Kolovoz 13, 2025, 13:52:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć : alge  (Posjeta: 3640 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alibaba

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć : alge
« u: Siječanj 04, 2008, 10:38:00 prijepodne »

Već duže vrijeme kamenje, drvo, bilje, podlogu osvaja tamnozelena alga koja izgleda kaobaršunastitepih i koju je relativno lako fizički skinuti. Jel postoji neki drugi način za njihovo sprečavanje ? Akvarij nije na "dodiru" sunčevog svjetla,a to pokazuje nedostatak alge na staklu.Spreman sam totalno rasformirati akvarij, prokuhati/klorirati sve što se može (pijesak, kamenje, drvo, filter, cijevi, grijač ), no ostaje problem sam akvarij, pošto i najmanja živa spora alge predstavlja "sjeme" za novi razvoj. Probao sam prošlog ljeta domestosom "dezinficirati " akvarij, ali sam se uvjerio kako spojevi klora pretvaraju silikon u "žvaku" pa sam reagirao na vrijeme.

Offline Marsel

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2008, 12:33:00 poslijepodne »
Meni su pomogle eritromicin tablete. Tabletu razmutiš u čaši vode i uliješ u akvarij.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2008, 12:44:00 poslijepodne »
Daj sliku toga.
Ali po opisu mogla bi biti cijano bakterija, a ne alga. Cijanobakterije se mozes rijesiti tako da na tri dana POTPUNO zamracis akvarij, ali tu riskiras da ti pokrepa bilje. Drugi nacin je da u ljekarni uz malo nagovaranja kupis antibiotik Eritromicin u kapsulama od 250 mg. Eritromicin razmutis u casi vode, a ide ti 125 mg na 100 litara akvarijske vode.
Postupak ponovis nakon 48 sati, a onda promjeni dio vode i posisaj ostatke CBa sa dna. Ako je akvarij dobro zacikliran, nece biti nikakvih posljedica. Ali ako je akvarij noviji, nakon tretmana ubaci aktivni ugljen u filter i pocni dodavati Nitrivec ili Cycle.

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2008, 14:34:00 poslijepodne »

Hvala puno.

Imam akvarij 4-5 godina , ovo je drugi setup u tom periodu,tako da nekog skromnog iskustva imam, ali ovo je prvi put da tako nešto vidim. Probat ću s eritromicinom, ako ga dobijem free u ljekarni, žao mi biljaka, iako sporo napreduju. Akvarij ciklira veselo već duže vrijeme...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2008, 15:51:00 poslijepodne »
Mogo si i sliku toga staviti...mozda nije CB? Ili potrazi slike CB na GoogleImages, pa usporedi.
 Eritromicin kosta 40 kuna, neces ga dobiti free..
Get out and fly!

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2008, 16:25:00 poslijepodne »

Citat: Teehee(R)
Mogo si i sliku toga staviti...mozda nije CB? Ili potrazi slike CB na GoogleImages, pa usporedi.

Je, definitivno CB (google). Pošto sam vodio rat s najmanje 4 alge i znam kako se drže za inventar u akvariju, ovo mi je malo bilo čudno kad sam je s lakoćom skinuo.

Eritromicin kosta 40 kuna, neces ga dobiti free..

I to sam uspio, kod inače stroge ljekarnice. Prvo "morate imati recept ...", a ja pitam za kapsulu-dvije da mi treba za ribice, a onda "pa dobro ....". Kako bi bilo da prodam foru za neku "jaču" medicinu za ribe ?

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2008, 16:29:00 poslijepodne »

Pardon, pod free sam mislio bez recepta, ne džabalesku .... Malo će biti teško prepoloviti dozu iz jedne kapsule, pošto mi je tank ravno 100 l.

Javim rezultate ...

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2008, 20:55:00 poslijepodne »
joooj! to i ja imam u akvariju!dakle kupujem eritromicin?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2008, 22:56:00 poslijepodne »
To imas sa piranama? Tam nisu neke zahtjevne biljke?
Ak imas strpljenja, zamraci akvarij..tamo nis ne bu stradalo...a i bas me zanima dal stvarno krepa nakon tri dana mraka. Ja nisam bio strpljiv..
Get out and fly!

