Srpanj 21, 2025, 13:58:26 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MUTNA VODA  (Posjeta: 2311 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Miss_Missy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
MUTNA VODA
« u: Prosinac 30, 2007, 18:36:00 poslijepodne »
Dobar dan svima..

Nova sam tu i malo sam tražila ali nisam nigdje našla odg koji bi me "zadovoljio" pa sam vam se htjela osobno obratiti.

Prije kojih mj dana dobila sam zlatnu ribicu u malom akvariju i izgledalo mi je kao da se jadna muči unutra pa sam odlučila napravit joj pravi mali dom. Kupila sam veći akvarij (20L), kamenje za dno jer nisam htjela nešto presitno pošto nisam bila dovoljno upoznata sa čišćenjem akvarija, umjetno bilje.. i onda mi se voda nakon 2dana počela mutit.. kupila sam filter za 40L akvarij /prodavač mi je rekao da će taj biti sasvim okay) i kupila sam još jednu ribicu da ne bude sama I nakon 2dana voda se opet počela mutit. I sad mislim si možda trebam onu tekućinu koja se stavi u vodu kad se mjenja voda..

Ja zbilja nisam u ovome, nova sam i zbunjena i čitam i čitam al mi ništa nije jasno.. Molim Vas pomozite jer nebi da mi ribice uginu

Za inf, ribice su vesele, plivaju, normalno jedu.. sve 5. Ne primječujem nikakve promjene na njima (hvala Bogu)!!

Hvala Vam puno!!!!

Offline Miss_Missy

• Novi član
  • *
MUTNA VODA
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2007, 19:34:00 poslijepodne »
Šta niko ne zna šta bi rekao?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
MUTNA VODA
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2007, 21:56:00 poslijepodne »

Evo, da probamo!

Prvo, voda se vjerojatno muti jer još nije "zrela", iliti ciklirana...to je normalna dječja bolest svakog nezacikliranog akvarija! Lijepo od tebe što si pokušala malenoj napraviti novi lijepi dom, ali si malo prenaglila s preseljenjem, No, što je tu je...sad trebamo smisliti kako dalje!

Dakle, nabavi i stavi u filter aktivni ugljen (recimo pola visine spužvice, a pola stavi njegovu spužvu) i drži ga nutra barem 24 sata...da pročisti vodu.. Onda ga stavi sa strane, vrati kompletnu spužvu, dodaj serine dobre bakterijice, ili imaš tetrine (pitaj prodavača, znat će ti dati) i stavi pravilnu količinu nutra.... I, svakako nabavi, recimo aquasafe (tetrino), ima obični, ali ima posebni za zlatne ribice, te easybalance (isto tetra) te oba stavi koliko treba - pazi na količine! I budi jako strpljiva. Dobre bakterijice ubuduće, kad sve sazori neće trebati dodavati, iako nije loše imati ih spremne, zlu ne trebalo. A aquasafe i easybalance uvijek stavljam kod izmjene dijela vode tako da stavim u vodu koja mora odstajati preko noći i njome zamijenim dio /najviše 20% stare vode.

Naravno, pročitaj na www.akvarij.net vodič za početnike....ti je sve lijepo objašnjeno, a ako imaš pitanja, pitaj, rado ću ti pomoći, pogotovo jer si još jedna ljubiteljica zlatica

Offline Miss_Missy

• Novi član
  • *
MUTNA VODA
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2007, 23:00:00 poslijepodne »
I ako poduzmem sve to onda bi se voda trebala stabilizirati nakon nekog vremena? Samo mi još reci, kolko ti "izdrži" voda tj kolko često mjenjaš dio vode?

I hvala ti puno što si mi objasnila jer tražila sam svugdje i pitala al niko ne zna ništa konkretno reć. Sutra idem u pet shop to kupiti i nadam se da će sve bit okay.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
MUTNA VODA
« Odgovori #4 u: Prosinac 31, 2007, 07:45:00 prijepodne »

Voda bi se na taj način trebala stabilizirati, svakako...za oko 10 - 14 dana bi MORALO sve biti OK!

A u tako malom akvariju je dobro češće mijenjati dio vode. Dakle, jednom tjedno oko 20 %. Tada nadomjestiš s pripremljenom vodom, kako ti gore piše (odstoji 24 sata s aquasafeom u odnosnoj količini koliko vode mijenjaš...dakle, cca 4 l).

Offline Miss_Missy

• Novi član
  • *
MUTNA VODA
« Odgovori #5 u: Prosinac 31, 2007, 12:09:00 poslijepodne »
Da, to znam.. hvala ti.. javim kako je prošlo

Offline Miss_Missy

• Novi član
  • *
MUTNA VODA
« Odgovori #6 u: Prosinac 31, 2007, 13:54:00 poslijepodne »
Ovako, evo sve šta sam kupila al sad više ni sama ne znam kako, šta i gdje staviti..
Pa da krenem: uložak aktivni ugljen Fluval, tetra easybalance, dajana start plus, dajana biofiltr, nitrivec razv. bakterija.

Molim Vas, recite gdje da šta stavim..

Offline Miss_Missy

• Novi član
  • *
MUTNA VODA
« Odgovori #7 u: Prosinac 31, 2007, 13:55:00 poslijepodne »
Ovako, evo sve šta sam kupila al sad više ni sama ne znam kako, šta i gdje staviti..
Pa da krenem: uložak aktivni ugljen Fluval, tetra easybalance, dajana start plus, dajana biofiltr, nitrivec razv. bakterija.

Molim Vas, recite gdje da šta stavim..
Za ugljen znam da ide u filter al ne znam gdje u odnosu na spušvicu unutra..

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
MUTNA VODA
« Odgovori #8 u: Prosinac 31, 2007, 19:44:00 poslijepodne »
ovako, polako ....prvo 24 sata aktivni ugljen, onda ga vadi van i vrati normalni uložak u filter (do tada ga drži u čaši s vodom iz akvača) i onda lijepo promijeni recimo 20 % vode, i lijepo dodaj (za prvi puta punu količinu) sve lijepo i polako...i sreeeeeeeeeeeeeeeetnooooooooooooooooooooo

Offline Miss_Missy

• Novi član
  • *
MUTNA VODA
« Odgovori #9 u: Prosinac 31, 2007, 19:52:00 poslijepodne »
Ja sam već stavila ugljen i promijenila vodu(1/3) i stavila sve što treba u tu novu vodu(gore sam nabrojala).. i sad da vidimo kako će dalje..