Kako sam naslov teme kaže, napraviti æu malu kroniku mrijesta svojih ancistrusa. Planirao sam to veæ neko vrijeme, nikako zapoèeti sve do trenutka kada je žena kupila neke mini jogurte. I tako ja ispijajuæi jedan mini promatram mužjaka ancistrusa kojega sam dan prije ubacio u veæi akvarij i dođem do ideje. Pogledam u oblik boèice i rekoh savršena rupa za mrijest. Ženka je veæ starosjedioc, sad je dobila deèka, zašto ne probati. Naravno, u roku 5 minuta, boèica je temeljito isprana, dezinificirana i etiketa skinuta.

Potom sam je uglavio ispod jednog panja uz stražnje staklo i nakon 2-3 sata je došlo do natjerivanja novog zaljubljenog para. Kao veliki optimist èekao sam poprilièno vremena ne bi li ih uhvatio na djelu, no ništa. Mužjak je pola vremena provodio dotjerivajuæi brlog, pola jureæi za ženkom. Nakon nekog vremena sam odustao od èekanja, jer rekoh sebi, ništa od toga slijedeæih nekoliko dana. No, optimist se budi u noæi negdje oko 3 sata i opet èeka, i ovaj put s uspjehom. Nažalost nemam sofisticiranu opremu, no mislio sam možda moj Sony može opaliti neku solidnu noænu, rezultat možete predvidjeti

. Prilažem jedan pokušaj, no taman su bili završili radnju.

Sutradan kada sam došao s posla vidjeh ženku kako miruje cijelo vrijeme, a mužjak cijelo vrijeme sprema kuæu za ponadah se nove ukuæane. Poèeo sam ih malo intenzivnije hraniti, spirulina tabletice i grašak. Ženka je prihvaæala sve što sam ubacivao, te ostatak vremena i dalje mirovala na jednom panju.
Treæi dan evo mene opet s posla, prvo što radim (ženi ni bok!)

, sjedam pored akvarija i gledam da li se što dogodilo. Eto èuda, nešto se žuti na dnu boèice, a mužjak ekstatièan maše perajama ne bi li stvorio protok zraka. Naravno, u tom trenutku nakon što sam i ja postao ekstatièan pozdravljam ženu i pitam je gdje mi je spremila fotoaparat. Na to mi je odgovorila sa "dobar dan i tebi"

. Uslijedilo je ovo:

Kao što vidite iz priloženog ponosni otac se ne mièe ni trenutka od jajašaca. Ponašanje kojem sam primjetio je tipièno onome što sam èitao na raznima stranicama gdje se piše o mrijestu ancistrusa. Jedino što me iznenadilo je brzina procesa koji se odvijao kod mojih primjeraka. Svi govore o nekom razdoblju od 5-7 dana, a kod mene se odigralo u 3 dana.
Nastavak u slijedeæem broju
Edited by: Vorka