Srpanj 22, 2025, 12:28:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest Melanochromis maingano  (Posjeta: 2292 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline korni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mrijest Melanochromis maingano
« u: Siječanj 14, 2008, 22:54:00 poslijepodne »

Nakon 22dana nosenja u ustima zenka Melanochromis maingano danas je "izbacila" male ribice iz usta. Veselja ima u cijeloj kuci jer prinove su uvijek dobrodosle. 'Izbacila iz usta' pisem pod znakovima navoda jer je postupak bio prisilan prema savjetima vas kolega s foruma. I moj osobni stav: nikad vise! Naime, vec nekoliko dana iscekujem da se dogodi trenutak pustanja malih ribica i nikako to docekat. Buduci da me nema doma tako cesto kao prije morao sam ici na uzurbani postupak ponukan strahom da riba-majka ne pojede svoje malce.

Ulovio sam ribicu lagano rastvrio usta tupom cackalicom i iz usta je izletjelo sest-sedam malih ribica. Majku sam izdvojio u poseban akvarij na oporavak, a malci su ostali sami u mrijesnom. Odlucih namjestiti malo spilju od kokosa da netom pustene ribice lakse udju i na moje iznenadjelje -"spilja" je bila puna ranije pustenih ribica. Zakljucak: majeka je danima postupno ispustala vece ribice iz usta u spilju. Kako bi koja narasla bila je pustena. Vjerojatno bi za koji dan sve ribice bile ispustene prirodnim putem.

Mozda se varam, ali mislim da nikakava opasnost od majke nije postojala za male ribice jer je svojim cinom cuvanja malih u pozadini spilje riba dokazala da je brizna majka koja cuva svoje malce. Ociti nedostatak ovog prisilnog postupoka je vidljiv na samim ribicama.Iste su starosti ali ove koje sam prisilno izvadio par milimetara su manje i sitnije od onih koje je riba sama tajno pustila ovih dana. Dakle nikad vise necu prisilno izvlaciti malce neka majka obavi svoje kao i u divljini.

Inace ribice su prekrasne. Formirane su vec poput odraslih. Cak se kod nekih vidi i naznaka plave boje koja bi trebala uskoro doci. Karakter je ocit jer cijelo vrijeme nesto kljucaju, pa cak i jedni druge. Cine mi se vrlo stabilne i samostalne. Nisu poput drugih ribica. Imao sam do sad male zivorotke i americke ciklidiche. No ovi mi se cine mnogo izdrzljiviji i spremniji za samostalan zivot. Jako mi se svidja ova riblja vrsta i sve mi se cini da polako od simpatizera postajem promotor Malawija.

Sad mi predstoji neko vrijeme ishrane malih pa kad narastu dovoljno veliki za distribuciju idu dalje. Nekima sam vec obecao ribice pa molim za strpljenje. Nadam se da ce bez problema prezivjeti.

I za kraj komentar: ljudi moji, ako su te prelijepe ribe meni uspjele koji gotovo u svemu radim mimo ciklidaskog Malawi standarda onda ih zbilja svatko pa i pocetnik sa malo strpljenja moze imati.

PS- Zahvaljujem prijatelju Dombi iz Osijeka od kojega su roditelji Maingano potekli.

PPS-fotke slijede u drugom postu...
Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2008, 22:56:00 poslijepodne »
Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2008, 22:57:00 poslijepodne »
Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2008, 22:59:00 poslijepodne »

I otac ovih gore malaca:

Zagreb

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2008, 23:09:00 poslijepodne »
prekrasni malci!
bravo!    
a i tata je prelijepa riba!    Edited by: kosuta

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Siječanj 15, 2008, 01:15:00 prijepodne »
cestitam na mrijestu korni i dobro dosao u Malawi Club

Offline helti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 15, 2008, 01:37:00 prijepodne »
cestitam korni lijepo sam ti rekao da se strpis i da ce ribice same proplivati kad dode vrijeme
ZG

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 15, 2008, 08:48:00 prijepodne »

Pa to si sad Korni opisao,kao da je to nešto jako teško,mislim izvaditi malce iz majčinskih usta.Mislim,da ako pogledam svoje početke,znam da mi je prvi put bio najteži,onda se to radi rutinsko.Nije to ništa strašno i sa ničim mi ne možemo povrediti nit majku nit malce.U biti moramo gledati samo na činjenicu,da mi te malce izdvojimo što kasnije,u biti treba gledati ,da nemaju žumančevu kesu,jer to nam malo otežava dalji postupak.

U slučaju Kornija,malci su se sakrili u kokos,pa kao takvi nisu mogli više da se vrate u majčinska usta.U mresnom akvariju se obično nema ništa i kad ženka pušta malce i da mi stavimo prst u vodu oni odmah beže nazad u majčina usta.

Neče jih majka pojesti,obično nju možemo pustiti i do 14 dana sa malcima,pa jim neče biti ništa,no večina se odlučuje,da je nakon 7 dana preseli.Inače malce sad treba hraniti i do 5 puta dnevno,pade mi na um SERA micropan ,kao dobra hrana,stavljati vitamine ipak sad su u najosetljivoj dobi i svakako neki manjak ili loša kvaliteta vode,lako jih učini deformiranom,to se pokaže ili krivom kićmom ili zaostatak u rastu.

I da to je več dugo opisana vrsta Melanochromis cyaneorhabdos

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 15, 2008, 15:23:00 poslijepodne »

Zasad je uspjela operacija vadjenja. Slijedeci puta prepustiti cu prirodi nek radi svoje. Tek cu ondaizvlaciti zakljucke sto je bolje.

Imam jos jednu mamicu punih usta zatvorenu tek nekoliko dana. Taman kad ovi narastu da mogu van iz mrijesnog onda ide slijedeca runda.

Ciklid power?! Prije bih rekao ciklid-zaraza! Ili jos preciznije: 'malawi ovisnost'.

Edited by: korni
Zagreb

Offline neznalica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • http://www.google.com
« Odgovori #9 u: Siječanj 15, 2008, 19:51:00 poslijepodne »

Bravo, bravo.....

Malci su super

Offline yeljo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 15, 2008, 20:40:00 poslijepodne »
sretno s malawcima
pozdrav iz Bjelovara

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2008, 21:55:00 poslijepodne »

Trogir Dalmacija

Offline Domba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Siječanj 15, 2008, 23:14:00 poslijepodne »

Korni svaka čast. Vidim da su moje ribe u stvarno dobrim uvijetima.Drago mi je da si uspio i drago mi je što se sve više "uvljuješ" u MALAWI društvo, jer stvarno ti se uvuku pod kožu.

OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 15, 2008, 23:27:00 poslijepodne »

Ma ne prihvacam to 'bravo' i 'cast'. Ljudi moji nista ja tu nisam zasluzan. Sve se to odvija samo po sebi. Ja samo sjedim i uzivam u pogledu.

Domba, plavo je moja boja pa su mi ovi Mainganototalno zakon.

Jos ako koji saulosi poplavi, sreci nikad kraja...
Zagreb

Offline Akvarista

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 16, 2008, 17:04:00 poslijepodne »