Srpanj 20, 2025, 13:54:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početak  (Posjeta: 2122 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dida

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Početak
« u: Ožujak 13, 2008, 19:11:00 poslijepodne »

Pozz svima,

imam jedan akvarij koji staji prazan, cca 100L, 57x54x34 (v*d*š), znači visina je veća od dužine...možete me savjetovati što i koliko u njega? Samo hladnovodne ribice, tj. razne varijacije zlatnih (crvenkapica obavezno)...

akvarij nema poklopac, nema grijač, nema filter, znači samo staklo...ajmo počet graditi ...

p.s. u dućanu imam akvarij od 12L i filterić Mikro Jet, max 40L, je to ok? ima li tko kakvih iskustva sa tim filterom? ima spužicu i ugljen...

koju hranu preporučate? sada su na listićima ( ) jer drugo nisam mogla nabaviti za prvu ruku...
Dum spiro, spero...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Početak
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2008, 19:17:00 poslijepodne »

Dobro došla na forum!

I, preporučam ti, pogledaj malo članke i vodič za početnike na www.akvarij.net jer ćeš tu naći puno stvari koje te ovako, na početku, zanimaju...

Dakle, akvarij od 100 l bi ti bio za maksimalno, ponavljam, maksimalno 5 zlatnih ribica, ali uz fenomenalnu filtraciju odgovarajućim filterom (dakle, trebao bi ti filter za najmanje 200 l akvarij) jer su zlatice mali-veliki prljavci i pokakanci...

Priznajem da ne kužim priču oko akvarijiča od 12 l - ako kaniš u njega staviti zlatne - nemoj! Premalen je i za jednu bebu zlaticu, a kamoli više njih! Tu si stavi možda male gupiće ili kozice (naravno, moraš nabaviti tada grijač!).

No, da sad ne držim predavanja i pišem dugačke postove - prouči vodič za početnike i prouči, ima članak o zlatnima na toj adresi----i onda pucaj s konkretnim pitanjima!

Tu smo da ti pomognemo!

Offline Dida

• Novi član
  • *
Početak
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2008, 19:28:00 poslijepodne »

ja sam na forumu već par mjeseci, proučila sam uzduž i popreko, ali nemam nikakve ideje...da li je ovo uopće adekvatan akvarij za zlatne budući da je tako visok...ili da od njega napravim terarij i sklepam novi aq .

ovaj od 12 L je u dućanu (pet shopu) jer nemamo baš puno prostora (punih 7 m kvadr.), u njemu su ribice za prodaju, znači samo privremeno su tamo (možda i trajno jer svi imaju kugle akvarije, a ja ribicu u takav akvarij nedam i ne želim prodati ljudima), zanima me da li je filter ok, jer meni baš ne izgleda nešto kvalitetno...
Dum spiro, spero...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Početak
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2008, 19:48:00 poslijepodne »

prvo - jest malo neobična forma tog akvarija i definitivno bi bilo bolje da bude drugi odnos dimenzija, ali kako su zlatne ribice vrlo živahne i šašave, možda ne bih nutra stavila 5 komada, ali 3 bi mogle biti sretne...naravno uz sve ostalo kako treba - ali, definitivno je na tebi odluka

drugo - filterič je pristojan, ali, koliko znam, treba ga malo češće kontrolirati od nečistoća (isprati pod akvarijskom vodom) i trebalo bi biti OK

treće - hvala tiu ime svih malenih bića na svijetu što ne želiš ih strpati u kuglu!

Offline Dida

• Novi član
  • *
Početak
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2008, 20:59:00 poslijepodne »

akvarij je stariji od mene, rađen je po mjeri, ima neki prahistorijski filter, ali to ne mislim koristiti...znam da su šašave, zato ih i obožavam...

znači ok je filterić, samo malo više pažnje posvetiti čišćenju...a koliko često ugljen mjenjat?

kugla je za mene sprava za mučenje životinja i ne razumijem kako se to još može prodavati, srećom, imam vlastiti pet shop i mogu određivati što će ući a što neće u njega...
Dum spiro, spero...

Offline Ribač

• Punopravni član
Početak
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2008, 22:12:00 poslijepodne »

Čestitam na izboru ribica ja isto obožavam crvenkapice!Ali fakat su pravi pekmezi...

Offline Dida

• Novi član
  • *
Početak
« Odgovori #6 u: Ožujak 14, 2008, 00:02:00 prijepodne »

imam već 2 crvenkapice od 5cmu onom akvariju od 12 L, zato im i želim napraviti novi akvarij...

mislila sam imati 2 crvenkapice, 1 teloskopa i 1 bubble eye, te 1-2 čistača (misgurnusa)...da li potreban poklopac, mislim zbog misgurnusa? čula sam da vole iskakati
Dum spiro, spero...