica? :-[
Da, hladnovodni je u pitanju. Prvo je to bilo ovako:

A onda je Mayaca otišla van, a na njeno mjesto je sjeo jedan panj i Anubiasi:

Stanovništvo je ovo:

Dakle, jedna kometa i jedan algojed, s tim da planiram još jednu zlatnu.
Kako rekoh, kupio sam Mayaca jer mi se biljka svidjela, a nisam znao koliko je zahtjevna. Sad kad ipak baca te bočne izbojke, spasio bih ako se može, pa ju stavio da mi pokrije filter.

Jel zna netko mogu li umjesto neonske cijevi staviti štedne žarulje? Za još jednu cijev nemam mjesta, ali bih mogao ugurati do dvije štedne, s lijeve i desne strane bi stala po jedna.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2008, 19:56:30 poslijepodne »
Ma ceeeekaj, to je onaj simpaticni par... OK, sad sam skuzila s kim pricam (ispricavam se sto nisam odmah, ne pamtim imena najbolje... :-[ )

Ne vidim ti slike...

No, obzirom da sam dobro pokopcala stvari, predlazem da se pozdravis sa tom krhkom biljciciom ili nabavis jos jedan akvarij pa napravis biljni... ;D To je dobra stvar i sto bi mogao uvijek imati viska bilja za prebaciti u hladni...

Zbilja opce poznata stvar je da su zlatice unistavaci bilja, posebno tog tanjeg i krhkijeg...

S njima duze vrijeme mogu opstati samo biljke jako tvrdih listova (anubijas)...

Cesto bilje koje je raslo u pravilnim uvjetima, kad ga se prebaci u nepovoljnije, jos neko vrijeme izvsno napreduje, a onda slijedi period stagnacije... Meni se to redovito desava i sa rogolistom, koji je zbilja nezahtjevna biljka. Sreca pa nemam jedan aq...

Na zalost i da joj udovoljis u svim zahtjevima i dalje ostaju tu velika gladna usta koja ce joj presuditi... A ako se ne varam ti planiras jos jednu zlaticu...

Sto se stednih tice, mozes slobodno... Mislim da ima cak i slika kako su to neke kolege radile pod Uradi sam...

Koji je akvarij? Mislim je li pravljen ili? Da nam slikas poklopac... Nekako mislim ako mogu stati dvije stedne onda moze i jedna neonska...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2008, 20:20:47 poslijepodne »
Nadam se da sad vidiš slike, meni prikazuje. To je do servera gdje sam uploadao valjda.

Evo, kupio danas nekakvu neonsku cijev, zajedno s nosačem i ostalim. Tanko je pa ću uspjeti nekako uglaviti. Morao sam malo prepravljati, piliti, ljepiti...Prepravke su gotove, pa sutra slijedi montaža na poglopac. Onda budem malo poslikao. Dobra stvar je što ima svoj prekidač, pa tu dodatnu mogu paliti i gasiti neovisno. Ako sve prođe kako treba, onda ide Mayaca natrag u akvarij, s tim da mi je palo na pamet da napravim mali kavez od plastične mreže (da li za komarce ili nešto već nađem  u Pevecu i taj kavez onda stavim preko Mayace da ju zaštitim od ovog biljo-terminarora. Pa onda, ako uspije - uspije, ako ne, barem će mi srce biti na mjestu ako znam da sam dao sve od sebe da ju spasim.

Palo mi je već na pamet da napravim jedan manji biljni akvarij za uzgoj, ali trenutno mi to financije ne dozvoljavaju. Dosta sam se istrošio oko ovog glavnog, pa će to morati malo pričekati.
Usput, što sve takav biljni akvarij mora imati? Ima kakav članak o tome?

PS. Otkad mi je kometica dobila društvo, čini se da se okanila bilja i intenzivno se druži s ovim malcem.  ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 09, 2008, 11:56:23 prijepodne »
Evo ga, dodatna rasvjeta postavljena. Malo sam se namučio, ali vrijedilo je.

Početno stanje. Poklopac s original lampom. Malo sam posvjetlio jedan dio da se vidi zbog čega mi je bio problem ugraditi dodatnu klasičnu cijev:

Pa sam kupio nekakvu verziju za kupaonice ili slično, ali sam morao malo preurediti - malo skratiti, dodati "nožice" kojima ću učvrstiti na poklopac:

I evo ga:

Stanje je sad ovakvo: 15 W original lampa, 13 W ova iz Grumfove radionice, ukupno 28 W. S time da , iako je akvarij deklarativno 54 litre, unutra zapravo ima cca 50 litara, ako računam da akvarij nije napunjen baš potpuno do vrha, te kad se oduzme dio koji zauzima podloga. U svakom slučaju, sad imam 0,5 W po litri. Trebalo bi biti zadovoljavajuće za "princezu na zrnu graška" (Mayaca).

Nego, sad me muči taj CO2. Nisu mi baš najbistrije stvari. C....CO2....?!? Koliko sam shvatio, Easy Carbo je ugljik u tekućem obliku. Ok, ugljik čini osnovnu građu biljke. Ali, u fotosintezi biljke koriste CO2, razgrađuju na ugljik i kisik, ugljik iskoriste, a kisik ispuštaju. Meni nikako nije jasna točna svrha i namjena Easy Carbo-a. To nije CO2. Kako ga biljke onda koriste? Je li i pored njega potrebno dodavati CO2? Čemu oboje? Ako ne treba oboje, koji klinac onda ljudi koriste Easy Carbo, ako već imaju CO2 sustav? Negdje sam čitao da se koncentracija CO2 određuje na osnovu KH i pH, nekakva tablica je bila. Prema toj tablici, što je pH niži, pri istoj KH, to je više zasićenost veća, odnosno što je KH veći, zasićenost je veća. Da li to znači da, pri jednakoj KH, ako spustim pH vrijednost, da razina CO2 u vodi raste?
Dajte mi malo rasvjetlite ovu zbrku.
« Zadnja izmjena: Travanj 09, 2008, 17:12:26 poslijepodne od Timi »

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2008, 00:34:09 prijepodne »
Svaka cast! ;) (Fali mi smajlic koji pljesce!) Bas mi je drago da si ipak uspio... :angel:

E sad se dobro pazi slijedecih nus pojava, a to bi bile alge i prebrz rast biljaka, te deficit hranjivih materija, usljed cega imas tanke prozirne zuckaste listove. Tak sam se ja zeznula, rekli mi dodaj rasvjetu i sve OK. No sipak, onda dolazi kemijanje i tako dalje...

Biljka je zaista prekrasna i nadam se da ces je odrzati, sto god smislio da ju odvojis od stanovnistva... 8)

Sto se tice odnosa pH i KH, u pravu si, da bi spustio pH pri konstantnoj KH moras dodati vise CO2, ali koliko se sjecam ni to nije moguce bezgranicno, tako da je samo pitanje koliko tj. do koje vrijednosti...

Pitanja o CO2 i EC cu ostaviti strucnima... No nekako se mislim, tko zna od kojeg spoja se zaprvo sastoji EC... Mislim ne moze C postojati samo, vezano je za nesto, ako su ga vezali vodom eto ti O... U svakom slucaju trebalo bi znati kemijsku formulu EC, koja se krije ko guja noge, tako da... Formula ugljicne kiseline bi trebala biti H2CO3... No, tko to zna, sto mi zapravo ubacujemo u aq... :dead:

Ali to ja samo naglas trkeljam... Ne uzmi me za ozbiljno... :-[
Tuzlanka u Sarajevu

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #14 u: Travanj 10, 2008, 00:59:28 prijepodne »
OK, sad je bolje, samo pazi na ovo kaj ti je kolegica rekla, da ti ne nedostaje hranjvih tvari za biljke.
Kaj se tiče CO2 i EC-a, ovo je moje nestručno mišljenje, pa nek me netko ispravi ako sam kaj fulal:
Ako dodaješ CO2, nema potrebe za EC-om. Easy carbo je prvenstveno najisplativiji i optimalan za korištenje u akvarijima u kojima je korištenje klasičnog CO2 sistema opasno ili neefikasno (manji akvariji). U EC-u, ugljik se nalazi u obliku koji je iskoristiv za biljke, ali ne za sve biljne vrste u jednakoj mjeri. Npr., ljudi vele da jako paše Echinodorusima, dok su nekim drugim ljudima biljke čak i propadale tijekom korištenja EC-a. Važno je napomenuti Easy carbo ne povisuje koncentraciju CO2 u vodi, to nema veze jedno s drugim. Jedna od super stvari kod EC-a je ta kaj će ti u roku od par tjedana korištenja uništiti gotovo sve alge, a pogotovo one zle crne. Dakle, moje mišljenje je da je EC nepotreban u akvarijima u kojima se dodaje CO2 u prihvatljivim količinama, i u kojem nema problema s algama.
Mislim da bi kaj se KH i pH tiče stvari trebao postaviti obrnuto. Znači, ako smanjiš KH, više CO2 će ti se otapati u vodi, te će ti se smanjiti i pH. Npr. ne možeš jako smanjiti pH tvrdoj vodi, nego je prvo moraš omekšati, a tek onda ti pH može pasti kad u vodu pustiš CO2. To ti ima nekakve veze s puferima u vodi i disociranom ugljičnom kiselinom i raznim stvarima, ne bi htio ulaziti u to jer ni sam nisam siguran...  :D
Nadam se da ovo kaj sam napiao ima smisla i da ti je barem malo...rasvjetlilo...  ;)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 10, 2008, 07:31:14 prijepodne »
Pa ovo moje i jest zapravo manji akvarij, pretpostavljam da 50 litara spada u tu skupinu. Zato se malo i bojim kemijati s CO2 sustavima, jer na tako malo vode i mali overdose može biti fatalan, ne?

