Srpanj 28, 2025, 00:32:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izdržljivost ciklida i želja za životom  (Posjeta: 7266 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline korni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Izdržljivost ciklida i želja za životom
« Odgovori #25 u: Prosinac 26, 2007, 16:11:00 poslijepodne »

Bojko, jesu li podaci iz clanka rezultat: -tvojeg osobnog iskustva, -prepisani izdruge akvaristicke literature, -prepisani iz strucnih ihtioloskih clanaka, ili -nabadani po logici stvari?

Mene zanima po kojoj osnovi i iz kojeg izvora crpis podatke?

Akvaristika jos uvijek nije znanstvena disciplina nego hobi ili zabava,papodaci ako nisu znanstveno obradjeni mogu biti samopokazatelji hobistickih iskustava i prijateljski dobronamjerni prijedlozi.
Zagreb

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #26 u: Prosinac 26, 2007, 17:59:00 poslijepodne »
Korni, članak i služi kao orijentir novim akvaristima koji se odluče za malawi ciklide. Kako su malawi ciklidi puni agresive i izražene teritorijalnosti, ovakav članak olakšati će neiskusne u samom planiranju akvarija i njegovih budućih stanovnika. Članak je vrlo dobro napisan i nemojte da se i ja vratim na malawi jer trenutno ne mogu. U novoj kući se nadam Tanganyika i Malawi jezeru  

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Prosinac 26, 2007, 20:29:00 poslijepodne »

Pa vidim da je clanak izvrstan, ali me zanima izvor tih podataka. Jel Bojko dosao do toga svojim zapazanjem ili postoji kakvo znanstveno potvrdjeno istrazivanje koje odredjuje kojoj ribi koliko prostora treba. Jel trazim previse?

Nekoga ce zadovoljiti navedena tabela i tocka. Mene zanima malo vise.
Zagreb

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #28 u: Prosinac 26, 2007, 20:46:00 poslijepodne »
nakon šta sam 12 godina života posvetio ciklidima mogu samo reći da pravom ljubitelju ciklida nije ništa dosta za svoje ljepotane. ja u cc 1300-1400 litara imam 14 riba od kojih ni jedna nije veća od 10-12 cm i presretan sam, a sa svojim skromnim iskustvom mislim da su i one. iako literatura za te ribe kaže 250 litara dovoljno. na kraju rekao da kad se priča o ciklidima za 90% vrsta treba zaboraviti litre i držat se površine.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #29 u: Prosinac 27, 2007, 11:28:00 prijepodne »
@korni: pa dobro sta ti u svakoj temi moras povlacit neku diskusiju?

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Prosinac 27, 2007, 11:31:00 prijepodne »
On samo želi razčlaniti razčlanjeno   Edited by: Irusnjak

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 27, 2007, 14:50:00 poslijepodne »

Mastino, forumi i sluze diskusijama.

Najblesavije mi je vidjeti temu koja pocinje sa: "Evo vam slika mog akvarija od milion litara" i nakon toga trideset postova sa nacrtanim rucicama koje pljescu, bezveznim smajlicima i komentarima tipa: bravo, jooos, daj fotke, itd. Gdje je nestao duh kreativne kritike, znatizelje i dobronamjernosti?

Cijelo vrijeme se po forumu provlaci deprimirana misao kako forum nazaduje i kako je sve manje dobrih postova.Medjutim kad netko zeli malo zagrijati koju temu onda se jave tzv. moderatori kojima pojedine teme mozda osobno nisu interesantne pa zele svaku zavrsiti u najkracem roku.

Moderatori bi trebali podrzavati i usmjeravati diskusije, a ne zakljucavati teme. Negdje se ocito dogodio kratki spoj u shvacanju i dozivljavanju ovog foruma.

Zagreb

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 27, 2007, 14:57:00 poslijepodne »
Ja to nisam primjetio sto se tice moderatora. Imas neki primjer?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #33 u: Prosinac 27, 2007, 15:16:00 poslijepodne »
Citat: korni

Mastino, forumi i sluze diskusijama.

