Srpanj 13, 2025, 21:49:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Makroelem. gnojiva...  (Posjeta: 1568 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Makroelem. gnojiva...
« u: Siječanj 02, 2008, 22:43:00 poslijepodne »
Znam da je bilo govora o ovome već, nešto toga sam pročitao, ali mi neke stvari baš i nisu jasne, pa vas molim da mi, ako možete, odgovorite na par pitanja.
Pošto već dodajem mirkoelementarana gnojiva i CO2, a ciljam na relativno zahtjevni biljni akvarij (LINK), shvatio sam da bi bilo dobro da počnem stavljati makroelementarna gnojiva. Prvo pitanje glasi: je li to uopće potrebno?  
Ako je odgovor da, slijede daljnja pitanja:
- jel mi pametnije kupiti gotovo NPK gnojivo ili ići na DIY varijantu?
- ako je DIY, koje kemikalije? (pretpostavljam K2PO4, KNO3...još nešto?) I kako ih trebam smućkati s vodom i dodavati u akvarij da bi dobio optimalne koncentracije nitrata, fosfata i kalija?
- trebam li u tom slučaju kupovati i testere za vodu ili će uz pažljive proračune sve biti ok?
- to se dodaje dnevno ili tjedno? Ustvari može usput i isto pitanje za mikroelementarna gnojiva...je li bolje šiknuti jednom tjedno cijelu dozu ili je podijeliti na 7 jednakih djelova pa dodavati svaki dan?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
Makroelem. gnojiva...
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2008, 16:50:00 poslijepodne »
Anybody?  
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Makroelem. gnojiva...
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2008, 19:54:00 poslijepodne »
Ne vjerujem da nema o ovome tema na akvarij.netu..prije da nisi dobro tražio..jer je već tolko puno o tome rečeno..
No, evo reći ću ti kako ja radim. Dodajem i mikro i makroelemente. Makro su diy (kH2PO4 i KNO3) i mislim da su jeftiniji od kupljenog NPK gnojiva. Da li je makro potreban? Po meni prije da nego ne ali svaki akvarij je priča za sebe, posebno ako imaš puno riba-tada bi trebalo izmjeriti parametre nitrata i fosfata pa po potrebi dodati. Vidim da imaš CO2-to je dobro i zapravo nužno ako misliš stavljati makroelemente.. Točne doze više neznam jer sam davno izmućkao svoje.. a bilo bi najidealnije dodavati svaki dan. Eto.

Offline Ninina mama

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Makroelem. gnojiva...
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2008, 20:05:00 poslijepodne »
Ja sam ti jos svjeza u tom makrokemiji, ali evo sta sam naucila do sad...

Znas onaj osjecaj da ti se bas pije cedevita? To ti organizam kaze da ti nesto fali. Isto tako ima dana kad bi bas voli da je malo vise sunca na tvojoj kozi.
Zakljucak bi bio da je priroda savrsenija nego mi mozemo to pojmiti.

Isto tako i biljke trebaju svasta nesto za rast. Do sad sam primjetila da je dodavanje makrognojiva za nijansu bitnije nego dodavanje mikrognojiva, iz jednostavnog razloga, sto u obicnoj vodi postoji gotovo dovoljno MIKRO elemenata.

Dakle, da li je potrebno? DA, DA, DA... (Naravno veliko pitanje je doziranje...)

Mislim da je za vece kolicine svakako pametnije DIY. Ako imas manji aq, mislim da nije problem kupiti i NPK, ali ako pricamo o bocici mjesecno, to je vec na granici ekonomske racunice...

Ja sam si nabavila KH2PO4, KNO3, K2SO4...
Sto se izracuna tice, skini si chuckov kalkulator (progooglaj) i on ce ti sve reci o kolicinama. Meni je bilo super sto sam si mogla "nastimat" koncentraciju...

Pogledaj moju temu od skoro, mozda ti stogod pomogne... Je da sam ja to malo zakomplicirala, ali tako je meni stimalo...

Mislim da su testeri obavezni, osim ako nisi dovoljno strucan da vidis alge u nastajanju... Naime, one ti indiciraju sve viskove i manjkove... Ipak, meni su drazi testeri, mada sam svjesna njihove (ne)tocnosti...

Mislim da bi bilo dobro dnevno gnojiti, ali vidim naokolo da ljudi to podjele na 2 ili 3 tjedne doze i to mi se cini OK. Ja sam prelijena da se sjetim toga svaki dan...

Eto nadam se da sam ti barem stavila bube u uho...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
Makroelem. gnojiva...
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2008, 00:37:00 prijepodne »
OK, hvala, sad mi je mnogo toga jasnije... Ispričavam se što ću vas udaviti s još samo par pitanja :

- je li bolje kao fosfate dodavati K2PO4 ili KH2PO4? Pretpostavljam prvi jer dodajem jedan atom više kalija, ali vidim da vi dodajete drugi...pa sad...  

- ako ću dodavat KNO3 i K2PO4/KH2PO4 u optimalnim količinama, je li nužno da dodajem i K2SO4 ili će biti dosta kalija i iz ova dva spoja?

Hvala...
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Makroelem. gnojiva...
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2008, 01:44:00 prijepodne »
Kalija mislim da bi trebalo biti sasvim dovoljno i iz jednog izvora.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
Makroelem. gnojiva...
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2008, 00:18:00 prijepodne »
OK, hvala...
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8