Srpanj 21, 2025, 17:18:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problem s ribicama  (Posjeta: 2834 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vedran zg

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
problem s ribicama
« u: Ožujak 19, 2008, 10:58:00 prijepodne »
Bok

Imam dva akvarija,u jednom su do prekjučer bile 4 zlatica i 4 perlice,veselo su plivale par dana i odjednom popčele ugibati.
U zadnja dva dana su uginule jedna zlatica i perlica,a na putu je još jedna perlica.
Na perajama nema nikakvih točkica ni nicega.

U drugi akvarij sam prebacio jednu zlaticu zato jer je stalno naganjala sve ostale ribice i grizla,ali se sad počela ona trzati.

Neznam zašto se to događa,prije ovih ribica sam imao dugo zlatice,ali mi se ovo nikad nije dogodilo?!

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
problem s ribicama
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2008, 11:05:00 prijepodne »
A trebalo bi malo više podataka: kakav je akvarij, koliko litara, imaš li filter i kakav, jel radi 24/7, kako i koliko često održavaš akvarij, kontroliraš li vodu, kakva je temperatura vode, koristiš li kakva sredstva.....i sve drugo što misliš da je relevantno.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline vedran zg

• Novi član
  • *
problem s ribicama
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2008, 13:00:00 poslijepodne »
Pa prvi akvarij je 125l,filter koji sam dobio uz njega,ciklirao sam ga 3 tjedna,i prije par dana ubacio ribice,temperatura je 23,dosad još nisam mijenjao vodu,jedino sredstvo koje sam stavio prije tri tjedna je za pripremu vode.

Drugi akvarij je 70l,sve isto samo je cikliran dva tjedna,i ima zasad žive biljke.
Oba akvarija imaju pumpe za zrak, i voda je bistra.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
problem s ribicama
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2008, 14:40:00 poslijepodne »

pretpostavljam, ako su uginule bez nekih vidljivih simptoma, da je problem ili u vodi (nešto se smrdalo) ili u stresu zbog preseljenja (iako mi je to malo sumnjivo)....

uglavnom, daj im, ako imaš par kapi sredstva za smirenje, i provjeri vodu - dušični spojevi su u pravilu smrtonosni za zlatice...bojim se da nije tou pitanju...

a za prvu pomoć, dok ne budeš provjerio, odmah stavi u akvarij par grana vrbe (ono - hipermangan, isprati, očistiti listiće i bup nutra)...

sretno!

Offline Timi

• Punopravni član
problem s ribicama
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2008, 19:19:00 poslijepodne »
Ni ja ne vjerujem da je stres. Hajde jedna, ali toliko....
Pod hitno nabaviti testere, 5/1 preporučljivo, budući da ne znaš niti tvrdoću vode, niti pH, a posebno kako stoje stvari s nitratima i nitritima koji su za ribice smrtonosni u prekomjernim količinama, a nastaju razgradnjom ribljek izmeta. A kad smo već kod toga, zlatne ribice su veliki seronje.

Još nešto, kažeš da akvariji imaju pumpe za zrak. To je ok, ali imaju li filtere? Filter ti je neophodan, više nego pumpa za zrak.

FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
problem s ribicama
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2008, 21:50:00 poslijepodne »

da, zaboravih, pa me Timi podsjetio - svakako i jako pažljivo posisaj dno akvarija....ako treba, i nekoliko puta, recimo dva-tri dana zaredom po 20 posto vode (a dodanu vodu pripremi sa easy balanceom ili nečim sličnim)....

a filtracija ti mora biti fenomenalna za zlatice, ili filtere moraš čistiti svaki tjedan, naravno, u akvarijskoj vodi!

ima što nova?

Offline vedran zg

• Novi član
  • *
problem s ribicama
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2008, 22:25:00 poslijepodne »
Još jedna je uginula,da imam filtere.
Nekak mi je to čudno za vodu,uvijek sam je tak pripremao i ni jedna nije uginula.
Probat ću zamijenit dio vode

Offline Timi

• Punopravni član
problem s ribicama
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2008, 10:29:00 prijepodne »
I kako reče babyboom, obvezno posisati dno akvarija. Ja sam "usisivač" vrlo jednostavno napravio:

Onaj štapić za koji je pričvršćen kraj crijeva mi je da mogu lako upravljati vrhom crijeva po dnu i skupljati što već treba. Crijevo je dosta tanko, tako da mlaz vode nije jak, ne uvlači kamenčiće, ali dovoljno da usisa izmet.

I ponavljam, nabavi testere i testiraj vodu, tako da imaš reference. Ovako samo nagađaš i mi zajedno s tobom, a možemo fulati 100%.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
problem s ribicama
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2008, 20:11:00 poslijepodne »

Timi - si me ti to kopirao?

Dobro je kad crijevo nije predebelo jer inače, pogotovo kod malih akvarija, prebrzo izvuče vodu, a ne počisti kako spada .... ovo je jako dobra stvarca!

Offline Timi

• Punopravni član
problem s ribicama
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2008, 21:08:00 poslijepodne »
Ma snalazio sam se s onim što sam imao. Niti sam znao kakvo mi crijevo treba, niti sa, znao gdje to zapravo kupiti. Crijeva sam zapravo iskopao u podrumu, a ostala su mi od starog BMW-a kojeg sam imao 90-tih. Samo sam ih dobro prokuhao (preko sat vremena iskuhavanja s 3 promjene vode).

Ispalo je bolje nego sam očekivao, a neophodno mi je. Naprosto mi nije jasno otkud toliko dreka od jedne ribice i od ono malo što joj dam da pojede.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
problem s ribicama
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2008, 22:41:00 poslijepodne »

Citat: Timi

Ispalo je bolje nego sam očekivao, a neophodno mi je. Naprosto mi nije jasno otkud toliko dreka od jedne ribice i od ono malo što joj dam da pojede.

probaj mjerit ....