Srpanj 18, 2025, 23:57:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problematicni cistaci  (Posjeta: 4296 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bibi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Problematicni cistaci
« u: Siječanj 27, 2008, 21:45:00 poslijepodne »
Kao novi clan sve vas srdacno pozdravljam    

Nadam se da se o ovoj temi vec nije raspravljalo ( nis ju bar nasla) ali eto: moj problem nisu ribice nego kak sam rekla cistaci, naime u roku nekih 2 tjedna uginula su mi 2 cistaca. ne vjerujem da su bili bolesni jer nisu imali nikakve bjele tockice niti nesto slicno( nis nis primjetila), jednostavno bi se umirili pa ko raketa otisli po zraka na povrsinu pa se umirili... i za dan dva   . opcenito imam akvarij od 10 litara, 2 plasticne biljcice, ukrasni kamen, sljunak, 5 ribica, i jos dva cistaca, neman filter nit grijac. pomozite mi molim vas!!

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Problematicni cistaci
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2008, 21:58:00 poslijepodne »
Pozdrav Bibi i dobrodošla!!

Kao prvo i čistači su ribice
i treba ih hraniti. Čistači se zovu jer papaju hranu koja ostane iz
ostalih ribica, ali ako su ostale ribice proždrljive njima ništa ne
ostane.
Drugo, za čistače je normalno da se tako zalete prema površini po zrak, imaš Coryje ne?

Treće, akvarij ti ima 10 litara i unutra je 7 ribica!!! to je preeeeeeemalo za toliko ribica. Mnogi će reći da to i nije akvarij. Moja karantena ima 40 litara.

Nisi navela koje ribice imaš ali pretpostaviti ću tolovodne i njima je
nužan grijač jer iako ti je po danu doma temperatura ok, noću ona jako
pada i to jako smeta ribicama... O nužnost filtera je nepotrebno govoriti, pogotovo na tako enormo prenapučen akvarij...

Ima još puno stvari reći za uspješno držanje ribica pa ću te usmjeriti na početnu stranicu
ovoga sita gdje se nalazi Vodič za početnike. Odlično štivo za dobar
start iako si već napravitla veliki korak samim time što si se ovdje
registrirala i pitala za pomoć

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Bibi

• Novi član
  • *
Problematicni cistaci
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2008, 22:23:00 poslijepodne »
pozdrav.

znam da je akvarij premali , nabavit cu si veci( kad ispravim bio i kem     ), kad sam isla kupovati zukci iz pet shopa su mi rekli da moze u njem biti do 7 ribica i ja naravno zagrizla. sto se tice ribica koje znam imam crvenkapu, buljooku, zlatnu ( valjda), neku narandastu s crnim perajama, i neku sa crnim tockicama( nije bolesna ), ne mislim da je problem u hrani jer stavim dovoljno hrane za sve ( od sere , goldy, btw), i naravno ribice su hladnovodne . danas sam stavila grijac da malo zgrije vodu, a sad je temp 22 stupnja, dali je moguce da je bio problem u hladnoj vodi?? aha a kaj se tice cistaca: sivi sa brkicima a drugi ima isto brkice al je bijeli sa tamnin tockicama, ime: neam pojma  

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Problematicni cistaci
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2008, 22:40:00 poslijepodne »
ajme!! pet zlatnih u 10 litara Upucao bi te bene iz pet trgovine koji te puste da to nosiš doma

barem 100 litara bi ja njima dao, to su ribe koje JAKO prljaju vodu i trebaju JAKO dobru filtraciju.

No da se vratimo na čistače... njima je optimalna temperatura nekih 24-26 stupnjeva... tako da je moguće da je i to uvjetovalo njihovoj smrti, a vro vjerovatno i (ne)kvaliteta vode jer zlatne ribice jako prljaju vodu, a kako kažeš da unutra nema ni filtera vodu si vjerojatno mijenjala često i svu odjednom, a to je smrt za ribice, zlatne su mrcine i svakakva maltretiranja podnose, ali ostali baš i ne....

i da... zlatne su hladnovodne ribice, a ovi čistači su toplovodni pa to i ne ide baš zajedno...

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Bibi

• Novi član
  • *
Problematicni cistaci
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2008, 22:59:00 poslijepodne »
ups.. ,ali sve u svemu temp je 23 i svi veselo plivaju, a svu vodu mjenjam jednom na tjedan a svaka 3 dana promjenim oko 3 litre zbog kisika. do koje temp mogu hladnovodne ribice biti a da ne prekuhaju , pitam se onda kako onda ak su cistaci toplovodni prezivljavaju u pet shopu s hladnovodnim ribama, jadni    

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Problematicni cistaci
« Odgovori #5 u: Siječanj 28, 2008, 02:53:00 prijepodne »
Bibi, dobrodosla i lijepo se s nama provodila, te puno korisnog brzo naucila...

Sve sto je kolega rekao potpisujem... Posebno ono za batinanje trgovaca...

