Srpanj 19, 2025, 19:03:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bluwave 05 filter materijal  (Posjeta: 2591 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Bluwave 05 filter materijal
« u: Ožujak 20, 2008, 07:15:00 prijepodne »
Da li u svom caymanovom filteru nakon nekog vremena držite ono što je tvornički unutra ili ste nešto maknuli/dodali?

Vidim tu ima dosta zagovornika micanja spužve s aktivnim ugljenom (koji je tvornički u filteru), a u caymanovom su još i one neke crne šuplje kuglice za koje postoje podvojena mišljenja, one keramičke paštice i dve plave spužve.

Da li bi se dao dodati, koji i kamo, još kakav možda bolji filter materijal koji će pridonijeti kvaliteti vode i za ribe a i za biljke budući da sam utrošio vremena oko namještanja pa bih htio da i potraje (dodajem tetrino gnojivo i easy carbo za bilje).

Vidio sam dosta tih filter materijala u dućanu ali što je od svega toga dobro držati?Edited by: aquatic

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2008, 15:40:00 poslijepodne »
Zamijeni aktivni ugljen jos nekim kuglicama (sto poroznijim), a izmedju
dvije plave spuzvice stavi tanki komadic vate...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2008, 22:28:00 poslijepodne »
Vatu sam već stavio jer sam vidio da ima lufta   što onda aktivni izvučem i samo usipam kuglice, buduči da nema spremnika tamo nego je spužva navučena na pumpicu.
Kakve kuglice bi se moglo staviti, negdje sam čitao o zeolitu, je li to korisno?

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2008, 02:30:00 prijepodne »
Ma ja nebi stavljao zeolit, bioballsi su najefikasniji kod suho mokrog sistema filtracije! Meni su se ok pokazale serine biofibre ili imas nesto noviji proizvod na nasem trzistu easy life symbiont...

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
Odg: Bluwave 05 filter materijal
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2008, 21:10:23 poslijepodne »
Koliko često vadite kućište filtera iz akvarija i isperete ga? Ne filter materijal već baš ono crno kućište, čini mi se da unutra zaostane dosta prljavštine pa kad izvadim spužve da ih malo isperem i vratim nazad jednom mi se desilo da mi je izašlo iz filtera dosta prljavštine jer sam valjda "jako nježno" vratio spužve nazad :o

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2008, 21:19:32 poslijepodne »
Svoj sam vadila 2 puta za 8 mjeseci... I to je bilo bespotrebno...

Naime, u prvoj pregradi (tamo gdje je grijac) ima jedna pomicna pregrada, kad nju potegnes gore, izadje prilicno prljavstine...

A sad sam lijena raditi i to... :-[

Pa namjerno malo grublje vratim spuzve, da ta prljavstina izadje u akvarij i onda pri aktiviranju filtera, prilicno mnogo toga prijedje u taloznik...

Uf, zakomplicirah, ali zbilja nije moglo drugacije... :P
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2008, 21:30:21 poslijepodne »
Skužio sam, grubo vratiš spužve da pumpa izbaci to van pa ponovno uđe u onaj prvi spremnik gdje je grijač s tom pregradom koju podigneš gore i s njom svo to smeče pa fino izbaciš van iz akvarija. Domišljato, trebala bi napisati jednu skriptu sa svim svojim korisnim savjetima  ;)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2008, 21:51:36 poslijepodne »
Ne, ne... ???

Operem spuzve i vratim ih prilicno grubo. Prljavstina izace kroz (zapravo) ulaz u filter... Onda upalim filter i on ponovno povuce tu prljavstinu s tim sto ovaj put ona zbog jace struje ne ostane u tom dijelu kod grijaca nego prodje do taloznika...

