Srpanj 29, 2025, 21:26:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Križanje riba!?  (Posjeta: 3874 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline guppy world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Križanje riba!?
« u: Veljača 06, 2008, 20:21:00 poslijepodne »
Čitam zadnjih mjeseci po forumima različite stavove-
kad su Gupyi u pitanju, svi bi ih međusobno križali da dobiju nove oblike i boje tih riba, također se i dosta riba desetlječima sasvim normalno prodaje, iako su umjetno križanjem uzgojeni oblici (npr. barbus schuberti, ako sam dobro čitao!)
E sad... stav ciklidaša koji sam uočio - da je apsolutno neprihvatljivo križati ciklide?!
Da li je to radi njihove ratobornosti ili su neki drugi razlozi?

Jer ako se dozvoljava i potiće međusoban mrijest gupya, zbog čega je neprihvatljivo to raditi i sa ciklidima!
I da napomenem - ne mislim pod križanjem mrijest američkih i recimo tanganyka... več moje pitanje dotiće isto porijeklo... recimo mrijestiti dva tanganyka ciklida; ili dva Malawi... čak ne u stilu mbuna sa neMbuna... već isključivo Mbuna- Mbuna....

da li ste razumjeli moje dvojumljenje... ako su iz istog podrućja i roda(vrste), zašto ih se ne bi križalo?!
Ili je draž ciklidaštva, imati original ribe u što uspijelijem biotopu, za razliku od Gupydarija gdje se raznolikost cijeni?!

Naime... gdje god piše o ciklidima, navodi se da se stalno otkrivaju nove vrste i podvrste na pojedinim područjima...
dakle sam mišljenja da ono što bi recimo mi danas mrijestom križali... može se u originalnom okružju otkriti kao več postojeće... ali tek za par godina...

Da li se sa kojom ribom možda takvo što desilo?
da je križanjem umjetno dobivena, a da se koju godinu kasnije otkrilo da je ustvari ima i u prirodi, samo je nisu na vrijeme "otkrili"???

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Križanje riba!?
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2008, 20:34:00 poslijepodne »
Na sva tvoja pitanja je u tim postovima dat odgovor u ne znam koliko varijanti pa mislim da i nisi bas detaljno citao

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Križanje riba!?
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2008, 15:38:00 poslijepodne »
OK, čitam sve iz početka!!!!!!

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Križanje riba!?
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2008, 17:38:00 poslijepodne »

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2008, 10:07:00 prijepodne »

Koliko ja znam takve stvari se ne događaju.

Razlika je u tome što kada čovjek nešto križa onda on unaprijed izabire željene osobine i fenotipske karakteristike, a evolucija to radi drugačije ( samo najjači).

Nije loše križanje između iste vrste kao što je riječ o gupijima, jer oni su samo varijateti, znači da imaju istu genetsku strukturu ( ne kažem da ni tu nije bilo molekularnih biologa koji su stvari radili detaljnije).

U teoriji dvije različite vrste se više nemogu pariti, nekad zbog fenotipskih razlika, a nekad zbog genotipskih, tj. kada gledamo genotipske i ako čak može doći do parenja, mlađ umire ili je običnosterilna (govorim o neprofesionalnim križanjima).

Molekularni biolozi su u stanju napraviti takva čudovišta, samo i bolje je da ostatak svijeta za to nezna. Sve zebrice koje su ofarbane imaju još jedan dodatni gen koji inače potječe iz moruzgve tropskih mora. A najnovija kombinacija što se trenutno proučava je to da setaj pigment ispoljava pri zagađenosti, što znači ako riba ima zelenu, crvenu i žutu boju, moći će detektirati tri nivoa zagaženja. Eto malo zanimljivosti koje nisu baš toliko vezane za temu, mislim ima toga još, koliko oćeš.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Križanje riba!?
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2008, 22:49:00 poslijepodne »
Opla!
Sasvim sam zadovoljan odgovorom koji je kratak i meni razumljiv! Žao mi je riba koje navodiš.
A kad smo načeli teme... što stavljaju u hranu koja "potiće intenzivnije i ljepše boje" na ribama? Da li i tu rabe umjetnu kemiju?
Nije li i to onda kriv pristup akvaristici?
...malo kemije za vodu, malo za riblju boju, malo za ovo ono...
Pišem jer sam i sam povukao kemiju. Bilje je ljepše, a i ribe... no pitam se koliko to ima smisla?

Umjesto da se trudim uraditi savršen biotopni, dođe mi da kupim gdje kakvu staru vodenicu koja ima stalan a polagan protok potoka i preuredim malo zidove u staklene stijene... i dođem svaki vikend kad se zaželim malo biotopa ...a sam od sebe se održava!

Karlo, žao mi je što nečeš doživjeti da čitam sve postove ispočetka... , Tiger je spasio stvar!