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 05, 2008, 09:03:00 prijepodne »

Eto, tank je dobio dozu br.1. Pola kapsule. Evo i slika. Za 48 h ponavljam terapiju, ali ću stavit cijelu kapsulu (bez ambalaže, naravno).

Edited by: Elena & Davor

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 05, 2008, 09:48:00 prijepodne »

Oprostite na ovako ogromnoj slici, mislio sam da će se u postu prikazati samo ikona kao link na cijelu sliku.

Naiđoh na informaciju da cijanobakterija voli manjak nitrata, što ima potvrdu u mom tanku, pošto imam svega 4 ribice na 100 litara, malo bilja. Znači više riba=više nitrita->nitrata=manje šanse za razvoj CB-a. Jesam li u pravu ?

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #11 u: Siječanj 05, 2008, 20:05:00 poslijepodne »

To imas sa piranama? Tam nisu neke zahtjevne biljke?
Ak imas strpljenja, zamraci akvarij..tamo nis ne bu stradalo...a i bas me zanima dal stvarno krepa nakon tri dana mraka. Ja nisam bio strpljiv..

da, to je taj akvarij. nisu neke zahtjevne biljke.... ok, onda mracim akvac 3 dana!

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #12 u: Siječanj 05, 2008, 21:05:00 poslijepodne »

Citat: alibaba

Oprostite na ovako ogromnoj slici, mislio sam da æe se u postu prikazati samo ikona kao link na cijelu sliku.

Naiđoh na informaciju da cijanobakterija voli manjak nitrata, što ima potvrdu u mom tanku, pošto imam svega 4 ribice na 100 litara, malo bilja. Znaèi više riba=više nitrita->nitrata=manje šanse za razvoj CB-a. Jesam li u pravu ?

Da, to bi tako nekako trebalo ici.
Nitrate mozes i sam dodavati, tako da kupis gnojivo sa makroelementima u pet shopu, ili da kupis KNO3 u kakvoj apoteci, pa napravis otopinu i dodajes u akvarij. I u jednom i u drugom slucaju toplo preporucam testere prije svega, jer ti moze doci do booma algi.
Ili najjednostavnije povecaj broj riba!

Meni to na slici lici na CB, po boji al se ne vidi bas oblik, al bilo bi dobro kad bi akvarij uslikao bez blica, dok je u akvariju upaljeno svjetlo. Blic ti napravi refleksiju na staklu, pa je slika mutna.

Citat: nikily
da, to je taj akvarij. nisu neke zahtjevne biljke.... ok, onda mracim akvac 3 dana!

Ok, ak ne uspije, eritromicin radi 100%. Javi rezultate, bas me zanima...

Edited by: Teehee(R)
Get out and fly!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #13 u: Siječanj 05, 2008, 21:22:00 poslijepodne »
Daj ljudi sto se bacate u trosak,zamraci akvarij na dan dva,sa stakla postruzi spuzvicom ili ziletom,s opreme takodjer,ako imas biljke s tvrdjim listovima (anubias,ehinodorus i sl.) prstima protrljaj,ostatke pokupi usisavacem  za podlogu s podloge,promjeni 20 litara vode (aq 100 litara)i smanji trajanje svjetla za sat-dva i problem rjesen,ne trebaju ti nikakve eritromicin tablete i bezvezno bacanje u trosak i trovanje riba,a na kraju krajeva,antibiotici stetno djeluju i na biljke,te na pozitivne bakterije u filteru!
Pozz

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #14 u: Siječanj 05, 2008, 22:50:00 poslijepodne »

Citat: mbogdan
Daj ljudi sto se bacate u trosak,zamraci akvarij na dan dva,sa stakla postruzi spuzvicom ili ziletom,s opreme takodjer,ako imas biljke s tvrdjim listovima (anubias,ehinodorus i sl.) prstima protrljaj,ostatke pokupi usisavacem  za podlogu s podloge,promjeni 20 litara vode (aq 100 litara)i smanji trajanje svjetla za sat-dva i problem rjesen,ne trebaju ti nikakve eritromicin tablete i bezvezno bacanje u trosak i trovanje riba,a na kraju krajeva,antibiotici stetno djeluju i na biljke,te na pozitivne bakterije u filteru!