Ma htjedoh ti reci da prljavstina koju sam ocistila kompletnim skidanjem nije bila znacajna tako da stvarno nije bilo potrebe za tim...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2008, 23:17:49 poslijepodne »
Skužio sam, grubo vratiš spužve da pumpa izbaci to van pa ponovno uđe u onaj prvi spremnik gdje je grijač s tom pregradom koju podigneš gore i s njom svo to smeče pa fino izbaciš van iz akvarija. Domišljato, trebala bi napisati jednu skriptu sa svim svojim korisnim savjetima  ;)

A imaš još jednu foru koju sam ja koristio, ako te baš ta prljavština smeta.
Ako usisavaš kod promjene vode, jednostavno gurni cijev u kutiju filtera i potegni svo smeće van.
An aquarium is just interactive television for cats.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Travanj 09, 2008, 00:32:13 prijepodne »
E da, to obavezno radim... Zaboravih napomenuti... Sory! :-*
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #10 u: Travanj 12, 2008, 19:45:43 poslijepodne »
E sad bih imao još jedno pitanje ???

Kako sam neki dan sadio novog bilja (zahvaljujem forumašu Cigu na darežljivosti  :)) izgleda da sam malo premrdao pijesak, koji mi je bio ispod filtera i držao ga blizu stakla akvarija. Sada između filtera i stakla ima malo više prostora i ribice znaju tamo zalutati... X-( i onda ih moram tjerati da se vrate u glavnu salu akvarija  :D  jer mi izgledaju izgubljene kad su tamo ko da ne znaju di su ni odakle su došle bedaste male...kako guram filter više prema staklu tako se on vrati i napravi lufta da ribe tamo zalutaju...kako vi rješavate taj problem, da zabijem neki komad plastike ispred filtera pa da drži uz staklo bi možda bilo najbolje  :question:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Travanj 13, 2008, 01:47:36 prijepodne »
Postoji mogucnost da nisi dobro postavio filter... :o Kad je dobro postavljen nema nikakvog lufta izmedju... Odnosno on je par mm...

Meni se ti desavalo i onda su mi rekli da ako riba ima dovoljno prostora da tamo udje, onda ima i za povratak... ::)

Ako te bas strah, onda osiguraj prostor. ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #12 u: Travanj 13, 2008, 07:45:41 prijepodne »
Onda sam nešto zmrdao neki dan jer prije je nije bilo lufta...probat ću ga izvaditi iz vodilica i ponovno postaviti.

Evo baš išao gledati što je, izvadio filter i namontirao ga nanovo i opet ista priča, da ne kemijam nasipao sam malo prijeska da ga drži više uz staklo jer čim bih uključio pumpicu malo pomalo ba bi se odvojio od stakla za kojih pola centimetra, dovoljno da ribe zalutaju tamo.

E onda mi je sinulo što bi mogao biti razlog, prije mi je izlaz iz filtera bio usmjeren tako da vodu baca u stražnje staklo, a onda sam ga usmjerio prema gore da mi malo mreška vodu pa pretpostavljam da kako baca vodu gore valjda ga neka sila odvoji malo više od stakla, možda  :question: nije mi fizika bila jača strana  :nerd: pa možda nešto krivo interpretiram  ???

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Travanj 15, 2008, 20:46:29 poslijepodne »
I, jesi popravio situaciju?

Ni meni fizika nije jaca, ali mislim da bi bas trebalo bit suprotno...

Svejedno, kod mene bez obzira na trenje nema mrdanja filtera. Sjecam se da sam i ja na pocetku nekako labavo postavljala filter, dok nisam skuzila da se on ispravno prilicno stabilno postavi...

No, nadam se da si do sad rijesio problem... ;D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #14 u: Travanj 16, 2008, 07:01:37 prijepodne »
Pijesak koji sam nasipao ga drži, da se ne zamaram s tim, kako su mi biljke zasađene u tom području nisam htio previše prčkati da ih ne oštetim. Sad stoji uz staklo. Možda je razlog i taj što sam bacio spužvu s aktivnim ugljenom koja dolazi na cijev pumpe pa sam stavio one plave spužve koje baš nisu oblikom prikladne pa sam ih preoblikovao pa ima lufta u pretincu...tko će ga znati...  ::)