Kolovoz 04, 2025, 10:46:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Neonke odbijaju hranu  (Posjeta: 2140 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SandmanRI

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Neonke odbijaju hranu
« u: Kolovoz 27, 2004, 16:09:00 poslijepodne »

Nabavio sam nekoliko neonki (axelrodi) i treai dan su u karanteni.

Me?utim, ne uzimaju hranu!

U akvariju iz kojeg su došle su normalno jele (vidio sam kad mi je prodavae "demonstrirao" neku novu eešku hranu). Sad neae ni granule ni listiae ni sušeni tubifeks... vjerujem da je to od stresa... dvoumim se dali da ih pustim još koji dan ili da ih premjestim u veliki akvarij...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Dally

• Punopravni član
    • bit ce jednog dana...
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2004, 16:41:00 poslijepodne »

Ostavi ih u karanteni. Sto god da im se desava, bolje da im se to desi u karanteni nego u zajednickom akvariju.

A ako su samo pod stresom onda bi im ponovno seljenje izazvalo jos vecistres.

Mislim da je bolje ostavit ih jos par dana u karanteni da dodju k sebi..
\"What I have to say is far more important then how long my eyelashes are\"
~Alanis Morissette~

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2004, 16:46:00 poslijepodne »
jap...neae od gladi krepat..karantena ti je zamraaena, neke dekoracije ...? malo su valjda shocking...

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2004, 16:56:00 poslijepodne »

karantena je bez rasvjete, u kutu, bez dekoracije... golo staklo + filteria...

dakle, ostaju...
Rijeka / Hrvatska

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #4 u: Kolovoz 27, 2004, 17:43:00 poslijepodne »

Te su ribe poput još nekih tetri osetljive na premeštanja i promene uslova.

Ako je ovo razlog takvog odbijanja hrane onda posle nekoliko dana kada ih ubaciš u redovni akvarijum može opet da te sačeka štrajk glađu. U tom slučaju bi ribe bile dva puta izložene istom stresu i duže bi se našle bez hrane. A opet su ribe u stanju dugo da trpe glad bez posledica, ako su pre toga kao što kažeš dobro jele.

Ja se nešto vea dugo razmišljam koliko su karantinski akvarijumi u slatkovodnoj akvaristici važni danas. Mislim pre svega na situacije kada ribe dolaze iz nekih domaćih akvarijuma, naviknute na uslove koji vladaju u datoj akvarističkoj sredini, dakle kada su ribe poput tvojih čini mi se došle iz nekog prijateljskog akvarijuma gde si mogao da se uveriš u njihovo dobro stanje.

Već nekoliko godina praktikujem da samo ribe iz nepoznatih akvarijuma ili iz radnji kada su sveže pristigle iz uvoza stavljam u karantin, a i tada se trudim da to bude akvarijum što većisa biljkama i podlogom, neki kojistabilno funkcioniše. Verujem da je stres, pa među tim i stres karantina veći neprijatelj ribama od samih nametnika.

U vreme kada je tehnika održavanja akvarijuma vrlo naprednai mnogo bolje smešani lekovi mogu relativno lako da se nabave u situaciji kada ipak kreneloše, karantin mi se čini više kao jedan ostatak akvarističke prakse nego kao stvarna potreba.

U mom iskustvu njegovo izbacivanje je bilo olakšica, koja je ponekad donela Ich, a to se ipak lako sanira.Edited by: rogus

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #5 u: Kolovoz 27, 2004, 18:04:00 poslijepodne »
Moram priznati da sliene dvojbe i mene ponekad muee... me?utim, teško je ocijeniti koja je situacija "prolazna" a koja nije. Recimo da su ribe bolesne i da mi zaraze moje Botie ili kuliae... pa bilo bi mi 100 puta teže da mi odu botie koje dugo i s posebnom ljubavi uzgajam nego propala investicija od stotinjak kuna. A opet održavati karantenski akvarij s biljkama i podlogom mi nema smisla kad imam obieaj dezinficirati ga prije primanja novih riba, bilo radi bolesti, bilo radi prijema novih riba. Obieno karantenu punim vodom iz velikog aq-a i dodam malo aquasafe-a, baš radi stresa...
Rijeka / Hrvatska

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #6 u: Kolovoz 27, 2004, 21:15:00 poslijepodne »
Znam u kom si shopu uzeo, imao sam istu demonstraciju hrane danas  ,  jedina zamjerka je sta brzo tone i to jako brzo
Rijeka/Hrvatska

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #7 u: Kolovoz 27, 2004, 22:20:00 poslijepodne »
To je meni baš super odlika. Na taj naein sam siguran da ae mi koriai, botie i ostale ribe dna doai do svog obroka. Me?utim i ostale ribe je jako rado jedu. I strašna fora mi je što možeš birati granulaciju od 1 do 5. Ja sam uzeo srednju (3) i zasad sam jako zadovoljan. A i ful je jeftina (nekih 30 kn za 125 grama). Kombiniram sa Serinim listiaima i suhim tubifeksom i nema problema.
Rijeka / Hrvatska

Offline For_life

• Punopravni član
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #8 u: Kolovoz 27, 2004, 22:50:00 poslijepodne »
da, takoder. iako sam ja upoznata duze s tom hranom i bas mi je super. i tocno je duplo jeftinija nego drugdje
Grad od milijardu bendova-Grad na na Rječini

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #9 u: Kolovoz 28, 2004, 10:37:00 prijepodne »

Hmmm , ako je to ona eeška hrana koju sam ja dobio prije kojih cca 2mjeseca, a vidjeh je i kod G.U., onda bi trebao malo opreznije s njom, jer dobrog je sastava ali užasno prlja vodu... e da, i nebi se trebala hranit svakodnevno... 3 puta tjedno...

