Kolovoz 15, 2025, 01:34:41 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zlatna leži  (Posjeta: 8446 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ribač

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
zlatna leži
« Odgovori #25 u: Ožujak 01, 2008, 12:11:00 poslijepodne »
I ja se nadam da hoće. Možda je sirotica doživjela stres još prije ( pri transportu u dućan), pa se nije mogla oporaviti.

Offline zebra

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: zlatna leži
« Odgovori #26 u: Lipanj 15, 2008, 21:00:48 poslijepodne »
Moze li se znati sta je sada sa drugim ribama iz tog akvarija .????
Ja imam slican problem u jednom akvariju sa karasima. Jedna riba spusti se na dno zivi par dana i ugine . Za par dana druga za njom itd.Akvarij je 65 litara i cikliran je.Istu vrstu ribe imamo i u drugom akvariju i nikad problema.Pred 2 mj uginule su mi sve 4 ribice u zarazenom akvariju.
Moram napomenuti da sam isprobao sve da ih spasim od slanih kupki,ljek od tetre sirokog spektra za zlatne hladnovodne ribice.Cak sam ih vadio u karantenu i probavao i sa ljekovima za tropske.
Ribe na sebi nisu imale apsolutno nikakve simptome kao ni ova tvoja.Al ipak su otisle. :'(

Kad su sve uginule a da nisam pronasao ljek,odlucio sam ispraznit i kompletno dezinficirat akvarij i svu opremu i pokusati ponovo.Akvarij sam opet zaciklirao 3tjedna,I ubacio u njega 4 zdrava karasa iz drugog akvarija .Sve je bilo ok 2 tj a sad se prica ponavlja 2 su mi vec uginule na identican nacin.
Mjenjam svaka 2 tj 30 posto vode ,a kad se pojavi simptom i vise. Voda je odstajala po par dana prije izmjene i dodan je Biotopol
Tako da stvarno vise neznam u cemu je problem,ribe su mi od sogorice .Pa mi je zato jos vise zao.Imam dosta iskustva u toplovodnoj akvaristici ,al ove hladnovodne su me vec izludile ,ocajni smo jer nikako im pomoci.
Bilo koji savjet je dobrodosao.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #27 u: Lipanj 15, 2008, 21:21:52 poslijepodne »
teško je bilo što reći ovako iz opisa...naime, slike jako puno govore...
bojim se da je problem u broju riba u akvariju - za 65 l je 4 zlatne definitivno previše, pogotovo ako nije stabilan...
naše je iskustvo da zlatnima treba voda zreliti najmanje mjesec dana, dapače, tek su se smirile nakon 3 mjeseca (tada je očito postala kompletna ravnoteža u vodi koja njima treba) i tek smo tada počeli imati mira s bolestima i nezgodama.... Očito su one osjetljivije na promjene, ne znam pravo....no, kad budemo slagali novi veliki akvarij za naše, nemam ih namjeru seliti prije 3 mjeseca sazrijevanja vode, a kanim koristiti i vodu iz njihovih akvarija...
a ovo što se tebi dešava mi sve "smrdi" upravo na tu nezrelost vode i ribica u prilagodbi....
mislim da je potrebno naglasiti i to da ribicama postepeno miješaš vodu novu sa starom, da se lakše prilagode na novo stanje (zato i postoje karantene za zdrave ribe, uostalom,taj postupak sigurno znaš)...
i, liječenje tetrinim goldmedom nije liječenje....on je odličan za preventivno održavanje stanja u akvariju, ali nije lijek (barem po našem iskustvu)...i, kad već liječiš lijekom širokog spektra, onda svakako moraš dodavati vitamine
da imam i pitanje - imaju li dobro prozračivanje vode? mislim tu na pumpicu, jer njima definitivno, pogotovo ako je malo premali akvarij,nije dovoljno mreškanje koje daje filter....

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Lipanj 15, 2008, 21:41:23 poslijepodne »
Da bi se stvorio cikliranjem kritičan broj bakterija koje bi uspijele razgraditi štetne tvari koje ribe proizvode potrebno je najmanje 4-6 tjedana.

Čak i nakon što prođe ovo vrijeme i ubace se ribice zna se dogoditi da razina štetnih tvari naglo skoči i vrati cikliranje na početak.

Zato je preporučljivo ribe stavljati u akvarij malo pomalo kako ta razina ne bi iznenada porasla.

