Srpanj 21, 2025, 18:26:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: terarijum za lacerte  (Posjeta: 1662 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline grisha

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
terarijum za lacerte
« u: Ožujak 10, 2008, 20:13:00 poslijepodne »
planiram da nabavim lacerte viridise (ili mozda trilineate)pa me zanima da li je ter dimenzija 160*60*80 dovoljan za par. na sajtu http://www.lacerta.de sam video da ljudi u teru duzine 130cm drze muzijaka sa tri zenke, a kao podlogu su im stavili pesak iz decijeg igralista. voleo bih da iznesete svoje misljenje. hvala

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
terarijum za lacerte
« Odgovori #1 u: Ožujak 10, 2008, 20:38:00 poslijepodne »
160x60x80 ti je dovoljno za par L. trilineata ili trio (mužjak+ dvije ženke) L. viridis. Pijesak je OK podloga, iako je bolje upotrijebiti mješavinu pijeska i šljunka (frakcija 0-4mm) ili mješavinu pijeska, vrtne zemlje i šljunka. U svakom slučaju trebao bi imati dodatni terarij tako da u slučaju konflikta (čest je slučaj da, ukoliko par nije kompatibilan, mužjak ozlijedi ili čak ubije ženku, ili dominantna ženka ubije inferiornu) možeš razdvojiti životinje. Osiguraj puno granja i kamenja koje služe kao mjesta za istraživanje, penjanje, skrivanje i kao vizualne barijere. Ukoliko se odlučiš za L. viridis moraš osigurati mjesta za skrivanje koja su uvjek lagano vlažna -u protivnom može doći do problema s presvlačenjem i kožnih oboljenja. Također, neobično je važan visok intenzitet osvjetljenja terarija. Najbolje su HQI lampe (metal-halogene ili metal-halidne), a ako se olučiš za "tradicionalne" varijante upotrijebi bar 4 fluorescentne cijevi od 40W + dvije UVB cijevi za gmazove + hot spot u vidu halogenke cca 100-150W. Malo eksperimentiraj s jakošću halogenog reflektora, tako da ne mjestu za sunčanje dobiješ oko 40C.

Offline grisha

• Novi član
  • *
terarijum za lacerte
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2008, 12:28:00 poslijepodne »
a kako bi isla kombinacija treseta i sljunka. negde sam procitao da je mladunce najbolje drzati na papirnoj podlozi dok su mladi, jer dok se hrane mogu progutati zemlju i onda nastaju problemi sa stomakom, koliko je to istina. da li je neko imao iskustva sa onim spot lampama koje greju i emituju uvb

Offline grisha

• Novi član
  • *
terarijum za lacerte
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2008, 21:29:00 poslijepodne »
e da jos sam cuo da ako su muzijak i zanka iz istog legla, zajedno od malih nogu ,da su manje sanse da bude agresivan prema njoj. kakva su tvoja iskustvapo tom pitanju.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
terarijum za lacerte
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2008, 18:53:00 poslijepodne »

Citat: grisha
a kako bi isla kombinacija treseta i sljunka.

Mislim da to nije dobro, jer će se, usljed aktivnosti guštera, vrlo brzo supstrat razdvojiti (šljunak će pasti na dno, a treset ostati na vrhu). Osim toga treset zadržava previše vlage da bi se upotrijebio za ove vrste.

negde sam procitao da je mladunce najbolje drzati na papirnoj podlozi dok su mladi, jer dok se hrane mogu progutati zemlju i onda nastaju problemi sa stomakom, koliko je to istina.

Sve mladunce koje sam uzgojio unazad 15g. uvjek sam držao na gore opisanim podlogama (pijesak, šljunak, vrtna zemlja) i nikad nisam imao nikakvih problema. Svi Lacertidi imaju psihološku potrebu za kopanjem, i smatram da je upotreba umjetnih supstrata, kao što je papir, nehumana i okrutna.

da li je neko imao iskustva sa onim spot lampama koje greju i emituju uvb

ZOO Med-ov Powersun UV (i slični proizvodi konkurentskih brandova) je odličan, iako emitira relativno nisku razinu vidljivog svjetla. Možeš ga upotrijebiti u kombinaciji s drugim, intenzivnijim izvorima svjetla.

e da jos sam cuo da ako su muzijak i zanka iz istog legla, zajedno od malih nogu ,da su manje sanse da bude agresivan prema njoj. kakva su tvoja iskustvapo tom pitanju.

Općenito, ne volim držati zajedno odrasle primjerke koji suukrvnom srodstvu jer je parenje srodnika (inbreeding) opasno za svaku vrstu, i osobito ga treba izbjegavati u teraristici. Imao sam pokušaja uzgoja mladunaca u istom terariju do zrelosti, ali na taj način nisam imao (statistički gledano) ništa više uspjeha nego kod životinja koje sam spojio već kao odrasle jedinke.

Offline grisha

• Novi član
  • *
terarijum za lacerte
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2008, 22:03:00 poslijepodne »
slazem se sa tobom da je papir kao podloga nehuman, u svakom slucaju bi ih drzao na nekoj prirodnoj podlozi. postavio sam to pitanje samo iz jednog razloga, imao sam par mali viridisa (dve ili tri nedelje stari)i kao podlogu sam stavio zemlju za cvece (predhodno sam pogledao da zemlja nema nekih pesticida ili bilo kakvih otrova,teskih metala i sl.)i nazalost posle nekog vremena su se pritajili, prestali da jedu. povecao sam im temperaturu jer su me tako savetovali. kasnije su oba uginula. smorio sam se nikad gore, bas mi je bilo zao. ne zelim da ponovo napravim bilo kakvu glupost koja ce ovako rezultirati