Najblesavije mi je vidjeti temu koja pocinje sa: "Evo vam slika mog akvarija od milion litara" i nakon toga trideset postova sa nacrtanim rucicama koje pljescu, bezveznim smajlicima i komentarima tipa: bravo, jooos, daj fotke, itd. Gdje je nestao duh kreativne kritike, znatizelje i dobronamjernosti?

Cijelo vrijeme se po forumu provlaci deprimirana misao kako forum nazaduje i kako je sve manje dobrih postova.Medjutim kad netko zeli malo zagrijati koju temu onda se jave tzv. moderatori kojima pojedine teme mozda osobno nisu interesantne pa zele svaku zavrsiti u najkracem roku.

Moderatori bi trebali podrzavati i usmjeravati diskusije, a ne zakljucavati teme. Negdje se ocito dogodio kratki spoj u shvacanju i dozivljavanju ovog foruma.

Sa prvim dijelom tvoje poruke se slažem. Jedino nije mi jasno na koje to tzv. moderatore misliš jer takvih nema, postoje samo moderatori i oni koji to nisu. I možda me pamćenje izdaje ali ne sjećam se da su moderatori zatvorili neku temu a gdje si ti npr. sudjelovao.

Edited by: Renta

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Prosinac 27, 2007, 16:20:00 poslijepodne »

Renta ti si friski moderator pa ne snosis teret moje optuzbe, ali bilo je nekoliko zestokih rasprava u proteklom razdoblju kojima se zakljucavanjem dao finish. Cak se i u nedavnoj diskusiji o mjesancima osjecao negativan stav prema temi pa je netko i spominjao kljucanje, neki  drugipakkritizirajupoticanjediskusij e i slicno. Imam negdje na disku sacuvanu ponekuzestokuraspravu od ranije, ali trenutno mi se ne da to pretrazivati i otvarati stare prezvakane teme, ali ne izmisljam vjeruj mi.

Kako god bilo, evo novih faca pa pokazite pozitivnim pristupom jeste li opravdali svoje imenovanje. Forum bi sad trebao zasjati novim sjajem i raznolikim temama. Recimo rasprava o izdrzljvosti ciklida moze imati razlicite aspekte, a ne samo tipicno akvaristicki pristup.

I druga strana problema.Zasto se tu na ovom forumu uvijek smatra da misljenje starih akvarista morabezuvjetno biti ispravno?Zar oni nemaju pravo na pogresku i nemaju liovi sa manjim stazem i manjim akvarijimapravo na svoj stav? Koliko vidim najveci dio informacija dolazi iz prve ruke dugogodisnjih akvarista koji autoritarno iznose neke podatke, akoji i ne moraju imati znanstveni ni prakticni temelj, a dozivljava ih se apsolutno suverenima. Zasto?
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #35 u: Prosinac 27, 2007, 17:13:00 poslijepodne »

Bojko odgovara Korniju i nadam se,da če sad sve biti puno jasnije ako ne...je.i ga.

kako da počnem,pa da najbolje ispočetka.uglavnom ja sam se zagrijao za Malawi ciklide pre nekih 10-11 godina,u biti svidjali su se mi,jer ja nisam pristalica biljnih akvarija.I tako ja nabavim te ciklide,a pojma o njima nisam imao.I jednom dodje u posetu neki SLO veliki akvarista i on mi počne tako lepo pričati o tim ciklidima,te o samome jezeru Malawi,da sam ja bio duboko zapanjen i odtad sam počeo pomno se zanimati za te ciklide,u biti sve u vezi njih.I na kraju još mi reče,"Pa šta napiši",mislio je na naš SLO sajt ...i tako je počelo.Ja sam prije nego što sam tu postao moderator puno toga pisao po drugim forumima,gdje sam želio akvarstima olakšavati posao,kako bih oni bolje znali sa ciklidima nego ja.I moram iskreno priznati,da mi je to pošlo dobro za rukom,jer ko je radio po mojim uputama nije se nikad više pokajao.No ja svakako gledam ,da sve što napišem jeste najbolje što umijem i znam.Naravno ponekad se treba složiti i literaturom,tako ja i radim.Ja sam prihvatio moderatorsku fumkciju,tu ,ne da bih kljućao teme ili bio najpametniji,ne meni je to velika čast i odgovornost,pa se i ja tako ponašam.Ja nit jednog akvarista nikad puškom nisam terao,da sve što napišem uzme za zlato,ali kkao god se okrene,baš njihova kasnija iskustva su temeljila na nekim postovima,medju kojima su bili i moji.Moj je primarni cilj,u par reči približiti ciklide te njihov minimum zahtjeva po akvariju,te sve to prezentirati u sliki,a ko to sledi sledi,ko ne,nikom ništa.

