Ne znam kaj bi ti rekao. I ja sam relativno svjez u morskoj, do sada sam se zezao sa slatkovodnim ciklidnim manje od godine dana.
Mozda mozes krenuti s morem, ali pocni kopati po literaturi i sl. Bilo bi dobro da mjesec, dva samo planiras tak da imas sto manje kasnije sranja kad startas jer je tada cesto kasno. Ak hoces imam ja jedan DVD na kojem tip sastavlja aq i prica o slatkovodnom, pa da bar malo namirises sto te sve ceka.
Mislim da sam osnove u smislu brige za vodu, iskustvo u smislu prepoznavanja cudnih pojava i poduzimanja potrebnih mjera isl. usvojio kroz bavljenje sa slatkovodnim.
Mozda bi bilo korisno da se malo pozabavis slatkim, npr ciklidima, koji takodjer zahtjevaju jaku filtraciju, a vecina opreme bi ti kasnije i koristila. Iako, ako se dovoljno posvetis i ulozis vrijeme proucavajuci tudja iskustva mozes vjerojatno i odmah s slanim probat, ali dosta riskiras, da se nebi razocarao na kraju.
Ono da sma radis je ok ali jednstavnije stvari tipa stalak, mozda rasvjetu, sump i sl. Takodjer nemoj zaboraviti da sve DIY zahtjeva dosta vremena, znam to iz iskustva, a kupovno zna biti papreno skupo tak da je tesko izabrati izmedju ta dva izbora.
Eto.