Srpanj 21, 2025, 10:17:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zlatna i borac zajedno?!?  (Posjeta: 6938 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Zlatna i borac zajedno?!?
« u: Travanj 02, 2008, 12:25:25 poslijepodne »
Ljudi, molim pametan savjet od znalaca.
Naime, imam akvarij 54L i unutra jednu zlatnu kometu. Neki sam dan bio u zoo shop-u, uspio sam se dočepati nekoliko anubiasa, pa kad sam već tamo, uzeo i panj i sredstvo za gnojenje bilja. I onda mi padne oko na jednog prekrasnog borca, na prvi sam se pogled zaljubio u tu ribicu.

Pitanje: postoji li mogućnost da ga udomim u akvarij s ovom zlaticom? Temperatura vode u akvariju varira 20-23 stupnja.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Zlatna i borac zajedno?!?
« Odgovori #1 u: Travanj 02, 2008, 12:41:35 poslijepodne »
To mu je malo prehladno.
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Travanj 02, 2008, 13:43:36 poslijepodne »
Borac je tropska riba i za normalan život potrebna mu je konstantna temperatura vode. Iako su izdržljiviji od dosta drugih tropskih i podnijet če malo hladniju vodu to je ipak samo mrcvarenje. Između ostaloga borac i zlatna se po mom mišljenju ni vizualno baš ne slažu zajedno. Ako ti se baš toliko sviđa betta rađe mu složi jedan mali akvarij samo za njega.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Travanj 02, 2008, 14:10:36 poslijepodne »
Sve što su kolege rekli potpisujem - a dodajem: zlatna i borac ne idu zajedno i zato što zlatna vrlo brzo naraste velika, puno je živahnija u vodu, pa može borcu ići na živce, posljedica je to da će on, ili postati agresivan i grickati je, ili postati depresivan i tužan i relativno brzo uginuti....
Dakle, ako baš jako želiš ljepotana, onda mu nabavi mali lijepi akvarijić i sve 5!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2008, 14:32:09 poslijepodne »
A i to! Kod borca nikad ne znaš kad ga može početi pucati agresiva.

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2008, 16:58:23 poslijepodne »
Onda će tako morati biti. Moram samo vidjeti kako ću to financijski izgurati. Malac je pravi ljepotan.  :love:
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2008, 20:12:36 poslijepodne »
sretno!  :D

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #7 u: Travanj 02, 2008, 20:17:46 poslijepodne »
kad se već priča o betti
koja je minimalna veličina akvarija za njega? ;)
Our fears are only what we tell them to be...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Travanj 02, 2008, 20:22:59 poslijepodne »
10 - 15 l bi bilo dosta ako mu nabaviš i fini maleni filterić i grijač....i par biljkica, jednog malog čistača da nije sam...i bude prasac zločesti sretan... :P
naravno, svako toliko, recimo dnevno po pol sata mu stavi ogledalo nutra da si misli kako je to novi frajer, pa da se šepuri i širi perajice...radi vježbe... :P

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #9 u: Travanj 02, 2008, 20:24:35 poslijepodne »
dobro fala izgleda da ću i njega nabavit ali znaš kak se kaže strpljen spašen ;)
Our fears are only what we tell them to be...

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 02, 2008, 20:27:54 poslijepodne »
Rašireno je mišljenje da mogu živjeti u pola litre vode samo zato jer mogu uzimati kisik iz zraka ne samo iz vode. Mala količina vode se jako brzo onečisti i ostane bez kisika te bih preporučao držanje bette u minimalno 20 litara (grijač i filter se podrazumjevaju). Moj bettač pliva u 240 litara i uopće mu nije preveliko
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 02, 2008, 20:30:44 poslijepodne »
A fakat bi bili par! :D
Dobro, da si se odlučio na verziju posebno! :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2008, 20:32:48 poslijepodne »
Maxime, apsolutno si u pravu .... ali tvoj betač sigurno nije sam, zar ne?  ;)
Ipak je on relativno malena riba, pa bi mu bilo jaaaaaako pusto da je u 240 l sam...  :o .... bojao bi se...
No, zezam se sada, budimo ozbiljni: naravno, čim više, to je ribici bolje - lakše je održati čistu vodu, ribica ima više mjesta za plivanje, ljepše joj urediš životni prostor... NO, po mome je 10 (malo, malo malo) ali 15 l neki minimum za jednog betača!  :)