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2008, 23:34:00 poslijepodne »

Gle, danas je u akvaristici jako bitan razvoj kemije. Kemija nije uvijek nužno loša. Pa koliko nas uzimamo C vitamin u šumećim tabletama? Svi kad tad. Taj C vitamin je čista kemija, to je askorbinska kiselina sintetizirana na umjetan način. Pa recimo onaj RoDi uređaj, isto kemija, dolazi do deionizacije u ćelijama.

Pa i u hrani ima kemije koliko hoćeš, zato je po meni bitno da se kupuje što bolja i kvalitetnija hrana. Jer ovo zagovaranje prave prirodnosti u mnogim slučajevima nije moguća. Recimo mnoge ribe su carnivori pa im mi rijetko kada na jelovnik stavljamo ŽIVU hranu ili neke male ribice. ZNAM DA SE MNOGI ČLANOVI FORUMA S TIM UOPĆE NE BI SLOŽILI DA RIBE HRANIMO NEKIM DRUGIM LAKO RAZMNOŽIVIM RIBAMA.

Tako da je teško imati baš sve lance.

Kada rade hranu onda ti otprilike računaju kolike su potrebe određenih tvari za pojedine ribe, znači točnu iskoristivost i ostalo ti nabacaju unutra neke druge tvari itd. Uglavnom sve je to točno proračunato i naravno stavljaju se tvari koje potiču pirmentaciju kod riba.

Bez kemije nema ničega
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Križanje riba!?
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2008, 09:18:00 prijepodne »

Samo mala digresija na Barbusa schubertia. Ova vrsta potjeće iz Kine uključujući Hainan, Vietnama, a umjetno je rasprostranjena na Hawaima i Singapuru kako se može pročitati.

Žuta varijanta je uzgojena umjetno i nema je u prirodi (osim možda na Hawaima i Singapuru).

Obično vlada mišljenje da je vrsta nastala u labaratoriju, no to nije istina, vrsta postoji i u prirodi ali je u akvaristici puno rasprostranjenija {žuta}, umjetno uzgojena varijanta (kao i kod velikog broja drugih akvarijskih ribica).

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Križanje riba!?
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2008, 09:42:00 prijepodne »
Speed, isprika na mom nejasnom navodu s početka, kad sam naveo schubertije, i sam sam mislio na žutu varijantu!

...joj meni... što više saznajem (i spoznajem), akvaristika je kompliciranija!  

Doduše, u tome je draž...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2008, 22:04:00 poslijepodne »

Evo ovako:

Ako ta žuta varijanta postoji i u prirodi, a u akvaristici je češća.

Pitanje je sigurno zašto?

To vam je ta umjetna selekcija, kada čovijek odabire jedinke koje će se pariti, ti geni koji nose alele za žutu boju prisutni su i kod riba koje žive u prirodi ali to su rijeđi ili recesivni aleli i te ribe kada se dogode u prirodi drukčije su od onih dominantnih pa su puno uočljivije predatorima pa ih zato tamo nema, a na onim mjestima na kojima nisu autohtone nego alohtone očito imaju dobre uvjete i nemaju puno predatora koji bi se njima hranili.

Znači prirodni su i jedni i drugi samo čovijek održava jednu populaciju gena koja je njemu zanimljiva u ovom slučaju žuti. To vam je isto sa albino jedinkama, bijelih ancistrusa ima za kupit bez obzira na to što su u prirodi rijetki.

Ljudi moji genetika je jako široka i dosta zabavna, ali i OPASNA.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Križanje riba!?
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2008, 00:16:00 prijepodne »
Hmm, nadovezat cu se na ovo sa svog stajalista, sa stajalista nekoga tko uzgaja ribe uprave selektivnim uzgojem na nacin da se dobije neka boja ili oblik peraja.

Al mislim da je usporedba uzgoja gupija (ili u mom slucaju betta) sa ciklidima ili ostalim ribama nije na mjestu. Tj. mislim na mixanje razlicitih vrsta ciklida itd. Sigurna sam da ce priroda sama nesto vec izmiksati. Mozda one dvije vrste koje su genetski slicnije ili mozda skoro pa iste... Al ljudi kada to rade sami nekako... nije u redu. Jer covjek nemoze predvidjeti sve sto se moze desiti, i sto sve moze stvoriti.

Uzgoj gupija ili betta se temelji na zeljenim bojama ili oblicima, a to odredjuju neki geni (ili aleli kako kaze kolega), no time ne mjenjamo genetsku strukturu ribe. To se zove selektivni uzgoj a ne krizanje.

Opet, kada bi tako selektivno uzgojena jedinka zavrsila u prirodi, vjerojatno bi imala malo sanse prezivjeti...

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2008, 00:16:00 prijepodne »

Točno slažem se s tobom, mi ne mijenjamo genetsku strukturu, nego samo dajemo šansu nekim genima koji su nama zanimljivi da prevladaju, a oni recimo mogu biti recesivni pa u prirodi baš i ne dolaze tako do izražaja, ustvari da se bolje izrazim nemaju velike šanse u postojećim uvjetima, ali pri promjeni nekih uvjeta modu steći dominaciju.