što se tiee karantene, smatram da je dobra karantena, ona koja je gusto zasa?ena, jer su ribe manje stresu podložne kad se imaju gdje sakrit...

Sand, nemoj se uvrijedit, al tvoja karantena sa stalnim dezinfekcijama mi djeluje preekstremno... iako pod tim uvjetima ti i imaš najmanje organizama koji bi mogli štetiti tvojim ribama, pitanje je koliko je ekstremno dobro...

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #10 u: Kolovoz 28, 2004, 13:02:00 poslijepodne »

zasad nisam primjetio da prlja... pojedu je u roku dvije-tri minute, a ne rastapa se... doduše još je probavam, ali voda ne pokazuje znakove prljanja... budemo vidjeli...

u vezi karantene, pa ne mogu nakon lijeeenja neke bolesne ribe ostaviti vodu, podlogu i bilje u akvariju. Uvijek postoji moguanost da uzroenik preživi u karantenskom akvariju i nakon što se riba izlijeei i nakon što je vratim u matieni aq. I onda u takav karantenski akvarij stavim nove ribe i zarazim i njih...

A za dvije karantene - jednu za novopridošle ribe i jednu za lijeeenje - nemam mjesta!
Rijeka / Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #11 u: Kolovoz 28, 2004, 14:03:00 poslijepodne »

Ja tvrdim da nakon ljeeenja možeš ostavit podlogu i bilje, a vodu redovitim izmjenama promjeniš... to što ti radiš je zbilja temeljna sterilnost, ali zaboravljaš da ribe žive u puno gorim uvijetima, a jedina prednost njihovog biotopa je konstantna prolaznost vode...

...imam biotopske slike sa jedne ekspedicije uz Venezuele 2003.godine, kad vidiš te bare gdje poznate akvarijske ribice žive...ccc... skužiš da su im sve te žarke boje signalizacija da se ne fulaju dok plivaju

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #12 u: Rujan 10, 2004, 15:52:00 poslijepodne »

Pa ustvari tako nesto i ja predlažem.

Ako imas dva akvarijuma i ako je jedan dobio nesreanu ulogu karantinske kante, onda nema posebnog razloga da se istom ne udahne malo života i lepote ubacivanjem solidne podloge i nekog lepog rastinja. Svakako je lepše pogledati takav akvarijum nego onaj goli.

I naravno ribe se u njemu bolje oseaaju. Istina je da ono što one nose može da ostane u akvarijumu eak i posle leeenja isto kao što je istina i da mnogi lekovi uništavaju akvarijumske biljke. Iposle takvihsituacija svakako je poželjno stvoriti aseptiene uslove i potpuno pretumbati sve što je bilo u akvarijumu.

Ali one druge, a verovatno ipak eešae, situacije,koje samo služe dabi smo bili sigurni da je riba OK, po samu živuljku mnogo lakše prolaze, ako joj se da kakva zanimacija u vidu zaklona. I posle takvih situacija mislim da nema posebnih razloga za drugi tretman do redovnih zamena vode.

Priznajem ponekadjevrlo delikatno doneti ispravnu procenu o kojoj se od dve situacije radi. Zato vrednost ove moje priee ima iskljueivi subjektivni ugao.

Offline Tomy

• Punopravni član
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #13 u: Rujan 12, 2004, 10:35:00 prijepodne »

To vi govorite o hrani SAK-55. Dobra je a jeftina. Preporueam vam je.Eto vam nešto o njoj na www.exothobby.cz/en/index.htm
Koprivnica / Hrvatska

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #14 u: Rujan 12, 2004, 11:25:00 prijepodne »

Kupio sam jucer dvije neonke i odmah sam uzeo hranu SAK 55.Ribice su lude za tom hranom.Jeftina je a i ne prlja vodu.Meni ju je preporueio jedan iskusan akvarist pa sam je odlueio isprobati.

Što se tiee neonki.

Stvarno su super i odmah su primile hranu. Danas vea plivaju odlieno.

Dale su malo svježine u akvarij sa gupijima i blekicama.
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline reea

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Neonke odbijaju hranu
« Odgovori #15 u: Rujan 12, 2004, 12:54:00 poslijepodne »
Ja tu hranu koristim vec cca godinu dana i nemam zamjerki na nju. Dobro je sto se ne raspada i ne prlja vodu, a kako je Sand rekao brzo tone tako da su i ribe dna osigurane za svoju porciju vecere. A sad ju mozemo nabavit i po duplo jeftinijoj cijeni!
Rijeka :-)