Iskreno receno ovo za puniti refugium i sve ostalo skinuto je s neta. Ja sam samo skupio tudje ideje i stavio na papir.
To kamenje eje kakti da pomogne u rjesavanju mjehurica kak bi pumpa od skimmera valjda mogla nesmetanor raditi. Tak sam ja skuzio. Neki stavljaju bioballs u tu komoru ili cak u bublle trap pregrade. Ciscenje mi nije palo napamet. Mozda da kamenje stavim u neku mrezicu pa ih sam kad treba dignem i ispod pocistim.
Da ih izbacim???
Da li bi u refugium bilo dobro malom pumpom pumpati vodu iz prve komore sumpa gdje je i skimmer (kojeg cu kupiti uskoro nikada s obzirom na iskesiranu lovu za pocetak). Je li dobro da ti organizmi u refugiumu dobiju vodu bogatiju necistocama ili iza skimmera sa malom pumpicom iz prostora gdje je povratna pumpa i cisca voda.
Da bolje je da povrat radi punim kapacitetom, iako ova prva varijanta ne bi stetno djelovala na pumpu, vec bi samo imala utjecaja na protok vode, a ja sam mislio pustiti nekih 200 l/h kroz refugium pa sam mislio da to nece imati prevelik utjecaj na pumpu od 2200 l/h , ali kad se uzme u obzir visina povrata mozda bi i moglo znacajno smanjiti protok kroz sump!
Znaci mala pumpica.
Kupio sam desetak kg koraljnog kamenja fiji, pa me zanima kak to pripremim za aq. Da li samo kuham, ili ga trebam i malo sa solnom isprati?
Mogu li za prvo vrijeme bez sumpa i skimmera nekih 10-20 dana voziti aq, ako u njega stavim 10 tak kg zivog kamenja i 10 tak kg koraljnog mrtvog?
Imao bih dvije marea pumpe 5000 l/h, filter eheim veliki za ugljnom i defosfatom - 1700 l/h (moze se smanjiti protok), grijac u lampe 100 W.