Slična stvar: Postoji jedna vrsta noćnog leptira u Engleskoj koja inače ima pepeljasti sivu boju sa nekakvim crtama tako da što bolje oponaša boju kore određenog drveća i to je dominamtna boja, ali postoji i crna boja koja je recesivna. E sad što se dogodilo? Crni leptiri su uočljiviji pricama pa imaju manje šanse u skrivanju i automatski je njihova populacija manja. Ali nakon industrijske revolucije izgaranjem svega i svačega ćađa se taložila na sve objekte i crni leptiri su u tom periodu počeli nadmašivati ove šarene.

Hoću reći: Priroda uvijek ima više mogućnosti tako da uvijek može doći do kompenzacije.

Ja isto držim da takvi primjerci ako bi bili pušteni u prirodu i nebi mogli izazvati veliku štetu, mislim nikada ne možemo garantirati, ali doista su im male šanse.

Problem je GMO. Ja znam da su rađeni pokusi na lososima, gdje su im usađeni još dodatni geni za rast. Takve jedinke su puno kompetetivnije od originala, prije dožive spolnu zrelost, veće su i automatski takva vrsta ako bi bila puštena automattski iz ravnoteže izbacuje originalnu vrstu i dolazi na njeno mijesto. To je problem. Jer kada bi te životinje bile uzgajane čisto gospodarski u bazenima, uvijek se nađe neki veliki prijatelj životinja pa prebaci ribu poskrivečki u prirodu misleći da je napravio uslugu prirodi što je spasio jedinku, a neznajući da je uništio vrstu.

Zato takve ribe nikada nisu ni izašle iz laboratorija u uzgajališta.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Križanje riba!?
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2008, 00:38:00 prijepodne »
Hvala bogu da nisu. No uvijek postoji mogucnost. U ostalom, tako pocinju svi filmovi katastrofe.... "izlilo se u potok i ribe su postale alieni...." ili nesto slicno

Taj GMO koliko nam pomaze (upitno) nam i odmaze (neupitno). Malo je potrebno za krivi korak i da sve ode u .... no, znate di.

Al dok se drzimo varijacija jedno te iste ribe i to ne utjece na prirodni poredak, nemam nista protiv

...Pula...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #13 u: Veljača 20, 2008, 10:08:00 prijepodne »

Upotpunosti se slažem s tobom.

Dok ne počne masovna proizvodnja kojekakvih čudovišta sve će biti uredu.

Pazi još ovu foru. Ugrađivali su u lososa gene od rajčice, da bi imao još crvenije meso pa da se bolje prodaje. Što reći nego luđaci.

Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Križanje riba!?
« Odgovori #14 u: Veljača 20, 2008, 16:33:00 poslijepodne »
Jao to s rajcicom je infromacija koju nisam tebala znati
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Križanje riba!?
« Odgovori #15 u: Veljača 20, 2008, 17:24:00 poslijepodne »

Citat: Black Tiger
Ugrađivali su u lososa gene od rajčice, da bi imao još crvenije meso pa da se bolje prodaje.
Citat: Gwyneeth
Jao to s rajcicom je infromacija koju nisam tebala znati
zasto na sve gledate tako negativno?
ja u tome vidim i nesto pozitvno. uz lososa necemo vise trebat narucivat paradajz salatu posto ce bit 2u1 (prilog ukljucen u cijenu)
Edited by: Mastino

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Križanje riba!?
« Odgovori #16 u: Veljača 20, 2008, 17:58:00 poslijepodne »
Ma to me najvise i muci, moj gastritis reagira na rajcicu

Mislim da smo malo off...

...Pula...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #17 u: Veljača 20, 2008, 18:02:00 poslijepodne »

Još malo pa ćemo imati ribu s okusom bilo čega, ono po želji.

Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Križanje riba!?
« Odgovori #18 u: Veljača 20, 2008, 18:09:00 poslijepodne »
Hmm, pa onda jos malo nam nece ni trebati riba jer ce i rajcica moc imati okus po ribi
...Pula...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
Križanje riba!?
« Odgovori #19 u: Veljača 23, 2008, 20:46:00 poslijepodne »

sviđa mi se što je otišlo off... zabavno je!
Trebali bi križati Oskare sa japanskim kockastim rajčicama, radi lakšeg transporta!
I sviđa mi se podatak o genima koji mjenjaju boju ribi ovisno o zagađenosti!
Barem ne bismo morali više kupovati razne testere vode!
A i mogli bismo tu i tamo jednostavno promjeniti set up u akvariju - zagadimo vodu i dobijemo drugu boju ribe!

Edited by: Dominik

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Križanje riba!?
« Odgovori #20 u: Veljača 24, 2008, 13:57:00 poslijepodne »
A jesmo skrenuli s teme, ali diskusija je ipak zanimljiva.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope