Svi savjeti u ovome postu su ok i više manjeispravni. Naime imam prilično iskustva s cijanobakterijama i ako je akvarij pun bilja, jeftinije je uništiti CB sa eritromicinom, nego zamračivati. barem je to moje iskustvo.
Sa zamračivanjem se prilično unište biljke i dosta teško i dugotrajno oporavljaju, a neki i istrule u korijenu (moje iskustvo).
Nakon nekoliko borbi sa CB, uspješno je bilo tretiranje CB sa eritromicinom 4 dana i peti zamračivanje, te drva još tri dana u kantu s vodom i zamračiti potpuno (mahovina uništena), ali spore koje su stalno vrebale sakrivene u drvu, jedva su čekale da krenu u širenje.
Naime početno cikliranje prema savjetima mladih dama iz ZOO centra je rađeno bez kemikalija, već maksimalno prirodnim putem, koliko se moglo, ali CB je svaki puta bila više manje posljedica moga krivog postupanja. ribicama dodam još malo papice da nebudu gladne, a onda se ista ta hrana taložila na dnu (čistača dna nisam imao dovoljno na 200 Lit.), pa neredovito usisavanje dna, loši parametri vode i CBse polako razvijala i nevjerojatan prizor kako je počela probijati kroz dno i u tri dana cijeli akvarij bio je pun CB. Odvratan prizor.
Za sada od ljeta nemam problema sa CB , ni blizu inadam se da neću, ali Coryi vrte dno sve u 16, pravilno doziranje hrane, redovito mjerenje parametara, održavanje temperature , redovito čišćenje i mjenjanje vode, te ostalo potrebno igranje.