Imam samo nesto za dodati. Probaj roditelje dovesti pred komp i procitati sto smo ovdje napisali...

Naime, tvoje ribice nikako nisu krive za tvoje lose ocjene. I ne treba njih kaznjavati zbog tvojih propusta... Da imas psa i da te kazne ne izlazenjem, njega bi vjerojatno roditelji vodili u setnju... A ovako ribe, ko da njima nesto treba.

Naime, svi zajedno morate prihvatiti nekoliko osnovnih stvari o drzanju zlatnih.

1. Narastu mnogo, mnogo... Toliko da u taj tvoj aq stane pola ribe...

2. Samim tim im treba veeeeliki prostor... Naravno dok su male ne treba im maksimalna litraza, ali je pametnije odmah kupiti sto veci akvarij, da bi se izbjegla bespotrebna kupovina npr. 3 prelazna akvarija...

3. Veliki su prljavci i filtracija im je neophodna.

4. Inace je temperatura u stanu oko 22-23 i malo je tesko spustiti tu temperaturu u grijanom prostoru. Njima dakle u grijanom prostoru ne treba grijac. Na zalost veca temperatura za njih znaci ubrzan metabolizam i skracenje zivotnog vijeka koji bi trebao biti i do 15 godina...

5. Hrane se posebnom hranom za zlatne, jer je obicna hrana "preteska" za njih... Svakako se preporucuje davati im i kuhani grasak... I inace raznovrsna prehrana je jedan od uvijeta za sretne i zdrave ribe.

6. Crna ribica sa velikim ocima je teleskop. Kazu najosjetljivija zlatica... Posebno problema oko plivajuceg mjehura...

Da ne kazes da sam ti svasta nabrojala evo male pomoci za rjesenje tvojih problema...

1. Obavijesti roditelje o novim spoznajama...
2. Uci i ispravljaj te ocjene sto je brze moguce...
3. Nadam se da je akvarij kockasti, tj. da nije kugla...

4. Plasticne biljcice i kamen izvadi odmah, jer stvaraju bespotrebnu guzvu i oduzimaju znacajan prostor ribama...

5. Nabavi kakav mali filtercic za prvu ruku... Poslije ti dobro dodje sa tim akvarijcicem, za ne daj Boze...

6. Mijenjaj svakih 3-4 dana trecinu vode, sa odstojalom i tretiranom vodom sa npr aquasafeom (ima posebno za zlatne)

7. Za tih 7 zlatica grubom racunicom (20l po ribi) dodjes do potrebne litraze za njih = 140l, no zbog nekih drugih iskustava ljudi sa ovog foruma, savjetujem 200l... Ako ne toliko, onda mislim da bi bilo pametno ici na neki duzi akvarij da imaju gdje pruziti svoje perajice...

8. Ako li ne mozete kupiti u skorije vrijeme veci akvarij pokloni, prodaj ili vrati barem 5, mozda i 6 zlatica...

Eto, nadam se da nisam bila gruba. Svi smo bili pocetnici, svi smo grijesili i ispravili svoje greske, pa se nadam da ces i ti ispraviti ove...

P.S. Na toj tvojoj temp (22-23) corydorasi (predpostavljam paleatusi; progooglaj malo) mogu zivjeti... Oni ponekad i kad je sve OK izlaze na povrsinu, ali ako to rade cesto radi se o manjku kisika, ali posto su tvoji uginuli vrlo vjerojatno i prevelikoj kolicini amonijaka posebno na dnu gdje oni borave... Sta mislis kako bi nama bilo kad ne bi bilo one magicne bijele kutije iznad wc solje?!

Srdacan ti veeeeliki pozdrav iz Sarajeva...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problematicni cistaci
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2008, 11:19:00 prijepodne »
potpisujem!!

Offline Ribač

• Punopravni član
Problematicni cistaci
« Odgovori #7 u: Siječanj 28, 2008, 14:29:00 poslijepodne »
Sve je to ok, kad one porastu, ali tak veliki akvarij i košta. Kupi im ti za sad barem malo veći, od kakvih 50l - 60l, jerdoknaštedišza veliki...i iscikliraj ga prije.

Offline Bibi

• Novi član
  • *
Problematicni cistaci
« Odgovori #8 u: Siječanj 28, 2008, 16:06:00 poslijepodne »
Zahvaljujem na pomoci, mnogo ste mi pomogli    
malo sam googlala po netu u nadi da cu naci koje vrste riba imam, ali bez uspjeha. zna li mozda netko od vas koju web stranicu na kojoj mogu nac vrste ribica pa da bar ako nista drugo znam koje imam . aha i jos jedno pitanjce: da li je pametno kupovati akvarije preko oglasa?

Offline Ribač

• Punopravni član
Problematicni cistaci
« Odgovori #9 u: Siječanj 28, 2008, 16:30:00 poslijepodne »
Najbolje ih slikaj, pa stavi na forum...