Kolovoz 15, 2025, 21:18:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoć prije početka akvarija...  (Posjeta: 1527 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline te_ka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
pomoć prije početka akvarija...
« u: Veljača 19, 2008, 11:50:00 prijepodne »
Nisam htio samo tako otvoriti novu temu pogotovo stoga što vjerujem da je o Multispinozi bilo dosta govora, ali sate sam proveo kopajući po forumu, no nije mi to riješilo dvojbe. Pa idem iz početka. Ako u nečem griješim očekujem da me ispravite.

Nakon živorotki s dosta bilja u 50 litara čini se da dolazi vrijeme za ciklide.

U planu je Rekord 120.
Par Herotilapia mustispinosa (ali ne par kao dva komada ili nekoliko, nego par kao mužjak i ženka, naravno, ako sve bude po planu). Jedan tata švert i harem ženki (3-5).
Jednog dana ako se odlučim ubaciti par sajica, hoće li biti problema ? Čitao sam da ni multispinosa ni sajica nisu baš nabrijani ciklidi, a i akvarij ima veliku površinu dna pa se nadam da bu sve OK (?).
Koja bi druga ribica (umjesto sajice) mogla upasti u takav akvarij ?

Najviše me muči uređenje akvarija.
Budući da je rekord plitak (31 cm bruto) ne bih se patio s umjetnom stijenom. Mislim da bi mi dosta oduzela. Znači, kamenje, korijen, kokosov orah, to je sve OK ?
Čitao sam na više mjesta da se preporuča za multispinose zasađen akvarij. A i švert voli šumu biljaka. E sad, osim anubiasa, koja bi biljka tu išla ? A da bi mogla poživjeti.

Koji pijesak, koja granulacija ? Debljina podloge ?
Kakvo kamenje ( i gdje „raste“ ) ?
Kako uopće stoji stvar s multispinosama, jel ih ima po pet shopovima ? U Viliju nisam vidio.

Filter koji dođe s rekordom, pretpostavljam da će biti dovoljan (?). Jel taj filter možda nezgodan za čišćenje ?
Hm, ne znam jel to pohvalno, ali ovaj akvarij od 50 l skoro i ne održavam. 15 litara vode mijenajm svakih 2-3 tjedna, a u
ZG, Prečko

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2008, 14:58:00 poslijepodne »
Puno pitanja pa cu ti ja odgovorit samo na par. Multispinose ti drzi gazda od Zoo Repica u Buzinu. Na tu dimenziju akvarija maksimalno 1 par sajica i 1 par multispinosa, Uz anubiase moze i valisneria. Ja stijenu ne bi stavljao.
Pijesak mozes rijecni i kvarcni 1mm. Nisam ti bas siguran za kozice.

Offline te_ka

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2008, 15:27:00 poslijepodne »

Citat: Karlo
Na tu dimenziju akvarija maksimalno 1 par sajica i 1 par multispinosa,

znači, švertovi su višak ? oni bi popunili gornji sloj vode...
ZG, Prečko

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2008, 16:40:00 poslijepodne »
Meni su i multispinose bile dosta oko povrsine. Ne znam kako ce ti se ta kombinacija slagat jel nisam nikad sa ciklidima stavljao druge ribe. Vjerovatno bi moglo funkcionirat dok ne dodju sajice.

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2008, 21:17:00 poslijepodne »

Multispinoze i biljke nece ici zajedno. Znam iz iskustva. Progrizle su sve sto je zeleno a stane im u usta. Anubias moze prezivjeti, a sve ostalo su grizli i lijepo se biljem doharnjivali. Prvo ce otici mekane cabombe i kuge, zatim rogolist a onda sve po spisku.

Inace su multici jako zanimljivi i djeluju kao pravi ljubimci. Podmlatka ce biti bez problema i redovito svaki mjesec ili cak i cesce ako budes odvajao mlade.

Sajice su ista stvar samo u drugom pakungu.

Uz njih bi pasali i meekiji, (Thorichthys Meeki). Nisu agresivni, a crvene se pa su prikladniji od svertova, ako hoceszive boje u akvariju.

Mozda bi mogao i kojeg geophagusa staviti poput Satanoperca Jurupari. Jako neobican i lijep ciklid vrlo mirne naravi.

Sverti im nece smetati, ali sam ces kasnije zakljuciti da ti ne pasu uz ovakve ciklide. Svakako uzmi kojeg soma za ciscenje dna. Puzevi ce odmah ostati bez ticala pas njima nine moras pokusavati.

Sretno!
Zagreb

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2008, 21:34:00 poslijepodne »
Samo bih dodao da su kod mene multispinoze i anubiase tamanili, staro lisce nisu dirali, ali koji god novi list bi izasao, odmah bi ga pojele.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2008, 21:52:00 poslijepodne »

Evo vidis ni anubiasi nisu sigurni, multici su pravi unistavaci bilja.

