Svibanj 13, 2025, 16:24:11 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: More 200 l - radovi  (Posjeta: 2801 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
More 200 l - radovi
« u: Veljača 01, 2008, 09:55:00 prijepodne »
Evo ljudi ja vec neko vrijeme pomalo radim na novom morskom.
Inace imam ciklide, pa rekoh ajmo polako i sa morem.

Dosta toga sam odlucio sam prckati i slagati, pa evo za pocetak sump!

Malo sam kopao po netu i odlucio se neku ideju i evo tu sam skicirao kak bi to trebalo izgledati!

Sump je nekih 70-80 l ne znam tocno dimenzije a glavni aq je 200 (za sada samo staklo), povrat 2200 l/h.

Evo i slike sumpa:

Molim iskusnije da daju kritiku ili odobre model sa slike!

Poklopac, overflow i slicne kemije mislim raditi sam!

Posaljem slike kako ce radovi napredovati!

Pozdrav!

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
More 200 l - radovi
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2008, 10:59:00 prijepodne »
Dobro si posložio stvari osim detalja ulaza vode iz OF-a. Bojim se da će ti detritus zadavati problem taloženjem ispod i u komadičima živog kamena. Kako si zamislio čišćenje tog dijela. Dobra je fora za punjenje refugiuma , ali bi možda bilo bolje da koristiš (na isti način) vodu iz OF-a, a povratnoj pumpi omogućiš puni kapacitet za povrat u akvarij.Edited by: Brada
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline zeljkoc

• Punopravni član
More 200 l - radovi
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2008, 11:39:00 prijepodne »

Iskreno receno ovo za puniti refugium i sve ostalo skinuto je s neta. Ja sam samo skupio tudje ideje i stavio na papir.

To kamenje eje kakti da pomogne u rjesavanju mjehurica kak bi pumpa od skimmera valjda mogla nesmetanor raditi. Tak sam ja skuzio. Neki stavljaju bioballs u tu komoru ili cak u bublle trap pregrade. Ciscenje mi nije palo napamet. Mozda da kamenje stavim u neku mrezicu pa ih sam kad treba dignem i ispod pocistim.
Da ih izbacim???

Da li bi u refugium bilo dobro malom pumpom pumpati vodu iz prve komore sumpa gdje je i skimmer (kojeg cu kupiti uskoro nikada s obzirom na iskesiranu lovu za pocetak). Je li dobro da ti organizmi u refugiumu dobiju vodu bogatiju necistocama ili iza skimmera sa malom pumpicom iz prostora gdje je povratna pumpa i cisca voda.

Da bolje je da povrat radi punim kapacitetom, iako ova prva varijanta ne bi stetno djelovala na pumpu, vec bi samo imala utjecaja na protok vode, a ja sam mislio pustiti nekih 200 l/h kroz refugium pa sam mislio da to nece imati prevelik utjecaj na pumpu od 2200 l/h , ali kad se uzme u obzir visina povrata mozda bi i moglo znacajno smanjiti protok kroz sump!

Znaci mala pumpica.

Kupio sam desetak kg koraljnog kamenja fiji, pa me zanima kak to pripremim za aq. Da li samo kuham, ili ga trebam i malo sa solnom isprati?

Mogu li za prvo vrijeme bez sumpa i skimmera nekih 10-20 dana voziti aq, ako u njega stavim 10 tak kg zivog kamenja i 10 tak kg koraljnog mrtvog?
Imao bih dvije marea pumpe 5000 l/h, filter eheim veliki za ugljnom i defosfatom - 1700 l/h (moze se smanjiti protok), grijac u lampe 100 W.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
More 200 l - radovi
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2008, 12:31:00 poslijepodne »

Ide to tebi. ja cu za pocetak imat ovak

a kad se skupi lova onda ovak nesto sam ja mislio, s tim da ce cijev manjeg

promjera ici od glavnog overflowa prema refugiumu da izbjegnem stavljanje jos

jedne dodatne pumpe od recimo 200l/h koja bi mogla iz sumpa pumpat u refugium

Edited by: Malky

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
More 200 l - radovi
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2008, 13:23:00 poslijepodne »
ova zadnja slika je sra..e skimer mora stajati u max 20cm vode da bi optimalno radio, nasao sam 5 grešaka ljudi malo bolje guglajte

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
More 200 l - radovi
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2008, 15:01:00 poslijepodne »
evo sad znamo nekaj vise, znaci 15cm vode optimalno, to se lako sredi. koje jos greske si nasel?

Offline zeljkoc

• Punopravni član
More 200 l - radovi
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2008, 15:19:00 poslijepodne »
Ovo kamenje u povratnoj komori moze ispustati razno smece, koje onda moze uci u pumpu i nesto unistiti!

Cini mi se da je preveliki protok vode iz prve komore gdje je skimmer, tak da buble trap nema funkciju koliko vidim, nego se voda preljeva preko najviše pregrade!

Iako jos nikada nisam vidjeo sump, cini mi se da to nesto ne stima!