Dakle, trenutno ne dodajem CO2, ali dodajem redovito EC nekih 2 tjedna, a nabavio sam i tekuće gnojivo, a ispod šljunka je sloj supstrata. Pretpostavljam da bi, što se gnojenja tiče, to trebalo biti načelno zadovoljavajuće.
Što se algi tiče, vidjet ćemo. Trenutno imam samo kremenjašice, te jedva nešto nešto malo zelene, ali to kažu da je normalno za nove akvarije. Tu je i onaj kineski algojed koji će, nadam se, stvari držati pod kontrolom, a imam i Tetrine Algostop tablete, za ne daj bože ako se dogodi ono najgore.

Dakle, ključno je pitanje treba li mi na ovako mali akvarij CO2 sustav, ako redovito dodajem EC, za kojeg, istina, nigdje ne možeš naći kemijski sastav (a vjerojatno nisam jedini kojeg to zanima). Jer zapravo ne znam može li bilje ugljik u ovakvom obliku koristiti kao i iz CO2, pogotovo jer zaista nemam puno bilja za sada i zapravo nisam siguran treba li mi doista dodavanje CO2. Ovako to izgleda:

Evo još slika nove lampe. Kad otvorim ona vratanca za hranjenje, odmah mi je tu prekidač, pa lako mogu paliti i gasiti tu dodatnu lampu po potrebi:

« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2008, 16:38:00 poslijepodne od Timi »

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #16 u: Travanj 11, 2008, 00:46:35 prijepodne »
Iskreno: ja tu ne bih dodavala nista osim bilja... ;D Nemoj se ljutiti, ali ti tu trenutno nemas dovoljno potrosaca. Kad sam jedne prilike u ovom stadiju (http://picasaweb.google.co.uk/Ninina.i.Nanina.mama/Stanje24092007/photo#5113869676378174610) pitala jednog iskusnog biljnog akvaristu, da li poceti s gnojenjem, savjetovao je: ne jos...

Slozices se tu ima puno vise bilje nego kod tebe trenutno...

Tako da, bojim se, moglo bi biti goreg zla (citaj: algi) ako nastavis i dodje do preforsiranja...

Ili jednostavno smanji doze u odnosu na preporucene...

Molim te nemoj se ljutiti, nekako bih se osjecala krivom da to sve skupa krene nizbrdo, a da znam da sam te propustila upozoriti... :-\ :-*
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 11, 2008, 07:15:28 prijepodne »
Ma zašto bih se ljutio, svaki savjet iskusnijih dobro dođe. :)

Dakle, ništa za sada dodavati. A ja već počeo razmišljati o DIY CO2.  :D

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #18 u: Travanj 11, 2008, 12:27:03 poslijepodne »
Mislim da bi CO2 najmanje skodio. Mene je tu strah gnojiva...

CO2 ce malo spustiti pH i gotovo... No kako dodajes EC mislim da ti ne treba... ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 11, 2008, 12:42:39 poslijepodne »
Sutra mi je dan tjednog "servisa". Mijenjam 15 L vode. Ali sam ovaj put za tu svrhu kupio 10 L destilirane. Dakle, ide 10 L destilirane + 5 L pipovače. To bi mi trebalo malo smekšati vodu, koja je inače strašno tvrda. Istu stvar planiram i u slijedećoj izmjeni. To bi trebalo olakšati biljkama apsorbciju CO2 iz vode. DIY CO2 sistem planiram napraviti, jer prema onim tablicama koncentracija CO2 mi je ispod zadovoljavajućeg.  :(