Citao sam da ljudi lijece kamen u manjim kontejnerima sa uključenim stream pumpama i skimmerom. U kracem roku rijesis se smeca, a sto moze prezivjeti, to prezivi.
Ja sam tak nekaj radio, samo ne u zasebnom tanku, vec u 200 l aq, sto i nije pametno jer moras cesto usisavati, na kraju ti je voda puna nitrata, moras je mijenjati, a zamjena nije bas for free. Trebalo mi je je oko 4 tjedna da kamen prestane ispustati vece kolicine smeca, dok je nitrita nestalo nakon oko 5 tjedana. Ono prvo je puno bolje, ali tko ima extra skimmer za tak nekaj.
Opcija B jedina ima smisla, jedino bas da imas viska opreme, pa da si slozis jedno malo live rock kontejner-lječilište.
Znam da nisam bas od pomoci, ali po meni steta ubiti kamen, pa opet ozivljavati. Ja sam tak prokuhao fiji kamenje koje je kupljeno suho, tak da je vec bilo poprilicno mrtvo, pa nije bilo neke vece stete, ali taj je kamen sad u aq i ne sumnjam da se do sada nije naselilo bakterijama, ali brate, izgleda kao bezivotna mjeseceva povrsina prema jadranskom kojeg imam u aq. Na povrsini samo alge, i to od nedavno.
Jos samo nesto.
Taj kamen koji ce ti ribar izvaditi trebas malo pregledati i uzeti si samo koraljni. Imas dosta postova o tome koji kamen, valja li jadranski i sl. Taj kamen ti je cjevasti (cijevi promjera oko 5mm) sastavljen od puno cjevcica, tj. tvorevina jadr. koralja. Ono tesko kemenje i nije neki prekoristan dodatak u aq. Nemres fulat koraljni jer navodno samo jedan jadr. koralj tvori kamen koji onda izgleda ovak nekak:

Pa ak mozes izaberi si nesto sto lici na ove!
poz