Mene je Korni u tvom postu najviše pogodila reč "TZV.MODERATORI",znam moja je pokojna baka znala reč:greh se rekne ,grešnik ne,medjutim,kad se spomene moderatore,a to sam i sam,isto dobijam osječaj,ko da nešto ružno ili slabo radim,e to kod kolega akvarista,a mislim da to i jesmo,nevalja.

Meni je lično,da se štoviše tema otvara i tako satre štoviše problema,da bih jih bilo što manje...no znala je moja baka,bože daj joj vjekoviti mir reči:" pa sine,ako nema problema,ljudi si jih izmisle"...i tako se to vrti u krug

Tako malo,jer sad idem malo se poveseliti sa decom.....

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #36 u: Prosinac 27, 2007, 17:24:00 poslijepodne »
korni, nemoj ovo shvatit osobno jer nije, ali mislim da nema potrebe od svake teme pokušavat izazvat žestoku diskusiju, koja lako prijeđe u svađu!
u nekoliko posljednih tema u kojima sudjeluješ, samo provociraš ljude tzv. večim zahtjevima za objašnjenjima, i kao želiš učiti što više, a samo na taj način podbadaš!
ako imaš nekih svojih problema ili potreba za takvim svađama, nađi si neki drugi forum, a ovaj forum ostavi da funkcionira u miru!

osobno sam registriran na jednom forumu(nema veze sa akvaristikom), na kojem je svađa 3-4 ljudi posvadila cijeli forum, izazvala osnivanje udruga, jedne protiv druge, itd.
od tad na tom forumu nisam napisao niti jedu riječ, niti neču, zato pazi šta radiš, jer zlo i svađa se lako desi.

što se tiče tvojih zadnjih postova, koje neču citirat, jer nisam takav, sa nekim stvarima se slažem, i u pravu si, ali neke stvarno nije bilo potrebno reči, jer nije točno, neovisno o tome kako gledamo!
pozdrav, ivan!

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Prosinac 27, 2007, 18:06:00 poslijepodne »
...našao sam se ja jednom s Kornijem na kavici i mogu reći da je srdačan čovjek s osmjehom na licu, a morate ga upoznati osobno da bi ga ovdje mogli shvatiti. Njegov pristup je takav i sve mi je žao što se iz svega ovoga budi negativna energija. Korni je profesor i predaje razredima osnovne škole pa je to s njegove strane pristup raščlanjivanja svega o čemu se razglaba u tančine što je ovdje prepoznato kao napad na nekoga jer se drugačije tumači napisano i izgovoreno.

Prijedlozi:

SVI - smanjite tenzije prema njemu i povisite prag tolerancije što već jeste vjerojatno

Korni - drži se uputa moderatora i piši šturo i razgovjetnije

-ne prozivaj ljude niti njihovu poziciju itd.

Offline neznalica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • http://www.google.com
« Odgovori #38 u: Prosinac 27, 2007, 18:40:00 poslijepodne »
U početku sam razmišljao dali daotvorim ovu temu ili ne, ali danas mi je drago da sam ju otvorio.

Slažem se sa Irusnjakom, i ja sam osobno upoznao Kornia i moram priznati da je čovjek na mjestu.

Misli da znam zašto je ovako reagirao, htio je stati meni kao neiskusnom u obranu, a nakon toga ste ga "napali"...

Ja sam ovu temu otvorio iz razloga što sam htio da ostali nauče na mojoj greški a ne na vlastitoj.

Edited by: neznalica

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #39 u: Prosinac 27, 2007, 19:55:00 poslijepodne »
raspravljamo i to je super ali zašto se stalno onda ponavlja riječ napali. ako neko ima stav nije da time nekoga napada... a ja sam prvi ovdje koji ne spominje nikakvo ključanje teme ni sl.

s druge strane postoje sigurno stvari koje su korniju važne ko meni akvaristika pa smatram da može kao odrasla osoba shvatiti da onaj kojemu je do nečega posebno stalo brani to i ima čvrtsa vjerovanja o tome.

i ja sam upoznao kornija i siguran sam da on ko ni ja nema srdžbe u postovima...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #40 u: Prosinac 27, 2007, 20:28:00 poslijepodne »
ok, sad su mi neke stvari jasnije, ali neke izjave i dalje nemogu prihvatit. vjerujem da je čovjek ok, i na mjestu, i to se i vidi po večoj večini postova, tj. po svim postovima, osim u ove dvije teme, što kvari cijelokupni dojam o njemu!
korni, nemam niš protiv tebe, i nadam se da če ubuduče ove teme imati malo drukčiji karakter, i biti više smirene.
sorry ako sam te uvrijedio!
pozdrav!

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Prosinac 27, 2007, 21:48:00 poslijepodne »

Ma kaj bi me uvrijedio kosuta. Ja ti imam obraz k'o djon.A nista uvredljivo nisi ni napisao.

Prije svega hvala vama znancimana lijepim rijecima, ali mislim da ih nisam nicim zasluzio. Trebao bih ja vas nahvaliti jer ste mi bili uvijek na raspolaganju kao savjetnici i darezljivi donatori kad je nesto trebalo, bilo za mene osobno ili za akvarije o kojima brinem.

Drugo, priznajem svoju pogresku kad sam pisao o moderatorima.Pretjerao sam. Zapravo nisam mislio ni na koga konkretno, zato sam i stavio prefiks "tzv".Odnosilo se tona opcu klimu koja u ovakvim mega diskusijama moze zahvatiti pojedince koji imaju glavnu rijec na forumu, a ostanu bez pravih argumenata osim vlastitih uvjerenja. I mene to nekad zahvati, pa to se vidi. No ja nemam tu moc kljucanja ili sluzbenog packanja po prstima u ime foruma, pa moram koristiti gomile rijeci da bih opravdao svoje misljenje. Nekad sam i grub priznajem, ali ponese me. Ispricavam se.

Ne, uopce se nikad ozbiljno ne srdim, Jurupari je u pravu. Ali volim zauzeti odredjen gard i drzati se toga, pa i zestoko, u granicama pristojnosti. A sve ove diskusije dozivljavam vrlo virtualno, zato i jesmo iza pseudonima pa je odgovornost malkice ublazena, ali time rasprave mmogu biti interesantnije i plodonosnije.

Ono sto izaziva moju negativnu reakciju je samo trenutak kad se na forumu nekoga "napada" i kritizira, a ne argumentira se nicim.Pocetnikuse namece neka nedodirljiva akvaristicka doktrina koju je nekoc davno neki akvarista postavio kao temelj i nema vise diskusije. Pa to u suvremenom znanstvenom svijetu ne prolazi. Sve je na svijetu podlozno kritici i sve je podlozno promisljanju, pa i akvaristika. Kad tako ne bi bilo jos bi uvijek akvaristi ribe drzali u porculanskim teglama.

Jos jednom oprostite na OT u svim ovim temama, ali ja jednostavno trazim odgovore na ono sto me zanima, a nemam vremena traziti po literaturi ili netu. Stoga i cijenim vasa misljenja i iskustva, ali samo ako imaju logicki temelj i razumsko obrazlozenje.

Npr. Malawi mora biti u min 200litara. Ok neka bude, ali zasto? Recimo,zelim drzati samo 1 par tih ribica jel i onda treba ista litraza? Nitko mi to ne zeli posteno objasniti vec se samo cuju komentari tipa: pa procitaj clanak, pa to su takve ribe, pa zato jer i ja imam takav...itd. Procitam super praktican clanak, ali i dalje me zanima zasto je to tako.

Bojko, zbilja nemamrazloga ni prava u icemu kuditi tebe, hvale vrijednog entuzijasta, koji nesebicno iz prve ruke dijeli sve sto zna. Zato se nemoj opravdavati zbog mene jer nemas zasto.Ekspert siza ciklidnu akvaristikui to je dovoljno.Ali moras znati da ima i nas bedastih djaka kojima moras ponoviti tri-cetiri puta istu svar iz razlicitog kuta da bi to shvatili isto kao onaj nadareni ciklidas kojem sve ide od ruke samo od sebe.

Evo ovo je moj, nadam se zadnji, mega post. I Renta obecavam da vise necu nasiroko. Osim kad nesto ne budem razumio.
Zagreb

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #42 u: Prosinac 27, 2007, 22:00:00 poslijepodne »
Sve ok Korni, i mi se znamo, istina svi smo različiti, nekom treba više teksta nekome manje..bitno da se osjeti pozitivna vibra odnosno dobre namjere. A ne sumnjam da ih ti imaš.. Dobro, malo više tolerancije sa svih strana ali i pridržavanje koliko se može forumske komunikacije jer priznat ćeš ovo ipak nije blog. Pozdrav Korni.

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
« Odgovori #43 u: Prosinac 27, 2007, 22:32:00 poslijepodne »
Moram priznati da mi se svidjela rasprava,a posebno kornijevo pitanje "želim znati zašto min 200 litara",a slažem se da se dosta ljudi bez ikakvih argumenata obruši na nekoga.Nnaravno da će to izazvati kontra efekt i ušli smo u žučnu raspravu bezveze,a samo treba argumentirati.
 Svi mi učimo i dobro je da se iznose osobna iskustva,a komentari bi trebali biti možda malo blaži.i ja sam u početku napravio istu stvar kao i neznalica,manji akvarij,a nakrcao unutra puno vrsta malawia.Kasnije sam vidio da malawci traže svoj prostor i vidio na osobnom iskustvu što znači imati samo jednu vrstu,ili odjednom pet vrsta.ne želim pametovati,ali i sa ciklidima nažalost moramo raditi greške da bi vidjeli što je za njih najbolje.
Kada sam sa malawi jata prešao na pembe,tek sad vidim nakon 2 godine koliko su ta dva jata različita.Tako da mogu shvatiti kornija i neznalicu,a i one koji imaju duži staž u akvaristici.
ja sam tek sad shvatio bojkovu rečenicu kada mi je rekao pa kako se možeš zasititi malawaca,oni su posebni.Malo sam se raspisao,ali to je neka moja vizija ciklida i svijeta oko njih
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Prosinac 27, 2007, 22:47:00 poslijepodne »

hvala na podrsci rott. lijepo je vidjeti tekstistomisljenika.

i ja sam trenutnou fazi malawi pogreske. nisam imao bolji akvarij ni mjesta u stanu, ali prvom prilikom to cu nadoknaditi, azasad radim na onom sto imam.

evo nas opet u temi. ocito su to izdrzljive ribe, ali vidim da su iskustva razlicita pa tako ne bih komplicirao dokle god sve funkcionira kako treba. imam dosta bilja u akvariju i vjerojatno zbog toga nema tucnjave medju ribama. to je valjda najvaznije.
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #45 u: Prosinac 28, 2007, 05:00:00 prijepodne »

ja jednostavno trazim odgovore na ono sto me zanima, a nemam vremena traziti po literaturi ili netu. Stoga i cijenim vasa misljenja i iskustva, ali samo ako imaju logicki temelj i razumsko obrazlozenje.
Svi smo mi ovdje akvaristi hobisti koji imaju svoje obaveze daleko od virtualnog svijeta i ako malo bolje pogledas koliko si vremena utrosio da napises sve te postove nemozes reci da nemas vremena potraziti na netu neku informaciju koja te interesira.
bez ljutnje ovo je samo moje misljenje.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #46 u: Prosinac 28, 2007, 06:35:00 prijepodne »
.... alo pa svi ste skupa ošli sa teme....      
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Prosinac 28, 2007, 07:29:00 prijepodne »
....ovo je preraslo temu, te je evoluirala
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Prosinac 28, 2007, 11:09:00 prijepodne »

Mastino, u pravu si za ovo vrijeme provedeno na forumu, ali sad izuzetno imam vremena jer su blagdanski dani.

MaximRI,to je pravo kad temaprerasta svoje granice, znaci da se vidici sire.
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #49 u: Prosinac 28, 2007, 12:33:00 poslijepodne »

Mastino, u pravu si za ovo vrijeme provedeno na forumu, ali sad izuzetno imam vremena jer su blagdanski dani.