Snake, nemam ja crnu cupavu makar dosta hranim ribe - zbog 3 skalara (mrcine) koji moraju dobiti dobru porciju inace su gori od sijamaca (pojeli su i konce kojim sam vezao mahovinu, a stavljanje neke "malo bolje biljcice - meksih listova" u aq je nemoguca misija. Ludwigiu arcuatu sam sadio 15 puta a danas sesnasti put pliva po povrsini ono kaj je jos od nje ostalo. Hranim ih i sa spirulinom, samaram ih ali ne pomaze.

Od algi imam samo zelenu tockastu (zato su na mahovini

. )Dodajem easy carbo bez klasicnog co2. Rasvjeta 0.7W/l - 10 h,tjedno izmjena 30 % vode (sad imam vanjski filter pa bude rjedje). Gnojim sa mikro, no3, po4.
Sijamci mogu rjesavati posljedicu (crnu cupavu), ali ne uzrok koji moze biti: preslaba rasvjeta, higijena aq (kod obilnijeg hranjenja - cesca odnosno veca izmjena vode, usisavanje podloge...), premalo co2 (easy carbo), premala biljna masa, neadekvatan omjer mikro/no3/po4 itd, itd.
Praksa je pokazala da uz easy carbo (iliti Flourish excel) crna cupava nema sanse. Zasto? Biljkama dajemo dodatni organski ugljik (C cini 40-50% biljake), daje prednost "visem" bilju (a ne algama), ima algicidno djelovanje (pogotovo u overdozeu).
Sijamci + easy carbo + XY =
-crna cupava (u minusu). Zarazene liszove van, panjeve pod miniwash.