Svibanj 15, 2025, 16:05:12 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Zeleni  (Posjeta: 3017 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zubar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Zeleni
« u: Ožujak 19, 2008, 15:21:00 poslijepodne »
Pozdrav svima,

Evo piše jedan totalni novajlija u akvaristici općenito i zadnjih 6 mjeseci me kopka misao o akvariju. I kako to obićno kod mene ide krenuo sam razmišljat o slatkovodnom od 80, čitao forume i knjige, pa ajde ne od 80l nego od 100l pa ako je već 100l može i od 120l pa sam našao idealno mjesto u stanu za jednog od 200l, i onda se još malo raspitivao i upoznao svijet morske akvaristike i od tad sam zaljubljen. Inaće sam iz Splita, ali sad živim i studiram u Zagrebu i ostajem najvjerojatnije i radit tu, pa me taj morski svijet malo vraća doma :) i silno bi želio jedan 300l reef akvarij imat doma.

Pa sad par pitanja:
1. Jesam li lud? S obzirom da nema iskustva u akvaristici neki kažu da nema veze, neki da se ni slučajno ne upuštam u to. Imam puno volje, vremena, para valjda dovoljno, i živaca.

2. Dali kupovat gotove stvari ili se upuštat u DIY? Onaj akvarij na forumu što ga je Grof napravio mi izgleda genijalno i vrlo racionalno složeno.

3. Mislio sam dimenzije 110x50x50, jeli to ok? Mislim radi rasvjete i sl?

Hvala svima koji mi mogu imalo pomoći savjetom i uputama

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Zeleni
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2008, 16:07:00 poslijepodne »

1. lud si...Definitivno... planiraš se naglavačke bacitna siguran put do bankrota

2.ovisi da li si sklon ili ne diy varijanti...ipak, neke stvari od opreme je puno bolje ( estetski ljepše i funkcionalnije ) kupiti gotove

3. ovisi o rasvjeti..da li misliš samo T5 ili HQI sa T5... dimenzije T5 lampi su85 i 115 cm ak se ne varam, pa ti je ovo ni sim ni tam...dimenzije gotovih tijela ..ovisi... razno razno...

Gle..po meni, ne moraš bit iskusan slatkovodni da se odlučiš odma za morsku... to su bedastoće..samo moraš imat malo zdrave logike, strpljenja i raditi stvari po PS-u kako bi se reklo... osnova svega je strpljenje, kvalitetan živi kamen, protok vode , rasvjeta i još malo strpljenja...

sad idem doma, pa nastavak valjda slijedi...

Offline zeljkoc

• Punopravni član
Zeleni
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2008, 08:18:00 prijepodne »
Ne znam kaj bi ti rekao. I ja sam relativno svjez u morskoj, do sada sam se zezao sa slatkovodnim ciklidnim manje od godine dana.
Mozda mozes krenuti s morem, ali pocni kopati po literaturi i sl. Bilo bi dobro da mjesec, dva samo planiras tak da imas sto manje kasnije sranja kad startas jer je tada cesto kasno. Ak hoces imam ja jedan DVD na kojem tip sastavlja aq i prica o slatkovodnom, pa da bar malo namirises sto te sve ceka.

Mislim da sam osnove u smislu brige za vodu, iskustvo u smislu prepoznavanja cudnih pojava i poduzimanja potrebnih mjera isl. usvojio kroz bavljenje sa slatkovodnim.

Mozda bi bilo korisno da se malo pozabavis slatkim, npr ciklidima, koji takodjer zahtjevaju jaku filtraciju, a vecina opreme bi ti kasnije i koristila. Iako, ako se dovoljno posvetis i ulozis vrijeme proucavajuci tudja iskustva mozes vjerojatno i odmah s slanim probat, ali dosta riskiras, da se nebi razocarao na kraju.

Ono da sma radis je ok ali jednstavnije stvari tipa stalak, mozda rasvjetu, sump i sl. Takodjer nemoj zaboraviti da sve DIY zahtjeva dosta vremena, znam to iz iskustva, a kupovno zna biti papreno skupo tak da je tesko izabrati izmedju ta dva izbora.

Eto.

Offline Zubar

• Novi član
  • *
Zeleni
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2008, 16:12:00 poslijepodne »

Citat: Vedran

1. lud si...Definitivno... planiraš se naglavaèke bacitna siguran put do bankrota

2.ovisi da li si sklon ili ne diy varijanti...ipak, neke stvari od opreme je puno bolje ( estetski ljepše i funkcionalnije ) kupiti gotove

3. ovisi o rasvjeti..da li misliš samo T5 ili HQI sa T5... dimenzije T5 lampi su85 i 115 cm ak se ne varam, pa ti je ovo ni sim ni tam...dimenzije gotovih tijela ..ovisi... razno razno...

Gle..po meni, ne moraš bit iskusan slatkovodni da se odluèiš odma za morsku... to su bedastoæe..samo moraš imat malo zdrave logike, strpljenja i raditi stvari po PS-u kako bi se reklo... osnova svega je strpljenje, kvalitetan živi kamen, protok vode , rasvjeta i još malo strpljenja...

sad idem doma, pa nastavak valjda slijedi...

Hahaha mislim da sam onda bar izabrao kreativan put do bankrota :)

Šta se tiće DIY mislim da bi se mogao snaći u ovim osnovama, lijepit svoj akvarij nebi jer nebi volio da mi stan na kraju postane bazen :) i struju se baš ne razumijem.

Za rasvijetu i poklopac akvarija imam pitanje, jeli bolje imat ili ne imat poklopac, ja bi volio da mogu to poklopit i zatvorit, neki kažu da je onda s hlađenjem problem? Neki ventilatori ili poluotvoreni poklopac (rešetke sa strane)?

I nemam namjeru sad uletit u to grlom u jagode nego prvo 2-3 mjeseca naučit sve šta mogu i onda krenut dio po dio.

Hvala puno na dosadašnjim savjetima i nemoj te prestat

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
Zeleni
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2008, 22:02:00 poslijepodne »
pola ljudi su tu početnici ili polu početnici probaj nanjušit nekoga ko zapravo zna puno o morskoj (ja neznam) i ugnjavi ga pitanjima.

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Zeleni
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2008, 13:13:00 poslijepodne »

Citat: Zubar

I nemam namjeru sad uletit u to grlom u jagode nego prvo 2-3 mjeseca naučit sve šta mogu i onda krenut dio po dio.

...evo....sam sebi si dao najbolji savjet. Učenje i strpljenje su najbolji lijek za dječje bolesti koje te mogu pogoditi u počecima bavljenja morskom akvaristikom. Početi sa slatkovodnim pa se prebacivati na morski akvarij nema smisla jer nemaju puno dodirnih točaka i sam princip filtracije nije isti tako da bi samo imao više troškova i većinu opreme za slatkovodni NEbi mogao poslije iskoristiti za morski akvarij....