Inace ova teorija o gornjim i srednjim slojevima akvarija kod ciklida ne igra neku ulogu. Ciklidi su zivahne ribe koje nastanjuju cijeli akvarij i gurnu nos u svaki kutak.

Sigurno se ne drze jednog mjesta, osim kad se pare, a onda su izrazito teritorijalni i ratobornisve dok ne uklonis mlade iz akvarija,tek tadase primire. Upravo ta aktivna narav je ono sto ciklide izdvaja od ostalih riba pa im je to zapravo vise pozitivna osobina nego mana.
Zagreb

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2008, 22:02:00 poslijepodne »
Meni recimo nisu dirali ni anubiase ni valisneriu, al sam ih hranio pripremljenom zamrznutom hranom od rakova i graska.
Satanoperca je predivna riba ali naraste prevelika za taj akvarij i trazi meku i kiselu vodu i nije iz tog podneblja CA nego JA.

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2008, 22:18:00 poslijepodne »

To je istina za vodu kod Satonoperce, ali nije to tako osjetljiva ribica. Kod mene vrlo sporo raste i ovim tempom trebati ce joj desetljeca da preraste bilo sto. Vec pola godine se nije pomakla s deset cm. Posve je neobicna po svemu, od izgleda do ponasanja. Nikoga ne dira, ruje i kopa po dnu, guta mjehurice zraka i zivi svoj zivot. Cudna i stosna riba. Ime joj uopce ne odgovara. Prava je dobrica.
Zagreb

Offline te_ka

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 21, 2008, 09:18:00 prijepodne »

Bio u Buzinu... Koja je to štala ! Jadne ribice. Nema multispinsa, a i da ima, sumnjam da bi tamo kupio.

No dobro, još sam daleko od kupovanja ribica. Na kraju, misli da će biti samo multispinose.Ipak će to biti pravi ciklidni akvarij, bez švertova.
Meeki je (koliko sam pročitao) takav kopač da mi se s njim ne da boriti. Ili sasvim drugačiji pristup - predam borbu i njemu prepustim uređenje akvarija ?

ZG, Prečko

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 23, 2008, 15:52:00 poslijepodne »

Moji meekiji ne kopaju nista. Imam krupniju granulaciju kamencica mijesanu sa lavalitom i mozda im to ne pase, ali drugi kopaci svejedno kopaju. Uostalom nema nista lose u kopacima. Svakako su zanimljiviji nego pasivnjaci koji plutaju na sredini akvarija. Uz to meeki je vizualno daleko atraktivnija riba od multica.

Moram priznati moje je iskustvo pokazalo da mnoge ribe ne odgovarajuopisima premanekim referencama. Cesto puta pise kako je neka riba agresivna ili unistavac, a kod mene mir i dobro. Za africke ciklide se pise kao da su u najmanju ruku smrtonosno oruzje u akvariju, a kod mene -pravi mezimci.Ti si cuo da su multispinoze pogodne za biljni, a ja znam da sam s njima u roku dva dana ostao bez bilja u akvariju, a slijedeca dva dana su potrazili nove vlasnike.

Misljenja sam da treba isprobati pa sam prosuditi.
Zagreb

Offline te_ka

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 24, 2008, 07:22:00 prijepodne »

Hm, mali ispravak.
Ja sam čitao da se za multispinose preporuča zasađen akvarij, a ne da su one dobre za takav akvarij. Ogromna je to razlika.

A tvoji meekiji, jesu li imali potomstvo ? Ni onda nisu kopali ?
O njima sam čitao da su plašljivi i da se vole skrivati. Multispinosa sasvim suprotno. Zato mi meeki nije visoko na listi. Ne želim ribu koju neću vidjeti. Niti bih uredio akvarij tako da se nema gdje sakriti pa da je pod stresom.

ZG, Prečko

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2008, 13:09:00 poslijepodne »

Istina da se meekiji skrivaju, ali ne tako kako zacijelo mislis. Nisu poput somova uvijek skriveni. Radi se o teritorijalnom nagonu. Borave na jednom mjestu, ali pocesto izlaze van.Kad izadju zasjene sve ostale ribe svojim crvenim podbratkom i razmetnim napuhivanjem.

A postoji i nepisano pravilo da su najskrivenije ribe obicno i najljepse. Kako u moru tako i u akvariju.

Multispinoze su vrlo aktivne i nemaju obicaj skrivanja i mrijestovi su cesti, ali nije mrijest sve sto covjekaveseli kodriba.

Ti svakako postupi prema svom osjecaju.Novu ribu uvijek mozes naknadno nadodati. Poz.
Zagreb