Znači četiri zlatne odjednom bile su previše ( jer je to ionako premali akvarij za četiri)razina amonijaka i štetnih tvari je naglo skočila, bakterija nije bilo dovoljno da ih razgrade i ribe su ugibale jedna po jedna jer je uvijek smrt jedne ostavila malo više prtostora dok kritična razina opet ne bi bila prijeđena.

Mislim da se dogodio čisti tzv. sindrom novog akvarija

Baš mi je žao. :'(

Offline darko098

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Lipanj 15, 2008, 22:14:50 poslijepodne »
znači da krenem ispočetka
ribice su bile u akvariju i voda je bila zaciklirana i sve je bilo u redu kupio sam 2 zlatne i odmah u početku su se počele čudno ponašati prvo je jedna pa druga odmah za njom prva mi je uginula kako je bilo pisano ovdje vadio sam ju u karantenu i probo ju sa blue od dajane i soli ali nije baš pomoglo dok kad je druga bila ostavio sam ju u akvariju sa ostalima i stavio green od dajane i ona je par dana bila tako na dnu i nakon toga malo po malo počela sve više plivati i evo je sretno pliva dalje po veselom akvariju.
nakon svega toga sam ubacio aktivni ugljen da izvuče sve van na jedno tjedan dana i od tada mi se više nikad nije ništa pojavljivalo mislim da je to od stresa ne mogu sa sigurnošću reći niti da je onaj green pomogo ali evo od onda to više nemam to jedino znam.
to se sve dogodilo u roku 2 tjedna od kupnje ribica...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #30 u: Lipanj 16, 2008, 10:12:43 prijepodne »
ha - čuj - onda probaj ponovno tako, pa možda bude sreće ko s ovom ribicom, kako veliš.... -?

Offline darko098

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Lipanj 16, 2008, 10:47:23 prijepodne »
ne znam od čega se tako ponašala ali bilo joj je bolje držim palčeve  :klap: :klap: :klap:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #32 u: Lipanj 16, 2008, 10:52:17 prijepodne »
 :up: :up: :up:

Offline zebra

• Novi član
  • *
« Odgovori #33 u: Lipanj 17, 2008, 21:36:33 poslijepodne »
teško je bilo što reći ovako iz opisa...naime, slike jako puno govore...
bojim se da je problem u broju riba u akvariju - za 65 l je 4 zlatne definitivno previše, pogotovo ako nije stabilan...
naše je iskustvo da zlatnima treba voda zreliti najmanje mjesec dana, dapače, tek su se smirile nakon 3 mjeseca (tada je očito postala kompletna ravnoteža u vodi koja njima treba) i tek smo tada počeli imati mira s bolestima i nezgodama.... Očito su one osjetljivije na promjene, ne znam pravo....no, kad budemo slagali novi veliki akvarij za naše, nemam ih namjeru seliti prije 3 mjeseca sazrijevanja vode, a kanim koristiti i vodu iz njihovih akvarija...
a ovo što se tebi dešava mi sve "smrdi" upravo na tu nezrelost vode i ribica u prilagodbi....
mislim da je potrebno naglasiti i to da ribicama postepeno miješaš vodu novu sa starom, da se lakše prilagode na novo stanje (zato i postoje karantene za zdrave ribe, uostalom,taj postupak sigurno znaš)...
i, liječenje tetrinim goldmedom nije liječenje....on je odličan za preventivno održavanje stanja u akvariju, ali nije lijek (barem po našem iskustvu)...i, kad već liječiš lijekom širokog spektra, onda svakako moraš dodavati vitamine
da imam i pitanje - imaju li dobro prozračivanje vode? mislim tu na pumpicu, jer njima definitivno, pogotovo ako je malo premali akvarij,nije dovoljno mreškanje koje daje filter....

Ok slazem se sa tobom da 65L nisu idealni uvjeti.Ali ipak ne vjerujem da je to uzrok uginuca.Ribice su velicine oko 5 cm pa mislim da to ipak nije prenatrpano.
Ja vjerujem da je po srjedi nekakova bolestina.
Jer ako nesto i nije u redu sa vodom (amonijak ,nitrati ,nitriti) nakon djelomicne izmjene vode ribe odmah zivnu.Provjereno na mom 20l di je bilo 30tak gupija i svertova.(to je bilo pred 20 g dok sam jos bio djete a info.sam dobivo iskljucivo kod prodavaca u zoo shopu)
Napravio sam i nekoliko puta analizu vode i sve je bilo ok.
Zasada je u akvariju posljednja prezivjela i ponasa se normalno.Prezivi li jos tj dada dodat cu joj jos jednu i pomolit se da ovaj put prezive.

