Srpanj 19, 2025, 15:54:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Karasi  (Posjeta: 3535 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mako

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Karasi
« u: Siječanj 27, 2008, 19:58:00 poslijepodne »
Dva dana sam vlasnica dva karasa. Jedan je zlatno-bili drugi šaren. Jučer sam im promijenila vodu jer je bila užasno mutna. Dok sam ja mijenjala vodu brat i mama su pazili na ribe. Odjednom je ovaj zlatni iskočio na pod! Dotrčala, vratila u vodu, ok. Odem ja kad viče mama da je pao među bombone. Da nije bilo vako užasno bilo bi smiješno. Ribama sam pokrila akvarij sa papirima i ostavila sam jednu rupu za kisik. Je li normalno da ribe tako iskaču? Koliko im se treba mijenjati voda i zašto se tako brzo prlja? Ribe cijeli dan stoje na površini vode i izgledaju kao da dišu. Svu su hranu pobacale na dno akvarija. Je li to normalno? Please pomoć!
Znam da sam pomalo dosadna... :-D

Offline Ribač

• Punopravni član
Karasi
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2008, 21:37:00 poslijepodne »

A koliko je velik akvarij? Pretpostavljam da možda nema filtera ni pumpice za zrak kad su na površini stalno. Kad imaš filter, moraš jednom tjedno zamijeniti samo oko trećinu vode. Vjerojatno im nešto ne odgovara...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Karasi
« Odgovori #2 u: Siječanj 28, 2008, 03:11:00 prijepodne »
Evo sad sam napisala odgovor na drugu temu, a mislim da bih se tu mogla ponavljati, pa evo pogledaj: LINK

Izmedju ostalog mislim da bi bilo dobro i da skines vodic za pocetnike, koji se nalazi na naslovnoj stranici...

Dok nam ne odgovoris na ova pitanja koja su vec postavljena evo par upozorenja:
1. nikada ne mijenjati SVU vodu, nego 1/3 i to tako da USISAS dno
2. voda mora biti odstojala i pripremljena nekim deklorativom (npr aquasafe za zlatne)
3. mutna voda se moze desiti iz vise razloga, a kod tebe vjerojatno, jer si pranjem pobila sve dobre bakterijice i sad nema bioloske ravnoteze u akvariju... Jos ako si im dala malo vise hrane, eto idealnog zagadjivaca vode...

A konkretni odgovori na tvoja pitanja:
1. Ribe su vjerojatno skocile od soka... Tko zna kako bi mi reagirali u slicnim situacijama. Npr. zamisli kako te netko zakljuca u nepoznatu prostoriju bez objasnjenja. Sigurna sam da bi pocela vikati i lupati po vratima... Dakle, riba je lupala...

2. Inace se mijenja jednom tjedno, ali ako nemas filter onda 2 ili 3 puta tjedno...

3. Muti se zato sto nemas dobre bubice koje prerade smece u akvariju u manje opasno smece...

4. Ribe su vjerojatno istraumatizirane pretakanjem iz akvarija i nazad, ali i to iskakanje je moglo ostaviti posljedice.

5. Kad zlatne ne jedu, nesto nije OK. One su inace velike prozdrljivice i jedu sve na sto naidju...

Probaj im ubaciti malo dobrih bakterijica (npr. Sera Nitrivec) (vidi uputstvo)... Nece mnogo pomoci, ali barem si pokusala...

Veliki pozdrav! Sretno i obavjestavaj nas!

Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Karasi
« Odgovori #3 u: Siječanj 28, 2008, 11:15:00 prijepodne »
poslušaj sve što ti je ninina mama rekla .... i svakako nabavi filter!!!!!

Offline Mako

• Novi član
  • *
Karasi
« Odgovori #4 u: Siječanj 28, 2008, 14:24:00 poslijepodne »
Ženska u dućanu nije mi rekla da treba filter i pumpica. Akvarij je 8 l. Stavljam im hrane koju oni odma pojedu i traže još. Iskočila je samo jedna riba ali izgleda normalno. Kako da usisavam dno to mi opće nije jasno. Prebacujem ih mrežicom srednjom. Pripremam vodu aquasafeom.... Što još?
Znam da sam pomalo dosadna... :-D

Offline Ribač

• Punopravni član
Karasi
« Odgovori #5 u: Siječanj 28, 2008, 15:32:00 poslijepodne »
Pa treba ti veći akvarij, 40l s filterom i pumpicom, ali bi ga prije trebala isciklirati da ne bi doživjele još veći šok, trovanje ili nešto...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Karasi
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2008, 15:41:00 poslijepodne »
Da treba ti veći akvarij čak i od 40l (zlatne dosta narastu) i to s
poklopcem (vole iskakati iz akv.) i filterom jer zlatne dosta prljaju
vodu,I kao što je već rečeno nemoj nikako mjenjati svu vodu odjednom i
bit će ok.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Karasi
« Odgovori #7 u: Siječanj 28, 2008, 21:55:00 poslijepodne »
Usisati = pokupiti prljavstinu sa dna. Najjednostavnije sa crijevom ili pogledaj ovdje kako izgleda to LINK

Naravno mozes i malo podledati podforum uradi sam i pronaci korak po korak kako je napravljen taj DIY usisivac.

Svakako preporucam veci akvarij... Cca 50l... Ako ne odmah (jer kad tad ces morati ), mijenjanje trecine vode svaka 3-4 dana. I raznovrsnu prehranu...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Karasi
« Odgovori #8 u: Siječanj 29, 2008, 10:13:00 prijepodne »

Bez obzira što je akvarij malešan, filter je nužan kod zlatnih jer su one velike papalice i velike kakanice. Imaš i tako malenih filterića isto. A možeš i nabaviti pumpicu za zrak na čije crijevo onda staviš valjak od spužve koji će dosta kupiti prljavštine. Time bitno smanjuješ stres kod ribica prilikom mijenjanja vode.

To kaj ti ženska nije niš rekla, nemoj se čuditi. Proroštaj malo po forumu i vidi kakvo je mišljenje gotovo svih članova o "stručnosti" ljudi koji rade u tim dućanima!

I, kad nabavljaš veći akvarij, svakako, za te dvije nabavi najmanje 50 l. Ima ih sada, zajedno s filterima, dosta povoljnih na tržištu.A ovaj maleni neka ti bude za karantenu onda.

I pročitaj vodič za početnike! na: www.akvarij.net na naslovnoj stranici....nauči ga napaet i tako radi!