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 02, 2008, 20:40:48 poslijepodne »
Maxime, apsolutno si u pravu .... ali tvoj betač sigurno nije sam, zar ne?  ;)
Ipak je on relativno malena riba, pa bi mu bilo jaaaaaako pusto da je u 240 l sam...  :o .... bojao bi se...

nije, nije sam...  ;) ima još jato neonki za sustanare. Akvarij je orjentiran na biljke te ima malo ribica, zapravo skoro pa i nema :D Uzeo sam ga onako na ho-ruk jer mi se svidio u pet shopu, a danas je pravi dragulj u akvariju  :love:
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Annnnnchi

• Punopravni član
    • http://www.croatian-dream.com
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2008, 20:42:27 poslijepodne »
Betta ima ogromne izglede da ti preživi i bude sretan sustanar sa zlatnom. Meni su to bile prve ribice, upravo ta kombinacija i živjeli su sretno skupa godinama.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2008, 20:46:09 poslijepodne »
Maxime, apsolutno si u pravu .... ali tvoj betač sigurno nije sam, zar ne?  ;)
Ipak je on relativno malena riba, pa bi mu bilo jaaaaaako pusto da je u 240 l sam...  :o .... bojao bi se...

nije, nije sam...  ;) ima još jato neonki za sustanare. Akvarij je orjentiran na biljke te ima malo ribica, zapravo skoro pa i nema :D Uzeo sam ga onako na ho-ruk jer mi se svidio u pet shopu, a danas je pravi dragulj u akvariju  :love:
e, to je već bolje!  :D, znači, čuvaju ga neonke, ili on njih?  :P

Annnnchi, imao(la) si zaista sreće, super, ali vjeruj mi, ne bih nikad eksperimentirala s time....pogotovo što su naše zlatne narasle u prave kitove od 20-ak cm, a betica ipak ne naraste više od 7 cm, pa ako ni zbog čega drugoga (a ima još puuuuno razloga) onda zbog toga... NO, sreća prati hrabre, za ne  ;)

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2008, 21:33:20 poslijepodne »
Betta ima ogromne izglede da ti preživi i bude sretan sustanar sa zlatnom. Meni su to bile prve ribice, upravo ta kombinacija i živjeli su sretno skupa godinama.

to je tvoje iskustvo, i to je uredu, ali to nije preporučljivo iz više razloga, a najbitniji je taj, da je betta puno osjetljivija na bolesti na niskoj temp. i postane miran, jer mu se uspori metabolizam. betta je ipak riba toplijih voda, i puno je bolje držat ga u aq na temp od cca 25-26°C

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 02, 2008, 23:33:59 poslijepodne »
Ak su zajedno otpočetka vjerojatno se naviknu jedna na drugu, pa su zato mogle godinama skupa. Ali to su onda bili neka jako pitoma kometa i betač! ;D
 Ja ne mogu zamisliti betu kraj svojih, a ne...Razganjale bi ju za dva dana.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #18 u: Travanj 03, 2008, 10:26:53 prijepodne »
10 - 15 l bi bilo dosta ako mu nabaviš i fini maleni filterić i grijač....i par biljkica, jednog malog čistača da nije sam...i bude prasac zločesti sretan... :P

A koji je to mali čistać koji može biti u tako malom aq. sa Bettom? Ozbiljno me zanima jer si slažem jedan mali aq. u kojem će biti (vjerovatno) jedna Betta

naravno, svako toliko, recimo dnevno po pol sata mu stavi ogledalo nutra da si misli kako je to novi frajer, pa da se šepuri i širi perajice...radi vježbe... :P