Offline darko098

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Lipanj 17, 2008, 21:51:06 poslijepodne »
držimo palčeve  :klap:
javljaj kako je

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #35 u: Lipanj 18, 2008, 21:35:46 poslijepodne »
"Ok slazem se sa tobom da 65L nisu idealni uvjeti.Ali ipak ne vjerujem da je to uzrok uginuca.Ribice su velicine oko 5 cm pa mislim da to ipak nije prenatrpano.
Ja vjerujem da je po srjedi nekakova bolestina.
Jer ako nesto i nije u redu sa vodom (amonijak ,nitrati ,nitriti) nakon djelomicne izmjene vode ribe odmah zivnu.Provjereno na mom 20l di je bilo 30tak gupija i svertova.(to je bilo pred 20 g dok sam jos bio djete a info.sam dobivo iskljucivo kod prodavaca u zoo shopu)
Napravio sam i nekoliko puta analizu vode i sve je bilo ok.
Zasada je u akvariju posljednja prezivjela i ponasa se normalno.Prezivi li jos tj dada dodat cu joj jos jednu i pomolit se da ovaj put prezive. "

e, vidiš i sam veliš da ribice živnu kad promijeniš dio vode....logično, je dodaješ vodu u kojoj još nema razvijenih negativnih sastojaka poput dušičnih spojeva koji su 99% uzroka pojave bolesti, pogotovo kod zlatnih ribica...naime, oni smanjuju njihovi imunitet i onda podivljaju bakterije i virusi i ostala ekipa koja inače normalno živi s ribicama, ali su one zdrave i mogu se "boriti" s njima...
no, vidim da znaš kako ćeš, pa jedino da držim palce da malena preživi....

Offline zebra

• Novi član
  • *
« Odgovori #36 u: Lipanj 19, 2008, 16:36:21 poslijepodne »
Nisi me shvatio .Napisao sam ako nesto nije uredu s vodom ,nakon djelimicne izmjene vode ribe bi trebale zivnut.Tako je bio slucaj sa mojim tropskim ribama.
Al u ovom slucaju djelomicne izmjene vode nisu donjele nikakovo poboljsanje.
Isto tako poznajem ljude koji drze zlatne u kugli od 3litre,i to dva komada a one su zive vec 2g.
Naravno da je to nehumano,al je i dokaz da ih nije ubila litraza.
Dobra vjest je da se ova posljednja ribica super drzi i da veselo pliva.Nadam se da ce tako i ostati pa da joj uskoro mozemo pridruziti bar jos dve frendice.

Offline darko098

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Lipanj 19, 2008, 17:16:27 poslijepodne »
glavno da ide na bolje  :klap:
šta si na kraju radio s akvarijem?
samo ga očistio ili?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #38 u: Lipanj 19, 2008, 19:53:30 poslijepodne »
ok, zebra....ti znaš kako ćeš dalje....ali, daj barem te nove ribice drži u karanteni par dana i postepeno prilagođavaj na vodu iz akvarija.... :nerd:
a priču o zlatnima u kugli, oprosti, neću više komentirati... :-X

Offline darko098

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Lipanj 19, 2008, 20:24:21 poslijepodne »
to je i to 2 zlatne u 3 litre bolje neka da meni pa neka zaplivaju   :D

Offline zebra

• Novi član
  • *
« Odgovori #40 u: Lipanj 19, 2008, 23:19:07 poslijepodne »
to je i to 2 zlatne u 3 litre bolje neka da meni pa neka zaplivaju   :D

Nece ti dat,jer ni mene nisu htjeli poslusat.

Ma nisam napravio nista posebno osim sta sam dodao taj tetrin ljek kad je prva uginula ,za njom su uskoro partile i ostale 2.A ova posljednja ne pokazuje nikakove znakove bolesti tako da se je nadam se izvukla.
Ribe koje budem dodao nece biti iz trgovine nego iz jednog nesto veceg akvarija od sogorice .
A u tom akvariju se vise ni ne sjecamo da je neka riba uginula.