Pozz

Sve stoji,moze se i zamracivanjem, kao sto sam gore i napisao.

Ali koliko sam citao, akvarij treba biti zamracen bar 3 do 4 dana i to potpuno...a sad ti meni reci sto bi ostalo od mog stargrassa i glossostigme nakon tri dana tame? Ja ne znam, nisam probao, da ne bih davao 70 kn za nove biljke, umjesto da dam 40 kn za eritromicin.
Get out and fly!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #15 u: Siječanj 06, 2008, 10:16:00 prijepodne »
Biljkama nece nista biti,pa kad putuju recimo iz Singapura budu i do tjedan dana u kutiji i sta im bude,propadne koji list i to je to!

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Siječanj 06, 2008, 10:32:00 prijepodne »
ljudi drzite se zamracivanja , promjene vode , skracivanja osvjetljenja
i sve ce bit ok . cim manje kemije to bolje . kao sto su vec napisali
eritromicin ubija i dobre bakterije . mislim da je bitnije da u
akvariju ostanu alge i dobre bakter. nego ni jedne ni druge.

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 06, 2008, 12:00:00 poslijepodne »
Ma sve ok. Samo što nisam ovo vidio u svom akvariju nikad, imao sam borbe s algama, neke nisam uspio riješiti (ona gadna bradata), pa sam se pomirio s tim. Mislim da sam CB donio s pijeskom (bravo mom "dobavljaču"), jer je ta zaraza počela kao mrlja veličine2 kune u pijesku. Hvala puno na savjetima (sreća da ih ima samo 2 ). ...

Offline Dodger

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Siječanj 06, 2008, 13:11:00 poslijepodne »

Svi savjeti u ovome postu su ok i više manjeispravni. Naime imam prilično iskustva s cijanobakterijama i ako je akvarij pun bilja, jeftinije je uništiti CB sa eritromicinom, nego zamračivati. barem je to moje iskustvo.

Sa zamračivanjem se prilično unište biljke i dosta teško i dugotrajno oporavljaju, a neki i istrule u korijenu (moje iskustvo).

Nakon nekoliko borbi sa CB, uspješno je bilo tretiranje CB sa eritromicinom 4 dana i peti zamračivanje, te drva još tri dana u kantu s vodom i zamračiti potpuno (mahovina uništena), ali spore koje su stalno vrebale sakrivene u drvu, jedva su čekale da krenu u širenje.

Naime početno cikliranje prema savjetima mladih dama iz ZOO centra je rađeno bez kemikalija, već maksimalno prirodnim putem, koliko se moglo, ali CB je svaki puta bila više manje posljedica moga krivog postupanja. ribicama dodam još malo papice da nebudu gladne, a onda se ista ta hrana taložila na dnu (čistača dna nisam imao dovoljno na 200 Lit.), pa neredovito usisavanje dna, loši parametri vode i CBse polako razvijala i nevjerojatan prizor kako je počela probijati kroz dno i u tri dana cijeli akvarij bio je pun CB. Odvratan prizor.

Za sada od ljeta nemam problema sa CB , ni blizu inadam se da neću, ali Coryi vrte dno sve u 16, pravilno doziranje hrane, redovito mjerenje parametara, održavanje temperature , redovito čišćenje i mjenjanje vode, te ostalo potrebno igranje.
Pozdrav iz Vž :)

Offline alibaba

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Siječanj 17, 2008, 17:50:00 poslijepodne »
Evo, kao što sam rekao, javljam se s rezultatima, CB je gotovo nestala , nakon cijele kapsule ertitromicina, poprimi smeđu boju i .... Yupi i hvala za savjete !