Srpanj 19, 2025, 10:57:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mešanci,križanci...  (Posjeta: 6288 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline korni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mešanci,križanci...
« Odgovori #50 u: Prosinac 26, 2007, 22:44:00 poslijepodne »
Ne kuzim Jurupari kud si ti sad krenuo. Iz ovog sto si vjerojatno nespretno napisao ispada da su ciklidi samo za elitu. Pa da bi dosao u tu elitu moras jendom poceti s prvim ciklidom.I eto ti pocetnika u ciklidistici.
Zagreb

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Mešanci,križanci...
« Odgovori #51 u: Prosinac 26, 2007, 22:56:00 poslijepodne »
početničke ribe jesu sve sami hibridi i uzgojene vrste - mislim na švertove, skalare itd. nisu ciklidi za elitu ali ipak neki nisu ni za svakoga. pojam ciklid je toliko širok da ga ja izbjegavam jer ono šta ja smatram ciklidom i neko drugi može se bitno razlikovati. ali poznavajući jako puno ciklidofila - ne samo u hrvatskoj - smatram da ciklidofil kad to stvarno postane, ima neka saznanja i stavove koje rijetko ima čovjek koji se bavi akvaristikom na srednjoj razini - mjesto gdje većina akvarista ostane zauvjek. e sad ako se neko hoće uvrijediti slobodno, ali ja to ne govorim na uzorku mene i mog prijatelja, nego mase ljudi koje sam upoznao i čije riječi i stavove ne može zamjeniti ni tisuće postova. zato se ja jako ljutim kad neko smatra evolucijom akvariste otprilike ovako: zlatna riba - gupi - uobičajeni tropski akvarij - biljni akvarij - diskusi - ciklidi - morski kao kruna karijere. znam ljude koji se bave ciklidima i 50 godina i još uče svaki dan.

Offline korni

• Punopravni član
Mešanci,križanci...
« Odgovori #52 u: Prosinac 26, 2007, 23:08:00 poslijepodne »

OK, sad je jasnije.

Iz predlozene klasifikacije ja sebe svrstavam u vjecnu sredinu, jer za vise od toga nemam vremena ni "vremena".Ali usprkos osrednjem znanju imam puno ljubavi prema ovim zivotinjicama.

Zato mi nije drago kad me oni koji nisu dobronamjerno shvatili moje razmisljanje optuzuju za podrzavanje necega za sto kategoricki nisam nikad ni bio.Novolimrazglabati o raznimomogucnostima i prevenciji od istih. Tu valjda nema nista lose.
Zagreb

Offline yeljo

• Punopravni član
Mešanci,križanci...
« Odgovori #53 u: Prosinac 27, 2007, 09:15:00 prijepodne »

korniju - "ništa osobno"..., ne smatraj se prozvanim s moje strane, stav koji držim nastao je samim ulaskom u te vode, prouæavanjem vrsta kompatibilnih za moj akvarij, što smatram da svi ljubitelji ciklida trebaju raditi.

uæimo svi, uæi se cijeli život, te se i umre "nepodojen" svime

nije prvi put da osjetim na forumu jak duh "ciklidne elite", "ciklidne snage"...

ne gledam na to kao nešto negativno, elitaški ili sektaški.

svjesni smo, nadam se svi, da za života ne budemo mogli uživati u svim vrstama koje zaželimo u svojim akvarijumuma, zbog materijalnih, prostornih, ili drugih razloga.

ja sam toga svjestan ,te držanje svojih riba, gledam kao uživanje u njima, te æu sigurno promijeniti još 2-3 vrste malawaca te tangi, dok me ne poæne svrbiti sol,.

bitno je da ljudi koji borave na forumu postaju što više korisnih postova, te se upoznajemo sa što više vrsta, te da funkcionira udomljavanje, razmjena ili prodaja ribe u cilju širenja vrsta, te njihove dostupnosti u hrvatskoj

opet raspalio po tipkovnici

Edited by: yeljo
pozdrav iz Bjelovara

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Mešanci,križanci...
« Odgovori #54 u: Prosinac 27, 2007, 11:28:00 prijepodne »
S moje strane ide ovako, ciklidi itekako mogu biti za početnike, po kontinentima i jezerima:

Malawi: mbune+voda pipovača+kamenje+pijesak+biljna prehrana

Tanganyika: princeza Burundi+voda pipovača+kamenje+pijesak+osnovna prehrana

Amerika: Convicti+voda pipovača+kamenje+pijesak+panj za kiselost+osnovna prehrana

Vjerujem da ima još puno primjera ali je ovo čist dovoljno