tek sam poćeo uživati u ciklidnim vodama

u akvaristici sam od poćetka 90tih godina, skalari, živorotke, nešto azije...
uživao u njihovim mrijestovima ...

no, nekako sam htio drukćiji izrićaj akvarijskog setupa, pa je poćela potraga za....

...proučavajući dugo net reference o malawcima,ogranićen prostorom, odlućio sam se za akvarij vrste, pseudotropheus saulosi.
... napravio sam setup, "kako mali yeljo vidi Taiwan reef", pazeći na bitne karakteristike geo-spota, te srećom uspio kupiti 14 riba velićine 5 cm direktno od uvoznika.
5 mjeseci nakon unosa ribe, doživio sam farbanje 2 mužjaka, teritorijalno smještanje, te prvi mrijest.
podijelio sam gratis subdominantna 3 mužjaka, 1 ženku, iz matićnog jata, te oko 12 malaca vel oko 3 cm preko foruma.
... u cilju da ostanem u glavnom akvariju sa 1 mužjakom + 5 ženki, što se polako ostvaruje.
tada, prošlog mjeseca, su ljudi dobili ribu od mene, te poslije postali o slićnim spikama, bastardi...
odkomentirao sam to

poućen neugodnim iskustvom, a ipak sa željom za širenjem vrste u domaćoj akvaristici, prije par dana sam ponudio gratis, određenu kolićinu 2. i 3. mrijesta, od mužjaka ćije sazrijevanje i farbanje mogu dokumentirati brdom slika, te beskonaćnom spikom

.
preko pp-a i telefonski sam dogovorio i dovoz riba i zg, pošto sam nedelju išao u potragu za brevise po zg shopovima

.
sa 3 čovjeka, koji su dobili ribu sam se potrudio bar donekle raspitati kud ide riba, s kojom ...
... žalosno je što 1 koji je dobio ribu posta postove koji se ne slažu sa mojim poimanjem držanja malawi ciklida.
poućen 2. neugodnim iskustvom, važem se, da humano, rađe eutaniziram, buduće mrijestove, te da nikad više ne dajem ili, nedo bog, prodajem ribu.
kratki tipovi za zdrav duh:
proćitajte bojkov post malawi vrste po spotovima jezera, te osvrte na držanje srodnih vrsta u društvenim malawi akvarija.
proćitajte još brdo toga,
ne doživljavajte malawi akvarije kao izlog,
držite akvarije vste, naroćito teže dostupnih

,
ne držite u društvenom akvariju više od 3 vrste, ja lićno 2.
ispalio sam svu frustraciju na tipkovnicu...