Eh neki stričeki koji su koristili Bette kao model za proučavanje ponašanja smatraju da je ovakva aktivnost zapravo prilično stresna pa možda baš i nije najbolji način za svakodnevnu tjelovježbu. Ima i drugih načina da mu osigura zanimaciju
http://www.fish-school.com/gallery.htm
Vidi niže na stranici 'Sir Isaac Newton'

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #19 u: Travanj 03, 2008, 10:43:30 prijepodne »
probaj staviti recimo dva korića - moji se sjajno slažu...a i bebe ancića, dok ne počnu rasti, ali skoro godinu dana mogu biti zajedno....a kad krene rasti, moraš ga premjestiti... ;)
i, hvala za preporuku - super!  :) naročito za zlatice (to bumo probali...  :angel:
moj jedan klipan se sada zabavlja gnjaveći bebe anciće, a drugi gnjavi koga stigne jer je s gupićima (samo ih natjerava, ne grize, barem za sad - blesan, nisam sigurna da ne misli da je i on gupi  :D)
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2008, 10:45:53 prijepodne od babyboom »

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 03, 2008, 22:40:59 poslijepodne »
Nadam se da betač ne gnjavi moje anciće?!  >:D Da ne bi dobio batina... :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #21 u: Travanj 03, 2008, 22:47:09 poslijepodne »
 :D neeeeeee  - sad je dobio dvije curice koje su ga (naravno!) uspješno sredile, pa se upristojio  :D
Nije ih dirao, već samo zezao - doplivao bi to kojega i onda toliko dosadno gledao u njega da bi ovaj poludio i otišao - kao da se igrao igre strpljenja....luda riba, kažem vam!  :love:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 03, 2008, 22:51:26 poslijepodne »
Zanimljivo...Možda da si nabavim jednog... :-\

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #23 u: Travanj 05, 2008, 04:01:51 prijepodne »
Polovili ste dosta toga al uvijek se nadje nesto za nadodati  ;D

Malo se krivo vjeruje da je bettan taj koji radi probleme u akvariju, gotovo nikad nije  :nerd: Mozda moze izazvati, al ce uvijek on nastradati. Hladnovodne ribe su ne samo velike i brze nego imaju i veeelika usta. Jadan spor i mekan borac nema sanse.

Drugo sto se jako lako razboljeva na hladnijim temperaturama, i opet, nema sanse sa zlatnima.

Izolirani slucajevi koji su bili uspjesni su samo potvrda pravila  ;) Uvijek ima iznimaka.

Velicina akvarija... da, istina je da ce betta biti sretna i u jako malo vode. I da, toliko malo vode se jako brzo prlja, zato zahtjeva svakodnevnu brigu. Problem kod manjih posuda je i sto ih je tesko grijati, i samo iz tog razloga 15-20 l je dobar izbor. Naravno, nece se on buniti za vise litara, al treba paziti na vodostaj, nesmije biti previsok.

Vjezba - pogresno je da ih to stresira. Ok, ima slucajeva, a to ovisi o njegovom samopouzdanju. Ako je vec bio tlacen od drugih riba, vjerojatno je da ih se boji pa ce ga njegova slika strasiti. To se sve moze rijesiti, i opet, sve u cilju da se prestane plasiti vlastitog odraza i da na njega reagira kako treba.

Pomaze odrzavati kondiciju i zdravlje, ali i samopouzdanje i socijalizira ga. Ako je izoliran od drugih svoje vrste (a to njegov odraz je), postat ce letargican i bezvoljan - uginuti prije.

Vjezba u linku nije dobra za bette. Provlacenjem kroz stosta ce jako lako ostetiti peraje. Cak i ostriji rubovi bilja mogu biti stetni, a kamoli plastika.  ;)
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...